Skocz do zawartości
IGNORED

Sterowanie muzyką przez WIFI na amplitunerze

Tomasz Chojnowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

szukam informacji odnośnie możliwości odtwarzania muzyki, a właściwie sterowania nią przez program na laptopie. Przedstawię problem:

mam laptopa z systemem Windows Vista podłączonego przez router WIFI do sieci. Mam amplituner Sony DN1030 z wifi. Chciałbym odtwarzać muzykę i nią sterować przez jakiś program z poziomu laptopa. Samo stworzenie serwera multimedialnego z plikami i odtwarzanie i sterowanie z pilota przez amplituner lub TV mnie nie satysfakcjonuje. Zależy mi na tym aby bez konieczności włączania TV, jedynie mając włączony laptop i amplituner słuchać muzyki, ale żeby też sterowanie było właśnie poprzez laptopa jak np. lista w winampie.

Czy jest to możliwe?

Czytałem, że w windows 7 i wzwyż jest taka możliwość w Windows Media Player ale tego też nie jestem pewien.

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny. Cały wieczór szukam rozwiązania i bez skutku.

Nie wiem jak to jest w przypadku Sony, ale jeśli chodzi o Yamahe to są znane mi dwie możliwości:

1) W adresie przeglądarki wpisujemy adres IP amplitunera w sieci lokalnej. I dzięki temu otrzymujemy funkcje podstawowe pomijając w tym możliwość zmiany utworu itd. a Tobie przede wszystkim też i oto chodzi - ale to musisz już samemu sprawdzić bo w Sony może być więcej opcji lub mniej.

f7kMivE.jpg

2) Instalujemy wirtualnego androida (BlueStacks), a następnie ze sklepiku google pobieramy odpowiednią aplikację. W przypadku Yamahy to "Yamaha AV".

Yamaha_AV_Screens.jpg

Także przypuszczam, że u Ciebie powinno być podobnie.

Nie wiem jak SONY poradzi sobie z tym problemem. Denon i Yamaha mają problemy z przewijaniem i pauzowaniem ale na amplitunerach Onkyo działa OK.

Zobacz program Foobar :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtyczka dla Foobar ''foo_upnp'':

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam zainwestować w podstawowe urządzenie na Andreoidzie (prosty tablet, Smartfon) Zainstalować na laptopie Foobar 2000 a na smartfonie (tablecie) aplikację z google play Foobar Con (bezpłatną wersję) Pobrać wtyczka dla Foobar ''foo_upnp'':Pobrać z sieci na laptopa łatkę o tej ( foobar con) .odpalić łatkę i smartfon (tablet) ,łączą się i wszystko zaczyna hulać aż miło.I. A i jeszcze jedno jeżeli w laptopie jest antywirus to należy zdjąć zaporę na Foobar con.

Pytanie jak bardzo chcesz mieć zaawansowany system odtwarzania. Osobiście zamiast PC i innych komputerów polecałbym dobry dysk zewnętrzny z obsługą DLNA. Sam używam WD My Cloud 2TB + Yamaha RX-A1010 + aplikacja iPhone. Dysk jest bez wentylatora więc nic nie szumi, schowany gdzieś głęboko.

Co więcej cała muzyka skopiowana z CD do FLAC, Yamaha 'rozumie' listy odtwarzania itp. ma kilkanaście trybów sortowania i odtwarzania.

Dziękuję wszystkim za pomoc! Udało mi się połączyć poprzez Foobar i nie ma z tym problemu, ale jest jedna niedogodność z możliwością przewijania piosenek. hmmm

Z ciekawości poszukałem czy istnieje taki plugin do Winampa i niby coś jest ml_upnp ale jakoś nie mogę go zainstalować na moim winampie 5.666 build 3516. Ktoś próbował bawić się z tym tematem? Chyba dla większości Winamp jest głównym odtwarzaczem z lat młodości :)

ps. zewnętrzny dysk to jest bardzo fajna sprawa ale to może w przyszłości :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.