Skocz do zawartości
IGNORED

SONY STR-DH 500 plus jakieś kolumny, tylko jakie?

z3d

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku, jako że przywiało mnie tutaj po raz pierwszy chciałem powitac szanowne grono - Więc WITAM :D i przeprosić za pewnie 50k klon podobnego tematu.

Mój problem polega na tym że kompletnie już zgłupiałem od czytania i szukania, poprostu nie wiem w co mam uderzyć.

Postu nie zakładam bez przygotowania i poczytania i tym i tamtym, jednak nie potrafię sam określić co wybrać, a nie mam na tylę kasy żeby błądzić, bardzo więc proszę o wyrozumiałość starych wyjadaczy.

Jaki sprzęt posiadam już wiecie, wiem też że to nic super hiper ale musi jak na razie wystarczyć. Z tego co wyczytałem ma 100W na kanał i 8ohm impedancji.

Sprzęt kupiłem chwilę przed wyjazdem i nie zdążyłem się nim nawet nacieszyć (mój pierwszy amp) więc jak na razie więcej o nim nie wiem.

Szukam do niego kolumn, które będą raczej dosyć uniwersalnymi. Żona lubi muzę typowo klubową, ja znów chillouty i klasyczną.

Zdaję sobie sprawę że nie ma kolumn które obgonią wszystko, jednak szukam czegoś pośredniego, co by jednak jakiś bass miało i w paśmie średnim nie raziło.

Do tej pory przeszukałem co mogłem i trochę na temat kolumn tez poczytałem, jednak dla laika temat jest nie do przejścia :)

Mój wybór ostatecznie padł na STX-y 140, 200 lub w ciężkiej ostateczności 280 (chociaż przeglądałem juz kilkukrotnie JAMO, TONSILE, KODY i inne).

Wybrane kolumny to raczej szczyt moich możliwości finansowych, a nawet gdybym mógł to chętnie kupił bym coś tańszego. Nie chcę jednak schodzić za nisko i potem żałować że mogłem dołożyć i bym miał ......

I tutaj mam pytanie na co powinienem zwrócić uwagę kupując kolumny, oraz co z tym sprzętem w miarę dobrze by zagrało ??

Jeżeli jest szansa kupna jakichś używek które nie koniecznie wyjdą mnie 850zł chętnie bym się rozejrzał.

Do ampli mam jeszcze centrala i satelity sony które w połączeniu z zakupionymi w przyszłości kolumnami chciałbym od czasu do czasu użyć do kina domowego.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie oraz pomoc w wyborze, bo temat jednak mnie trochę przerasta.

Pozdrawiam Michał

Coś czułem że się przestraszycie :D

Czy mogę zatem prosić o pomoc w zakresie wytycznych odnośnie doboru kolumn do tego sprzętu??

Konkretnie chodzi mi o pasmo przenoszenia czytałem że im niższe tym lepiej, ale znów większość kolumn które sprawdzałem ma zakres od średnio 40Hz do 20kHz.

Tak jak pisałem zależy mi na czymś pośrednim, czy zatem wybór np stx-a n 200 F do pomieszczenia o około 25m2 będzie właściwy?

Nie zostawiajcie mnie z tym bardzo proszę,

Jezeli czegoś nie doczytałem wskażcie chociaż linki :) które odpowiedzą na moje pytanie.

Pozdrawiam Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.