Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i fronty do 5000zł

marek206

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam aktualnie leciwego pioneera VSX-609 rds oraz kolumny 5.1

Chce w niedługim czasie wymienić fronty i dokupić do nich amplituner,będzię słuchana na nich 60%-muzyka i 40% kino.

Muzyka klasyczna jak i zarówno pop,brzmienie zatem powinno być zrównoważone.

Pokój w którym będą stać głośniki ma 25m2 ,obecne fronty to B&W DM 309 , chciałbym żeby amplituner dawał możliwość rozbudowy kina do 7.1 ,biore pod uwagę Monitor Audio RX6 lub RX8 i Marantza 5007

Bardzo proszę o porady związane z doborem sprzętu i z góry dziękuje.

Wysłane z mojego U9GT V_Core 4 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/108801-amplituner-i-fronty-do-5000z%C5%82/

Witaj,

połączenie amplitunera wielokanałowego Marantz z kolumnami Monitor Audio zaoferuje Ci bardzo jasne, analityczne, trochę ostre brzmienie. Do Monitor Audio sugeruję amplituner trochę łagodniejszy, cieplejszy. Moim zdaniem lepszym wyborem byłby np. Denon AVR-X3000. Jeśli natomiast duży nacisk kładziesz na muzykę, pozostań przy Marantz SR 5008 i dobierz np. Dali Zensor 7, QAcoustics QA2050i, Indiana Line Tesi 560.

Jeśli masz taką moźliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań słuźę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pozwolę się podczepić, ponieważ aktualnie również korzystam z setu 5..0 B&W z DM309 na frontach. Czy ktoś z branżowców może mnie oświecić w temacie czy nowe modele Yamahy mają tę samą tendencję do wyostrzonego grania jak modele sprzed dekady? Rozważam zakup i ostatecznie stanęło na:

1) Denon AVR-X2000

2) Yamaha RX-V775

3) Pioneer VSX-S510

Co wg Was najlepiej zgra się z Bowersami, dodam, że najczęściej słucham sieci właśnie trybie 5 kolumnowym (czyli profanacji wg wielu z forumowiczów), z KD korzystam rzadziej.

Witaj,

połączenie amplitunera wielokanałowego Marantz z kolumnami Monitor Audio zaoferuje Ci bardzo jasne, analityczne, trochę ostre brzmienie. Do Monitor Audio sugeruję amplituner trochę łagodniejszy, cieplejszy. Moim zdaniem lepszym wyborem byłby np. Denon AVR-X3000. Jeśli natomiast duży nacisk kładziesz na muzykę, pozostań przy Marantz SR 5008 i dobierz np. Dali Zensor 7, QAcoustics QA2050i, Indiana Line Tesi 560.

Jeśli masz taką moźliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań słuźę pomocą.

Postawie może pytania w inny sposób:

1) Czy do Marantza 5007 pasowałyby Dali Zensor 7

2) Czy do MA Rx6 lub Rx8 pasowałby Denon z serii AVR-2XXX

Oczywiście przy preferencjach muzycznych jak w temacie,pozostając w zakładanym budżecie,bardzo proszę o pomoc.

Aktualne modele amplitunerów Yamaha takźe mają tendencje do wyostrzania. Efektu tego nie ma tylko w droższych urządzeniach (powiedzmy od serii Aventage). Z podanych amplitunerów do B&W wybrałbym urządzenie Denon lub teraz w dobrej cenie Yamaha RX-A820.

Kwestia konfiguracji Marantza z Dali Zensor i Denona z MA są to poprawne połączenia, natomiast wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślę , ze najlepiej gdy sam się o tym przekonasz , przecież to u Ciebie ma grać , podejdź/podjedź do salonu i posłuchaj kombinacji ampli-kolumny te które podałeś , myśle , że to bardziej wiarygodnie pozwoli Ci zweryfikować , który zestaw nabyć , sam zdecydujesz co z czym zagra dla Ciebie lepiej ,

a teraz najpierw pytanie , czy te 5 tysi jest sztywnym budżetem , bo :

do 60-cio procentowego czyli przeważającego odsłuchu muzyki proponuję Ci rozwiazanie , które czasami pada Tu na forum jeśli trafi się ktoś taki jak Ty ze swoimi preferencjami , mianowicie amplituner z wyjściem pre-out to ok 2,3 tys (Yamaha 773)to najtańszy nie koniecznie kiepski amplituner z wyjściami pre-out + do tego wzmacniacz do ok 2 tys może nawet tańszy i trzeba by było dołożyć na kolumny dlatego padło pytanie czy budżet jest sztywny , ludzie , którzy zastosowali u siebie takie rozwiązanie są zadowoleni bo mają pogodzone dobre stereo i kino . Pomyśl nad takim rozwiązaniem .

Wiem doskonale że jest to najlepsze rozwiązanie ale wzmacniacz stereo zostawiam na przyszłość, teraz muzyki jak i kina słucham sporadycznie dlatego szukam optymalnego rozwiązania.

Amplituner który zagra możliwie jak najlepiej w stereo i do niego dobrać głośniki lub odwrotnie.

Dlatego pomyślałem o tym Marantze 5007, jakie głośniki by z nim fajnie grały?

Lub głośniki które miały dobre zrównoważone brzmienie, takie jak Dali Zensor 7 lub MA Rx8 i wybrać do nich amplituner.

Ja bym jeszcze rozważył połączenie Heco Music Style 900 + Yamaha 773. Wyjdzie coś koło 5tyś a jak się dobrze potargujesz to jeszcze może dostaniesz jakieś porządne kable kolumnowe w gratisie. A co do RX 6 lub RX8 to nie brał bym tych kolumn pod uwagę. Tym bardzie, że ma to grać z amplitunerem.

Chyba Masz racje, niema sensu kupowanie kolumn które nie zostaną wykorzystane przez amplituner.

Gdzie mogę szukac Heco Music Style 900?

A może Yamaha Rx-820 Avantage?

Gdzie mogę szukac Heco Music Style 900?

Wyszukiwarka Google i na pewno znajdziesz. Zwróć uwagę na pasmo przenoszenia oraz wielkość przetworników niskotonowych. Jeśli nie planujesz dokupywania subwoofera to Music Style 900 będą w tym przypadku idealnym rozwiązaniem. Odsłuchiwałem RX6 oraz tych 900 tek i o wiele lepiej grają HECO. Mają rewelacyjny dół, o wiele głębszy i bardziej kontrolowany, oraz bardzo zrównoważone pasmo górne w przeciwieństwie to serii RX.

Co do Amplitunera to jak najbardziej RX820. To już wyższa klasa od serii 7xx.

Wyszukiwarka Google i na pewno znajdziesz. Zwróć uwagę na pasmo przenoszenia oraz wielkość przetworników niskotonowych. Jeśli nie planujesz dokupywania subwoofera to Music Style 900 będą w tym przypadku idealnym rozwiązaniem. Odsłuchiwałem RX6 oraz tych 900 tek i o wiele lepiej grają HECO. Mają rewelacyjny dół, o wiele głębszy i bardziej kontrolowany, oraz bardzo zrównoważone pasmo górne w przeciwieństwie to serii RX.

Co do Amplitunera to jak najbardziej RX820. To już wyższa klasa od serii 7xx.

Sprawdziłem parametry tych kolumn,są imponujące.

Jakoś mało się o nich piszę,chyba nie są dość popularne,znajomy do tej Yamahy Rx-820 zakupił Jamo C607 ,jeszcze tego nie słuchałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.