Skocz do zawartości
IGNORED

Początkujące kino domowe poszukuję porady :)

MafiaMen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie :)

Zamierzam zakupić zestaw kina domowego. Sprzęt będzie służył do słuchania muzyki głównie mp3, radio internetowe, muzyka z TV (cyfrowa), od czasu do czasu jakiś film. Mam pewien sprzęt na oku i teraz prośba do Was, znających się na rzeczy, czy to się nada? Czy może tańszy amplituner, a zestaw głośników lepszy?? Sprzęt będzie brzmiał w salonie powierznia 25m2. Zaznaczam, że mój budżet to twardą krechą podkreślony tylko i ani grosza więcej 2500 polskich złociszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i czekam na komentarze

Ukryta Zawartość

Witaj

Z reguły nie dodaje postów jak nie mam nic ciekawego do przekazania, lecz czytając twój wpis nie mogłem się powstrzymać.

Otóż posiadałem wymieniony przez Ciebie zestaw niecałe 8 miesięcy temu, całość napędzał inny amplituner z tej samej klasy cenowej.

Myślałem, że zakup będzie przemyślany, brałem pod uwagę to ile mam miejsca w pokoju, oraz jakiej będę słuchał muzyki, w stosunku do ilości oglądania filmów. Wybór padł na zestaw kina domowego. Z perspektywy czasu powiem Tobie tylko z czystej uczciwości i szacunku do TWOICH pieniędzy, że dziś gra u mnie w domu zupełnie inny zestaw STEREO. Wytrzymałem 6 miesięcy z tymi kolumnami i amplitunerem KD zanim zestaw sprzedałem, kolumny owszem są mocne grają głośno ale tylko tyle mogą zaoferować, nic więcej. Czas zweryfikował moje wcześniejsze założenia. Wyszło tak że filmów mało co oglądałem, bo nie było czasu, a zestaw służył do odbierania stacji radiowych i "słuchania muzyki" (). Niestety o jakiejkolwiek jakości w stereo możesz zapomnieć. Będzie płasko płasko bez kopa i życia. Przemyśl zakup bo niedługo możesz mieć podobne doświadczenie jak ja, a po twoim opisie widzę, że potrzebujesz sprzętu w zdecydowanej większości do muzyki nie do filmów.

Dobrze prezydent prawi... fajnie to brzmi "prezydent dobrze mowi" :D szkoda ze nie ten co trzeba .... :P a wracajac do tematu to tak polac temu panu. Kino domowe a muzyka mija sie z celem za 2,5k mozna fajne stereo skomponowac, ktore tez dobrze sobie poradzi w ogladaniu od czasu do czasu filmow . Osobiscie mam w domu salon do kina i pokoj do stereo ... nie mozna jednego i drogiego polaczyc bo jest to po prostu do d... :) Ale jak sie ktos przejedzie to zobaczy na wlasne oczka

mam w domu salon do kina i pokoj do stereo ... nie mozna jednego i drogiego polaczyc...

Napisz co tam masz, to pogadamy.

A w temacie - jeśli kino nie jest priorytetem, to posłuchaj kolegów i pójdź w tej kasie w stereo.

Ja napiszę tak dziwię się Wam/Tobie kol.prezydent , a może w sumie nawet dobrze , że napisałeś bo jesteś następnym przykładem na to , że nie należy kupować na "hura" tylko przemyśleć , czy czasem nie warto poczekać nawet pół roku lub rok i powoli sobie kompletować krok po kroku a nie , że mam 2,5 tys i chcę za to kino - amplituner , odtwarzacz , kolumny 5.1 , sama kwota do wydania mówi jakiej to wszystko będzie jakości więc nie rozumiem , a gdzie odsłuch kolumn przed zakupem , zapewne jeśli w ogóle był to trwał z 10-15 min albo krócej , ludzie jeżdżą po 200 km , żeby odsłuchać kolumny zanim je kupią , co , myśleliście/myślałeś , że to będzie cud ,

bardzo dobrze , że napisałeś Kolego prezydent22 ,

teraz do założyciela tematu , , każda kolumna gra inaczej , trzeba posłuchać żeby nie było jak z kolegą prezydent, niektóre kolumny są bardzo czułe na jakość zapodawanego sygnału i potrafią w okrutny sposób pokazać nam jaki to kiepski materiał posiadamy , nie wiem czy takie tanie kolumny to potrafią ale możliwe , więc zanim cokolwiek zakupisz musisz posłuchać tych swoich mp-3-jek na kolumnach , które weźmiesz pod uwagę do zakupu ,

poza tym amplituner posiada coś takiego :

Advanced Music Optimizer – polepszenie jakości muzyki skompresowanej

może to w jakimś stopniu poprawi ich brzmienie , mój , Yamaha 773 też ma coś podobnego i jeśli wpadnie mi w ręce jakaś mp-3-jka (ale minimum 320 kbps) to korzystam z tej funkcji ze słyszalną poprawą choć nie rewelacyjną ,

Niestety o jakiejkolwiek jakości w stereo możesz zapomnieć. Będzie płasko płasko bez kopa i życia. Przemyśl zakup bo niedługo możesz mieć podobne doświadczenie jak ja

kolego o tym to zadecyduje założyciel tematu , Tobie widać po prostu nie odpowiada ich brzmienie wiec trzeba to było zweryfikować podczas odsłuchu ,

ja je używam od ponad roku i nie narzekam i mam odmienne zdanie co do ich brzmienia , potrzebują dobrej jakości materiału a nie 128 bitowych empetrójek przy których zabrzmi jak plastikowa zabawka i tak jak pisałeś

Będzie płasko płasko bez kopa i życia.

Pierwszy raz zaskoczyły mnie nie w salonie a w domu gdy zapodałem film Burleska gdy Christina Aguilera weszła do tytułowego lokalu zaraz na początku filmu , bębny orkiestry mnie rozwaliły , szczęka mi opadła na podłogę bo nie wierzyłem , że to moje kolumny tak grają , nie miałem jeszcze wtedy suba a włączyłem ten film tylko dlatego bo wiedziałem , że nie będzie tam jakichś spektakularnych efektów do których potrzebny jest sub (mam zasadę nie oglądania filmów/koncertów bez suba) , było wręcz przeciwnie do tego co napisałeś a co nieco wyżej przytoczyłem , zależy to też od zapodanej muzy bo na każdym gatunku brzmią inaczej , myślę , że tak jest przy każdej kolumnie czy za tysiąc czy za 10 tysięcy ,

więc pierwsza , druga i trzecia zasada , odsłuch , odsłuch i jeszcze raz odsłuch ,

Kolego MafiaMen jeśli podejdzie Ci brzmienie tych kolumn to też jestem tego zdania , że będziesz zadowolony , mam tylko zastrzeżenia do suba , moim zdaniem jest za słaby , w granicach 200W tak , a nie 90 , subwofer gra inaczej niż kolumny , odzywa się tylko w odpowiednich momentach i żeby go było słychać i/lub czuć jego wzmacniacz musi mieć odpowiednią moc a do Twojego salonu (mam ten sam metraż) musi być coś co da odpowiedniego kopa , 90 będzie za mało , ja mam 350 i wcale nie uważam , że jest za dużo , głośność w nim na 9.00 ( aż się ostatnio sam zdziwiłem , że tak cicho jest nastawiona bo podszedłem i chciałem jeszcze ściszyć) i jest gicio , może się nasuwać pytanie , po co więc taki mocny wzmacniacz skoro głośność tylko na 9.00 , ano dlatego , że wzmacniacz taki ma /daje odpowiednio mocny impuls na głośnik przez co jest on szybki , nie spóźnia się , daje radę w muzie i można go poczuć w salonie ( i nie tylko :) ) na sobie , czasami samemu można się wtedy pozytywnie zaskoczyć i powiedzieć sobie : ale walnęło ,

Czy może tańszy amplituner, a zestaw głośników lepszy??

Kolego wychodzę z założenia , że w tym budżecie wszystkie amplitunery będą dawały takie samo brzmienie a jak będzie grał zestaw to o tym zadecydują kolumny , musisz posłuchać tak jak wyżej zaproponowałem , spróbuj popytać i wziąć chociaż TSW 120 może w zestawie zmieści się w budżecie .

I taka dobra rada , przestaw się już na flack-i , XXI wiek w końcu , mp-3-jki nie mają tej dynamiki a konwersja nic nie da . Uwierz , próbowałem kiedyś .

Zgodzę się też z kolegą BoDeX :

"jeśli kino nie jest priorytetem, to posłuchaj kolegów i pójdź w tej kasie w stereo."

Wszyscy dobrze prawicie koledzy.

Jeśli słucham mp3 to minimum 320kbs, "flaki" również lecą bo między mp3 a flakiem to jest przepaść... Chętnie skorzystałbym z opcji stereo (jutro jadę do salonu więc mam nadzieję, że tam mi jeszcze rozjaśnią w głowie) ale nie ukrywam, że lubię popatrzeć i posłuchać koncertów w 5.1 nagrywanych a to jest kosmos... i tu pojawia się konflikt interesów :(

Ogólnie u mnie w domku to muzyka jest na pierwszym miejscu, mojej córce 3 letniej jak zapuszcze taki koncert to nie ma dziecka przez cały czas trwania :)

Czy w takim przypadku nadal mam pochylić się nad stereo?

Ratujcie bo w wyborze to ja w ciemnej "du...e" jestem...

Pozdrawiam

Żeby nie było tak prosto to jeszcze inna opcja - sprzęt używany.

Córce kup zestaw Logitech Z5500 za 500zł.

Sobie do stereo poszukaj kolumny np. B&W 603s3 lub coś z Paradigm Monitor i do tego wzmak jakiś starszy Rotel lub Sony z serii ES. Opcji jest sporo i będzie dużo lepiej niż ze sklepu, tylko warunek konieczny to kupić sprzęt używany w bardzo dobrej kondycji. Nie kupować od handlarza, tylko od sprawdzonego sprzedawcy najlepiej z odbiorem osobistym.

Jakby dobrze poszukać to zmieścisz się w budżecie, a ważenie dużo lepsze niż obecna chińska sklepowa masówka.

Jeżeli chodzi o trwałość to starsze klocki przeżyją niejedną chińską tandetę.

A coś takiego jeśli chodzi o stereo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znajomy kupił kiedyś te Jamo ale z ampi. Pioneer i dla mnie osobiście porażka, a on jest zachwycony do dziś. W stereo te Jamo są kiepskie.

Możesz podawać dziesiątki zestawów i bez własnego odsłuchu nikt za Ciebie nie wybierze.

Radzę Tobie jeżeli kładziesz duży nacisk na muzykę to posłuchaj osób z forum które już siedzą w tym parę lat a nie będziesz żałował.

Te marketowe zestawy nigdy nie dadzą tyle przyjemności co porządny sprzęt.

Z drugiej strony jak chcesz słuchać z mp3 to nawet wybitny sprzęt zagra słabo.

Koledzy

raczej pozostanę przy ampku ONKYO tx nr525 i kolumnach tagi 606 vs jedyne co postaram się zmienić w pierwowzorze to suba mocniejszego może wynegocjuje bo Adek45 ma rację co do mocy i metrażu pokoju.

Stereo jest dobre a nawet bardzo ale chcę mieć pole manewru jeśli chodzi o system dźwięku 5.1 (koncerty i te sporadyczne filmy).

A w budżecie 2,5k to jakiegoś super szału nie zdziałam (szukałem, szukałem i klops) więc pierwsza wersja chyba będzie najrozsądniejsza...

MafiaMen, kolega Adek45 zwrócił uwagę na jedną dosyć ważną kwestię o której nie napisałem w swoim poście kilka wiadomości wyżej. To że mi ten zestaw nie przypasował, nie znaczy, że tobie kolego MafiaMen może się nie spodobać. Oczywiście że może, w poprzednim poście to była tylko opinia oparta na moim doświadczeniu i moim guście muzycznym który z czasem "ewoluował" :D. Choć przyznam, że samych kolumn, nie słuchałem na wzmacniaczu stereo tylko na tanim amplitunerze KD, który zapewne w jakimś stopniu ograniczał możliwości tych kolumn.

Do kolegi Adek45 - w pełni się z Tobą zgadzam. Nawet z wzmianką o Christinie Aguilera

:D, na temat jakości dźwięku generowanego w filmach w zestawie do kina nie miałem zastrzeżeń żadnych. Nie mniej jednak, w moim przypadku, kino domowe było w pewnym sensie etapem na drodze potrzeb, jakich jeszcze wtedy nie posiadałem bądź nie byłem ich świadomy. Pozdrawiam serdecznie.

Koledzy

Stoi już u mnie w salonie Onkyo tx-nr525 oraz zestaw 5.1 TAGA tav606 v.3 sub taga tw-90, gra pięknie (mp3 daje wiele do życzenia, ale FLAC wymiata co tu dużo pisać :D)

Jestem zadowolony :)

Ale jest problem... jak podłączyć TV 40PLF5605/12 pod ampka... głowie się i ni chu chu... ;/

Zaznaczam, że TV nie ma wyjscia HDMI ;/ ale ma coś takiego"HDMI 1: HDMI 1.4 (zwrotny kanał dźwiękowy)" czy to jest to??

HELP!

Zaznaczam, że TV nie ma wyjscia HDMI ;/ ale ma coś takiego"HDMI 1: HDMI 1.4 (zwrotny kanał dźwiękowy)" czy to jest to??

to jest właśnie to i nic więcej , znaczy żadnych więcej kabelków Ci nie potrzeba , w muzie moze i jest fajnie a jak w filmie przy jakimś mocniejszym dupnięciu też daje radę , jeśli Ci podchodzi to świetnie , cieszę się z Tobą .

Udało się z tym dźwiękiem ale w inny sposób...

Przy TV, DIGITAL AUDIO OUT a przy Ampl pod COAXIAL DIGITAL IN i działa jak ta lala :)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za porady i pomoc :)

Nie ma takiej możliwości , żeby ampli nie słyszał nic po ARC , nie ma takiej możliwości , może inaczej ,

to nie jest tv 3D tak , jeśli tak to nie jest dziwne , że ampli nie słyszy nic po niby ARC , już miałem napisać , że nie możliwe, żeby w tym tv było hdmi 1.4 z CEC i ARC gdy znalazłem dane techn i wyraźnie napisali , że ono jest , więc może trzeba je jakoś uaktywnić (ARC)w menu tv lub ampla .

Już nic nie wiem .

Napisze szczerze, że wczoraj się głowiłem przez to HDMI 1.4 i doopa, ale faktycznie muszę poszukać w menu TV, na razie leci przez ten DIGITAL OUT i daje rade, jutro ide na nockę to będę się bawił jeszcze z tym HDMI.

Najgorsze jest to, że nie ma optyka ten TV... ;/

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.