Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny czy BluRay? ~800zł

rayzor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie ma przecież problemu :) może ktoś wyniesie z tego jakieś ciekawe informacje lub pomoże w doborze konfiguracji również pod audio.

System Audio

Kolumny KEF IQ7

Kolumny Avance Omega

Kolumny Monitor Audio

Końcówki Rotel 2x rb870bx

Końcówki Rotel 2x rb 970bx

Końcówki Rotel 2x rb 971mk2

Końcówki NAd 2x912

Preamp Rotel Rc 995

Preamp Rotel Rc 971

Preamp Rotel rc 06 se

Integra Nad 340

Integra Nad 350

Integra Rotel Ra 971

Kilka Cd NAD, Pioneer,

( udostępnione do testów sysystemy )

Cary Audio Slp 03

Cary Audio cad 120

Krell Kav 300i

Dac Arcam Rdac

Dac Arcam Irdac

Video ampli

Pioneer vsx 1123

Procesor Rotel rsp 1061

Okablowanie

Wireworld

Gotham cable

I większości kable robione prze ze mnie

Zasilające 230v

Usb dac

Pliki odtwarzane z dysku wewnętrznego HTPC jak i z dysku NAS oraz FTP

Pliki Flac 16/24/ 96/192khz

Systemy różne ale najlepsze rozwiązanie to openelec XBmC wersja Fusion

Sterowanie przez PiLot WI FI , ipad, iPhone, galaxy s4

Oprogramowanie xbmc remote, constelation , bubble upnp,

( dla perfekcjonistów z bitperfect i bezprobleowe Gapless Linux Voyager MPD)

Systemy HTPC oparte na pasywnych przetwornicach bez wentylatorów ktÓre nie wpłyeają na zakłócenia. Obudowy z odlewanego aluminium pokryte lakierem antistatycznym.

Filtry sieciowe i czasami filtry przed przetwornicą dc/dc wszystko wydzielone na osobnych obwodach zasilających aby uniknąć potwornych zakłóceń poprzez zasilacze impulsowe.

System zasilający DAC to oczywiście system zasilający Liniowy ( pudełkowego zasilacze nadają się od razu do wyrzucenia ponieważ ograniczają straszecznie możliwości urządzenia.

I jeszcze kilka innych od projektorów do procesorów ( do udostępnienia na testy )

Bardziej szczegółowo nie będę opisywał systemu pomieważ wszystko zależy od konstrukcjii konfiguracji wzmacniaczy audio , dac, HTPC do jakich celów i oczywiście jaki rodzaj muzyki preferujemy. Ja osobiście (rock,pop,metal,dupstep,)

Oczywiście powyższy zestaw jest dedykowany pod konstrukcje średnio- wyższej klasy.

Do systemów HI END koncepcja jest całkowicie inna oraz komponenty HTPC

Tylko systemy dedykowane tylko do multimedii standardowych formatów mkv 1080p flac wav itd . Bo są tez tacy którzy chcą grać w gierki i robić dziwne mijającego się z celem zadania. Według mnie od tego jest np Xbox czy ps4 .

Jedyny mały mankament w xbmc jest brak automatycznego wyszukiwania Dac także niestety jak odtwarzaliśmy film na ampli z ustawionymi wejściem np przez hdmi i potem mieliśmy ochotę posłuchać muzyki przez DAC nie odpalając tv bo po co ? To niestety wejścia się nie przekieruje automatycznie i trzeba zrobić to ręcznie. Ale w przypadku odsłuchiwanie ponownego audio po restarcie zapamiętuje ostatnie ustawione wyjście audio.

Pytanie pierwsze, wierzysz w kierunkowość kabli?

Pytanie drugie, może gdzieś po drodze Twoich 'wywodów', no dobra nie chciało mi się czytać, napisałeś na czym oglądasz?

Posiadałem ale obecnie nie posiadam . Bo jest zbyteczny. Po co mam dublować systemy Z mobilnością ?? Oczywiście że gram. Słuchanie muzyki w samochodzie przez galaxy s4 z dysku sieciowego ? Czy coś w tym dziwnego ? ( oczywiście w terenie miejskim )

Napisz więc z jakiego playera BD aktualnie korzystasz i w jakim systemie video/wyświetlacz. (fotka mile widziana)

Nie rób sobie jaj, gimnazjaliście się przyśniło w mokrym śnie. Niestety dziewczyn w nim nie było :(

Ostatnie projektory które miałem w testach od firmy zewnętrznej to BenQ w 1070 średniej ale bardzo fajny i wydajny. Za dwa tygodnie oczekuję optomy HD 131xe

Kierunkowość kabli w których płynie prąd przemienny ? raczej nie.

Wystarczy dobrych parametrów Kabelek

Ewentualnie dobra jakość kabelki 230v ale to nie ze względu na jakieś cuda w brzmieniu tylko bardziej do wytrzymałości prądowej przy końcówkach.

Ja wychodzę z założenia że lepiej zainwestować w filtr sieciowy pod każde urządzenie niż pakować tysiące złotych w interkonekty. Może w takich systemach jak robi MbL ma to znaczenie ale w systemach które nie wpadają pod rękę nie czuję jakiś drastycznych zmian.

Poza tym kiedyś swego czasu bardzo mnie to zainteresowało skąd biorą się ceny niektórych kabli. I wertując potem noty katalogowe i parametry a czasami perfidnie symbole na kablach za 2000 tys zł polskich producentów. I okazuje się że niektórzy korzystają z przewodów takich firm jak Helucabel, Draka itd cena samego kabla wychodziła za metr około 59 zł plus plugi hm.....

Panowie może też po trochu wyjawcie sprzęcik na którym działacie ? Jeżeli nie chcecie udostępniać to możecie na prv. Będzie raźniej :)

Ostatnie projektory które miałem w testach od firmy zewnętrznej to BenQ w 1070 średniej ale bardzo fajny i wydajny. Za dwa tygodnie oczekuję optomy HD 131xe

Kierunkowość kabli w których płynie prąd przemienny ? raczej nie.

Wystarczy dobrych parametrów Kabelek

Ewentualnie dobra jakość kabelki 230v ale to nie ze względu na jakieś cuda w brzmieniu tylko bardziej do wytrzymałości prądowej przy końcówkach.

Ja wychodzę z założenia że lepiej zainwestować w filtr sieciowy pod każde urządzenie niż pakować tysiące złotych w interkonekty. Może w takich systemach jak robi MbL ma to znaczenie ale w systemach które nie wpadają pod rękę nie czuję jakiś drastycznych zmian.

Poza tym kiedyś swego czasu bardzo mnie to zainteresowało skąd biorą się ceny niektórych kabli. I wertując potem noty katalogowe i parametry a czasami perfidnie symbole na kablach za 2000 tys zł polskich producentów. I okazuje się że niektórzy korzystają z przewodów takich firm jak Helucabel, Draka itd cena samego kabla wychodziła za metr około 59 zł plus plugi hm.....

Panowie może też po trochu wyjawcie sprzęcik na którym działacie ? Jeżeli nie chcecie udostępniać to możecie na prv. Będzie raźniej :)

Pod każdym moim postem jest: Panasonic TX-P65VT60, Yamaha RX-A1010, Paradigm Millenia 200, Millenia 30, ADP-590, WD MyCloud 4TB, Xbox360. Kończyłem FTIMS na polibudzie i 60PLN za 1,5m miedzi ... dzięki takim ludkom ... inni mają się całkiem dobrze. Następnym razem proponuję zakup magicznego kabla z adamantium, to co zrobi ze sceną, kolorami, dźwiękiem itp. to będzie to. Jak chcesz mam taki i odstąpię okazyjnie za jakieś 50K PLN za centymetr. "Kierunkowość kabli w których płynie prąd przemienny ? raczej nie." to jaki kabel ma kierunek?

Dlatego jestem podobnego zdania. Może jeszcze jakiś producent będzie nabijał kierunkowośc na światlowodaxh ;) . I zwijał 1000marży )

Możesz odpowiadać na stawiane pytania? Szacun, za brak wulgaryzmów i obrażania się, niemniej odpowiadasz tylko na "wygodne" pytania. Ktoś wcześniej poprosił o foto systemu, w którym wymieniłeś wszystkie "mokre sny" dietetyków + komentarz o chałupniczych kablach. Nie odpowiedziałeś, które są kierunkowe wg. Ciebie, bo w cytowanym poście wykluczyłeś jedynie AC.

Siódme i ósme, openelec na RPi?

Panowie od BD jakiegoś czasu słyszałem że podobno w nowszych odtwarzaczach BD i nie tylko jest zainstalowane oprogramowanie delikatnie mówiąc monitorujące nasze pliki sieciowe odtwarzane przez dany odtwarzacz.

Panowie od BD jakiegoś czasu słyszałem że podobno w nowszych odtwarzaczach BD i nie tylko jest zainstalowane oprogramowanie delikatnie mówiąc monitorujące nasze pliki sieciowe odtwarzane przez dany odtwarzacz.

Tak szczególnie w tych nie "zsieciowanych" i nie BD, a TV i jak na razie tylko LG, bo dział Copy & Paste ... oops R&D ... szajsunga nie zdążył "ukraść". Odpowiesz na pytania, czy będziesz walił "chamówą" jako "nowoczesny" sales rep, bo właśnie wyszło co tu robisz.

PROSZĘ O POWRÓT DO TEMATU WĄTKU ...

sam zacząłeś :p ;)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

a myślałem że to ja mam wybujałą wyobraźnię...

Wracając do mojego klocka, problem dźwięku hd w kontenerze mkv (jak się potem przekonałem i BD) rozwiązany, wystarczyło HDMI podpiąć pod amplituner nie TV (widać tłumaczenia nie są zbyt dobre).

@macpiciu - czy wykonywałeś jakieś testy odtwarzaczy ? (chodzi mi tylko o tor wideo)

BTW: Tv miazga !

bardziej chodzi mi o jakieś zestawienie typu HTPC VS np oppo VS np wysoki dune

moje testy to tak chyba o kant d.... można robić, nie mam warunków.

ja też nie za bardzo, bo nie mam kabli za 1000PLN ;), a na poważnie sprawdzaliśmy wszystko co się rusza i generalnie jedynie RPi słabo się nadaje na serwer jeżeli ktoś ma zamiar oglądać niekompresowane ripy Bluraya. Lepiej wypadały konstrukcje bazujące na Atomie.

Aż się boję pytać w tym temacie jak tu taka wojna...

Od dluższego czasu sporo czytam o przeróżnych sposobach odtwarzania mkv.

Obecnie odtwarzam mkv z laptopa przez ampli onkyo 818 do optomy hd20. Jakosc jest bardzo dobra, z dźwiękiem hd ma nie ma problemu, wszystko się wyświetla ma ampli jak trzeba. Z obrazem brak problemów, wszystkie pliki odtwarza itp. Z mobilnością nie ma problemow bo jest stacja dokujaca do laptopa, więc klik i jest. Do tego myszka i klawiatura beprzewodowa.

Czy w mojej sytuacji jest jakikolwiek sens myśleć o zmianach?

Myślałem a wlasciwie nadal mysle o oppo 103d z darbee bo wiem ze obraz może byc lepszy ale czy jest sens wchodzić dziś u progu 4K w to oppo? Wydac 3,5 koła łatwo ale ze rok/dwa się wkurzać na przestarzały sprzęt to juz średnio fajnie.

Za 2,5 roku mam nadzieje ze stanieją projki 4k chociaz do 6tysi to bym sie skusił bo optomce stuknie 5lat.

Chyba w maju wchodzi procesor graficzny Darbee, który łyka a nawet poprawia 4k. Moze skupic sie na tym i zostać z laptopem?

Sam nie wiem, szukam odpowiedzi po forach i wiem coraz mniej....

Aż się boję pytać w tym temacie jak tu taka wojna...

Od dluższego czasu sporo czytam o przeróżnych sposobach odtwarzania mkv.

Obecnie odtwarzam mkv z laptopa przez ampli onkyo 818 do optomy hd20. Jakosc jest bardzo dobra, z dźwiękiem hd ma nie ma problemu, wszystko się wyświetla ma ampli jak trzeba. Z obrazem brak problemów, wszystkie pliki odtwarza itp. Z mobilnością nie ma problemow bo jest stacja dokujaca do laptopa, więc klik i jest. Do tego myszka i klawiatura beprzewodowa.

Czy w mojej sytuacji jest jakikolwiek sens myśleć o zmianach?

Myślałem a wlasciwie nadal mysle o oppo 103d z darbee bo wiem ze obraz może byc lepszy ale czy jest sens wchodzić dziś u progu 4K w to oppo? Wydac 3,5 koła łatwo ale ze rok/dwa się wkurzać na przestarzały sprzęt to juz średnio fajnie.

Za 2,5 roku mam nadzieje ze stanieją projki 4k chociaz do 6tysi to bym sie skusił bo optomce stuknie 5lat.

Chyba w maju wchodzi procesor graficzny Darbee, który łyka a nawet poprawia 4k. Moze skupic sie na tym i zostać z laptopem?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ja też nie za bardzo, bo nie mam kabli za 1000PLN ;),

to faktycznie test nie jest miarodajny :p

wszystko co się rusza i generalnie jedynie RPi słabo się nadaje na serwer jeżeli ktoś ma zamiar oglądać niekompresowane ripy Bluraya. Lepiej wypadały konstrukcje bazujące na Atomie.

no dobrze ale mi chodzi o sam tor wideo (opcjonalnie transport audio), jak to wszystko wypadło czy 90% produktów to jedno i to samo i niem zbytnio sensu się tym przejmować czy jednak są jakieś konkretne różnice. Dobrze byłoby uwzględnić jakość materiału

Najbardziej zależy mi na jakiś konkretnych różnicach między np HTPC na openelec a wyższe odtwarzacze Dune / popcorn.

nie jesteś jedyny :)

ja bym chyba poczekał, zwłaszcza że tutaj http://www.avsforum.com/t/1477339/so-youve-built-your-htpc-now-what-is-next-how-to-get-the-ultimate-picture-and-sound-quality-from-your-htpc-madvr-svp-xbmc-mediabrowser-jriver chłopaki pokazali że skalowanie oppo wcale nie jest tak rewelacyjne.

Panowie cycus12 i KotSylwester większość odtwarzaczy multimedialnych to takie same konstrukcje i soft. Na rynku są dwaj poważni gracze płatny Twonky i otwarty XBMC. Oba serwery są bardzo dobre. Tutaj poleciłbym Thirdeye, pomimo naszej wymiany publicznej, na privie przekonał mnie do siebie.

Generalnie za ok. 200PLN można zrobić sobie pudełko, które zje drogie konstrukcje "markowe". Nawet taki RPi z XBMC robi dobrze, a jedynym problemem jest karta sieciowa na USB.

ja bym chyba poczekał, zwłaszcza że tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chłopaki pokazali że skalowanie oppo wcale nie jest tak rewelacyjne.

Tu pełna zgoda, niestety najlepszy wynik uzyskamy z dobrym TV, to jak skaluje mój Panas jest epickie, nawet model ST60 radzi sobie baaardzo dobrze. Więc najpierw wyświetlacz, a później czym podać mu obraz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko ze ja nie korzystam z tv tylko projektora. Czy jest sens kupowac za jak piszesz 200zl htpc jak sie ma dobrego lapka? Ja nie potrzebuje zadnych bajerow typu sieciowe przesylanie ani zadnych serwerow. Mam plik w mkv i odtwarzam z lapka. Nic mi nie przeszkadza i kazda zmiana bedzie dla mnie tylko utrudnieniem bo bede musial zgrac film na zewnetrzny dysk i podpiac go do urzadzenia X. Znowu ktos powie nie musisz zgrywac mozesz go po sieci odtworzyc. Na to samo wyjdzie i tak bede musial lapka wyjac i wlaczyc i podpiac do pradu. W kinie mam stacje dokujaca.

Ale dlaczego chce zmian? Bo pytam czy jest cos co bedzie mialo LEPSZY obraz niz ten co mam. Dzwiek mam chyba bardzo OK i nie czuje potrzeby polepszenia w sensie sprzetowym.

Dlatego myslalem o oppo ale wkurzę się jak wezme do testow obraz okaze sie taki z3 kopara opadnie bo bede zly na siebie ze chce wydac 3.5 kola na sprzet na dwa lata...

Tylko ze ja nie korzystam z tv tylko projektora. Czy jest sens kupowac za jak piszesz 200zl htpc jak sie ma dobrego lapka? Ja nie potrzebuje zadnych bajerow typu sieciowe przesylanie ani zadnych serwerow. Mam plik w mkv i odtwarzam z lapka. Nic mi nie przeszkadza i kazda zmiana bedzie dla mnie tylko utrudnieniem bo bede musial zgrac film na zewnetrzny dysk i podpiac go do urzadzenia X. Znowu ktos powie nie musisz zgrywac mozesz go po sieci odtworzyc. Na to samo wyjdzie i tak bede musial lapka wyjac i wlaczyc i podpiac do pradu. W kinie mam stacje dokujaca.

Ale dlaczego chce zmian? Bo pytam czy jest cos co bedzie mialo LEPSZY obraz niz ten co mam. Dzwiek mam chyba bardzo OK i nie czuje potrzeby polepszenia w sensie sprzetowym.

Dlatego myslalem o oppo ale wkurzę się jak wezme do testow obraz okaze sie taki z3 kopara opadnie bo bede zly na siebie ze chce wydac 3.5 kola na sprzet na dwa lata...

Sam sobie odpowiedziałeś, jeżeli jesteś zadowolony to żadnych zmian. Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Ja mam dysk DLNA ponieważ system musi być przystępny dla moich dzieci w wieku 8 i 10 lat, więc zwykły PC odpadł. Dodatkową zaletą jest brak wentylatora i absolutnie cicha praca.

Ale trzeba sie rozwijać :) a pozbylem sie ps3 bo nastawialem sie na oppo. No i chciałbym dążyć do lepszego obrazu. A sądziłem że laptop nie daje najwyższej klasy obrazu z mkv. Mój syn skonczyl 9 miesięcy to jeszcze trochę czasu ze sprzetu nie bedzie korzystał... :p

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Panowie cycus12 i KotSylwester większość odtwarzaczy multimedialnych to takie same konstrukcje i soft. Na rynku są dwaj poważni gracze płatny Twonky i otwarty XBMC. Oba serwery są bardzo dobre. Tutaj poleciłbym Thirdeye, pomimo naszej wymiany publicznej, na privie przekonał mnie do siebie.

jeszcze jriver :P

Generalnie za ok. 200PLN można zrobić sobie pudełko, które zje drogie konstrukcje "markowe". Nawet taki RPi z XBMC robi dobrze, a jedynym problemem jest karta sieciowa na USB.

czyli z HTPC miałem racje :P.

ok czyli sumując, według Ciebie nie ma sensu się szczypać tylko zakupić / złożyć to co bardziej przypasuje "funkcjonalnie" i finansowo ?

Tu pełna zgoda, niestety najlepszy wynik uzyskamy z dobrym TV, to jak skaluje mój Panas jest epickie, nawet model ST60 radzi sobie baaardzo dobrze. Więc najpierw wyświetlacz, a później czym podać mu obraz.

ja w domu mam tylko LG 42 i sharpa 32 sporadycznie jeszcze 55 to też LCD i to LG... więc te testy to tak.... Pierwszy LG też bardzo ładnie skaluje, dużo lepiej niż blu ray.

Tylko ze ja nie korzystam z tv tylko projektora. Czy jest sens kupowac za jak piszesz 200zl htpc jak sie ma dobrego lapka? Ja nie potrzebuje zadnych bajerow typu sieciowe przesylanie ani zadnych serwerow. Mam plik w mkv i odtwarzam z lapka. Nic mi nie przeszkadza i kazda zmiana bedzie dla mnie tylko utrudnieniem bo bede musial zgrac film na zewnetrzny dysk i podpiac go do urzadzenia X. Znowu ktos powie nie musisz zgrywac mozesz go po sieci odtworzyc. Na to samo wyjdzie i tak bede musial lapka wyjac i wlaczyc i podpiac do pradu. W kinie mam stacje dokujaca

ja bym olał temat laptop to przecież to samo co htpc, możesz się co najwyżej skupić na samym playerze, kodekach i ich konfiguracji, wiele osób w tym widzi magię zwłaszcza w madVR

A sądziłem że laptop nie daje najwyższej klasy obrazu z mkv.

fajne by było porównanie HTPC / PC vs np oppo.

Do wszystkich niezdecydowanych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 60USD i temat OPPO zamknięty. Jak ktoś nie wie jak się za temat zabrać pomogę, niemniej ze względu na pracę nie mam czasu żeby indywidualnie przygotowywać rozwiązania. Natomiast jestem pewien, że ktoś przygotował gotową dystrybucję XBMC pod to maleństwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witajcie

Przeczytałem 4 strony - szacun dla peroratorów. Bardzo mi się podoba dyskusja :) Jak będzie trzeba , to prześledzę następne 40.

FTIMS - ehhh....niesamowici ludzie :)

pzdr

a

To porównywał ktoś może obraz z Dune do np. Oppo na plikach? Na zagramanicznych forach czytałem, że obraz z Dune i innych odtwarzaczy sieciowych nie jest jednak tak dobry jak z Oppo,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.