Skocz do zawartości
IGNORED

Sluchawki do ok.1000zl

MysterOahu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem porządnych słuchawek i tak przeszukujac google na temat rożnych modeli natrafiłem na wasze forum. Zdaje sie bedziecie potrafili mi pomoc.

Poszukuje sluchawek do odsluchu studyjnego. Posiadalem juz u siebie monitory odsluchowe jak KRK RP6 czy Adam A5X i bylem zadowolony jednak teraz nie mam warunkow do odluschu z glosnikow i potrzebuje czegos co mi da podobne brzmienie.

Planuje oprocz sluchawek zakup AMP z opini wyczytalem ze najlepszy bedzie Fiio e10 w warunkach cena/jakosc.

Co do sluchawek to nie moge sie zdecydowac bo roznie ludzie pisza na temat roznych modeli.

Do tej pory zastanawialem sie nad kilkoma modelami:

DT990 Pro - najwiecej pochlebnych opini ale to chyba dlatego ze sa najdluzej na rynku w kazdym razie jawia sie jako porzadna sprawdzona konstrukcja ktora potrafi oddac w miar wiarygodnie dzwiek

AKG Q 701 - uwazane za bardzo dobre niemniej ponoc przereklamowane

Modele firmy Sennhiser - tutaj nie mam zadnego pojecia bo osobiscie uwazam ta firme za producenta sluchawek konsumenckich a nie do profesjonalnego uzytku ale z opini wynika ze sie myle. Jakie modele tej firmy i dlaczego polecilibyscie ?

Przewinely mi sie jeszcze modele DT880 i Philips L1/28 aczkolwiek nie wiem co o nich sadzic.

Dodam ze oczekuje komfortowego noszenia przez caly dzien nawet.

Jakie sa wasze opinie na temat przedstawionych modeli ?

https://www.audiostereo.pl/topic/109133-sluchawki-do-ok1000zl/

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązanie, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, czy wolisz słuchawki otwarte, czy zamknięte, czy system powinien być przenośny (USB DAC zasilany tylko z komputera), jaki całkowity budżet chcesz przeznaczyć na zakup wzmacniacza i słuchawek.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeżeli nie posiadasz dobrego źródła i dobrego wzmacniacza słuchawkowego zgranego ze słuchawkami to o Q701 możesz zapomnieć. Są też moim zdaniem najwygodniejsze z wyżej wymienionych i nie sprawia problemu trzymanie ich na głowie nawet przez cały dzień.

Czego slucham ? Hmm to naprawde ciezko powiedziec bo w zasadzie nie ma czegos czego nie slucham. Napewno na codzien wole mniej rapu czy napieprzanki takze miesisty bass nie jest mi potrzebny gdyby tak bylo to pewnie wybralbym dt770. Licze na wierne odwzrowanie dzwieku. Co do konstrukcji to zdaje sie wszystkie wymienione modele to konstrukcje otwarte z tego wzgledu ze brzmi lepiej do zastosowan ktorych potrzebuje. Co do przenosnosci to wolabym nie dzwigac calej szafy ze soba w razie koniecznosci przeniesienia sie gdzies, aczkolwiek na codzien sprzet bedzie sluzyl w domu. Co do budzetu to tak jak napisalem ok. 1000zl za q701 i to jest moje maksimum wiecej nie planuje bo i nie ma tak naprawde po co. Co do wzmacniacza to nie wiem, jak dla mnie to zlo konieczne bo tak naprawde chce sluchawki a wiem ze bez wzmacniacza sobie ich nie poslucham wiec szukalem najlepszego wyboru w kategorii cena/jakosc i zdaje sie dobrze typuje na Fiio E10 ?

@antrofilus Fajnie jakby sie odniosl do tego co napisalem

Witaj,

w takim razie pozostańmy przy wzmacniaczu Fiio E10, w kwestii natomiast słuchawek w takiej konfiguracji odradzam AKG Q701, które są bardzo dobrym modelem, świetnie i naturalnie brzmiącym, jednak wymagającym poważniejszego wzmacniacza słuchawkowego i przemyślanego toru audio.

Proponowałbym w takim razie zwrócić uwagę na słuchawki Ultrasone HIFI 780 lub Beyerdynamic DT 990 Edition w wersji 32 omowej. Ultrasone będą bardziej dynamiczne, otwarte, przestrzenne. Beyerdynamic natomiast to słuchawka o łagodniejszym charakterze brzmienia. Obydwie optymalnie będą współpracowały z E10.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hmm to naprawde ciezko powiedziec bo w zasadzie nie ma czegos czego nie slucham. Napewno na codzien wole mniej rapu czy napieprzanki takze miesisty bass nie jest mi potrzebny

Z tego co napisałeś to właśnie Q701 byłyby dla ciebie idealne;] Ale jak już napisałem wcześniej - potrzebują dobrego źródła i wzmacniacza a to dodatkowo co najmniej 1k (mocno ekonomiczne wersje wszystkiego...). Jeżeli chodzi o Fiio E10 to moim zdaniem jest to bardzo udany produkt za uczciwe pieniądze. Ze słuchawek mógłbym również polecić posłuchania AKG K550, kosztują około 700zł i idealnie zamknąłbyś się w 1000zł. Są to jednak słuchawki zamknięte i nie da się w nich siedzieć cały dzień bez przerwy, co nie znaczy że są niewygodne. Doskonale leżą na głowie i całkiem dobrze izolują dźwięki otoczenia. Słuchawek Ultrasone HIFI 780 osobiście bym nie polecał, jak dla mnie grają za mocno środkiem i są mało naturalne. Ale i tak najlepiej by było gdybyś miał możliwość posłuchania każdego modelu, najbardziej jednak na twoim miejscu skłaniałbym się ku AKG K550 lub DT990.

Co do DT990 w wersji 32 to zdaje sie sa to najgorsze sluchawki z tej serii ponoc wgl nie graja. Sa przeznaczone do uradzen przenosnych, wiec po co mi wzmacniacz jak mialbym planowac kupic takie sluchawki. Jezeli chodzi o dt990 to planowalem w standardowej wersji 250 omh kupic.

Swoja droga dlaczego uwazacie ze fiio e10 nie wystarczy? Znalazlem setki opini ludzi ktorzy wybrali wlasnie taka konfiguracje i sa bardzo zadowoleni. Zrodlem bedzie Macbook Pro 5.1 i to sie nie zmieni chyba ze na nowszy model wkrotce natomiast skoro mowicie ze bedzie az tak zle ze polecacie mi zupelnie inne wybory to jaki wedlug was wzmacniacz powinien dokupic do q701 zeby graly dobrze? Bo rozumiem do innych wymienonych modeli Fiio E10 bedzie wystarczajacy ?

Znalazlem setki opini ludzi ktorzy wybrali wlasnie taka konfiguracje i sa bardzo zadowoleni.

Z tymi setkami to bym nie przesadzał. Był jakiś czas temu pęd ku temu urządzonku i tyle. Poprawnie skonstruowane na Wolfsonie 8740 i TE7022. Nie zachwyca, niekoniecznie powala na kolana, być może nie rozczarowuje.

Problem z Fiio będzie jeden- mała moc. Daje 150 mW na 32 ohm. Do takich słuchawek może i wystarczy, do 250-300 ohmowym to zdecydowanie za mało.

Z resztą wszystko co zasilane z USB, czy też prądami tej wielkości (5V/500 mA) mocą nie będzie grzeszyć.

Może się okazać, że już dla Q701 to za mało. Co prawda one mają tylko 62ohm, ale spory driver, który jednak potrzebuje troszkę prądu.

Co do urządzeń w pieniądzach raczej niewielkich- wszelakie klony BCL. Od 300 zł (marny chińczyk) do 1000 zł można kupić. To napędzi znakomitą większość słuchawek. Może ma lekkie problemy z ortodynamicznymi, ale daje radę.

W kwestii słuchawek- sam musisz wybrać. Tu niemalże każde zagrają inaczej i sygnaturę dźwiękową sam musisz do siebie dopasować, a nie koledzy z forum. Od siebie dorzuciłbym jeszcze Philips Fidelio X1, które u mnie zastąpiły HD650.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Co do urządzeń w pieniądzach raczej niewielkich- wszelakie klony BCL. Od 300 zł (marny chińczyk) do 1000 zł można kupić. To napędzi znakomitą większość słuchawek. Może ma lekkie problemy z ortodynamicznymi, ale daje radę.

A sypniesz jakimis nazwami zebym mogl popatrzec co to jest ?

Chiński klon, dostępny w Polsce. Miałem w wersji z dac- całkiem przyzwoite urządzenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lovely Cube- wersja premium, mniej więcej tyle kosztuje w chinach (ok 250 USD)

Ukryta Zawartość

Zbierający dość dobre opinie wzmak słuchawkowy:

Ukryta Zawartość

Specyficzny (dość chłodny), przez jednych kochany, przez innych wyśmiewany. Na początek drogi jak znalazł, przy ewentualnej odsprzedaży mała strata:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A sypniesz jakimis nazwami zebym mogl popatrzec co to jest ?

Na przykład lovely cube lub matrix m-stage. Należy jednak pamietać, że to same wzmacniacze a q701 potrzebują też dobrej karty dźwiękowej/daca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lovely cube można samemu poskładać za około 600zł, m-stage to już wydatek ok 1000zł.

Całkiem nieźle sprawdzi się jeszcze Fiio E9K, i będzie do niego można dołożyć potem dac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zakładam, że i tak kolega będzie jechał z tego co podaje

Zrodlem bedzie Macbook Pro 5.1

I jako dac pewnie na początek wystarczy. Nie ma co wchodzić w daci razem z wzmakami, bo to blokowanie dalszego ewentualnego rozwoju.

Lovely Cube Premium byłby najlepszym rozwiązaniem (taki wisi na alledrogo i to w cenie naprawdę niezłej).

Oczywiście, można poskładać klona BCL za ok 6 stówek, ale:

1. Nie każdy potrafi,

2. Nawet jak potrafi, może nie chcieć, nie mieć czasu itp.

Podałem przykłady całkiem niezłych wzmacniaczy, które powinny pogonić wszystko do 300 ohm. Dodatkowo, klon BCL (czy to lovely cube, czy też matrix), z racji swojego charakteru grania całkiem fajnie zgrywają się z Q701.

• 2 tygodnie później...

Witam Ja też szukam słuchawek. Chciałbym kupić używane do 500zł. Używane oczywiście dlatego że będą półkę wyżej. Słucham dużo jazzu(free głównie) i elektroniki w stylu ninja tunes czy illambient, troszke ambitnego hip hopy czyli raczej czarne brzmienia oparte na basie i głębi z nim związanej. Sprzęt który posiadam to dacmagic czyli malutki nuforce, wzmacniacze to rotel ra980-bx i b&w aura. Zależy mi na wiernym oddaniu muzyki ale nie pozbawionym niskich częstotliwości. Będe bardzo wdzięczny za pomoc bo nie specjalnie mam gdzie obsłuchać. Na nowe przyzwoite raczej mnie nie stać bo 500 to górny próg którego nie chciał bym przekraczać chyba że w okolicy wielki skok jakości.TYPY w CIEMNO

BEYERDYNAMIC DT 990 PRO ,GRADO SR 60i Sennheiser HD595 i 590, i kilka innych.

Te typy w ciemno rzeczywiście zrobione w ciemno bo to raczej wybitnie jasne sluchawki. Bas może i jest ale nie stanowi on mocnej podstawy. Do takich zastosowań to raczej HD650 ale w kwocie do 700 pln nie do dostania w stanie kwalifikujacym je do dalszego użytkowania.

Kolejna propozycja mogłyby być Fidelio X1, ale znów kwota. Poza tym bardzo rzadko pojawiają się na rynku wtórnym.

Do 500 zł. To ATH-M50 używane rzecz jasna, Fidelio L1. Obie pary spełnia podstawowy warunek basowy. Żadna z tych par nie ma także problemu ze srednica, choć w M50 chowa się trochę za basem. Wysokie ostrzejsze w M50. Fidelio jakby ciut bardziej poukładane.

Pozostaje jeszcze polowanie na K550, ale te dopiero po modach zyskują na basie, firmowo dość uszczuplonym.

Te typy w ciemno rzeczywiście zrobione w ciemno bo to raczej wybitnie jasne sluchawki. Bas może i jest ale nie stanowi on mocnej podstawy. Do takich zastosowań to raczej HD650 ale w kwocie do 700 pln nie do dostania w stanie kwalifikujacym je do dalszego użytkowania.

Kolejna propozycja mogłyby być Fidelio X1, ale znów kwota. Poza tym bardzo rzadko pojawiają się na rynku wtórnym.

Do 500 zł. To ATH-M50 używane rzecz jasna, Fidelio L1. Obie pary spełnia podstawowy warunek basowy. Żadna z tych par nie ma także problemu ze srednica, choć w M50 chowa się trochę za basem. Wysokie ostrzejsze w M50. Fidelio jakby ciut bardziej poukładane.

Pozostaje jeszcze polowanie na K550, ale te dopiero po modach zyskują na basie, firmowo dość uszczuplonym.

Serdecznie dziękuje. Poszukam. Może coś w sklepach da się odsłuchać to by było najlepszym sprawdzianem. Gdyby jakieś jeszcze pomysły wpadały do głowy to chętnie poszukam po allegro i ebay-u. Jak coś upoluje to opisze. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.