Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przedwzmacniacz do Fonica F-600

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stałem się posiadaczem Fonici F600. Jest to mój poczatek przygody z analogiem. Mam już wkładkę goldring 2200. Poszukuje przedwzmacniacza do kwoty 1500 zł. By nie błądzić prosze o radę Wg Wojciecha Pacuły gramofon gra wąską sceną , niezbyt selektywnie i ciepło. Stąd chyba byłoby dobrze by wzmacniacz te mankamenty neutralizował.

Mój sprzęt

kolumny magnepan 1,7 uzupełnione subwooferem Rel 323

odtwarzacz Krell 280

przedwzmacniacz Octave 300

końcówka mocy pass 150

kable Tara labs, synergistic research, van del hul

https://www.audiostereo.pl/topic/109168-jaki-przedwzmacniacz-do-fonica-f-600/

Czy jestes sklonny zwiekszyc budzet o 490zl by nie bladzic i kupic solidny preamp?

Oczywiście jestem skłonny, co to by było za tę cenę

Czy to fonica z tych "nowych" czy zabytek z lat 60 tych?

Sądzac po wyznaczniku F to chyba jednak nówka post fonikowska.

tak to nowa fonica

• Redaktorzy

Oczywiście jestem skłonny, co to by było za tę cenę

Myślę, że warto potestować LAR LPS-1. Cena za nowy 1990zł.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Myślę, że warto potestować LAR LPS-1. Cena za nowy 1990zł.

Potwierdzam, słyszałem tego LARA a także lampę w tej samej konfiguracji. LAR wypada zdecydowanie lepiej. Naprawdę wart jest tej ceny. Spróbuj wypożyczyć za kaucją na testy a jak Ci się spodoba to "powalcz" o cenę.

Witam

Stałem się posiadaczem Fonici F600. Jest to mój poczatek przygody z analogiem. Mam już wkładkę goldring 2200. Poszukuje przedwzmacniacza do kwoty 1500 zł. By nie błądzić prosze o radę Wg Wojciecha Pacuły gramofon gra wąską sceną , niezbyt selektywnie i ciepło. Stąd chyba byłoby dobrze by wzmacniacz te mankamenty neutralizował.

Mój sprzęt

kolumny magnepan 1,7 uzupełnione subwooferem Rel 323

odtwarzacz Krell 280

przedwzmacniacz Octave 300

końcówka mocy pass 150

kable Tara labs, synergistic research, van del hul

- no, niezła sztuka ! - i niezła cena :) - chociaż to rzecz względna - moim zdaniem w tym wypadku 70% ceny przypada na design - ale gratuluję nabytku - niech cieszy oko, ale przede wszystkim ucho - przedwzmacniacz akurat, jak pisali już nieco bardziej doświadczeni forumowicze, jest takim urządzeniem, które można przed zakupem przetestować, co zalecam - należy przy tym mieć sporo płyt i większość starych ale nowych, żeby właściwie ocenić brzmienie - Pacuły nie słuchaj bo przestrzeń w winylowym dźwięku nie zależy od gramofonu - na koniec z ciekawości spytam - co Cię skłoniło do wejścia w grono nawiedzonych winylomaniaków ? - albo inaczej - skąd się dowiedziałeś, że winyl brzmi lepiej od cd ? - czy z internetu, z gazet, a może takie plotki chodzą na mieście ? - najciekawsze jest to, że te plotki są prawdziwe ! - życzę dużo zadowolenia w nowym lepszym świecie dźwięków i czekamy na relacje...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Wg Wojciecha Pacuły gramofon gra wąską sceną , niezbyt selektywnie i ciepło

Możesz napisać jaką wkładkę ma ta Fonica. Wg. mnie to jak gra gramofon w 80 % zależy od wdkładki.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Parę razy się zastanawialiśmy tutaj kto może chcieć kupić za taką kasę taki gramofon. Wyszło, że nikt i pomysł jest skazany na porażkę.

Ale okazuje się, że są amatorzy. No chyba, że był wyraźnie tańszy Janeczek?

LAR LPS-1 jak najbardziej.

Warto też rozważyć iFi Audio iPhono:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bawiłem się ta zabaweczką przez weekend i na początek to znakomity wybór.

Ukryta Zawartość

Hej,

No nie wiem kto się zastanawiał nad tą Foniką , widziałem i słyszałem ja na AS chyba poprzednim i ... grała , bo warunków do odsłuchu nie było za słabe Whisky Pan dolewał :(.

Polecam wypróbować przedwzmacniacz Nuda Phono , a może ten :

Ukryta Zawartość

PS.IMHO

Fajnie że ktoś kupuje te gramofony są z PL w końcu 

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Warto też rozważyć iFi Audio iPhono:

Ukryta Zawartość

Bawiłem się ta zabaweczką przez weekend i na początek to znakomity wybór.

Też miałem przez kilka dni i powiem, że wart uwagi. Bardzo dużo ustawień. Można dopasować (chyba) do każdej wkładki.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Też miałem przez kilka dni i powiem, że wart uwagi. Bardzo dużo ustawień. Można dopasować (chyba) do każdej wkładki.

czytajac pare opinii (Yula nie licze;)), przymierzam sie do Phonomena 2, ma od cholery ustawien, wiec moze cos takiego. Mozna to kupic w Europie za ok. 2500 pln

Ukryta Zawartość

To, że ma tabelkę z kilkoma wartościami nie oznacza, że ta 'mnogość' zostanie wykorzystana.

Jeśli słuchasz na MMkach to masz praktycznie 2 (!) ustawienia impedancji: 50k i 100k.

Podciągając pod to jeszcze MCHO dojdzie może użyteczne 1k i 2k.

Pojemności nie możesz wyłączyć - masz albo 200 albo 300pF ... + okablowanie i złącza po drodze.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

To, że ma tabelkę z kilkoma wartościami nie oznacza, że ta 'mnogość' zostanie wykorzystana.

Jeśli słuchasz na MMkach to masz praktycznie 2 (!) ustawienia impedancji: 50k i 100k.

Podciągając pod to jeszcze MCHO dojdzie może użyteczne 1k i 2k.

Pojemności nie możesz wyłączyć - masz albo 200 albo 300pF ... + okablowanie i złącza po drodze.

hm, przegladajac tu i tam wyszlo, ze ma dosc sporo ustawien, szczegolnie ta pojemnosc mnie zmartwila, wydawalo sie, ze mozliwosci ma spore... no to sam chetnie sie dowiem, co kupic, na razie widze do 2.5k tylko LAR LPS-1, uzywany Electrocompaniet ECP-1, ew. lampowe od Sonus Olivy, ale praktycznie z mozliwoscia regulacji to co najwyzej LAR i to tez chyba bez szalu...

Ukryta Zawartość

Dlatego warto zagłębić się w manual, który daje producent danego klocka.

Samo oglądanie czy zobaczenie przełączników może nie powiedzieć nam co dany klocek może.

Podobnie ma się sprawa z iFi - na stronie mają manual.

To rozwinięcie projektu Thorstena >> The Analogue Addicts .

Dlatego warto zagłębić się w manual, który daje producent danego klocka.

Samo oglądanie czy zobaczenie przełączników może nie powiedzieć nam co dany klocek może.

Podobnie ma się sprawa z iFi - na stronie mają manual.

To rozwinięcie projektu Thorstena >> The Analogue Addicts .

niby zajrzalem w manual, ale jak widac niefachowo;) czyli ten iFi tez, jesli chodzi o regulacje, to nie za wiele z tego wyjdzie?

zastanawiam sie, jak radza sobie takie 'nieregulowalne' pre typu Electrocompaniet ECP-1, to jakies 'automagiczne' dopasowanie? Niestety nie trafilem na zadnego uzytkownika ECP

ps. widzialem tez uzywke Graham Slee Revelation z dedykowanym zasilaczem w tych cenowo granicach, no tyle ze on chyba tez nie grzeszy regulacja, i jeszcze ta pojemnosci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieregulowalne to nieregulowalne.

Nie ma czegoś takiego jak pre, który 'rozpozna' wkładkę i sam się dopasuje ...

Potem się mówi, że ta a ta wkładka się swietnie zgrywa z takim a takim pre ... ;-)

Wśród MMek jest bardzo dużo produktów, które różnią się dramatycznie paramerami typu indukcyjność i impedancja wewnętrzna - co z kolei ma ogromny wpływ na dźwięk w połączeniu z paramatrami wejściowymi w pre.

A tego typu przetworników jest najwięcej (cena/dostępność).

Stąd dodanie w pre przez danego producenta małego pstryczka ma być panaceum i rozwiązaniem wielu problemów z dopasowaniem - jasne, ale wtedy kiedy tych możliwości jest dużo a nie kilka ... ;-)

Nieregulowalne to nieregulowalne.

Nie ma czegoś takiego jak pre, który 'rozpozna' wkładkę i sam się dopasuje ...

Potem się mówi, że ta a ta wkładka się swietnie zgrywa z takim a takim pre ... ;-)

Wśród MMek jest bardzo dużo produktów, które różnią się dramatycznie paramerami typu indukcyjność i impedancja wewnętrzna - co z kolei ma ogromny wpływ na dźwięk w połączeniu z paramatrami wejściowymi w pre.

A tego typu przetworników jest najwięcej (cena/dostępność).

Stąd dodanie w pre przez danego producenta małego pstryczka ma być panaceum i rozwiązaniem wielu problemów z dopasowaniem - jasne, ale wtedy kiedy tych możliwości jest dużo a nie kilka ... ;-)

co poza Nuda kupic?;)

Niezależnie od możliwości regulacyjnych to jako właściciel niskopoziomowej MC z LAR-em mógłbym żyć a z iFi już nie.

Dodam że obydwóch preampów słuchałem u siebie.

z powodu?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Po prostu dźwięk z LARa jest lepszy. Nie będę pisał recenzji ale różnica jest duża. Ifi jest raczej konkurentem dla niedrogiego PJ z rozbudowaną funkcjonalnością.

A zaraz zaczyna się koncert Clannad :-D

Po prostu dźwięk z LARa jest lepszy. Nie będę pisał recenzji ale różnica jest duża. Ifi jest raczej konkurentem dla niedrogiego PJ z rozbudowaną funkcjonalnością.

Porównanie do "niedrogich PJ" uznałbym za bardzo ryzykowne.

ifi jest bardzo starannie skonstruowany (w wątku o preampach są dokładne zdjęcia) a jakość/możliwości raczej przesuwają go do grupy pre znacznie droższych.

Relacja cena/możliwości jest IMHO na chwilę obecną jedną z najlepszych na rynku.

Słuchałem go u siebie (z nowym hybrydowym wzmacniaczem LAR-a) i jak dla mnie grał bardzo poprawnie z ZYX-em R100.

Trudno wymagać, żeby tego typu pre dedykować do wkładek 3 razy droższych od samego przedwzmacniacza, ale jeżeli chodzi o phonostage dla rozpoczynających przygodę z analogiem jest to znakomity wybór.

Sekcja MM jest bardzo rozbudowana. Z reguły początkujący zaczynają od wkładek MM a często też przy nich pozostają, więc mogą dobrze wykorzystać sporo opcji brzmieniowych ifi.

Jeżeli będą chcieli przeskoczyć na podstawowe MC mają na początek beż wielkich inwestycji gotowy pre.

A jak już przejdą do ligi wkładek za 6-12 KPLN to z pewnością będzie ich stać na droższe i bardziej odpowiednie do ich gustu urządzenie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.