Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia w głośnikach/słuchawkach

Robert_53503

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dość uciążliwy problem, z kolumn lub w słuchawkach słychać piski/szumy/trzaski. Gdy jestem na pulpicie i np. otworzę okienko mój komputer i zacznę przesuwać je to wtedy słychać zakłócenie jak ruszam myszką. Najgorzej jest na słuchawkach zwłaszcza po uruchomieniu gry, wtedy w słuchawkach nie da się słuchać bo jest jednostajny pisk jakby przez pracę dysku twardego. W kolumnach jest troszkę inaczej, wzmacniacz jest wyłączony przy uruchomionej grze słychać te piski/trzaski gdy już włączę wzmacniacz wtedy piski jakby są tłumione i jakby niesłyszalne. Gdy uruchomię grę i odłączę okablowanie od wzmacniacza i kolumn to mimo wszystko słychać zakłócenia w lewej kolumnie która jest blisko obudowy PC.

Procesor i5 3570K 3.4GHz

Płyta główna MSI Z77A-GD55

Zasilacz Enermax Modu82+ 525W

Karta graficzna Nvidia GeForce GTX 280

Klawiatura i mysz podłączone pod USB

Kolumny Microlab 7c

Słuchawki Sony MDR-XB700

Wzmacniacz stereo własnej konstrukcji, mogę podać końcówkę mocy jeśli jest taka potrzeba. Przewody od wzmacniacza do kolumn są ekranowane tak samo jak przewód od wzmacniacza do karty dźwiękowej.

Komputer jest podłączony do listwy która jest wpięta w gniazdko z bolcem uziemiającym (wiem, że tu jest zrobiony mostek tj. uziemienie czyli 3 bolec jest połączony przewodem z 0). Próbowałem sam zasilacz komputera podłączyć do bezpośrednio do innego gniazdka bez listwy, podmieniałem przewody zasilające, w biosie wł/wył spread spectrum, opcje oszczędzania energii, zmieniałem dyski twarde, podłączałem inną mysz pod ps2, wypinałem kartę graficzną GTX280 z płyty głównej przełączając na integrę. Odłączałem całkowicie router włącznie z jego zasilaczem, słuchawki podłączałem do laptopa i nie ma zakłóceń jak na stacjonarnym. Przedni panel w obudowie mam wypięty z płyty głównej, słuchawki/wzmacniacz podłączam bezpośrednio do karty dźwiękowej. Nie mam podpiętego żadnego mikrofonu w mixerze mam wyłączone line in oraz microfon. Zmiana, która jest zauważalna to wyłączenie w biosie zintegrowanej karty dźwiękowej po włączeniu gry czy na samym pulpicie w słuchawkach jest całkowita cisza żadnych pisków itp. nie słychać natomiast mam wrażenie jakbym minimalnie ale coś słyszał ale tylko przy wyłączonym wzmacniaczu, chyba że jestem już przewrażliwiony i tak mi się wydawało choć wątpię. Co ciekawe na poprzedniej konfiguracji AMD Phenom ii x4 960T i płycie głównej MSI 990fxa-gd65 miałem identycznie z tą różnicą że nie sprawdzałem tego na słuchawkach.

Wygląda na to, że jeśli z uziemieniem jest wszystko w porządku (ewentualnie jak to sprawdzić, mam tylko multimetr) winowajcą może być zasilacz, płyta główna, procesor lub zintegrowana karta dźwiękowa. Pozostaje mi opcja serwis komputerowy lub bardziej mi odpowiadająca podmiana zasilacza lub zewnętrznej karty dźwiękowej na pci-e x1 wykluczyło by to chyba dwoje najbardziej podejrzanych. Kartę dźwiękową zastąpiłbym najchętniej ESI​-Prodigy-X​-Fi-NRG lub seria Audiotrak. Problemem jest to, że te podzespoły musiałbym zamawiać nowe z możliwością zwrotu.

Proszę o pomoc bo już nic tak naprawdę nie przychodzi mi do głowy. Być może pominąłem bardzo ważne aspekty które są istotne dla poprawnego działania całego zestawu. Niestety nie mam w tej dziedzinie większego doświadczenia i staram się wszystkiego uczyć się samemu.

z tego co piszesz, to wyglada mi na standardowe objawy zaklocen wprowadzanych przez zintegrowana karte muzyczna ;)

kup np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i problem z glowy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.