Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Kappa 8.2i vs Dali Skyline 1000

Flesh_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pasjonatów audio. W związku z planami budowy systemu stereo opartego o elementy używane, bazując na informacjach z Waszych wpisów, planuję zakup kolumn głośnikowych wymienionych w tytule. Proszę o Wasze stanowisko, które zagrają lepiej w pomieszczeniu otwartym o powierzchni powyżej 50 m2? Głośniki niskotonowe mają być zasilane monoblokami, a góra wzmacniaczem lampowym, który ma działać jako preamp. Na początek będzie musiał wystarczyć Philips CD 584 (TDA 1541A). Proszę o wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

M

Nie mam doświadczenia z Infinity Kappa 8.2, słyszałem natomiast 9.2 i Dali Skyline 2000. Obie konstrukcje są świetne. Podwójny bas w Infinity potrafi zagrać bardzo delikatnie (nie wiem jak wypadnie pojedynczy) Myślę że 50 m2 to wystarczająca wielkość dla Infinity 8.2 nie wiem jak dla Skylinów. Mój salon mierzy ok 24m2 i stoją tam kappa 9 i kappa 8. Paradoksalnie to właśnie Kappa 8 potrzebują większej przestrzeni. Kappa 9 grają w takim małym miejscu rewelacyjnie. Kappa 8 męczą zbyt intensywnym basem w stosunku do reszty dźwięków(mam panele :/) Podobnie może być z 8.2 I 9.2 ale 50m2 myślę że jest ok.

Wracając do Skylinów, głośnik wstęgowy jak dla mnie jest rewelacyjny. Depeche Mode Ultra lub Exciter brzmią jak marzenie.Brdzo delikatny detaliczny dźwięk. Słuchałem na Nad s300 i trochę brakowało mocy na imponujący bas ( W S2000 bas ma 38cm) Dali Skyline 1000 mają troszkę krótszą wstęgę ale myślę, reprodukcja wysokich tonów wypada lepiej niż w przypadku 8.2.

Trudna decyzja

Pozdrawiam

Nie znam Dali, ale o Kappach najlepiej poczytać w zakładce Kluby, wątek Infinity Classics. Dużo tam wiedzy, są jakieś opisy i porównania. Wyszukiwarka wyrzuca stronę 98 gdzie mowa o Dali.

Co do wysokich, to jak dla mnie z Kappa 8.2i jest b. dobra - selektywna, ale nigdy nie szeleści czy kłuje w uszy.

Tutaj więcej punktów od Dali Skyline 2000s dostały Kappy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powrót po dłuższej przerwie...

Bardzo dziękuje za Wasze opinie oraz załączone zestawienie. Nie wiem czy podejmuję słuszną decyzję ale "wstęga" będzie musiała poczekać i przygodę z audio zacznę od tradycyjnej konstrukcji. Na "wstęgę" przyjdzie czas. Może jako drugi zestaw. Opinie o Infinity Kappa są bardzo dobre. Czasami lepsze o Kappa 8/9, a czasami lepsze o 8.2/9.2. Wszystkie jednak bardzo dobre. Czy można jednoznacznie określić, które grają lepiej? Szukając opinii o Infinity trafiłem na bardzo dobre oceny modelu Dali Grand i jeżeli trafi się używany model w dobrym stanie, to od nich zacznę przygodę z audio.

Miałem okazję słuchać kappa 9.2 vs kappa 9. Pokój odsłuchowy dosyć mały ok 18m2. W zależności od ustawienia kolumny i od rodzaju muzyki, którą włączaliśmy, miałem różne wrażenia. Początkowo wydawało się, że kappa 9 grają lepiej tzn> bardziej spektakularnie, widowiskowo z bardzo dynamicznym basem i delikatnym wokalem. Muzyka z płyt koncertowych wypadała absolutnie rewelacyjnie. Wszystkie referencyjne płyty z domowej płytoteki oczarowały. Po przełączeniu na 9.2 było jakby gorzej, bass trochę rozlany dźwięki nie były tak relaksujące. Po jakimś czasie tak ok 3 miesiące powtórzyliśmy odsłuch tylko zamieniliśmy głośniki miejscami w miejscu 9.2 grały 9. Wrażenia z odsłuchu były odwrotne czyli na korzyść 9.2 z wyjątkowo delikatnym bassem. Delikatnym to nie znacz, że go nie było lub było go niewiele, wręcz przeciwnie był bardzo wyraźny ale grał tak subtelnie jakby głaskał nas po nogach bardzo dziwne uczucie.

Trudno jest powiedzieć które kolumny grają lepiej Infinity Kappa 9 czy 9.2. Po odsłuchach i porównaniach nie mam pojęcia. Wiem, że obydwie pary grają rewelacyjnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.