Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do długości, o ile u nas i w okolicach użytkownik miał do wyboru w latach 70-80-tych 2 może 3 długości to w takiej Japonii było ich znacznie więcej tylko po co ? Max Ciebie nie pytam :-)

Ciekawe jak wyglądała procentowa sprzedaż między tymi długościami albo produkcja....że też im się chciało tym bardziej, że różnica między wieloma z nich jest bez znaczenia i tak jak Maciej napisał 60 to zawsze jakieś 62-63min itd

Moim zdaniem sensowne długości to 30 dla singlii oraz 46,60,74,90,100 dla albumów. 120 też byłaby przydatna gdyby nie ta cienka taśma i tylko dlatego ją eliminuję

Edytowane przez Hip Pop

Pamiętaj, że kasetę CC stworzono głównie do zapisu mowy, jako dyktafon, więc od początku bardzo pożądaną cechą była możliwość długiego, nieprzerwanego nagrywania, stąd zapotrzebowanie na taśmy C-120, i nawet C-180, którą produkował TDK. Możliwe, że zapotrzebowanie to trochę zmniejszyło się, gdy pojawiły się dyktafony z autorewersem. W każdym razie, przez wiele lat 1 x 120 wcale nie równało się 2 x 60, z punktu widzenia wielu użytkowników.

Dodam jeszcze, że w Japonii to szaleństwo licznych długości pojawiło się dopiero w latach 80-tych, i to chyba dopiero w II połowie.

Wcześniej znane modele kaset wysokiej klasy przeważnie dostępne były tylko w typowych długościach 60 i 90, modele bardziej podstawowe także 45, czasem 30 i 120, i koniec. Dopiero później rozpętało się szaleństwo.

Chcę zapytać - jest jedna linia lub inny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-53130900-1437596067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może więc lepiej zrozumieć moje pytanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o te "przerwy"? To raczej przez "rozwlekłość" opisu modelu taśmy po prawej stronie. AD-X46 zajmuje więcej miejsca niż D30. Za każdym jednak razem grzbiet opakowania jest opisany z zachowaniem pewnej symetrii.

Właśnie ta różnorodność opakowań (folii) kaset powoduje, że ich zbieranie jest tak fascynujące. Do tego dochodzą okienka, rolki,...

Po dogłębnym przeanalizowaniu tego tekstu , dochodzę do wniosku że faktycznie , jest w tym COŚ !

Jednak nawet najbardziej odlotowa kaseta f-my ACME , nie pociągnie mnie wcale . Natomiast Maxell , Sony , JVC , TDK , Sanyo i tym podobne giganty zawsze mnie zainteresują . Jakość panowie , jakość !

W ostatnią sobotę znowu miałem dobre trafienie . Otóż skrzynka kaset , 40 sztuk , z czego 20 to Maxelki , 15 Basf ,2 szt. That's ( takich jeszcze nie miałem w kolekcji ) , i na dokładkę TDK .

Oczywiście używki , ale w doskonałym stanie a całość kosztowała , bagatelka 20 pln . Takie hobby ...

Max coś dla Ciebie.

Była już kaseta MAX, teraz jest DB(diabolik) MAX :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Była już kaseta MAX, teraz jest DB(diabolik) MAX :-)

Tak, znam, ona już od dawna jest do sprzedania.

Mam ją w wersji C-90, niestety bez pudełka. Jest bardzo porządnie wykonana ("made in Japan") i ma fajne żółte szpulki. Już tu ją pokazywałem, nie mogę teraz znaleźć zdjęcia.

Edytowane przez Diabolik

Ktoś pisze że wynalazł to podczas sprzątania dziadkowej piwnicy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - więc czasem warto poszperać . Z tym że nie podejrzewam żeby ktoś z nas miał takową nie wyeksplorowaną jeszcze .

Ale i tak uważam że faceta poniosło .

Ukryta Zawartość

Ciekawsza nawet jest ta druga aukcja - z modelami AHF. Nie dość, że to najwyższy (i najdroższy) model w gamie, to jeszcze w długości C46. W dodatku do sprzedania jest aż 180 sztuk. Trudno uwierzyć, że ktoś na początku lat 80, zrobił taki zapas, tym bardziej, że tych kaset nie było w Peweksie.

Ja też robię porządki w kolekcji i właśnie się okazało, że mam już kasetę dbMax :-) Czasem dobrze jest posprzątać.

1p6E8W9.jpg

Pokazywałem kiedyś tę ciekawą japońską kasetę nieznanej produkcji. Uzbierałem już cztery identyczne wersje pod różnymi markami. MCS to model wyprodukowany na zamówienie amerykańskiej sieci handlowej JCPenney.

zYX08YP.jpg

OiOL4LJ.jpg

KNtUTrM.jpg

Bml4b4K.jpg

Jeszcze a propos długości taśmy pakowanej do kaset: dopiero zauważyłem na kasetach Memorex z 1978 roku dokładne długości (wynikające jak sądzę z przeliczenia pełnych stóp na metry). W przypadku C60 to 85,3 m, zaś C90 - 129,8 m.

Policzyłem, że o ile w C90 taśmy wystarczy na około 45 i pół minuty, to w C60 do 30 minut zabraknie kilku sekund.

iOXJvXq.jpg

Może jakby wziąć prędkość 1 i 7/8 ips, to by się zgodziło? (nie chce mi się liczyć)

Panna Edytka twierdzi, że jednak mi się zachciało, i jak by nie liczyć, nie zgadza się: 280 stóp to 3360 cali; 1 i 7/8 cala to 1,875 cala; 3360 / 1,875 = 1792 s = 29.8(6) minuty, czyli jednak niecałe 30 minut. Brakuje 8 sekund. ;-) Taśma powinna być dłuższa o 15 cali (stopę i 3 cale).

ja mam,

Foto można prosić :)

TDK SF46EU 198?

Nie widzę, że takie istnieją

Ukryta Zawartość

Takie chcesz

post-43889-0-05878400-1438004023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rawavlad

TDK SF46EU 198?

Nie widzę, że takie istnieją

Chyba Mirek jakiś czas temu pokazywał SF46 z 1985. Folder może pochodzić z czasów przed wprowadzeniem tej długości do sprzedaży.

Z innej beczki: panowie, dobiłem do SZEŚĆDZIESIĄTKI! Do 58 długości, które pokazałem jako zagadkę, zapomniałem dołożyć kasetę C-31 (demonstracyjna Sony, kiedyś ją już dokładniej pokazywałem). Teraz zdobyłem kasetę C-4 - dziwacznej marki Unitronic, z Oscarem w logo. Co prawda ktoś wymienił taśmę na dłuższą, ale kaseta jest.

Zatem mam już w sumie 60 długości. Jedyna, której nie mam, a o której wiem, to radziecka kaseta MK-44. Gdyby ktoś na nią trafił, polecam się łaskawej pamięci!

JsLwLjA.jpg

Foto można prosić :)

sf46eu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop
  • Pokaż nowe odpowiedzi