Skocz do zawartości
IGNORED

Chcesz miec Ac3 ze stereo z kompa .

lul

Rekomendowane odpowiedzi

NIe wiem jak zatytulowac ten temat , wiec napisalem to co widzicie .

POst jest glownie skierowany do osob ktore uzywaja polaczenia optycznego z kompa do amp ( chociaz nie tylko :) )

Jezeli ogladacie duzo filmow w divx ktore sa w stereo ( itd ) , na amp w trybie PL2 albo Logic7 ( H/K only :P ) i srednio wam sie to podoba , to musicie sprawdzic to co tutaj opisalem :) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10945-chcesz-miec-ac3-ze-stereo-z-kompa/

Przetestowałem. Do DD5.1 jest temu równie daleko co prologic'owi II. nie ma efektów przestrzennych (bo i skąd?) a jednynie mix frontów na surroundy. tylko centralny wypada nieco lepiej, chociaż za bardzo dominuje i trzeba go lekko uciszyć.

No, a pozatym to już same zalety :D

Dziwne , bo umnie np tylnie kanaly sa idealnie jak w DD , centralny to samo ( tylko mnie wkurza czasem ze z przodami mowa czasem chodzi ) .

Kolejna sprawa ktora mnie ciekawi to dokladna zasada dzialania dekodera w amp ( i w jakim stopniu moze filtrowac to co dostal )

Witam,

Czy do tego potrzebna jest w komputerze karta dzwiękowa typu SB Live, czy Audigy 1 lub 2?

Czy też wystarczy:

1) posiadanie PC z 6 kanałową kartą muzyczną wbudowaną na płycie głównej

2) zestaw 6 głośników

3) film avi czy inny nagrany w ac3

tj. czy wystarczy sam komputer bez dodatkowych zewnętrznych dekoderów w stacjonarnym odtwarzaczu DVD czy amlitunerze kina domowego

Pytanie może oczywiste dla kogoś kto jest w temacie, jednak osoba która po raz pierwszy o tym czyta nie będzie wiedzieć - tak jak ja : )

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

Czy ten dzwięk sześciokanałowy rzeczywiście gra tak jak kino domowe (wiem oczywiście, że jakoś tego drugiego jest lepsza).

Chodzi mi o to czy przy odpowiednim rozstawieniu kolumn usłyszę efekty i odgłosy w poszczególnych kolumnach.

Czy mógłby ktoś polecić może konkretny film do komputera na którym te efekty są szczególnie słyszalne?

np. w kill billu vol 1 nie są słyszalne, choc powinny być :>

pisałem, że to tylko namiastka, żeby nie powiedzieć: atrapa.

jak chcesz mieć 5.1 porównywalne z dolby digital to MUSISZ mieć (póki co) avi z dźwiękiem ac3 5.1 (albo chociaż 4.0) i tyle :(

vorpane jak dla mnie dzwiek stworzony w ten sposob , ma lepsza jakosc niz PL2 ( nie jest do DD , ale sam fakt ze to przesylane jest spdif to duza zaleta ( spdif passtrough , jest calkiem inaczej przeprobkowane przez karte dzwiekowa i calkiem inna droga ) .

A jak mozesz to napisz na jakim dekoderze testujesz .

Pozdrawiam

>> lul

zobacz w "o mnie"

>> mciej

no niby nie ale już 4.1 jest. przynajmniej ja tak interpretuję liczbę 5 w "ilości kanałów" w moim spisie filmów z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (sory za kryptoreklamę).

z resztą sam już nie wiem. ten cały ".1" to częstoi pic na wodę.

Ukryta Zawartość

Hhe vorpane nie wierzy ze to ac3 :) lul :P ( skoro wykrywa u ciebie to i musi u niego , to jest standard ) .

A do kolegi "pasiu" to pewnie masz jakis pack z kodekami i sie kluci z filtrem ac3 .

A pytales sie o to, co mialem na mysli mowiac filtruje .

Kazdy dekoder ma jakies specjalne sztuczki co by poprawiac oryginalne sygnaly ac3(jak wiesz kazda firma amplitunerow , inaczej gra w DD ) , wiec i ten sygnal mimo tego ze jest namiastka ac3 , jest poprawiony . .

Pozatym jak wiesz sygnal DD w ac3 passtrough ( oryginalne ) ma rowniez postac stereo .

Sumujac napewno przez ta operacje nie uzyskamy idealnego DD , ale napewno czasem cos z tylu sie odezwie :) >

POzdrawiam .

oczywiście odzywa się i to nawet często. ale... dam przykład. film nagrany w 2.0 (oczywiście nie ac3) i z tyłu biegnie koleś. po chwili widzimy go na ekranie i już jest z przodu :)

gdyby to było nagrane w ac3 5.1 słyszelibyśmy normalne efekty przestrzenne i z zamkniętymi oczami moglibyśmy powiedzieć gdzie koleś jest.

tymczasem cały czas słyszymy go ze wszystkich 5 głośników bo w ten sposób działa ac3filter. zarówno kiedy facet jest "za" ekranem, jaki i wtedy, gdy go widzimy. nie ma więc efektów przestrzennych.

acha, nawet gdyby film był nagrany w ac3 2.0 to efektów przestrzennnych by nie było, gdyż w tych dwóch kanałach nie ma informacji o pozostałych.

spoko :)

polecam all player'a. jeden z najlepszych odtwarzaczy. instalujesz go, potem kodeka, odpalasz film i w prawym dolnym roku menu masz wybór kodeków. wybierz ac3filter, ustaw "output" na 5.1 i ewentualnie włącz spdif. nie wiem jaką masz kartę, ale z reguły powinno już hulać.

mam nadzieję, że coś widać

[obrazekLUKASZ-171159_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

karta taka z platformy ale 5.1 z cyfrowym wyjsciem

generalnie uzywam v-playera - wygodniej mi sie wstawia napisy :)

ale zawsze sciagam codeki z allplayera i teraz mi sie sciagnely z jakies czeskiej stroki:)

ale sprobuje teraz z allplayerem- zobaczymy

bedzie jakas roznica jak nie zmienie nic w ustwieniach karty tylko zmienie kodek?

terza chodzi ale mam inny problem nie lada :)

mianowicie kiedy otworze folder download powiazany z dc++ explorer windowsa zzrera mi 100% procka i musze restartowac kompa:(

z tym kodekiem to okej ale nie wszystki e fimy wykrywa jako ac3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.