Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM STUDIO 20 V3 ,,PIERDZI"

spiter007

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączenie tego sprzęta jest następujące: komputer (wyjście słuchawkowe mini jack) ---- wejśćie duży jack do Nostromo ---- wyjście z Nostromo chinch ------- wejście na wzmak chinch. Niestety w tych sprawach jestem ,,zielony", więc musicie mnie oświecić.

I piszecie, że warto wydać 600 zeta na to niepozorne urządzonko????

A jakich interkonektów do tego używacie Panowie??

Oki, przepraszam, pierdoły piszę; już wszystko doczytałem. No to zamawiam urządzonko........

Zastanów się i nie kupuj na gorąco, najlepiej posłuchać u znajomego. Komputer łączysz z DAC przewodem do USB, jest dołączony do DAC.

Odtwarzacz CD łączysz przewodem coaxial, lub optycznym, wyjście RCA z DAC do wejścia RCA wzmacniacza, słuchawki do wyjścia z DAC.

Jeżeli więcej słuchasz muzyki z internetu to warto, a i Twój odtwarzacz CD lepiej zagra.

I znowu rozterki.....

Samoocena projektu nostromo: ,,Przez USB obsługa plików 24bity/96kHz a nawet 192kHz ale przy 16 bitach , oczywiście niższe częstotliwości także".

Krzem, to wytłumacz mi proszę: posiadany przeze mnie do słuchania muzy sprzęt ma wejścia / wyjścia tylko analogowe, więc inne podłączenia odpadają. Wiekszość muzyki z komputera zapisana jest w formacie mp3 od 192 kbps w górę; 32 bit float i 44100 Hz. Czy uzycie Nostromo na pewno nie pogorszy jakości dźwieku????

Niestety jestem jedynym szajbusem muzycznym w okolicy, więc nie mam u kogo tego urządzenia sprawdzić, stąd pytam Was profesjonalnych audiofili :-))

Jeżeli odtwarzacz CD nie ma wyjścia cyfrowego coaxial / optical to go nie podłączysz do DAC, jedynie komputer przez USB, lub wzmacniacz przez wyjścia RCA z DAC Jest też możliwość słuchania muzyki z lepszą jakością przez słuchawki. Każda płyta CD 16 bit ma lepszą jakość odtwarzanego dźwięku od skompresowanego w Mp3. Jak masz na myśli stacje radiowe internetowe, to w większości jest to dźwięk 128 k/bps i poniżej.Tylko nieliczne stacje nadają z szybkością 192 k/bps, a jakość dźwięku do słuchania w ogródku lub w samochodzie. 320 k/bps to już pakiety płatne i u nas nieosiągalne, ale to zawsze jakość tylko Mp3. Moim zdaniem lepiej sukcesywnie inwestować w nowy odtwarzacz CD i wzmacniacz stereo oraz płyty CD, na słuchawkach długo nie posłuchasz. DAC można sobie kiedyś dokupić jako dodatek do posiadanego sprzętu, możliwe że nawet będzie zbyteczny.

I nadal mam pełno pytań: czyli, że w moim przypadku puszczania muzy z kompa (mały chich wyjście ---- dwa jack'i wejście do wzmacniacza) jest wysterczające jakościowo i Nostromo niewiele tu zmieni??

Drugie pytanie: czy warto kupować nowy/używane cd'ek, skoro mój stary ma częstotliwości odtwarzania lepsze niż te drogie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

Wybaczcie, że tak pytam, ale mimo moich 52 lat dopiero się uczę.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wybaczcie, że tak pytam, ale mimo moich 52 lat dopiero się uczę..

To najwyższy już czas kupić średniej klasy odtwarzacz CD. Częstotliwości to nie wszystko-pasmo akustyczne od 2 Hz - 20 KHz. Twój komputer nie posiada gniazda USB? Mały Jack to wyjście audio L- R komputer - wzmacniacz, duży, mały Jack to wtyczka do podłączenia słuchawek do gniazda odtwarzacza CD, wzmacniacza. W odtwarzaczu CD brak gniazd wyjściowych coaxial / optical do podłączenia DAC - Nostromo. Jeżeli kolumny masz na przyzwoitym poziomie, to pozostały sprzęt współpracujący można wymienić. Kolegi decyzja, można i dalej na tym sprzęcie słuchać muzyki. Podejrzewam, że kolega słucha więcej muzyki z Mp3 jak z płyt CD.

Drogi Krzemie, u mnie cokolwiek nie robię: maluję, spawam, rozbieram, składam - zawsze gra muzyka, z taśmy, cd'eka, mp3, obojętnie - zawsze w tle musi coś rozbrzmiewać. W domu tak 2/3 komp; 1/3 muzy z cd'eka. Ale to nie ważne. Czy kupno tego Nostromo jest w stanie rewolucyjnie poprawić dźwięk płynący z mojego lapka, czy też nie i szkoda wyrzucać pieniędzy????

Kupno nowego sprzętu? Narawdę jest drogi i nie jestem pewien, czy radykalnie zmieni jakość dźwięku w końcu za ok. 3 kzł?????

Jeżeli przeważnie słuchasz muzyki podczas zajęć domowych z komputera, a nie siedzisz pomiędzy kolumnami i nie słuchasz niuansów muzycznych to nie ma sensu wydawać kilka tysięcy złotych na nowy sprzęt. W Twojej sytuacji DAC przydatny będzie tylko do komputera, połączy komputer cyfrowo przez USB z DAC, a po wyjściach i wejściach analogowych DAC ze wzmacniaczem. Cudów się nie spodziewaj, trudno mi określić czy będzie rewelacyjnie, ale 640 złotych to znowu nie za duże pieniądze. Czy odczują poprawę dźwięku Twoje uszy to warte zastanowienia, a żona może dokuczać, że kupiłeś dodatkową zabawkę. Ale zakup coś nowego ze sprzętu zawsze poprawia samopoczucie i chęć do pracy.

Dziekuję sąsiedzie za wypowiedź. Zamówię to urządzonko w projekt nostromo, jak się nie sprawdzi, w ciagu 10 dni odeślę do producenta.

Dziekuję za wszystkie posty i rady, były naprawdę pomocne. :-))

Pragnę podsumować moje działania:

1) przez 7 dni dokonywałem odsłuchów przy wyłączonym laudness'ie (i tu jeszcze mogłem wytrzymać ;-)); 10 dni starałem się grać na ustawieniach 0. I tutaj katastrofa: brzmiało to, jakbym słuchał mojego tranzystorowego Phillipsa, bezbarwnie i płasko ..... Nie przekonałem się do tych ustawień. Wolę słyszeć pełnię dźwieków wydawanych przez poszczególne instrumenty :-))

2) z zakupu DAC-a zrezygnowałem, na rzecz kupna nowego-używanego Rotela RA 1060 (za pomocą kolegi Chestera 577) . Zobaczymy, posłuchamy ...... Swoje spostrzeżenia umieszczę w nowym temacie poświęconym temu piecykowi.

Wszystkim pieknie dziekuję za podjęcie tematu i jego rozbudowę oraz wszelkie rady. Jesteście WIELCY!!!!

Może jest możliwość sprawdzenia kolumn podłączonych do wzmacniacza lampowego, który odtwarza całe pasmo bez regulacji barwy dźwięku. Wzmacniacz o sporej mocy wyjściowej oraz z dostatecznym zapasem rezerwy prądowej, ze względu na niską efektywność kolumn.

Po testach można wówczas ocenić możliwości kolumn głośnikowych, może się okazać że kolumny nadają się do słuchania muzyki kameralnej, a nie rock - heavy metal, czy dance.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.