Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest midnight 2 - ?

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś orientuje się co to za ustrojstwo?

Dostałem kable głośnikowe audioquest midnight 2 z konfekcja (widełki) biwire.

Mało w necie o tym kablu.

Ile to kiedyś kosztowało?

Które lata produkcji?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/109617-audioquest-midnight-2/

To całkiem porządne kable od uznanego producenta. Kabel składa się chyba z 14 osobno izolowanych przewodów z dobrej miedzi, każdy o innej grubości. To jest firmowe opracowanie nazywane Hyperlitz. Te cieńsze oddelegowane są do wyższych częstotliwości, grubsze do niższych. Koszt w chwili zakupu powyżej 200 zł.mb. Na stronie Audioquesta jest archiwum i tam więcej piszą o starszych, nie produkowanych już przewodach. Kabel generalnie ceniony za jakość basu i spokojną górę. Kiedyś niektórzy recenzenci w prasie audio używali go w swoich systemach odsłuchowych. Pozdr.

Na stronei audioquest znalażłem tylko małą informację

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

midnight_c.jpg

Budowa jest konkretna.

Ta firma produkuje kable w niezłych cenach i po prostu jestem ciekawy co to za seria.

Ukryta Zawartość

To chyba przesada?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie, to nie jest przesada. To jest GRUBA przesada.

Audioquest Midnight, to przyzwoity kabel głośnikowy. Konstrukcję opisał kolega wcześniej, od siebie dodam, że te pojedyncze żyły to są wyciągane na sporą długość kryształy, dzięki czemu kabel ma identyczne właściwości w każdym miejscu swojej długości i przekroju. Konsekwencją tego jest też fakt, że jest sztywny i stosunkowo łamliwy. Trzeba go giąć ostrożnie. Szczególnie rozplecione pojedyncze żyły. Bo w całości trudniej go oczywiście uszkodzić.

Kabel bardzo fajnie spisywał się jako okablowanie wewnętrzne przetworników cyfrowo-analogowych. A wielokrotność pojedynczych żył, powodowała że był do tego efektywny ekonomicznie. Używało się do tego pojedynczych żył, a ich stosunkowo duża sztywność powodowała, że mógł służyć za szkielet różnorodnych konstrukcji lutowanych "na pająka". Więc nadawał się idealnie do upgrade różnych urządzeń, DACów, CD.

Co do ceny, to płaciłem za niego 150zł za metr w detalu, w aukcji masz 6 metrów w cenie rodem z Księżyca. Więc już wiesz dlaczego dopisałem GRUBA przesada :) Lata produkcji, tego nie pamiętam, ale kupowałem go tak jakoś w latach 1995-2000. Mam go zresztą sporo do tej pory. Czasem się przydaje jeszcze do połączeń wewnętrznych w klockach DIY.

EDIT

Jego zaletą jest też fakt, że jest mało prawdopodobne aby trafić na chińską podróbę. To jest za stary kabel, żeby Chińczykom chciało się w to bawić.

BO kable jak wino.. czym starsze tym ..

ZA wygrzewanie kabla też trzeba zapłacić.

Niemniej dziekuję za fachową odpowiedź.

Bynajmniej wiem że szkoda go do skupu metali kolorowych oddać :)

Jeszcze go potestuje, choć ułożenie tego kabla jest .. kłopotkiwe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.