Skocz do zawartości
IGNORED

Izolatka, czyli prawie termos akustyczny.

4m

Rekomendowane odpowiedzi

Żadne częstotliwość się nie obniża :)

pytałem o to:

Tutaj masa znacznie obniża częstotliwość rezonansową ściany

Galaxy Studios w Belgium, gdzie właściciele włożyli ładnych parę milijonów $, aby uzyskać najlepiej izolowane studio na tej planecie. Osiągneli około 100 dB.

no tak, a bliżej życia? ;-)

SOLUTIONS Desart devised a plan in which large helical springs, each capable of supporting 3.1 tons of load and with a resonance of 3 Hz, would be grouped and placed under the floor slabs of all of the studios and control rooms, which would in turn be isolated from each other via individual slabs and designed as free-standing concrete structures, which Van Baelen refers to as "bunkers." For example, control rooms one, two and three weigh 252 tons each, and each has 78 springs supporting it. Vermeir calculated a compression of the spring of 25 millimeters initially, with another 2 mm of compression over the next 30 years from mathematically predictable metal fatigue-more than a lifetime for most recording studio enterprises.

"A helical steel spring has the advantage of higher insulation values than viscous elastic materials, but at the same time the disadvantage of extreme[ly] low internal damping," Vermeir writes in an analysis of his recommendations. "Therefore, on the top and bottom of every spring package, an elastomer layer takes care of the natural frequency of the steel springs as well as the insulation of the high[er] frequencies." The total weight these springs hold at Galaxy is a mind-boggling 2,030 tons-more than 4 million pounds-including concrete and equipment, and they can be seen in the labyrinth of tunnels that burrow under Galaxy, also holding wiring and amplifier cages.

no tak - to ma sens, jak zawieszenie dla gramofonu, ale jak to się ma do naszej rzeczywistości? tj. ponawiam pytanie - obniżenie jest z jakiej częstotliwości na jaką? przy podwajaniu grubości płyt gk itd.

Czytałem opinie osób, które kupiły te uboty, a opinie są takie, że lepiej sobie darować, szkoda kasy :)

w porównaniu do czego? nie żebym namawiał, ciekaw jestem

Tak, to też mam w planie, ale nie zastąpi to odpowiedniej izolacji podłogi.

skąd kategoryczność tego stwierdzenia?

pytałem o to:

Aha, czyli na taką częstotliwość sobie ustalasz na jaką chcesz lub możesz, w zależności od oczekiwań i możliwości. Jak to jest, że wzrost masy przegrody powoduje obniżenie częstotliwości rezonansu? Po prostu tak jest, uwierz mi ;) Kurde, myślałem, że chcesz mi pomóc, a nie odpytywać z praw akustyki

no tak, a bliżej życia? ;-)

Właśnie chodzi o to, że wykonanie prawidłowej podłogi pływającej w znaczeniu akustycznym, a nie takiej tylko z nazwy, u mnie na poddaszu nie ma szans. Najbliżej życia jest układ rozdzielający strop od posadzki z warstwą tłumiącą pomiędzy. Taki drum riser w skali całego pomieszczenia - sprawdzone i przetestowane.

no tak - to ma sens, jak zawieszenie dla gramofonu, ale jak to się ma do naszej rzeczywistości? tj. ponawiam pytanie - obniżenie jest z jakiej częstotliwości na jaką? przy podwajaniu grubości płyt gk itd.

A to już trzeba sobie wyliczyć z prostego wzoru na częstotliwość rezonansową przegrody :) 6dB minus współczynnik k wg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w porównaniu do czego? nie żebym namawiał, ciekaw jestem

W porównaniu do podestu perkusyjnego strop-tłumienie-płyta.

skąd kategoryczność tego stwierdzenia?

Ponieważ fala powietrzna nie pozostaje bez wpływu na 'nagi' strop.

Ukryta Zawartość

Kurde, myślałem, że chcesz mi pomóc, a nie odpytywać z praw akustyki

chcę pomóc i dlatego chcę zrozumieć co robisz

ale widzę, że jesteś w niektórych kwestiach bardziej zaawansowany i bardzo przekonany do pewnych wybranych koncepcji, w tej sytuacji nie wiem jak pomóc

Taki drum riser w skali całego pomieszczenia

właśnie nie wiem, czy konieczny jest w skali całego pomieszczenia - czy to nie jest strzelanie z armaty do muchy?

Ponieważ fala powietrzna nie pozostaje bez wpływu na 'nagi' strop.

ale kto proponuje nagi? wystarczy podłoga pływająca "taka tylko z nazwy"

nie denerwuj się - po prostu nie rozumiem

nadmiar słusznych teorii i chęć zbliżenia się w warunkach domowych jak się tylko da to ideałów rodzaju Galaxy moim zdaniem jest niecelowe

raczej trzeba zadbać o pochłanianie niskich tonów i jeśli chodzi o konstrukcję ściany skorzystać ze znanych rozwiązań np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Soundproofing Walls Solution 5)

Ukryta Zawartość

chcę pomóc i dlatego chcę zrozumieć co robisz

ale widzę, że jesteś w niektórych kwestiach bardziej zaawansowany i bardzo przekonany do pewnych wybranych koncepcji, w tej sytuacji nie wiem jak pomóc

Spoko :) 2 tygodnie temu byłem zerem, teraz trochę łapię o co biega w tej całej izolacyjności, tzn. w czym tkwi sedno, a sedno jest proste jak drut. Najlepszym układem izolującym akustycznie jest układ MSM, czyli masa-sprężyna-masa, gdzie sprężyną może być powietrze, wełna mineralna, parę innych rzeczy. Właśnie im więcej warstw tym gorzej - dwie robią najniższą częstotliwość układu. Układ ten rezonuje na określonej częstotliwości powiązanej z użytymi materiałami i paroma innymi rzeczami, a im niższy rezonans tym lepiej dla izolacji pasma muzycznego. Fajnie widać na tym pdf z pwr różnicę pomiędzy przegrodą jednorodną, a podwójną, czyli układem MSM - rysunek na stronie 8 i 9 pdf. To nie ja jestem przekonany - to fizyka i liczby potwierdzone w doświadczeniach laboratoryjnych nie pozostawiają wątpliwości, który model rozwiązania jest najlepszy. Daną częstotliwość rezonansową przegrody MSM można osiągnąć na wiele sposobów, za pomocą różnych materiałów, ale używając ich dąży się do uzyskania jednego - pożądanego punktu f :)

właśnie nie wiem, czy konieczny jest w skali całego pomieszczenia - czy to nie jest strzelanie z armaty do muchy?

Plan jest taki, że po zrobieniu ścian i przed realizacją podłogi sprawdzę czy wystarczy podest, ale tylko z ciekawości. Planuję fotel obrotowy i dwa systemy w dwóch końcach pokoju :) A może z czasem 3 lub 4 ;) Będę się kręcić, aż kręćka dostanę... No dobra, bajki opowiadam, ale 2 czemu nie.

ale kto proponuje nagi? wystarczy podłoga pływająca "taka tylko z nazwy"

Nie tyle wystarczy co na nic więcej nie mogę sobie pozwolić - takie mam karty i próbuję ugrać nimi tyle dLw ile się da najwięcej. Zresztą popatrz na ten wykres z PN z posta @26 - zależność masa, sztywność, zysk dLw - okolice 35 dB jak najbardziej w zasięgu po uwzględnieniu rzeczywistości. Wraz z stropem Rw ponad 60 dB.

nie denerwuj się - po prostu nie rozumiem

nadmiar słusznych teorii i chęć zbliżenia się w warunkach domowych jak się tylko da to ideałów rodzaju Galaxy moim zdaniem jest niecelowe

raczej trzeba zadbać o pochłanianie niskich tonów i jeśli chodzi o konstrukcję ściany skorzystać ze znanych rozwiązań np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Soundproofing Walls Solution 5)

Nie denerwuję się, naprawdę luzik, winko, Twoje zdrowie graaf :) W tym linku, który podałeś najlepsze rozwiązanie ściany ma deklarowane 66 dB, a rockwoola ściana kinowa ma dekl. ponad 70 dB, a ten gyprock z poprzedniej strony podobno okolice 80dB, ale to cygaństwo chyba, bo ja bym zdrowo tym ostatnim odjął z tych laboratoryjnych wyników na rzut oka w przełożeniu na praktykę. W Twoim linku nie ma rozkładu izolacyjności 1/3okt, czyli nie wiadomo przy jakich C, Ctr - iść w ciemno, na marketing, ładne oczy i obiecanki? Popatrz na 1/3okt w rockwool ściana kinowa jak zmienia się izolacja na częstotliwościach poniżej 100Hz, będziesz wiedział skąd u mnie takie ciążenie ku masie w układzie MSM ;)

Jak lepiej czujesz temat adaptacji to napisz mi proszę coś o tych oktagonalnych pokojach :) Widziałem dziś parę w sieci, ale nie wiem jak z rzeczywistością. W reżyserkach przeważnie mają RFZ na pentagonalnych i jakoś nie chcą zmieniać koncepcji, a jakąś koncepcję muszę obrać. Jeden skos już nawet w pomieszczeniu mam - wystarczyłoby dorobić drugi i sprawa załatwiona ;)

A LEDE wyszło z mody :)

Tak jeszcze do tego nawiążę. Patrz, izolacja jest tak dobra jak jej najsłabszy element. Ktoś to fajnie porównał kiedyś - wyobraź sobie akwarium zbudowane z 4 szczelnych szyb bocznych położone na podłodze. Wypełnij je wodą...

Podest będzie jak szyba dna tylko na połowie jego powierzchni, co nie? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Najlepszym układem izolującym akustycznie jest układ MSM, czyli masa-sprężyna-masa, gdzie sprężyną może być powietrze, wełna mineralna, parę innych rzeczy. <br />

rozumiem to doskonale, ale czy w przypadku ściany ta masa nie powinna mieć sama pewnej sprężystości? tu jest zasadnicza różnica między płytami g-k choćby i czterema a bloczkami silikatowymi

<br />plan jest taki, że po zrobieniu ścian i przed realizacją podłogi sprawdzę czy wystarczy podest, ale tylko z ciekawości. <br />

sprawdzić zawsze warto - a czy mierzyłeś jak wygląda spektrum tego co "wycieka" na parter?

<br />będziesz wiedział skąd u mnie takie ciążenie ku masie w układzie MSM ;)<br />

wiem :)

<br />Popatrz na 1/3okt w rockwool ściana kinowa jak zmienia się izolacja na częstotliwościach poniżej 100Hz<br />

nie ma tego w tym PDFie - wykresy kończą się na 100 Hz

<br />W tym linku, który podałeś najlepsze rozwiązanie ściany ma deklarowane 66 dB, a rockwoola ściana kinowa ma dekl. ponad 70 dB, a ten gyprock z poprzedniej strony podobno okolice 80dB,<br />

w gyprock sam wątpisz a co za różnica między 66 a 70? Jeśli potrzeba więcej dołóż masę (dodatkowe płyty) do tego "solution 5" a będzie więcej

<br />W Twoim linku nie ma rozkładu izolacyjności 1/3okt, czyli nie wiadomo przy jakich C, Ctr - iść w ciemno, na marketing, ładne oczy i obiecanki?<br />

można poszukać, ale czy ja Ciebie zachęcam do kupna tego? ;-) takie systemy oferuje wiele firm, sprawdzone rozwiązanie, choć może nie do sal kinowych

<br /> Ktoś to fajnie porównał kiedyś - wyobraź sobie akwarium zbudowane z 4 szczelnych szyb bocznych położone na podłodze. Wypełnij je wodą...<br /><br />Podest będzie jak szyba dna tylko na połowie jego powierzchni, co nie? :)<br /> <br /> <br />

to jest dobra analogia - teraz wyobraź sobie, że podest to normalne akwarium a alternatywą jest wylanie wody na podłogę - rozumiesz o co mi chodzi?

rozumiem to doskonale, ale czy w przypadku ściany ta masa nie powinna mieć sama pewnej sprężystości? tu jest zasadnicza różnica między płytami g-k choćby i czterema a bloczkami silikatowymi

Masa nie powinna mieć sprężystości, wręcz przeciwnie. Masa powinna mieć masę, ponieważ na tym polega też działanie systemu - na bezwładności, dlatego tak ważne w przypadku płyt gk jest osadzenie płyt na stelażu, sposób ich zamocowania, odpowiednie rozmieszczenie wkrętów, aby zminimalizować drgania płyt. Koincydencja nie jest tutaj na tyle szkodliwa by się nią przejmować, zwłaszcza przy odpowiedniej sprężynie, którą jej negatywny wpływ bezproblemowo zneutralizuje. Gdyby istniał lekki materiał idealnie sztywny, o grubości powiedzmy 5mm to, żeby zbudować pomieszczenie dźwiękoszczelne wystarczyłoby wyłożyć nim szczelnie ściany od wewnątrz i nic więcej :)

nie ma tego w tym PDFie - wykresy kończą się na 100 Hz

w gyprock sam wątpisz a co za różnica między 66 a 70? Jeśli potrzeba więcej dołóż masę (dodatkowe płyty) do tego "solution 5" a będzie więcej

No to zobacz poniżej 110Hz, różnica 10 Hz zbawi Cię czy jak? ;) W gyprock schodzą w 1/3okt do 63Hz, a też są rozwiązania z 2,3,4 płytami oidp.

Dołóż masę - na właśnie, ale ktoś nad tym już myślał i stwierdził, że nie ma większego sensu wchodzić powyżej 3 płyt gk, ostateczny max to 4 płyty gk. Powyżej po prostu wybiera się inne rozwiązania masy, gdyż rozwiązanie M na płytach gk traci wszystkie swoje zalety i jest kompletnie bez sensu :)

to jest dobra analogia - teraz wyobraź sobie, że podest to normalne akwarium a alternatywą jest wylanie wody na podłogę - rozumiesz o co mi chodzi?

Rozumiem, ale zapewniam Ciebie, że mylisz się tutaj w tym względzie. Idiotyzmem z mojej strony, wiedząc jak w budynku rozchodzi się dźwięk, byłoby zrobienie ściany na 80dB lub lepiej, a na monolitycznym stropie żelbetowym postawienie jedynie podestu pod kolumny. Totalne niezrozumienie istoty izolacji akustycznej - albo izolujesz wszystko albo nic, inaczej zmarnujesz całą włożoną kasę. Owszem, czasami można w przypadku piwnic nie izolować podłogi lub w przypadku poddasza nie izolować sufitu, ale to są ściśle określone przypadki.

-

<br />Masa nie powinna mieć sprężystości, wręcz przeciwnie. Masa powinna mieć masę, ponieważ na tym polega też działanie systemu - na bezwładności, dlatego tak ważne w przypadku płyt gk jest osadzenie płyt na stelażu, sposób ich zamocowania, odpowiednie rozmieszczenie wkrętów, aby zminimalizować drgania płyt. <br />

rozumiem ideę izolacji przez bezwładność, ale kiedy buduje się pomieszczenie odsłuchowe są jeszcze inne aspekty, o co mi chodzi - tu:

Ukryta Zawartość

na górze s. 9: "Warto zauważyć, że efekt rezonansu można wykorzystać w przypadku, gdy w pomieszczeniu pożądane jest pochłanianie części energii akustycznej. Cienki panel jest wówczas umieszczany w określonej odległości od sztywnej ściany, a częstotliwość rezonansowa panelu jest dobierana tak, aby pokrywała się z zakresem częstotliwości , w którym pożądane jest największe tłumienie hałasu."

o to mi chodzi - w pomieszczeniu odsłuchowym pochłanianie energii niskich częstotliwości to pięta Achillesowa, ścianki z wykorzystaniem płyt na sprężynach pełnią funkcję podwójną - i izolacyjną i absorpcyjną

"termos" na niskich częstotliwościach bez odpowiedniego pochłaniania grozi masakrą w "termosie", przecież nie o to chodzi

w tym widzę przewagę takich ścian jakie linkowałem nad bloczkami, chyba że na bloczkach dodałbyś dodatkową konstrukcję pochłaniającą, wtedy ok

<br />Dołóż masę - na właśnie, ale ktoś nad tym już myślał i stwierdził, że nie ma większego sensu wchodzić powyżej 3 płyt gk, ostateczny max to 4 płyty gk. Powyżej po prostu wybiera się inne rozwiązania masy, gdyż rozwiązanie M na płytach gk traci wszystkie swoje zalety i jest kompletnie bez sensu :)<br />

możesz zalinkować jakieś źródła? chciałbym zrozumieć w czym rzecz

<br /> Idiotyzmem z mojej strony, wiedząc jak w budynku rozchodzi się dźwięk, byłoby zrobienie ściany na 80dB lub lepiej, a na monolitycznym stropie żelbetowym postawienie jedynie podestu pod kolumny. <br />

ale żeby ktoś sobie nie pomyślał, że ja coś takiego proponuję!

nie proponuję :)

przecież podest choćby idealny załatwia tylko część roboty i tylko w określonym zakresie częstotliwości

ps.

<br />zrobienie ściany na 80dB <br />

jakie pomieszczenia znajdują się za tą ścianą?

Ukryta Zawartość

rozumiem ideę izolacji przez bezwładność, ale kiedy buduje się pomieszczenie odsłuchowe są jeszcze inne aspekty, o co mi chodzi - tu:

Ukryta Zawartość

na górze s. 9: "Warto zauważyć, że efekt rezonansu można wykorzystać w przypadku, gdy w pomieszczeniu pożądane jest pochłanianie części energii akustycznej. Cienki panel jest wówczas umieszczany w określonej odległości od sztywnej ściany, a częstotliwość rezonansowa panelu jest dobierana tak, aby pokrywała się z zakresem częstotliwości , w którym pożądane jest największe tłumienie hałasu."

o to mi chodzi - w pomieszczeniu odsłuchowym pochłanianie energii niskich częstotliwości to pięta Achillesowa, ścianki z wykorzystaniem płyt na sprężynach pełnią funkcję podwójną - i izolacyjną i absorpcyjną

"termos" na niskich częstotliwościach bez odpowiedniego pochłaniania grozi masakrą w "termosie", przecież nie o to chodzi

w tym widzę przewagę takich ścian jakie linkowałem nad bloczkami, chyba że na bloczkach dodałbyś dodatkową konstrukcję pochłaniającą, wtedy ok

Graaf, od początku piszę o izolacji, a maksymalnej izolacji, nie proponuj mi proszę rozwiązań, które tę izolacyjność niszczą :) Jeżeli nie rozumiesz na czym polega działanie układu MSM to przelicz sobie izolacyjność dla 2 ścianek z bloczków silikat 8cm, a dla ścianki z bloczków silikat 8 cm i płyty gipsowej. A pisałeś w poprzednim poście, że po porównaniu wpływu zwiększania ilości płyt gk już wiesz po co się daje ich więcej... Druga sprawa - dach stanowi ponad 50% powierzchni tego pomieszczenia, a na dachu 30 cm wełny - mówisz, że to za mała powierzchnia absorbująca? Graaf, prośba... ;)

możesz zalinkować jakieś źródła? chciałbym zrozumieć w czym rzecz

Nie pamiętam, ale pomyśl sam. Rzecz w tym, że koszt, masa, grubość, roboczogodziny, stelaż, ilość wkrętów, efekt stawia tę konstrukcję na pozycji przegranej z głupim suporeksem, a co dopiero silikatami.

przecież podest choćby idealny załatwia tylko część roboty i tylko w określonym zakresie częstotliwości

Nie lubię długich dyskusji, z których nic nie wynika. Znasz jakieś lepsze dla mnie rozwiązanie od strop - wełna - wylewka? :)

ps. użytkowe poddasza. spójrz na opis z pierwszego posta, obrazek poddasza z poprzedniej strony, 3 godziny go malowałem w pejncie, a Ty nawet okiem nie rzuciłeś...

Ukryta Zawartość

<br />ps. użytkowe poddasza. spójrz na opis z pierwszego posta, obrazek poddasza z poprzedniej strony, 3 godziny go malowałem w pejncie, a Ty nawet okiem nie rzuciłeś...<br /> <br /> <br />

jak nie rzuciłem jak rzuciłem - ale chodziło przecież o ciszę na parterze, dlatego zapytałem o ściany 80 dB, najmocniej przepraszam

<br />Druga sprawa - dach stanowi ponad 50% powierzchni tego pomieszczenia, a na dachu 30 cm wełny - mówisz, że to za mała powierzchnia absorbująca?<br />

z tego co wiem, to absorpcja niskich częstotliwości to skomplikowana sprawa, nie liczy się tylko skala, powierzchnia i masa, także rozmieszczenie i inne czynniki

<br />pomyśl sam<br />

ok

<br />Nie lubię długich dyskusji, z których nic nie wynika<br />

już mnie nie ma, nie było moją intencja zanudzić Kolegi

Graaf, a na ściany znasz coś lepszego niż 8cm silikat - 35 rockton - 8 cm silikat? Proponujesz jakieś zmiany w tej koncepcji?

do zastosowania w warunkach Kolegi nie znam

dlatego proponowałem na PW, na forum to choćby nie wiem jak kto miał dobrą wolę, to się prawie zawsze kończy jako siłowanie "kto ma rację", "kto lepiej wymyślił", "kto się lepiej orientuje" itd.

ja na pewno nie jestem "mądrzejszy" od tych wszystkich źródeł politechnicznych i innych, które Kolega znalazł, niech Kolega po prostu zrobi jak radzą :-)

osobiście nigdy takiej wyczynowej instalacji izolacyjnej nie wykonywałem ani pomiarów laboratoryjnych nie wykonywałem, jestem audiofilem, a nie konstruktorem kin czy studiów, więc nie mają doświadczenia własnego nic nie wniosę, życzę powodzenia!

Graaf, prosta sprawa - jeżeli producent rozwiązania, które Ty proponujesz deklaruje 66dB bez badań i raportów, a producenci rozwiązań, które ja podałem deklarują 72dB na podstawie badań laboratoryjnych i raportów z badań, które ten producent udostępnił mi do wglądu, a inny jeszcze producent na podstawie badań deklaruje 80 dB to które rozwiązanie izoluje lepiej? Tu nie chodzi o to kto ma rację, kto lepiej wymyślił, bo to ani ja wymyśliłem, ani Ty. Wyniki badań i ich realizacja w praktyce mają rację. Jeżeli piszesz, że znasz lepsze rozwiązania, od tych które ja znalazłem to proszę podaj je. Jeżeli piszesz, że nie są do zastosowania w moich warunkach to odpowiedz proszę dlaczego nie są do zastosowania w moich warunkach.

Foch :)

Taaa, na wariata, słuszna rada, słuszna.. :) Ale nie - najpierw kolega sobie jeszcze raz wszystkie częstotliwości rezonansu przegród przeliczy i 77 razy koncepcję izolacji przemyśli, od a do z, w tym funkcjonalność pomieszczenia i metodę przyszłej adaptacji. Potem kolega sobie wszystko co wymyślił zmaterializuje w papierek. Potem kolega przy udziale innego kolegi zalegalizuje ten papierek, gdyż nastąpią zmiany w konstrukcji budynku. Potem kolega na podstawie zalegalizowanego papierka wynegocjuje dobre ceny wszystkich potrzebnych materiałów. Potem dopiero kolega będzie budować :)

66dB gk-wełna-gk i uboty to naprawdę nie jest szczyt dostępnych możliwości i najlepsze rozwiązania. Sorry, ale żeby strzelać fochy, bo odrzuciłem je, gdyż znam rozwiązania lepsze? Weź przestań :)

nic osobistego - po prostu mamy trochę inne podejścia, dla Ciebie liczą się twarde liczby jeśli chodzi o pewne mierzalne wskaźniki i 66 a 72 robi zasadniczą różnicę

może to i słusznie przy projekcie izolacji na maxa

jak napisałem - te pomysły, o które ostatnio zapytałeś są dobre, nie przychodzi mi do głowy nic lepszego do "realnego zrealizowania"

a jak już to będzie stało to możemy pogadać o adaptacji, ale mam obawy, że i tutaj jednak będzie po prostu inne podejście

może to wynika z repertuaru odniesienia, ja lubię Slayera itp., od młodości mi zostało God listens ...to Slayer ;-)) ale po audiofilsku słucham raczej poważnej i jazzu itp. na znacznie niższym decybelażu, więc pewne zagadnienia są obce mojemu doświadczeniu a teoretyzować to sobie można

pozdrawiam!

Graaf, jak masz pomysły na adaptację to wal śmiało :) Jedynie na tym etapie można jeszcze zmienić wszystko nie ponosząc żadnych kosztów poza kosztem ołówka, bo gdy już będzie stało to trochę za późno na rozmowy typu 'tu mogłeś postawić ścianę inaczej albo rozwiązać coś w inny sposób, bo teraz można byłoby lepiej, łatwiej coś uzyskać'. Dobra budowa to 80% planowania i 20% wykonania czy jakoś podobnie - jak masz coś powiedzieć to powiedz teraz albo zamilcz na wieki ;)

Liczby się liczą, hehe, ale to wartości deklarowane lub uzyskane w warunkach laboratoryjnych. Wiesz jak to jest z deklaracjami i warunkami labo, np odnośnie spalania paliwa w samochodach... I tak mi te wszystkie liczby popsują głupie drzwi. Chyba, że wykombinuję jakieś 20cm bestie z 10 uszczelkami, bo mogę, czemu nie. Bardziej niż drzwi na razie denerwuje mnie ten układ 3 ścian, zewnętrzna - 1 cm pustka powietrzna - masa - wełna - masa, bo wygląda jakby było o jedną masę za dużo. Tyle, że ta zewnętrzna stoi na płycie stropu niczym nie izolowana, stąd może przekazywać na płytę stropu złe wibracje. Brak doświadczenia z tymi sprawami boli okrutnie - ktokolwiek wie jak być powinno? Bardzo mi się ta masa tam nie podoba i najchętniej to bym ją... :)

Chcieć to móc :D

Nie podoba mi się ten narożnik lewy górny. Stąd opcja, żeby ściany poprowadzić tam, nie jak w wersji pierwszej (czerwona linia ciągła) wzdłuż krokwi koszowej (zielone), ale w kąt prosty (linia przerywana), a w linii krokwi postawić front zjadacza basa czy coś w ten deseń. I to jest chyba słuszna koncepcja... Drzwi planowane między krokwią koszową, a kominem (strzała niebieska). Okno dachowe (90x140) obecnie mniej więcej tak jak widać, możliwość zmiany miejsca, długości i ilości okien, ale na tej połaci (południowa).

Dobra, jeżeli ktoś chciałby zaproponować jakieś ustawienie kolumn, koncepcję na adaptację, ustroje, to proszę brać malunek i malować :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napisz mi proszę coś o tych oktagonalnych pokojach :) Widziałem dziś parę w sieci, ale nie wiem jak z rzeczywistością. W reżyserkach przeważnie mają RFZ na pentagonalnych i jakoś nie chcą zmieniać koncepcji, a jakąś koncepcję muszę obrać. Jeden skos już nawet w pomieszczeniu mam - wystarczyłoby dorobić drugi i sprawa załatwiona ;)

A LEDE wyszło z mody :)

moda nie jest najważniejsza ;-)

efekty takie jak oktagony i pentagony można uzyskać za pomocą ustawienia diagonalnego i paneli refleksyjnych

na charakterystykę pokoju na niskich częstotliwościach nie ma wpływu kształt pokoju a odpowiednia ilość i rozmieszczenie tłumienia

im większy pokój tym lepiej, więc z tej perspektywy nie jest wskazane jego zmniejszanie za pomocą dodatkowych skosów ścianek itp.

no ale to jest moje podejście, Kolega prosił więc napisałem co uważam

over! :-D

Copy :)

Punktem wyjścia do adaptacji będzie więc na prawie kwadrat - 7,6x7m. I co Państwo na to? Skosy dachu mnie uratują? Malunek zaktualizowałem o ostateczne rozwiązanie kwestii lewego górnego narożnika, kalenicę główną dachu (pionowa) i kalenice narożne (skośne) - linie brązowe. Co zrobić z tym kominem? Zostawić jak jest do zdyfuzorowania w etapie adaptacyjnym? Kolumny na ścianie z kominem lub przeciwległej - pomieszczenie zachowuje mniej więcej symetrię, zaburzoną jedynie przez komin. W przypadku kolumn na ścianach bocznych przy kominie jest ściana pionowa do sufitu, a z drugiej około 90 cm kolankowa i skos, czyli symetrię projektanci wzięli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.