Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacze.

jaskiniowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się na przykład ten podoba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu jest opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest super problem jednak polega na tym,że są to wariacje chińskie nie mające nic wspólnego z oryginałem.

nie pamietam dokładnych kosztów ale myśle ze z wszystkim to gdzieś od 1,5 tys do 2 tys w stereo sie to zmieści, zależy też kto co tam wsadzi, bo jakby zaszaleć to i dwa albo trzy razy tyle by to wyszło. Układ jest bardzo rozbudowany jest to chyba najbardziej złozony pre jaki mozna by zbudować, ale najwiekszy problem to było zaprojektowanie tego bo złożenie jest juz banalne. Wszystkie wartośći bedą na płytce wystarczy jedynie lutować bo układ rusza z kopyta.

Jak bede miał czas to do końca tego tygodnia finalną płytke skończe

Możesz do tego PRE dołożyć LCD najlepiej taki jak w oryginale?

Jest super problem jednak polega na tym,że są to wariacje chińskie nie mające nic wspólnego z oryginałem.

Możesz do tego PRE dołożyć LCD najlepiej taki jak w oryginale?

dołożył bym 1wyświetlacz wskazujący pozycje impulsatora tzn ile jest wzmocnienia. Chodzi ci o taki czerwony?Ja myślałem zeby poprostu dać wyświetlacz segmentowy

Dokładnie segmentowy czerwony ale taki jak w oryginale.Dasz radę napisać sterownik do tego lcd?

Jasne:) musze tylko skale zrobić reszta nie bedzie problemem, oryginał jest chyba na VFD, nie wiem czy znajde dokładnie taki sam, ale wg mnie lepiej by to na segmentowym sie prezentowało za np: ciemnioną szybką. Tylko pierw tą płytke skończe, jestem w trakcie kompresowania całości

I w manualu jest chyba błąd. Hcms 2971 ma kolor żółty, czerwony to hcms 2975. Sporo droższy niestety. A tak swoją drogą, to fajną topologię pre zaprojektowaliscie. Bardziej mi się podobają te uklady niz takie jak stosuje accu. Generalnie lubię układy tego typu. Fety na wejsciu pary roznicowej, obciążenie lustrem etc. Bob Cordell też podobnie projektuje.

System gra dobrze, albo nie....

Płytka juz prawie gotowa,jutro albo w poniedziałek bedzie gotowa. Ostatnio natchneła mnie myśl zeby dorobić do niej kontur(sopran i bass) musze tylko pewną koncepcje przetestować i jak to wpłynie na układ, bo nie bez powodu w oryginale c2810 nie ma regulacji barwy.

płytka pod c2810 gotowa, posprawdzam całość jeszcze pare razy dla 100% pewnosci. Jest troche modyfikacji, nie ma boosta +12,+24db, nie ma filtra subsonicznego, wzmacniacz słuchawkowy pozostał, dodane wyjscie zbalansowane. Płytka minimalnie mniejsza ale z racji ze wyjscie zostalo dodane to zajeło troche miejsca, no i zrobiłem miejsce na wsadzenie lepszych kondów wejsciowych i wyjsciowych, Mam troche miejsca to moze tam cos jeszcze upcham, myśle cały czas nad konturem ale bedzie to raczej zbedne i układ poprostu pozostawie takim jaki jest.

À spytam: dlaczego to wszystko takie skomplikowane uklady dyskretne? Duzo lutowania a to znaczy duzo joints co ma swe wady.

Liniowy przedwzmacniacz ma dac wzmocnienie 1 do 3 razy, gora 4 x, wybierac z najmniejszymi zakloceniami zrodla i kontrolowac poziom sygnalu (balans tez sie nieraz przydaje) rowniez z najmniejszymi znieksztalceniami i wstrzykiwanymi szumami do toru. Zaprojektowanie niemal bezzakloceniowego wybierania zrodla i kontrolowanie poziomu glosnosci wymaga sporo pracy. Do tego dochodzi prawidlowe zaprojektowanie plytki co jest latwiejsze bo zasady sa juz niezle dopracowane. Sam uklad wzmocnienia nalezy do najprostrzych zadan chyba, ze jakies specjalne efekty dzwiekowe chce sie osiagnac.

pozdrawiam,

Duzo lutowania ma swoje wady?nie czaje jakies voodoo?pierwszy raz słysze cos takiego. W tym pre ścieżka dzwiekowa pozwala na zmiane poziomu głośności bez ingerencji jakiegokolwiek rezystora, nie ma żadnego niekorzystnego wpływu impedancji. Uzyskanie najwiekszej rzetelnej rozdzielczosci poziomu sygnał szum dzieki uzytym rozwiazaniom jest najwieksze. Balans przydaje sie przy różnicy impedancji toru sygnału, rozrzutom potencjonometrów itp. Tutaj to zbędne bo nie ma żadnej różnicy, przesłuchu pomiedzy kanałami kanały są całkowicie odizolowane. To że układ jest skomplikowany to wynika z jego rozbudowania ale tak naprawde całość jest prosto skonstruowana. Płytka tez jest tak skonstruowana zeby było jak najlepiej. Dla mnie najwazniejsze jest to ze po drodze nie ma zadnej cyfryzacji toru, czysty analog co ma same plusy i dzieki jego konstrukcji to jaki poziom dzwieku wydobywa sie z kolumn to poprostu rewelacja. To topowy pre którego nie musisz składać, w salonie kosztuje 79tys a to juz coś znaczy jak i opinie posiadaczy c2810 nie znam takiej osoby która byla by niezadowolona

Pozdro

o kurde ale byki walnąłem ;p swoją drogą na szybko screena zrobiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płytka ma 280 na 200mm, wyszło węższe o 50mm. Musze tylko te masy poukładać ładnie, kombinowałęm jak tą luke na górze zatkać i wsadzić tam kontur ale to bez sensu tak wyszło i tyle po dodaniu wy zbalansowanego. Mam ostatnio straszne urwanie głowy i z tego względu strasznie mi sie to przeciąga

Ukryta Zawartość

O tym co kazde polaczenie wnosi i co sie dzieje np na kontakcie Sn-Cu jest dosc bogata literatura. Rozbudowane uklady dyskretne to wiele metrow sciezek (rezystancji) wnoszacych pojemnosci i induktancje. A przedwzmacniacz to jeszcze wiele kontaktow zupelnie mechanicznych wnoszacych wiele wiecej zaklocen do sygnalu niz sam stopien wzmacniajacy. Zreszta sa tacy co zadnego wzmocnienia nie chca. Wystarcza im dobry attenuator i przelacznik z minimalna dlugoscia polaczen. Ale nie o to mi glownie chodzilo.

Kiedys, gdy zachlysnieto sie ukladami dyskretnymi sprzedawcy i producenci przescigali sie w ilosci tranzystorow w sprzecie. Potem przyszla pora na scalaki ale tutaj juz liczby byly male bo to co kiedys miescilo sie na plytce o powierzchni setek cm2 nagle nie zajmowalo nawet 1 cm2. Ta miniaturyzacja miala swe wady ale i sporo zalet.

Wracajac do istoty: czy rzeczywiscie potrzeba az tak rozbudowanego ukladu dyskretnego aby osiagnac zaledwie prokrotne wzmocnienie sygnalu i czy rzeczywiscie taki wlasnie uklad wniesie minimum znieksztalcen i zaklocen???

pozdrawiam,

Czy warto kupować kable za 10 tys? to takie same pytanie, moim celem bylo zrobienie czegoś co ludzie juz jakiś czas próbują odtworzyć, czyli topowego pre z avaa i sprawdzenie czy warto. Słuchałem oryginału i wiem ze warto, słuchałem mojej wersji i wiem ze gra lepiej niz oryginał. W ten weekend kończe przerabianie układu i tak składam chyba najbardziej rozbudowany pre jaki mozna sobie w diy zrobić i wiem ze warto.

Wracajac do istoty: czy rzeczywiscie potrzeba az tak rozbudowanego ukladu dyskretnego aby osiagnac zaledwie prokrotne wzmocnienie sygnalu i czy rzeczywiscie taki wlasnie uklad wniesie minimum znieksztalcen i zaklocen???

avaa to nie jest przypadkiem regulator głośności ? wzmocnienie to tylko dodatkowy kwiatek

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

AVAA to regulator

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakby sleketor tam wsadzic to płytka jeszcze by sie rozrosła a juz jest wielka takze selektora nie ma, narazie nic pod tym względem nie koombinuje bo projektów jest takich na necie tony,

Zasilacz w tym pre jest tak dobry ze nie ma potrzeby uzywania baterii itp, opiera sie o źródlo referencyjne napiecia odniesienia i 2 pary tranów różnicowych sterujących tranem wyjsciowym na irf610,9610. Jest to praktycznie bezszumowe i bardzo stabilne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.