Skocz do zawartości
IGNORED

Italo i Euro Disco, wspomnienia z lat 80tych

Gość merlin19803

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,Euro-Pop,Disco-Pop( Modern Talking, Blue System, Bad Boys Blue).Te style sie ze soba mieszaly,np.Erasure to pop-dance,ale zawsze w dyskotekach ich utwory grano,The Twins wywodzi sie raczej z nurtu electro-new romantic,a ich hity "Love System","Ballet Dancer","Not The Lovin Kind" królowaly w dyskotekach! Sabrina,Samantha Fox,Sandra,czy Sinita tez.Byl taki zespól z Niemiec Fox The Fox,który nagral przebój "Precious Little Diamond",albo inny niemiecki- Okay"Education" np. Real Life"Send Me An Angel",to kolejny przyklad.

Savage,Ken Laszlo,Radiorama to jak najbardziej Italo Disco :)

A ze Skandynawii? Secret Service i ich hity "Ten O'Clock Postman","Oh Susie","Flash In The Night".

Nagrywalo sie z radia na monofonicznym Grundigu,lub sie przegrywalo z magnetofonu na magnetofon-kablem mono! :D

Merlin, "atuty" to niekiedy były nieziemskie i wtedy nawet gatunek muzyki odgrywał mniejsze znaczenie. :-)

A pamiętacie NRD-owską formację - Boys Next Door? Właśnie sobie zapodałem ich "I Will Follow You". Mam do tego kawałka jakąś słabość. :-)

Edytowane przez Radmar
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Tak,Euro-Pop,Disco-Pop( Modern Talking, Blue System, Bad Boys Blue).Te style sie ze soba mieszaly,np.Erasure to pop-dance,ale zawsze w dyskotekach ich utwory grano,The Twins wywodzi sie raczej z nurtu electro-new romantic,a ich hity "Love System","Ballet Dancer","Not The Lovin Kind" królowaly w dyskotekach! Sabrina,Samantha Fox,Sandra,czy Sinita tez.Byl taki zespól z Niemiec Fox The Fox,który nagral przebój "Precious Little Diamond",albo inny niemiecki- Okay"Education" np. Real Life"Send Me An Angel",to kolejny przyklad.

Savage,Ken Laszlo,Radiorama to jak najbardziej Italo Disco :)

A ze Skandynawii? Secret Service i ich hity "Ten O'Clock Postman","Oh Susie","Flash In The Night".

Nagrywalo sie z radia na monofonicznym Grundigu,lub sie przegrywalo z magnetofonu na magnetofon-kablem mono! :D

A myślałem,że tylko ja to robiłem. Nagrywanie, przegrywanie, czekanie na audycję no i dyskoteki to były czasy,,,,one już nie wrócą. Edytowane przez merlin19803
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Merlin, "atuty" to niekiedy były nieziemskie i wtedy nawet gatunek muzyki odgrywał mniejsze znaczenie. :-)

A pamiętacie NRD-owską formację - Boys Next Door? Właśnie sobie zapodałem ich "I Will Follow You". Mam do tego kawałka jakąś słabość. :-)

No własnie był jeszcze Boys Next Door ! całkiem zapomniałem.

Mariusz, zapomniałeś o "Dolce Vita" i "I Like Chopin" jako obowiązkowych hitach na dyskotekach. "I Like Chopin" aż do znudzenia czasem wałkowali. :-)

A jeszcze nie możemy przecież zapominać o wschodnim akcencie. Przyznać się Panować, kto z Was nie słuchał poniższych dwóch pozycji:

1. Laskovyi Mai - Belye Rozy

2. Bazykina Twins - Moscow Nights.

Wymiatało. :-)

Edytowane przez Radmar
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Oj tak Merlinie! te dyskoteki w podstawówce i L.O...Nie wróca juz!

Dokładnie, grałem na -"Damie Pik" i gramofonie-" Artur", amplituner-"Tosca303" i kolumny-" Altus110", wtedy myślałem ,że nic lepiej nie zagra.

Radmar-jasne ze to tez,tak jak wiele innych obowiązkowych hitów("Jimmy Dean" Trolla,"Only You" Savaga,"Bolero" Fancego," i inne) :D Biełyje Rozy-tak,ale ja pamietam,ze to Jurij Szatunow spiewal :)

Sprzęt Unitry królowal,co lepsi mieli Technicsy :) i najczęsciej grali z kaset!

Biełyje Rozy-tak,ale ja pamietam,ze to Jurij Szatunow spiewal :)

No, czyli Laskovyi Mai. :-) Tych kawałków granych na dyskach nie sposób wyliczyć wszystkich. Moglibyśmy tak wymieniać do rana i by się ich nie wymieniło.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Od jakiegoś czasu Italo Disco powraca, w Rosji czy Japonii nadal koncertują gwiazdy z tamtych lat. Na koncerty przychodzą tłumy. Ostatnia Gala Italo Disco na której byłem była 11.08.2006 roku w Sopocie. Wystąpili,- Fred Ventura, Ken Laszlo, Albert One, Ryan Paris, Alberto Styloo , Scotch, Del Faro, i P.Lion. Niestety frekwencja nie dopisała było około 1 tyś widzów, gwiazdy italo zapowiadał sam Marek Sierocki.

Edytowane przez merlin19803
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jak zaczynałem swoją przygodę z mixowaniem-to właśnie takie klimaty były żelaznym repertuarem-Mike Moren-Love Spy,The Flirts- Passion,Gina T-Tokyo By Hight,Eddy Huntington U.S.S.R,Laser Dance,Koto- w tamtych czasach dwa Deck-i (Kasprzak) potem DIORA(szuflada),Altus 140-i kasety z Pewexu lub Baltony i (wichura) jak talala. :) ha ha

Jak sobie przypomnę-jakie człowiek (konie) robił przy zgrywaniu bitów na takich playerach he he,to aż śmiać mi się chce.

Co za wspomnienia, stałem na baczność przy audycji Fabiańskiego, żeby tylko Pause zwolnić w "decydującym momencie". Radiomagnetofon Daria stereo i najtańsze Sony EF z Pe-ku ;)

Dziś mam w plikach tą kolekcję Italo Bot mixów bodaj do 10tki. Wtedy najbardziej mnie kręcił gatunek space-synth, ale jak dziś tego słucham to strasznie prymitywnie to brzmi porównując np. z elektroniką z połowy lat 90tych (progressive~psychedelic trance) a wtedy codziennie zasłuchiwałem się w niemieckiej stacji Evosonic Radio na satelicie... Jedynie utwory Koto "Jabdah" czy rozszerzona wersja "Dragons Legend" trzymają poziom albo Laserdance "Fear" czy "Shotgun" to było to! :)

Edytowane przez gorniczy
  • Redaktorzy

Oj tak Merlinie! te dyskoteki w podstawówce i L.O...Nie wróca juz!

Otóż to! Miło wspominam tamte czasy.

A muzyczkę kojarze. Znam kupę kawałków wymienionych przez Was, ale nigdy nie podałbym nazwy zespołu czy utworu ;) Potem nastały lata 90-te, kupiłem gitarę elektryczną i stałem się rockersem, hehehe

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Taki oto post znalazłem w wątku "Winylmania" ;)

Jak mowa o składankach dyskotrzaskach, to ja dorzuce pare swoich zabytków... z dedykacją dla @discomaniaka ;)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jak zaczynałem swoją przygodę z mixowaniem-to właśnie takie klimaty były żelaznym repertuarem-Mike Moren-Love Spy,The Flirts- Passion,Gina T-Tokyo By Hight,Eddy Huntington U.S.S.R,Laser Dance,Koto- w tamtych czasach dwa Deck-i (Kasprzak) potem DIORA(szuflada),Altus 140-i kasety z Pewexu lub Baltony i (wichura) jak talala. :) ha ha

Jak sobie przypomnę-jakie człowiek (konie) robił przy zgrywaniu bitów na takich playerach he he,to aż śmiać mi się chce.

miksowanie z taśm ??? dżizus gdzie tak robili ? :-) w klubach były przeciez niekiedy porządne stoły z gramofonami i mikserem więc skąd kasety ??? tam gdzie ja grałem był nawet zakaz stosowania taśm ^^

Edytowane przez Yacenko

No ja też się przyznaję, że wychowałem się na Witold Mixach, MaxMixach, Italo Boot Mixach. Wspólnie z moim kolegą Damianem z VinylMagic pilnowaliśmy, żeby nagrać na kasety audycje Fabiańskiego w dwójce, a w piątki puszczał właśnie Italo. Dzisiaj Damian z VinylMagic spotyka się z Savagem i innymi tuzami live i ten mu robi remastering płyt -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

No ja też się przyznaję, że wychowałem się na Witold Mixach, MaxMixach, Italo Boot Mixach. Wspólnie z moim kolegą Damianem z VinylMagic pilnowaliśmy, żeby nagrać na kasety audycje Fabiańskiego w dwójce, a w piątki puszczał właśnie Italo. Dzisiaj Damian z VinylMagic spotyka się z Savagem i innymi tuzami live i ten mu robi remastering płyt - http://vinylmagic.pl/pl/article/3/

http://www.highfidelity.pl/@main-743&lang=

Rafała Lachmirowicza znam ze zlotów italo w Obornikach Wlkp . Też swojego czasu kupowałem od niego CD z serii Klub 80.

No to teraz wyjdzie, że mamy wspólnych znajomych. :-) Z Rafałem i Damianem też miałem okazję pogadać w Obornikach Wlkp. :-) Merlin, nie wykluczone, że i z Tobą również, tyle, że cholera pamięć zawodna jest czasem. :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

No to teraz wyjdzie, że mamy wspólnych znajomych. :-) Z Rafałem i Damianem też miałem okazję pogadać w Obornikach Wlkp. :-) Merlin, nie wykluczone, że i z Tobą również, tyle, że cholera pamięć zawodna jest czasem. :-)

Byłeś na zlotach? 2005,2007 i 2009. skąd jesteś? a teraz widzę Bydgoszcz. Edytowane przez merlin19803
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

2005 i 2007 się nie załapałem, ale 2009 jak najbardziej. Nawet mam kubek pamiątkowy do kawy. :-)

W necie, chyba na stronie top80 są fotki z tej imprezy. Ja miałem kawałek bo ze Trzcianki to nie mogłem przegapic takiej okazji.

No to nie ma bata, musieliśmy się poznać. Może nawet machnęliśmy kieliszeczek. :-) Na zdjęciach gościu we wściekle pomarańczowym t-shircie, to ja. :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

No to nie ma bata, musieliśmy się poznać. Może nawet machnęliśmy kieliszeczek. :-) Na zdjęciach gościu we wściekle pomarańczowym t-shircie, to ja. :-)

Muszę sprawdzic, jaki ten świat jest mały....

Oj mały, mały. A wracając do muzyki, hmm, co by tu sobie zapodać w ramach relaksu popołudniowego? O już wiem - Paris Blonde - Silent Passion, bardzo fajny singiel, dawno nie słuchałem. Znacie? Dość fajne synth-popowe brzmienie.

Edytowane przez Radmar
  • Pokaż nowe odpowiedzi