Skocz do zawartości
IGNORED

Italo i Euro Disco, wspomnienia z lat 80tych

Gość merlin19803

Rekomendowane odpowiedzi

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Italo Disco czy ktoś jeszcze dziś tego słucha? Pamiętacie ten nurt muzyczny z lat 80-tych ?

post-52809-0-63656800-1392641618_thumb.png

Edytowane przez SlawekR
Zmiana tytułu wątku na prośbę autora.

Hehe, ja pamiętam niekończące się Italo Boot Mixy. Ale już dawno tego nie słucham. Choć muszę przyznać, że jak był w kilka lat temu w Sopocie festiwal gwiazd z tamtego okresu to cały obejrzałem.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Moja Żona to lubi, ma to po Teściowej, czasami na plotach razem słuchają, i oglądają ten kanał w TV.

Mi to nie przeszkadza, ale jak na razie zostaję wierny swoim klimatom Metal, Rock, i takie tam sobie

plumkania.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Hehe, ja pamiętam niekończące się Italo Boot Mixy. Ale już dawno tego nie słucham. Choć muszę przyznać, że jak był w kilka lat temu w Sopocie festiwal gwiazd z tamtego okresu to cały obejrzałem.

Też byłem na tej gali w Sopocie.

Ja słucham. Przyznaję się bez bicia. :)

Bez Italo Disco nie byłoby brytyjskiego Synthpopu.

Taki Savage inspirował zarówno muzyków z OMD jak i wczesnego Depeche Mode.

Poza tym - lubię brzmienie analogowych syntezatorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

trzymam trochę tego na serwerze z muzą, ma swoje ścisłe przeznaczenie. Jak jest impreza mieszana w domu, alc, tu i ówdzie pojawia się zapotrzebowanie na pląsy na parkiecie to takie italo disco plus jakieś Bony M działa jak detonator.

Edytowane przez martens

Mam na LP kilka italo boot mix, taki sentyment po audycjach bogdana fabiańskiego (piątki o 20). byłem wtedy we wczesnej podstawówce, więc trudno zapomnieć o tych doznaniach

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Mam na LP kilka italo boot mix, taki sentyment po audycjach bogdana fabiańskiego (piątki o 20). byłem wtedy we wczesnej podstawówce, więc trudno zapomnieć o tych doznaniach

Dokładnie pamiętam te audycję siedziałem i nagrywałem. A dzisiaj wszystko mamy podane na tacy....

Dokładnie pamiętam te audycję siedziałem i nagrywałem. A dzisiaj wszystko mamy podane na tacy....

Oprócz "Słuchajmy razem" ja jeszcze nagrywałem z "Piosenki na życzenie" na Dwójce w niedziele o 16-ej. A nagrywało się na kasetach firmowych z bajkami, bo tych było sporo, w przeciwieństwie do (nie)dostępnych wówczas Stilonek. :-)

Obecnie mam od cholery płyt z Italo i Euro, bo jak coś się ukazuje to wyjątkowo ciężko mi się powstrzymać. :-)

Italo Boot Mixy benka mikulskiego to akurat słabe są :-) nieudolna próba naśladowania perfekcjonistów ze słonecznej Hiszpanii... ojczyzny MaxMixów :-) najlepsze kawałki taneczne z tamtych czasów paradoksalnie nie powstały w Italii tylko w Hiszpanii :-)))

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Italo Boot Mixy benka mikulskiego to akurat słabe są :-) nieudolna próba naśladowania perfekcjonistów ze słonecznej Hiszpanii... ojczyzny MaxMixów :-) najlepsze kawałki taneczne z tamtych czasów paradoksalnie nie powstały w Italii tylko w Hiszpanii :-)))

Dokładnie, ale np. Trans X- to już nie Italia czy Hiszpania to daleka Kanada. Około 1983 roku powstał nurt muzyczny nazwany początkowo "Spaghetti Dance"
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

A pamiętacie Panowie, nasz rodzimy "wynalazek" jakim były słynne swego czasu "Witold Mix-y" Witka Walińskiego?

Tak mam je wszystkie, były robione "chałupniczo" na magnetofonach szpulowych. W Witek grał dalej...

.....a oto jego dalsze poczynania muzyczne...

post-52809-0-25615600-1392747824_thumb.jpeg

Tak mam je wszystkie, były robione "chałupniczo" na magnetofonach szpulowych. W Witek grał dalej...

Jak na tamten czas były świetne. Ja w każdym razie byłem nimi zachwycony. Najlepiej podobał mi się zdaje się Vol. 6 i słynne "Nie trzaskaj drzwiami". :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Jak na tamten czas były świetne. Ja w każdym razie byłem nimi zachwycony. Najlepiej podobał mi się zdaje się Vol. 6 i słynne "Nie trzaskaj drzwiami". :-)

...ok. o zapalił bez problemu!, - jak zwykle, - włącz magnetofon posłuchałbym czegoś, - puszcze Ci swój szósty mix !.......

Witam! Ja słucham Italo Disco od lat 80tych i mam sporo tej muzyki nagrane i na kasetach i na cd.

Natomiast absolutnie jest nieprawdą ze Depeche Mode i OMD wzorowali sie na Italo Disco,bo te zespoły powstaly troche wczesniej i Oni to akurat wzorowali sie na Kraftwerku,Garym Numanie,Fad Gadget,a Italo Disco na nich wszystkich własnie :D

• Redaktorzy

Depeche Mode lubie. Zwlaszcza mam swira na punkcie albumow: Construction Time Again i Some Great Reward. Italo disco? Jeszcze nie wiem. Musialbym posluchac jakichs przykladow. Spodobal mi sie kawalek zapodany przez Audiotetryka w innym watku.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Depeche Mode lubie. Zwlaszcza mam swira na punkcie albumow: Construction Time Again i Some Great Reward. Italo disco? Jeszcze nie wiem. Musialbym posluchac jakichs przykladow. Spodobal mi sie kawalek zapodany przez Audiotetryka w innym watku.

Nie wszystkim to się podoba, najbardziej popularne to Baltimora - "Tarzan Boy" , Laura Branigan- "Self Control" lub Numero Uno - "Tora,tora,tora". Dwa ostatnie znalazły się nawet na Liście Przebojów Trójki -Marka Niedźwieckiego. Ale są jeszcze tysiące innych utworów mniej lub bardziej znanych.

Tora, tora - znam! Dobre! :-)

Kangie, spróbuj jeszcze tego (taka moja przykładowa 10-ka):

Silicon Dream - Andromeda

Facts And Fiction - Give Me The Night

DJ's Project - Vision Of Love

Laban - Love In Siberia

Mozzart - Jasmin China Girl

Mike Mareen - Double Trouble

Squash Gang - I Want An Illusion

Solid Strangers - Vision (Of The Night)

Green Ice - Gigolo

Savage - A Love Again

Oczywiście jest tego od cholery i trochę. Dużo można by było wymieniać przykładów czego warto posłuchać.

Edytowane przez Radmar

He he! Numero Uno-Tora Tora Tora :) ja bardzo lubie The Twins, Savaga,Kena Laszlo,Mike'a Mareena,Radiorame,Joy'a Petersa,Fancego, Michaela Bedforda,Freda Venture,Joe Yellowa,Linde Jo Rizzo,Trans-X,Digital Emotion,Laser Dance(Space Synth),Koto,Scotcha,Granta Millera,Joy'a,Silent Circle i wielu innych,którzy nagrali pojedyncze single,czy jedna płyte w tym stylu.A bylo ich wielu :D

• Redaktorzy

Ja piernicze, moje lata mlodziencze. Pamietam te wygibasy na dyskotekach, hahaha

Panowie, dzieki za przyklady. Poslucham.

Z pewną dozą nieśmiałości przyznam, że organizowało się dyskoteki po remizach :) Pamiętam, że nagrywałem z radia, był taki program bodajże w dwójce, Super ekskluzywny disco mix klub, czy jakoś tak. Nie wiecie może czy gdzieś w sieci można znaleźć te składanki?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Wielu wykonawców czy zespołów wcale nie pochodziło z Włoch a grało muzykę Italo. Np. Mike Mareen ,Silent Circle to Niemcy. Trans X -to zespół z Kanady, David Lyme to Hiszpański wykonawca Italo. Były jeszcze zespoły Modern Talking, Bad Boys Blue, London Boys czy Joy to już EURO -DISCO.

He he! Numero Uno-Tora Tora Tora :) ja bardzo lubie The Twins, Savaga,Kena Laszlo,Mike'a Mareena,Radiorame,Joy'a Petersa,Fancego, Michaela Bedforda,Freda Venture,Joe Yellowa,Linde Jo Rizzo,Trans-X,Digital Emotion,Laser Dance(Space Synth),Koto,Scotcha,Granta Millera,Joy'a,Silent Circle i wielu innych,którzy nagrali pojedyncze single,czy jedna płyte w tym stylu.A bylo ich wielu :D

połowa z tego (co najmniej) to wcale nie italo disco :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Z pewną dozą nieśmiałości przyznam, że organizowało się dyskoteki po remizach :) Pamiętam, że nagrywałem z radia, był taki program bodajże w dwójce, Super ekskluzywny disco mix klub, czy jakoś tak. Nie wiecie może czy gdzieś w sieci można znaleźć te składanki?

Wszystko jest w necie na 100%, ja osobiście nam na oryginałach CD lub winylach, ale jak ktoś nie ma takiej potrzeby to pewien "futrzak" posiada bogatą bazę wszystkich utworów Italo Disco.

połowa z tego (co najmniej) to wcale nie italo disco :-)

To Italo Disco lub Euro-Disco.

Wielu wykonawców czy zespołów wcale nie pochodziło z Włoch a grało muzykę Italo. Np. Mike Mareen ,Silent Circle to Niemcy. Trans X -to zespół z Kanady, David Lyme to Hiszpański wykonawca Italo. Były jeszcze zespoły Modern Talking, Bad Boys Blue, London Boys czy Joy to już EURO -DISCO.

O ba, nawet Skandynawowie próbowali swoich sił - ot chociażby wspomniany przeze mnie wcześniej Laban (choć ich repertuar był troszkę zróżnicowany), no i rzecz jasna nie można zapominać o naszym polskim akcencie.

Panowie na pewno pamiętacie - Danutę i jej hit "Touch My Heart". Miała ona oczywiście jeszcze jeden "duży" atut. :-)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

O ba, nawet Skandynawowie próbowali swoich sił - ot chociażby wspomniany przeze mnie wcześniej Laban (choć ich repertuar był troszkę zróżnicowany), no i rzecz jasna nie można zapominać o naszym polskim akcencie.

Panowie na pewno pamiętacie - Danutę i jej hit "Touch My Heart". Miała ona oczywiście jeszcze jeden "duży" atut. :-)

Dokładnie Kolego, byłem ciekaw kto pierwszy o niej wspomni. Taka ciekawostka jeszcze,- zagrała w polskim serialu " W labiryncie". A jeszcze, jeśli chodzi o atuty to były panie SABRINA no i oczywiście Samantha FOX. Ale to raczej Euro-pop.
  • Redaktorzy

"Boys, boys, boys! I'm looking for the good time. Boys, boys, boys! Get ready for the love". Chyba tak to lecialo :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi