Skocz do zawartości
IGNORED

Charczenie vel. trzeszczenie w jednej kolumnie zagadka!

Petros1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanowne grono.

Forum zacząłem czytać od kiedy naszło mnie na zakup sprzętu audio do domu czyli od jakiegoś czasu. Nie chciałem wydawać fortuny i na początek zdecydowałem się na Pioneera A-447 i kolumny Mildton 70W. (Mam prośbę o nie krytykowanie mojego wyboru sprzętu, gdyż wiem że nie jest idealny ale tak wybrałem i tego na razie nie zmienimy:) )

Zakupu dokonałem i zrodził się pewien problem, którym chciałbym się podzielić z ludźmi wprawionymi w bojach z poniższą tematyką i oczywiście prosić o pomoc.

Jestem laikiem więc język będzie mało fachowy ale postaram się opisać w czym rzecz.

Mianowicie chodzi mi o charczenie jednej z kolumn a konkretnie głośnika GDM. Po zakupie chciałem sprawdzić czy wszystko ładnie gra i odpaliłem jeden z filmików na youtube do testowania głośników, gdzie słychać opadający dźwięk począwszy od 2000 Hz do 1Hz.

Efekt - przy częstotliwości około 600 Hz i głośności wzmacniacza okolo 30% głośnik GDM zaczyna buczeć!! Myśląc że jest uszkodzony zainwestowałem w 2 nowe głośniki prosto od producenta i wymieniłem w obydwu kolumnach. Co nic nie pomogło.

Aby wykluczyć wadę kolumn zamieniałem kanały co utwierdza mnie w tym, że jest to wina wzmacniacza gdyż po zmianie kanału czyli przepięciu kabli od kolumn głośnik który przed momentem charczał nagle zaczynał grać czysto a druga kolumna charczała.

Czy mógłby mi ktoś z Was pomóc i podpowiedzieć co możne być przyczyną tego buczenia?

Czy można to jakoś nie wielkim kosztem naprawić?

Bardzo proszę o pomoc bo chciałem się sprzętem nacieszyć a tu zonk!

Próbowałem szukać odpowiedzi na forum żeby nie zaśmiecać nowym wątkiem ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem.

Pozdrawiam.

PS. Jeżeli wątek nie pasuje do tego działu Adminów proszę o przeniesienie. Jestem nowy jak widać więc proszę o wyrozumiałość.

Sprawdziłem ale niestety problem się nie rozwiązał w zasadzie nic się nie zmieniło. Po przełączeniu kanałów na wejściu nadal charczy w tej samej kolumnie. Jedynie jeżeli zmienię kable na wyjściu to wówczas słychać że charczy druga kolumna. Połączenie z kompa tak jak piszesz mały jack i czincze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.