Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do dobrego stereo?

KlinQ

Rekomendowane odpowiedzi

edit do porzedniego

"zyje w innym swiecie" w mojej ocenie to kolumny powinny byc wielokrotnie droze od wzmacniacza - od nich zalezy najwiecej duzo wiecej od wzmacniacza

porzadne kolumny graja wysmienicie juz z biednymi wzmacniaczami

podstawowe tanie kolumny graja słabo nawet z najlepszymi wzmacniaczami

poprawia sie tez ale mniej niz ladujac w kolumny kosztem wzmacniacza

ładowanie w kolumny to postawa - ladowanie we wzmacniacz to dodatek- istotnie wazny dopiero od innej polki kolumnowej

poprawa podnoszenia jakosci biednych kolumn coraz lepszymi wzmacniaczami jest mala

poprawa podnoszenia biednych wzmacniaczy coraz lepszymi kolumnami jest spora

placic za obudowy , echo , bass refleksy i tanie glosniki nie lubie

place za jak najmniej drewna i powietrza w srodku - place tam gdzie widze ze zainwestowano w glosniki jak najwieksze jak najleopszej jakosci

tam gdzie zainwestowano w "powietrze" tam nie płace

ot moje podejscie- ktore u mnie sie sprawdziło

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W takim dość dyskotekowym świecie :)

Infinity serii Kappa to raczej dobre kolumny, czy słabe?

chyba słabe, bo 90% produkowanych wzmacniaczy nie da rady ich rozbujać :)

Tak zresztą jest ze sporym procentem ambitnych monitorów. Trzeba im fest pieca, by coś z nich wydobyć.

Widać, że poruszasz się w budżetowych rejonach kolumnowych. Dużo głośników, łatwe do napedzenia. dużo cykania i basu. Disco.

nie duzo tylko drogie glosniki

dwa o wiele drozsze niz te smieszne zestawy kolumn oblozonych glosnikami

kappa słabe slabo bo creek nie dal rady

tak tak znam te opowiesci :)

tylko ze do creeka trzeba miec odpowiednie cd bo creek jest psywnym przedwzmacniaczem jak kto podłaczy byle cd no to niczemu nie da rady -potem opowiesci lesne jaki to creek słaby

90 % badziewia nie dalo rady bo jest badziwenie - mowie to co zawsze - w sklepach jest tylko badziew

90% z tego co na allegro sprzed 25 lat daje rade bez problemu

ps

zreszta nie kupuje sie az takich kolumn jak kappa by je podłaczac pod zabawki

albo drobne moce

poruszajmy sie z rozsadkiem nie wród kolumn 2 omowych ;)

nie sugerowałem podłaczania kapp 9 pod ampli onkyo

jak juz to było by (moglbym wzglednie miec na mysli) usher v6xx - to sa dobre kolumny a nie, koniecznie ekstrema pradowe dawac za przykład

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Twój przekaz jest coraz mniej zrozumiały, ale domyślam się, że płyniesz w jakieś radykalne kierunki.

To ja może już podsumuję się i pójdę. Ten amplituner nie gra, ale ma mnóstwo bajerów. Być może kolega założyciel łakomy na bajery.

Czyli jakość dżwięku nie jest celem najwyższym. W tym momencie podejrzewam gust młodzieńczy- więc chyba jednak sugeruję Melodikę.

Gdyby jednak chodziło o "dobre stereo" to jakiś używany Roksan z Pylon Pearl zagrają o wiele bardziej audiofilsko niż Onkyo z Melodiką.

Dziękuję za uwagę :)

kolega nie kupuje anie nie pyta o wzmacniacze po 2 tysiace

kolega pyta jakie dore kolumny kupi za 2tysiace:)

jak myslisz co zagra bardzie audiofilsko

roksan z pearlami

czy

dali ikon 6 mk2 ze wzmacniaczem za 600zł (bez roksan i audiolab i...)

ja naprawde nie moge zrozumiec skad sie wzieło tak potworne umniejszanie roli kolumn a wybijanie pod niebiosa roli wzmacniaczy

chyba stad ze jest nimi obrot i latwiej sprzedawac kupowac - kazdy chce to robic bo łatwo i liczy na wiele za łatwosc

ludzie nie lubia sprzedawc /kupowac kolumn

choc wymiana kolumn daje o niebo wiecej

uparli sie ze beda kupowac drogie wzmacniacze do bidenych kolumn

takie podejsci nigdy nie istniało w swiecie

to jakas tragiczna nowomoda choc nie taka juz "nowo"

ps

nie rozumiem , nie zrozumiem i zrozumiec nie chce ;)

Gość

(Konto usunięte)

Padło pytanie co ja rozumiem przez dobre stereo. Ha, ja bym zrobił rewolucję. Zamiast kolumn kupił używanego Cyrusa, Roksana, Exposure czy innego Creek'a, pchnął amplituner i kupił coś z Pylona za tyle ile zostało kapusty. To byłoby dobre stereo.

I to jest sensowna odpowiedź...jestem takiego samego zdania...niedrogie kolumny z mocnym wmacniaczem potrafią mile zaskoczyć...

ja naprawde nie moge zrozumiec skad sie wzieło tak potworne umniejszanie roli kolumn a wybijanie pod niebiosa roli wzmacniaczy

A stąd, że niektórzy sprawdzili na własnym podwórku takie cuda...i niestety dla innych te cuda się zdarzają...napędzenie tanich, nic nie wartych kolumn dobrym wmacniaczem zdziałało cuda...

nie zdzialalo nawet polowy cudu jaki dalaby wymiana kolumn w wiekszosci przypadków

jest to poprostu wygodniejsze

to sa pól cuda, cwierc cuda i mniej

dobry usher napedzany zwyklym pionkem reference za 500 zł da o niebo lepsze wrazenia niz

te cuda

a koszt cudów porównywalny

to jest lenistwo i wiara w cuda ;)

efektem koncowym najbardziej wpływajacym na odbiór były, sa i beda kolumny

poprawianie "biedy" czyni tylko biede+

w normalnym swiecie liczy sie ze kolumny powinny kosztowac swobodnie 5 x tyle co wzmacniacz

to nie jest tak ze tyle samo na wzmacniacz i tyle samo na kolumny zeby była jakas "rownowaga"

albo jakies wzmacniacze za 5-10 tysiecy do kolumn "groszowych" - bo w swiecie audio kolumny po 1k za sztuke to sa groszowe przeciez

to wydaje sie (jestem pewien) parodią

nie wiem gdzie sie udaj z tym pytaniem ale gdzies sie udaj -czy to wzmacniacz powinien kosztowac 5x wiecej niz kolumny

czy na odwrot kolumny 5x wiecej niz wzmacniacz

i co daje lepszy efekt

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Erazm ty chyba próbujesz zakrzyczeć ten wątek?

Ja nie mówię, że każde tanie kolumny. Ja mówię, że na przykład w Pylonach drzemią spore możliwości choć są tanie. Tylko tyle.

a ja mowie ze nie drzemia zadne

skor sa opinie ze brakuje raz tego a raz tamtego

jesli brakuje to nie ma mozliwosci

a skoro nie ma to nie wydajemy majatku na probowanie wymuszenia na nich mozliwosci

bo zwyczajnie ich nie mają

majatek wydajemy na to co ma mozliwosci

dobra rzeczywiscie ide sobie - to nie ma sensu

kazdy ma swoje zdanie

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ale ja je słyszałem z drogą elektroniką i grały zajebiście. I co mi zrobisz?

Oczywiście, że mają swoje ograniczenia, praw fizyki się nie oszuka, gór nie przenoszą, ale naprawdę przyjemne granie.

Gość

(Konto usunięte)

nie zdzialalo nawet polowy cudu jaki dalaby wymiana kolumn w wiekszosci przypadków

jest to poprostu wygodniejsze

to sa pól cuda, cwierc cuda i mniej

dobry usher napedzany zwyklym pionkem reference za 500 zł da o niebo lepsze wrazenia niz

te cuda

a koszt cudów porównywalny

to jest lenistwo i wiara w cuda ;)

efektem koncowym najbardziej wpływajacym na odbiór były, sa i beda kolumny

poprawianie "biedy" czyni tylko biede+

w normalnym swiecie liczy sie ze kolumny powinny kosztowac swobodnie 5 x tyle co wzmacniacz

to nie jest tak ze tyle samo na wzmacniacz i tyle samo na kolumny zeby była jakas "rownowaga"

albo jakies wzmacniacze za 5-10 tysiecy do kolumn "groszowych" - bo w swiecie audio kolumny po 1k za sztuke to sa groszowe przeciez

to wydaje sie (jestem pewien) parodią

nie wiem gdzie sie udaj z tym pytaniem ale gdzies sie udaj -czy to wzmacniacz powinien kosztowac 5x wiecej niz kolumny

czy na odwrot kolumny 5x wiecej niz wzmacniacz

i co daje lepszy efekt

Na świecie jest wielu producentów, którzy sprzedają swoje wyroby po cenach marketowych nie dlatego, że są złe...tylko dlatego, że to się bardziej opłaca...większa sprzedaż, itd.

troche mało obchodzi mnie po ile sprzedają - czy za tanio ? byc moze:)

intreresuje mmnie jakie glosniki sa w pylonach jaka zwrotnica

pokazesz za zdjeciu znajdzie sie i okresli model , parametery stwierdzi ile warte kolumny

- jednio twierdza ze jakas bieda jest niesamowita inni ze niesamowite to szrot

bzdur , glupot , pomyłek sugestii , propagandy - masa

nie uznaje sprzetów o ktorych kto cos napisał gdzies

dla mnie sprzet liczy sie wzglednie od testów porownawczych

ktos cos to moze sobie pisac - nawet nie czytam tych zachwytów

wiele bzdur sie naczytałem

obchodzi zdjecia waga rozmiar głosników

w pylonach widze biede i nie zmiarzam przyczyniac sie do budowania legend z niczego

zdaje siobie sprawe jak łatwo zrobic "super" kolumny z wielka dziura i echem udajacym bass - bardzo łatwo udawac przed kims swietne kolumny jesli ktos nie zna jak powinny brzmiec swietne kolumny

jesli pylon jest na poziomie v600 to ok sa swietnymi kolumnami

problem jest taki ze nie są na tym poziomie bo byc nie mogą

a skoro nie sa to znaczy ze sa tez ponizej poziomu ktory nazywa sie tu starym smietnikim i szrotem dla ubogich

tak to "smietnik" awansuje to higendu

a "high end" do smietnika

przez brak skali porównawczej a bazowanie tylko na tym czy mi sie podoba

podoba sie prawie zawsze (wystarczy skutecznie dobrac i ustawic) jesli sie nie ma skali porownawczej odpowiedniej

Witam!

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam pytanko co kupić do Sony TA-F550ES? Pokój 18m^2.

Obecnie mam zmodyfikowane Bolero 200 (GDWK 10/80/19; kable Procab LS25, odświeżone zwrotnicę i zmieniony tor wysokotonowy z TLC Classic 1). Po modyfikacji jest dużo lepiej, da się słuchać w końcu:) Ale ta średnica wydaje się pusta, a niskie tony nudne...

Tęsknie za niskimi z Radmorów LS-30, szybkie, bardzo szybkie, wysokie bardzo przyjemne, tylko problem na średnicy.

Czytając forum upatrzyłem sobie kolumienki:

1. Acoustic Energy AE120 ---, bo mam nadzieję że uzyskam ładne niskie i zrównoważoną resztę pasma.

2. Mission M74

3. Tannoy Mercury F2 --- tu nie wiem czy podstawkowe zdadzą egzamin.

4. Mission 774 --- te chyba dołem słabo zagrają?

Proszę o jakąś podpowiedź. Czy w ogóle jest sens w pieniądzach do 1200zł zmieniać B200.

Witam!..............

ok 1k

pilot cd 500 mk ....

spooro taniej nie znaczy sporo gorzej :) rs4

u nas raczej nie urwiesz ale moze sie "zabujasz" na ebay - tego to nie wiem

super sie pasuja z graniem sonego

ps

bolero nie jest mistrzostwem swiata wic cos sie napewno znajdzie

ja musze miec regałowki

ale wolalbym arcusy tl 300/ 500/ 1000

masz niedalako do kappa 6.2i

kupa kasy :)

Bolero to słabizna jeżeli chodzi o średnicę, od początku mocno z nią nie normalnie. Jakby brakowała pasma. Zniekształcona jakaś, eh... One pokazują pazur przy głośniejszym graniu na potężnym piecu.

Dziś wpadły mi w łapy Mission 774. Przerzuciłem się międzyczasie na poddasze do 16m^2.

Słucham sobie ok 5h. kolumn z 550ES i CDP-991, bo nic lepszego nie mam i postaram się opisać co zauważyłem.

Otóż, pierwsze co słychać z 774, to brak natarczywych wysokich tonów(cyk, cyk). Druga sprawa, usłyszałem gitary, wokale w sposób jaki jeszcze nie słyszałem! No tu jest świetnie. Średnica całkowite przeciwieństwo B200 czy LS-30. Na początku wydawało się, że dźwięk jest jakby stłumiony; możliwe jednak, że to stępienie słuchu przez Bolero...

Jak dolne rejestry? Tu szczerze nie zauważyłem tragicznego braku niskich. Pewne jest, że Mission 774 nie schodzą tak nisko jak Bolero 200, czy LS-30, ale jest przyjemnie ponieważ są szybkie, a takie lubię. W stosunku do B200 słychać w sposób oczywisty dla każdego, że nie posiadają takich braków tonalnych jak B200.

Daje głośniej, żeby pokazały pazura... Wysokie tony wychylają się bardziej niż przy spokojniejszym graniu, średnica świetna, szczegółowa, bas szybki, punktowy, ogólnie nie rozlazły, ale nie ma go w takim natężeniu jak z B200. Ogólnie nie ma szału przy mocniejszym graniu, wiadomo nie są do robienia dyskoteki. Jednak z uwagi, że osobiście dużo słucham PR3, dla mnie są dobre, jednak nie bdb.

Kolumny bardzo fajnie zdają egzamin przy oglądaniu filmów.

Z ciekawości po przeniesieniu do pokoju 20m^2 basu się nie uświadczy w choć minimalnie zadowalającym natężeniu. Dlatego śmiem twierdzić, że nadają się max. do 18m^2 dla osób które wolą podłogówki od podstawkowych.

Wady Mission 774: Troszkę za bardzo przytłumiona góra, i za mało niskich, ale nie ma co wymagać od 13cm głośniczków.

Zalety Mission 774: Bardzo dobra, szczegółowa średnica, szybki choć w małym natężeniu bas; można słuchać godzinami, nie męczą.

Posłucham ich jeszcze, poprzestawiam i sprawdzę z innymi sprzętami jak będzie wyglądała sytuacja jeżeli będę miał możliwość.

powiem tak ...... 2500 pln na kolumny używane to sporo kasy, naprawde mozna cos bardzo sensownego cos kupić. chce ci doradzic a nie puszczać bąki. dlatego tez jezeli kupic dobre kolumny za te pieniądze to podłaczając ten amplituner i byle jakie źródło możesz grymasić ze mało basu, albo ostre wysokie tony. ale zła jakość nie bedzie wynikała z kolumn tylko ze słabej elektroniki. ale skoro pytasz o kolumny to ja bym szukał:

1. kolumn DIY zacnych firm typu Akustyk, Sonus Oliva na oparte o głosniki scan speaka

2. spendor

3. vienna acoustic bach

4. AE Aelite III

5. jak cos mi przyjdzie jeszcze do glowy to napisze

Nie wiem czy kolega coś kupił, ale właśnie wyszedł nowy model Pylona: Pearl 25. Myślę, że warto posłuchać, ja się ku nim skłaniam, powinny zagrać lepiej niż Tonsil Siesta Front, a cena bardzo fajna.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.