Skocz do zawartości
IGNORED

Phono preamp na lampie C3g i trafach Lundahla

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno szybkie pytanie: kondensatory w szeregu z uzwojeniami pierwotnymi tworzą obwody rezonansowe. Jaki to ma wpływ na poprawność pasma przenoszenia ? Taka kombinacja LC nie wydaje się być optymalna.

pzdr.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Jedna szybka odpowiedź: skoro sam sobie odpowiadasz, że "...taka kombinacja LC nie wydaje się być optymalna..." to po co pytasz.

Jedno szybkie pytanie: co nie ma wpływu na poprawność pasma przenoszenia i czym się tą poprawność mierzy ?

[...] to po co pytasz.

Jedno szybkie pytanie: co nie ma wpływu na poprawność pasma przenoszenia i czym się tą poprawność mierzy ?

Poprawność w rozumieniu zgodności z założonym (preamp liniowy - pasmo możliwie płaskie i równomierne, preamp RIAA - zgodność wykresu pasma przenoszenia z krzywą korekcyjną RIAA). A pytam dlatego, że interesuje mnie, jak autor projektu poradził sobie z potencjalnie szkodliwym rezonansem LC w obwodzie uzwojenia pierwotnego. Problem nie jest marginalny, swego czasu kwestia była dyskutowana m. im. na DIYAudio w kontekście wzmacniaczy SE parafeed.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Postaraj się przeanalizować wszystkie wpisy od początku tego wątku następnie wyciągnij wnioski.

Jeśli zaś o mnie chodzi to zupełnie nie jestem zainteresowany tym co było dyskutowane na innych forach i w związku z tym nie widzę powodu dla którego miałbym przekopywać ileś tam stron na DIY Audio czy to w kontekście wzmacniaczy parafeed czy też innych aby z Tobą dyskutować o tym co też tam ktoś napisał.

Byłem wczoraj na koleżeńskiej wizycie z tym preampem u kolegi.

Standardowy tor kolegi to wkładka Soundsmith (z Denona 103R), preamp Simaudio Moon Lp5.3 (opampy) z dodatkowym zasilaczem, wzmacniacz AudioNote OTO SE (wymienione kondensatory) i kolumny AudioNote (nie wiem które, ale nie z tych najdroższych).

Wpięcie mojego preampa pokazało bardziej zaokrąglony dźwięk, pasmo było nieco przesunięte w dół, scena była podobna. Ogólnie nie było poważnych różnic przekazu, co uważam za dobry znak.

Z racji tego, że komponenty u mnie są co najwyżej średnie, można chyba zaryzykować i kupić nieco "jaśniejsze" kondensatory (międzystopniowy i wyjściowy).

Postaram się jeszcze w czerwcu przegonić go przez komputer pokazując przebieg krzywej RIAA i jak się uda to też zniekształcenia.

• 2 tygodnie później...

przebieg charakterystyki - w pdf

ten dołek przy 4kHz i górka potem to jest w KAŻDYM preampie jaki testowałem (a były różne konstrukcje)

według mnie wynika to z sygnału wejściowego (wkładka-kable)

jutro pewnie sprawdzę zniekształcenia

środowisko testowe - płyta i oprogramowanie Dr Feickert'a, wkładka Lyra Dorian (LO MC)

Może w bliżej nieokreślonej przyszłości będzie możliwość powrotu do oryginalnego układu A.Ciuffoli z trafami w anodach i wejściowym step-up dla wkładek MC.

Myślę w każdym bądź razie o takim rozwiązaniu (zwłaszcza o transformatorach).

tak dla informacji, pare dni temu mi sie udalo, po dlugim czekaniu na taka okazje, upolowac 2x Lundahl LL1933 (mu-metal wersja LL1931 ze wzmocnieniem 1:16 lub 1:8) na eBay. Cena z transportem niestety 235Eur.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.