Skocz do zawartości
IGNORED

dobór impedancji transformatora głośnikowego

Gość piotrektychy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

posługując się charakterystyką diabełka usiłowałem dobrać impedancję transformatora, zazwyczaj jest to 600R, ale...

założyłem, że lampa będzie pracować z mocą 40W, napięcie 230V, prąd 174mA, wyszło 1090R, czy jest to dobrze dobrana wartość ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Bardzo dobrze, szczególnie jeśli chcesz zbudować układ drivera, który będzie kasował zniekształcenia diabełka. To jedyna opcja dla wzmaka bez sprzężenia.

Ja stosowałem Ra=1k, ale przy większej mocy na anodzie.

dzięki, nie byłem pewny, wszyscy tylko 600R, ale skoro robię wzmacniacz pod konkretne parametry to postanowiłem też odpowiednio dobrać transformator

Przy triodzie Ra powinno wynosić 0,5-0,6 Ua0/Ia0 czyli właśnie ok. 600 Ohm dla typowego układu na 6C33C.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

co to znaczy "typowy" ?? diabełek zasilany jest napięciami od 150V do 235V w SE w zakresie mocy 40-60W

pytanie skąd ten wzór ? i dlaczego 0,5-0,6 ?

kolejne pytanie czy posługiwać się wzorem czy charakterystyką lampy przy wyznaczaniu impedancji, wychodzą spore różnice ? przy parametrach, które podałem z charakterystyki wychodzi 1090R, z wzoru 1321R, no i z tego 0,5-0,6

idąc tym tropem dla układu PSE powinno być 330R, takie Ra da lampom niezły wycisk

co to znaczy "typowy" ?? diabełek zasilany jest napięciami od 150V do 235V w SE w zakresie mocy 40-60W

pytanie skąd ten wzór ? i dlaczego 0,5-0,6 ?

kolejne pytanie czy posługiwać się wzorem czy charakterystyką lampy przy wyznaczaniu impedancji, wychodzą spore różnice ? przy parametrach, które podałem z charakterystyki wychodzi 1090R, z wzoru 1321R, no i z tego 0,5-0,6

idąc tym tropem dla układu PSE powinno być 330R, takie Ra da lampom niezły wycisk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

no i gdzie te 0,5 - 0,6 ? dalej nie rozumiem skąd się wzięło. Moim zdaniem to taka swobodna interpretacja prawa Ohma

Ra=0,5 * Ua / Ia, no to możemy powiedzieć, że napięcie anodowe powinno wynosić Ua=0,5 * Ia * Ra, a prad anodowy Ia=0,5 Ua / Ra, jakoś to do mnie nie przemawia

teraz sprawa "typowych" parametrów :

zakładając moc lampy 40W dla różnych napięć mamy różne Ra :

150V/0,266=562 R

200V/0,200=1000 R

230V/0,174=1321 R

no więc co oznacza "typowe" ?

http://www.turneraudio.com.au/OTL-amps-pros-cons.html

to tylko oznacza dla mnie, że powinno dobierać się wartości transformatora głośnikowego do wymaganych parametrów, "typowe" nie istnieje

kolejna sprawa, wartość Ra powinno wyznaczać się w oparciu o charakterystykę lampy, ale jak każdy - mogę się mylić

no i gdzie te 0,5 - 0,6 ? dalej nie rozumiem skąd się wzięło. Moim zdaniem to taka swobodna interpretacja prawa Ohma

Ra=0,5 * Ua / Ia, no to możemy powiedzieć, że napięcie anodowe powinno wynosić Ua=0,5 * Ia * Ra, a prad anodowy Ia=0,5 Ua / Ra, jakoś to do mnie nie przemawia

teraz sprawa "typowych" parametrów :

zakładając moc lampy 40W dla różnych napięć mamy różne Ra :

150V/0,266=562 R

200V/0,200=1000 R

230V/0,174=1321 R

no więc co oznacza "typowe" ?

Ukryta Zawartość

tu cytat z tego linka : "Obliczenie optymalnego oporu według (8) jest słuszne tylko dla pentody, natomiast nie odnosi się do triody głośnikowej. Dla triody optymalny opór pracy jest prawie dwukrotnie mniejszy od oporu, jaki wypada nam z obliczeń według wzoru ."

"Typowe" to optymalne pod względem uzyskanej mocy i zniekształceń."

Tu masz dla porównania zależności parametrów pracy triody,niestety nie dla 6C33C tylko dla 300B ale warto przeanalizować :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

fonar, fonar, fonar wyrocznia

a zapoznałeś się z tym linkiem, który zamieściłem ? no nie bo po co, skoro fonar...

zerknij na Fig 15 i następne, charakterystyka lampy, układ wzmacniacza, obliczenia, tam masz wszystko co dotyczy 6C33C SE, negujesz to ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie kłóć się z nim, nie ma czegoś takiego, jak "optymalny opór" dla lampy. Zresztą sam sobie zaprzeczył, pisząc ""Typowe" to optymalne pod względem uzyskanej mocy i zniekształceń." Albo rybki, albo akwarium. Lepiej zacznij myśleć nad driverem, który skasuje zniekształcenia diabełka. Zrobiłem dwa takie układy, idea działa.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

nie chodzi o jakiekolwiek kłótnie, daleki jestem od tego, tylko jeżeli facet jest elektronikiem, konstruuje wzmacniacze i je sprzedaje to chciałbym się czegoś dowiedzieć, tak od niego, usłyszeć jakąś merytoryczną argumentację, a nie zostawać odsyłanym do strony fonar. Jeżeli facet odsyła mnie do cytatu, gdzie jest napisane, że dla triody wartość Ra jest połowę mniejsza, to chciałbym wiedzieć dlaczego tak jest, a tu znowu fonar. Jestem osobą wierzącą ale nie aż tak bardzo

Właśnie dlatego, że nie jestem nauczycielem tylko elektronikiem nie będę Ci tłumaczył podstaw elektroniki, gdż nie czuję się do tego upoważniony. Nigdy nie mówiłem nic o Fonarze ,tylko skierowałem cię do artykułu na jego stronie, zaczerpniętego z artykułów z epoki, gdy lampy były powszechnie stosowane. Jest właśnie coś takiego jak parametry zalecane przez producenta lamp . W Przypadku 6C33C w karcie katalogowej nie znajdziesz Ra zalecanego ,bo to lampa skonstruowana została do innch celów, ale w przpadku innych tzw. "głośnikowych" lamp już tak. Możesz zastosować Ra=1100 Ohm, 400 Ohm czy inną - Twoja sprawa. Dlatego podałem ci tabelę dla lampy 300b , abyś zauważył konsekwencje stosowania różnych Ra dla mocy i zniekształceń. Ja natomiast stosuję właśnie te ok.600 Ohm co zgadza się z moją wypowiedzią na początku i doskonale sprawdza się w praktyce. Czy jesteś osobą wierzącą czy nie nie interesuje mnie wcale.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

niestety nadal nie potrafisz uzasadnić dlaczego dla triody stosuje się wartość Ra 0,5, bo tak jest, bo tak stosuję, faktycznie, powalająca argumentacja

jeszcze jedna uwaga, forum jest po to aby wymieniać się wiedzą, doświadczeniem i nie ma znaczenia czy ktoś jest nauczycielem, elektronikiem czy lekarzem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.