Skocz do zawartości
IGNORED

Osłona lampy i auto-stop w GS-424

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam,

Wiem, że mogę się narazić forumowiczom, ale ponieważ nie znalazłem odpowiedniej kategorii w dziale ogłoszeń, zostałem niejako "zmuszony" :-) do napisania tego tutaj. Otóż poszukuję osłony lampy stroboskopu w kolorze srebrnym do TT GS-424 - wersja z wyłącznikiem sieciowym na górnej powierzchni obok talerza. Znalazłem coś takiego na Allegro, ale niestety jest ona w kolorze czarnym - z czym mógłbym się ostatecznie pogodzić - i nie jestem pewien czy będzie pasować mechanicznie do istniejącej maskownicy wyłącznika i oprawki lampy.

Gdyby ktoś miał taką osłonę w dobrym stanie, proszę o kontakt.

Drugi temat związany z tym TT jest następujący. W moim egzemplarzu, od czasu do czasu występuje zwielokrotnione działanie układu automatycznego zatrzymywania talerza i powrotu ramienia na podstawkę. Ramię dochodzi do końca płyty, następuje jego podniesienie, powrót na podstawkę i wyłączenie napędu. Niestety po chwili talerz rusza ponownie a układ powrotu ramienia próbuje je umieścić na podstawce. Następuje wyłączenie napędu i cykl się powtarza. I takich niepotrzebnych akcji ze strony TT może być kilka, trwających w sumie ok. 30s.

Z moich obserwacji wynika, że gdy ten efekt występuje nie zachodzi wysprzęglenie koła zębatego z krzywką - napędzającą układ powrotu ramienia - z zębatką umieszczoną na mosiężnym stożku napędzanym przez talerz. Na kole zębatym z krzywką, jest układ dwóch blaszek, z których jedna jest popychana przez plastikowe ramię sterowane przez poruszające się ramię gramofonu. Gdy jedna z nich zmieni swe położenie, następuje zasprzęglenie zębatek i zadziałanie auto-stopu. I tu chyba jest problem polegający na tym, iż nie następuje powrót jednej z tych blaszek do pozycji wyjściowej po umieszczeniu ramienia na podstawce.

Czy ktoś miał już takie objawy i jak można się tego efektu pozbyć. Nie uniemożliwia on korzystania z gramofonu, ale powoduje niepotrzebne naprężenia w mechanice gramofonu.

GM

https://www.audiostereo.pl/topic/11029-os%C5%82ona-lampy-i-auto-stop-w-gs-424/

Sprawdż ustawienie mimośrodowegojęzyka w płytce przykęcanej do walka pionowego obdady ramienia , (prze niego przechodxzi wiązka od wkladki. Ten cypel w pozycji spoczynkowej wciska mikroswitscha i odlącza obroty silnika . Bywa że żle wyregulowany ( czarna śruba w plastikowym języku co przecina wiazke fototranzystora. po ruchu ramienia gramofonu z podpórki ( ruch 2do 5 mm) zalącza obroty silnika. Tak jest w moim 5110.czyli 8010 lub . Ostatno wlaśnie robiłem allegrowego "wałka ". Oferowany był w idealnym stanie ;-)).Płytka o której pisałem ma różne kąty natarcia tego wykorbienia, tak aby miekko i dokladnie wciskać switch

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W tym modelu nie ma transoptora niestety :-) Wszystko jest robione na zasadzie mechanicznej. Ale to chyba jest dobry trop z tą dźwignią pod ramieniem. Po powrocie na podstawkę naciska ona przycisk microswitcha i jednocześnie popycha dźwignię pośrednicząca - która powinna wysprzęglić koła zębate. Muszę sprawdzić czy to następuje w momencie wyłaczenia napędu, czy też jest robione z opoźnieniem lub wyprzedzeniem. Przydałaby się jakaś serwisówka do tego aparatu ale to chyba marzenie ściętej głowy :-)

Pozdrawiam serdecznie,

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.