Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 2500 zł ?

Gość Micke13

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Paradigm Monitor 3 v2, Rotela RA-02 i slucham tego zestawu w pokoju o pow 15 m2 i uwazam, ze co jak co, ale basu tu na pewno nie brakuje. Nie sadze natomiast by Paradigm 9 v3 byly odpowiednie do pokoju o pow. 16 m2. Co najwyzej moznaby odsluchac Monitory 7, ale tez nie wiem czy nie beda za duze...

Do Zyzio: Mozesz powiedziec jeszcze cos wiecej o kolumnach Studio 80 ? W jakim sprzecie odsluchujech i w jakim pomieszczeniu ? Czy nadaja sie one do pokoju o pow. 22 m2 ?

Gość Tomek do Micke13

(Konto usunięte)

Hmmm...miękki, i wlasnie dla tego świetnie się nadaje do ciężkiego rocka i nie tylko.To właśnie miękkość nada tym utworom, że będą one mięsiste, a właśnie o to chyba chodzi.Ciężka muzyka nie może grać twardo, bo byś tego nie wytrzymał.A poza tym miękkie nie znaczy wolne, Hyperiony są szybkimi kolumnami i przy cięzkiej muzyce na pewno cie nie zawiodą.

Gość zyzio do Zome

(Konto usunięte)

Paradigmy Studio 80 słucham w pokoju o powierzchni ponad 35m, a odsunięte ok. 80 cm od tylnej ciany i ponad 1m od bocznych, po wielu eksperymentach stwierdziłem że tak jest najlepiej - najgłębsza scena, najlepsza przestrzennoć i dobrze kontrolowany bas. To duże kolumny, mylę że 22m może im nie wystarczyć, chociaż jeden gociu na Audioreview używa Studio 100 w jeszcze mniejszym pokoju...

Sprzęt to Rotel RSP 1066+Primare A 30.5+DVD Pioneer 737-jestem. b. zadowolony, choć przez pierwsze 2 msc dwięk był nieco suchy, a i soprany były zbyt twarde, od poczštku byłem jednak zadowolony, teraz uwielbiam słuchać tego zestawu, jest równowaga, powietrze, można słuchać godzinami b. głono bez zmęczenia-nawet ostrych kawałków Metallici, nieziemsko odtwarzana jest też płyta Pink Floyd "Echoes", Depeche Mode-The Singles 81-85, Dire Straites "The best of" czy Eric Clapton "Reptile". Ja po prostu kocham brzmienie Paradigmów i ten przecudny wokal potrafišcy stanšć na pierwszym planie i tš zniewalajšcš dynamikę, brak rezonansów czy umiejętnoć b. głonego grania bez tworzenia bałaganu w dwięku. Jedyne na co trzeba uważać to wysokie- z niektórymi wzmakami może być za ostro-Primare A 30.5 ma b. selektywnš górę, ja złagodziłem go preampem/processorem Rotelem RSP 1066 i wyszło super, swojš rolę odegrało też długie 2-miesięczne wygrzewanie

Możesz poczytać też mojš recenzję w opiniach.

Gość zyzio do Zome

(Konto usunięte)

No i chyba najważniejsze: nie mam syczšcych sybilantów, z którymi walczyłem przez lata!!! A i wk inie Paradigmy się sprawdzajš bez zarzutu.

Gość andrea29 ->zyzio

(Konto usunięte)

Fajnie, sugestywnie i wiarygodnie napisane. I jak krótko. Wierzę.

Czemu te K-ce tak daleko od Ol-na, bo chętnie bym posłuchał...

Z tego, co napisałeś - chyba zdecydowanej większośći taki dźwięk mógłby się podobać. (Mnie na pewno)

Rzadko ostatnio mi się zdarza poczytać wpismach audio tak fajnie napisaną wypowiedź. Naprawdę !

Pismaki - uczcie się i bierzta przykład ! :-)))

(Tylko autoryzować mi wypowiedzi ! Mogę być Twoim managerem zyzio ?)

Zyzio na Naczelnego !!! Kto: "za" ?

Gość Micke13

(Konto usunięte)

Poważnie myślę o Paradigm Monitor 9v3 albo 7v3, ale nie wiem jak wyglądają. Chodzi o to czy bas refleks jest z przodu czy z tył. Kolumny muszę ustawić dość blizko ściany i to jeszcze w rogu dlatego wolałbym, by bas ref. był z przodu.

Wszystkie Paradigmy z serii Monitor maja bass reflex z przodu. Zreszta mozna wejsc na strone www.paradigm.com i samemu sie przekonac...

Zome -> Zyzio: Dzieki za opis kolumn Studio 80. Z twojego opisu wynika, ze mi tez moga sie one spodobac i byc moze wybiore wlasnie 80-tke badz 60-tke. Ale i tak bede musial wczesniej je przesluchac...

Gość Micke13 do wszystkich

(Konto usunięte)

Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki za pomoc. Dali 5005, Eltax-y Liberty 5+ i Avance Omega 503 mam u siebie w mieście na miejscu i w tygodniu zabieram się do ich odsłuchiwania. Ale AA Hyperion, Cabasse Tobago i Paradigm-ów u mnie nie ma i chciałbym zapytać czy nie znacie jakiegoś pożądnego sklepu AV w okolicach mojej miejscowości (Jelenia Góra) np. we Wrocławiu ?

Gość Arek do zyzio

(Konto usunięte)

podaj adres tego sklepu (na Śląsku??), gdzie mozna dogadać się na takie upusty - wychodzi ze to min. 15-20% z tych przykładów które podałeś

Tak to prawda upusty sš tam wysokie-Jest to sklep RTV na ul. Wolnoci w Zabrzu, główna ulica w Zabrzu-sš tam 3 sklepy-rodkowy raczej odpada-chyba, że kupujemy Pioneera, Harmana,Panasonica/Technicsa, Jamo, JBL, Infinity-innych marek raczej nie prowadzš, ale np. DVD Pioneera 656 kupimy tam za 1900 zł!!!

2 pozostałe należš to tego samego właciciela tu możemy kupić wszystko, polecam sklep obok butiku "Dominika", to tu najlepiej się dogadać, bo w drugim pracuje "nieco sprytny" przemšdrowaty i niesympatyczny sprzedawca i tam upusty mogš być mniejsze.

Tak więc sklep obok "Dominiki" jest najlepszy-cenę negocjuje się tylko wtedy gdy już jestemy na 100% zdecydowani na jaki klocek-dobrze też powiedzieć, że u konkurencji co kosztowało x zł i chcemy kupić jeszcze taniej! Regułš sš upusty 15-20%

• Pokaż nowe odpowiedzi