Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Hyperiony !

Rekomendowane odpowiedzi

Dosłownie dwie godziny temu, więc nie napisze na razie za wiele... poza tym że jestem w szoku ! Grają wspaniale !!! Miękki basik, ale mocny i głęboki, wystarczająco szybki.Reszta to też poezja..... ech, dziękuje bardzo ale to bardzo Państwu za polecenie tych kolumn !

Brzmienie jest zupełnie inne niż Tannoy, wszystkie płyty grają zupełnie inaczej = o wiele ale to wiele lepiej ! Słychać bez problemu to, co do tej pory tylko ze słuchawkami na głowie ( i to Seenheizerami )

Przejście z Tannoy M2.5 na nie, to jak jechać 3 godziny Fiatem 126p a potem wsiaść do Mercedesa !

Najciekawsze jest to, że może moje uszy dały się jakoś nabrać, ale to co słysze z moją Yamahą podoba mi się bardziej niż to ze sklepowym NAD'em.

Zaznaczam, nie jestem powiązany jakkolwiek z AA.Po prostu kolumny są świetne, i same sobie zrobią jeszcze nie jedną pozytywną reklamę.

Pozdrawiam

PS.Jestem często na gadu - 1631677 - jakby ktoś z Państwa chciał o coś zapytać.

https://www.audiostereo.pl/topic/1105-kupi%C5%82em-hyperiony/

Poczekaj, jak je dobrze wygrzejesz... Dopiero zagraja... ;) Miodzio! Rzeczywiscie, z Yamaha brzmi to chyba najciekawiej (slychac duza roznice w charakterze wszystkich kolumienek z przedzialu 2-3 tys. a Hyperionami, te pokazuja klase). Ja bujam je z NADem, ale na moje ucho gra to za bardzo "audiofilsko", hehehe... Czasami mam ochote, aby NADzik sobie nieco odpuscil i poluzowal troche, co bym nie czul sie jak na koncercie w filharmonii, a moze nieco bardziej jak w dawnym Jarocinie ;p NAD przesadza z ta swoja kultura brzmienia - do tego trzeba dorosnac, ja chyba na dzis wybralbym Yamahe ;) Tobie gratuluje, z Yamaha slyszalem, jest super! Aha! Pobaw sie jeszcze kabelkami - jakie masz? Interkonekt i glosnikowe (jaki CD?).

Mysle, ze ow Sonic link nieco "zamula" twoj system. Pobaw sie z jasnymi kablami. Yamaha daje duzo basu, poszukaj wiec kabelka, ktory nieco go zrownowazy. Chyba, ze tak jak jest, ci odpowiada? Ja po kupieniu Hyperionow dopiero polubilem U2 - wczesniej mialem wrazenie, ze chlopaki nagrywaja swoje plyty i graja jak jakas kapela podworkowa (jakosc nagrania, specyficzne brzmienie). Teraz U2 zabrzmialo zupelnie inaczej... ;)

Na pewno zrobie to kiedyś, ale na razie na kabelki nowe mnie nie stać.

A co do basu... no jest go wiele, bardzo wiele, ale nie powiedział bym... że za wiele.Jest dla mnie w sam raz.

Jestem już zdecydowany (na 99% oczywiście) na Hyperiony - mam pytanie czy wiesz (pewnie tak skoro kupiłeś) jakie są kolory skrzynek i czy jest coś w rodzaju dębu (najlepiej ciemniejszego - rustykalnego) - taki pasowałby do mnie do pokoju (wiesz - żona - dla niej liczy się niestety przede wszystkim wygląd). Tak a propos - czy one wyglądają ładnie?

Proszę o Twoje odczucia. Dzięki z góry

Gość Krzysztof do Foxy

(Konto usunięte)

Wlasnie... Jedyna ich wada jest wyglad... ;-) Wygladaja - oczywiscie moim zdaniem - mimo wszystko, jak produkt sprzed 10 lat. Sa solidnie zrobione, ale nie maja za grosz nowego designu. Co do okleiny, to producent szykuje jakies zmiany - obecnie masz albo cale czarne, albo cos w kolorze olchy miodowej (mniej wiecej, rudawe skrzyneczki), a na przedzie jest czarna plyta. Ogolnie pierwsze wrazenie nieciekawe - w porownaniu do produktow Tannoya, Eltaxa wygladaja nieco archaicznie i raczej a'la hand made ;p Ja powiem tak - kupilem je, i zeby nie wiem jak gorzej wygladaly od niektorej konkurencji, mam to w nosie - slucham ich z wielka przyjemnoscia. A jak zonie nie bedzie pasowal wyglad, niech postawi sobie na nich kwiatki i przykryje obrusikiem... Ja bym tutaj odradzal sugerowanie sie wygladem - pozalowac tego mozna w kilka dni po zakupie "ladnych" kolumn, ale ktore zupelnie nie graja... A teraz juz zupelnie najpowazniej jak sie da - kolumny trzymaja sredni poziom wykonania i materialow, nie sa tragiczne, ale nie sa tez ladniutkie (mozna jednak szybko sie przyzwyczaic). Przede wszystkim jedna sprawa - SA DUUUUZE i na to trzeba uwazac, pokoj min. 16m bo inaczej beda wygladaly jak mebloscianka...

....Właśnie,własnie.Mają 1m wysokości.Co do wykonania, faktycznie przydało by sie więcej wariantów wykończenia.Kolumny wygladają prawie tak samo jak Dynaudio.Przednia ścianka czarna, korpus w okleinie.Tylko, że Dynaudio stać na to , aby zamówić na raz 1000 skrzynek.W Polsce jest taka fabryka, ale trzeba wziąć min. 500 szt.Ale spójrzcie na samo wykończenie obudów.Czy można im coś zarzucić? Kolumny nie wyglądają może jak nowoczesne Eltaxy czy Avance lub inne podobne, gdyby tak wyglądały, zmieszały by sie z innymi.One właśnie muszą takie być,klasyczne,proste,nie marketowe.To nie są kolumny dla wszystkich i trzeba się z tym liczyć.Przypomnijcie sobie jak wyglądają Audio Noty czy Spendory.

Też słyszałem o nowych wzorach kolumn,kiedy to nastąpi? nie wiem.Podobno jest jakiś nowy model za 4000zł, w pięknym fornirze ale jeszcze nie do konca zrobiony.Jeżeli tak miały by wyglądać Hyperiony to na pewno będą odpowiednio kosztować.Może sie tego doczekamy?

Gość Foxy do Krzysztofa

(Konto usunięte)

Dziękuję za Twój opis - nie jestem zdziwiony - tego się domyślałem. Mój pokój jest duży - około 25 m2 - nie ma problemu. Poza tym moim zdaniem -skromnym oczywiście - wszystko co proste i bez bajerów - (po przyzwyczajeniu się do tego) - będzie "ładne" na długo, a rzeczy bajeraste znudzą się po miesiącu. W ostatnim poście też są tego przykłady. Mam jeszcze pytanie gdzie je kupowałeś i po jakiej cenie (Łódź?) - a może transport do Ciebie?

Nabyłem je w Łodzi, Piotrkowska 88.Kosztowały 2200zł.

Co do wyglądu, to fakt że są wysokie.... 1 metr.Jeśli chodzi o jakość to jest dobra, ale kolumny wyglądają dość.... jak kolumny, bez zbędnej finezji i picu - dla mnie w sam raz.

• Redaktorzy

Jezeli maja kolce, zamow u kamieniarza dwie plyty z ladnego kamienia, po jakies 4 cm grubosci, i podloz pod spod. Nie mowiac o spodziewanej poprawie dzwieku, zyskasz sporo na wygladzie.

Gość Krzysztof do Foxy

(Konto usunięte)

Kupic mozesz je w Warszawie, Poznaniu, Szczecinie i oczywiscie Lodzi. Najlepiej wejdz na strone www.audioacademy.com.pl i tam masz namiary. Co do wygladu, masz racje - ja tez cenie prostote. W tak duzym pokoju prezentowac sie beda przyzwoicie, zeby nie powiedziec ze bardziej niz przyzwoicie. Poza tym, plyty pod kolce ze wzgledow estetycznych kupowac nie musisz - maja cos a'la taka plyta zamocowane na stale u podstawy. Kupuj, bo za te 2200 nic lepszego nie znajdziesz. Kto twierdzi, ze ma cos ciekawszego (nowe), to ide o zaklad i stawiam swoje Hyperiony na szale ;p

Gość Krzysztof do Foxy

(Konto usunięte)

Kolor jak kolor, taki dosyc jasny braz, zeby nie powiedziec... ;) Ogolnie okleina jest jak zywcem wzieta z mebli z minionej epoki, ale w tak duzym pokoju nie bedzie to mialo zadnego znaczenia - nie zobaczysz z odleglosci jej faktury, dobrze wkomponuje sie w wystroj. Bierz smialo, a wygladem przejmowal sie bedziesz moze 20 min. po rozpakowaniu kartonow - potem bedziesz sie smial ze swoich obaw i bedziesz cieszyl sie dobrym dzwiekiem. Na chwile obecna na tyle przyzwyczailem sie do nich, ze moje Eltaxy Libety 5+ wydaly mi sie jakby male i smiesznawe nieco troche. Tamte to solidne pudelka, ale to juz sprzecik z nieco innej polki. Polecam i glowa do gory... Za takie pieniadze otrzymujesz naprawde dobra jakosc brzmienia. Z czym chcesz je spinac? Yamaha, NAD, CA? Na pewno wiem, ze ladnie brzmi z Yamaha, do NADa trzeba sie przyzwyczaic i napewno wczesniej posluchac (to trudny klocek, wszystko slychac, a nie wiem, czy jestes przygotowany na chwile obecna na taka dawke dzwieku audiofilskiego - brzmi na tyle dobrze, ze czasami chcesz pozbyc sie starszych plyt, bo slychac, ze sa zle nagrane, jakby wytlumione i zgaszone - wina wypalarki), z CA nie slyszalem...

Hyperiony ok ale czy sluchaliscie RLS Phobos ? Tez cena 2200 dzwiek ... trzeba posluchac(a jest czego) stolarka lepsza jak u Castla wyglad i wybor oklein(kolorow) miodzio !!!

Tylko trudno dostac a jeszcze trudniej dopasc gdzies A-A i RLS razem(oczywiscie w celu konfrontacji) - a moze to sie komus udalo ?

Nigdy nie widzialem RLS'a w innej, jak naturalna okleinie. (Chyba okleinie, bo nie sądze, że to są dechy.) Jak Hyperiony takie dobre - podpowiedzcie zainteresowani - Akademikom, by posiedli je dla porównania. Co oni na to ???

Ze 3 m-ce temu w Łodzi stały RLS-y, Oktagony za 3900zł.Wierzcie mi różnica była bardzo duża.Jak myślicie na czyją korzyść?

Phobosy to rzeczywiście fajne kolumny, ale do bardzo małych pokoi.Nie są to kolumny,które można by porównać do ogromnego i efektywnego Hyperiona.Jedna mała 13 nie wygeneruje tyle dzwięku i takiej skali.Phobosy należało by porównać raczej z jakimiś dobrymi małymi podstawkowcami a nie z takim kolosem.

Gość andrea29 -> foxymf

(Konto usunięte)

Z tego ,co się zorientowałem - producent RLS nie ma strony internetowej - szkoda :-((( Kumpel, co się skontaktował z producentem i dostał list z xero ocen w różnych pismach - nieobecny :-(((

Nagrałem się na automat. sekret. - jak wróci i się odezwie - w te pędy dam znać. Spoko - dziś i tak niewiele zdziałasz, a do jutra zdążymy. :-) Wyluzuj. :-)

Gość andrea29 -> foxymf

(Konto usunięte)

Weź pod uwagę opinię Tomka.

Ja, jakbym wiedział, czego chcę, to już wstępnie dokonałbym wyboru, zawężając pole poszukiwań - któreś z tych i inne do porównania, tzn P. i inne ALBO H. i inne.

Ludzie piszą, że dźwięk inny i nieporównywalny, i do innej muzy.

Nęci mnie szczególna uroda RLSów i porównałbym obie przedstawicielki producentów ze względu na podobną ceną - z czystej ciekawości.

Chyba jednak H. "zwyciężą" w tym pojedynku, bo pięknie o nich ludziska tu piszą - sam jestem pod wrażeniem. :-)))

Są - z tego, co tu czytam - bardziej uniwersalne i z charyzmą. A ilu zadowolonych...

Ale - tak, jak napisałem i JAK SAM CZUJESZ. Jak nie możesz się zdecydować do wstępnego odsiewu z opisów - musisz sam sprawdzić. Jednak pomyślę, że w takim wypadku coś z Tobą nie tak.

Pozdrawiam.

Co do wyglądu Hyperionów - wiele razy dokładnie je oglądałem z prawa do lewa, nawet same skrzynki. I wierzcie mi, że są solidnie i dokładnie zrobione. Fakt, nie mają naturalnej okleiny ale są tak perfekcyjnie oklejone czymś sztucznym, że ciężko odróżnić to cos od naturalnego forniru, którego uzywa np. ESA. Nie jest to wprawdzie stolarka klasy Vienna Acoustic czy droższych modeli DALI ale szczerze mówiąc nic złego o tych skrzynkach powiedzieć się nie da. A co do walorów estetycznych - to prawda, że wiele firm ma ładniejsze obudowy. Przednia płyta wyglądająca jak plastik lub bóg wie co, nie jest szczytem elegancji acz ma swój styl. Bo i chyba taki styl wybrali producenci Hyperionów. Gdy byłem u nich ostatnio mieli na odsłuchach pierwowzór nowego modelu - wolnostojacy oparty o dwa głośniki - sopraniak Vifa 27 i średnio-niskotonowy też Vifa z wklęsłą nakładką przeciwpyłową. Bass refleks z przodu. I już bez owego ciemnego frontu, wszystko w jednym ładnym kolorze. Z wyglądu najbardziej podobny do ESA Continuum 2000. Ale jak znam Akademików to wycisną z tego pudełeczka więcej i lepszej jakości dźwięku niż "komputerowa" ESA. Mają tez oferować różne okleiny do tego modelu - różne kolory i także naturalne forniry. A co do koloru samych kolorów oklein Hyperionów - z tego co dowiedziałem się od właściciela AA, można do tego modelu dobrać oczekiwany kolor spośród tych, które już są (a jest ich kilka) a także dogadać się co do czegoś innego za jakąś rozsądną dopłatą.

• Redaktorzy

Nawiasem mowiac, co do stylu wykonczenia Hyperionow, to nie trzeba tak daleko szukac zeby znalezc odpowiednik w bardzo szacownym gronie. Dynaudio Audience seria sie nazywa. I z przodu czarne, i winyl na boczkach... Miodzio.

Gość homer_1

(Konto usunięte)

Cieszy bardzo gdy człowiek czyta o zadowolonym audiofilu!! bo malkontentów u nas sporo - ale taka jest zasada ulepszania swojego systemu....chcemy mieć jeszcze lepiej...

Jaki wzmak Yamachy używasz do Hyperionów????

z tego co widzę Hyperiony są 4 omowe i mają dużą sprawność (90) - jak to się ma do parametrów pracującego z nimi wzmaka Yamahy?

Pytam bo przymierzam się do takiego zestawu :-)

Pozdrawiam!!