Skocz do zawartości
IGNORED

dlawik dla glosnika wysokotonowego

m4c

Rekomendowane odpowiedzi

To jakby ciag dalszy postu 10035, ale sproboje moze z innej strony podjac ten watek...

Istnieje mozliwosc zlozenia dlawika dla glosnika wysokotonowego, tak, aby obnizyc sam kraniec pasma (powiedzmy od 10kHz) o 5, nawet 6 db? 'Obliczenia, stosowne pomiary' ktos powie... Tak, ale chcialbym moze najpierw poeksperymentowac bez ich udzialu, na tzw. sluch...

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/11069-dlawik-dla-glosnika-wysokotonowego/

To się nazywa filtr dolnoprzepustowy, czyli po prostu cewka w szereg. Chyba dosyć łatwe do wypróbowania, nawet bez specjalnego liczenia.

Swoją drogą ciekawi mnie, czemu ma służyć taka operacja. Skąd wiesz, że problem tkwi w paśmie powyżej 10 kHz? A może to jest 5 kHz i trzeba przekonstruować filtrację "od dołu"?

koval: cala zwrotnica zostala juz zaprojektowna i efekt jaki uzyskalem, po jeszcze kilku poprawkach jest odpowiedni. Pasmo od dolu do gory jest takie, jakiego oczekiwalem. Drazni mnie jednak zbyt duza ilosc slyszalnych sybilantow. Wiem, ze kopulka ma ostry charakter grania i dlatego chcialbym 'wyciszyc' znacznie sam kraniec pasma... Z ta szczegolowoscia co do 10kHz moze nie przesadzajmy, zakres ktory wymaga korekty na pewno lezy powyzej tej granicy...

Ta kopułka po prostu ma taki charakter, nie jest najlepsza, na drodze wyciszania skraju pasma niewiele osiągniesz, złe brzmienie sybilantów wynika z rezonansów w samym materiale membrany. Jakbyś zasosował czeski głośnik ARV 104 który jest mocno wzorowany na Peerlessie, dostępny tanio tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałbyś mniej roboty i lepsze efekty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak sie składa, że dokuczliwe sybilanty występują mniej więcej w zakresie 2-5 kHz, więc nie byłbym taki pewien perfekcji dopracowania zwrotnicy. Jesli podział jest wysoko, mogą pochodzić nawet od niskośredniotonówki. Pobaw się w obiżenie efektywności pasma o którym mówię i oceń efekty. Poza tym można spróbować popracować nad samym głośnikiem wysokotonowym. Kilka cieńkich warstw plastra w sprayu potrafi zdziałać cuda w przypadku badziwenych szmacianych gwizdków ;) (od biedy może być lakier do włosów).

Koval, próbowałeś tego? Bo czasem się zdarzają tweetery Tonsila w ogóle nie powlekane, co już woła o pomstę, bo jak to ma grać? to jest ''badziewny szmaciany tweeter'', jak to nazwałeś.

Acha - i wywalić trzeba ten koszmarny, plastikowy krzyżyk spod kopułki. Na jego miejsce wkleić jakąś gąbkę.

Poza tym ta zwrotnica jest przekombinowana. Boisz się, że bez 18 dB/okt głośnik ci spłonie? Modyfikacje zacząłbym od wywalenia C2...

Koval: Tu kopulka wykonana jest z jakiegos polimeru, nie tkaniny, a jesli nawet, to tylko bym ja usztywnil, co jeszcze bardziej wplyneloby na najwyzsze czestotliwosci... Pamietasz Totem Mite? To wlasnie te same... Jakiekolwiek ingerencje w sam glosnik nie wchodza w gre.

Wysoko tez nie sa ciete: 2,8kHz w moim przypadku i zamknietej obudowie to wlasnie ta granica. Nizej je 'pociac', znaczyloby jeszcze wieksze odkrycie gory. Poza tym GDN 10/80/7 co do dolnej granicy tez ma wymagania, ktore i tak juz w tej chwili zaczynaj wykraczac poza jego umiejetnosci. Zwrotnica byla projektowana pod GTC 11/100, coz moze z tym C2 jest problem... Trudno mi powiedziec. Ale powtarzam, drazliwe sa jedynie najwyzsze czestotliwosci. Slucham glownie rocka, gotyku. Dzwiek talerzy zbyt bardzo wbija sie w ucho, takie mam wrazenie. Choc zalezy to oczywiscie czasem od plyty. Np. ostatnia plyta Opeth 'Damnation', brzmi calkiem niezle, Tool 'Lateralus' jeszcze jeszcze, jednak juz wiekszosc plyt Rush - kluje po prostu, chociaz wyjatkiem wydaje mi sie 'Test For Echo'.

Nadal stoje przed dylematem...

MacGyver: Mocno zaluje, ze wczesniej nie sprawdzilem i nie zainteresowalem sie taze wlasnie Tesla... Ale wlasnie niedawno wstawilem nowe Tonsile i jak na razie nie zanosi sie na kolejny zakup... Moze ktos jest zainteresowany wymiana?? Maja jeszcze rok gwarancji, pudelko..... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.