Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkladka do ProJect Xpression 1

Bartek75

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam zamiaru tworzyć "sztucznych wątków" i dlatego podłączam się pod temat.

Ciekawe mnie Wasza opinia na temat gramofonu Pro-Ject 1Xpression Carbon. Z tego, co wyczytałem, to ma talerz o wadze 2,2 kg. Jaką wkładkę dobrać? No i jeszcze jedno pytanie, na ile ten gramofon zagra inaczej niż mój Marantz SA 7003?

Nie miałem przyjemności posłuchać 2M blue więc nie będę ściemniał.

dzieki

Ciekawe mnie Wasza opinia na temat gramofonu Pro-Ject 1Xpression Carbon. Z tego, co wyczytałem, to ma talerz o wadze 2,2 kg. Jaką wkładkę dobrać? No i jeszcze jedno pytanie, na ile ten gramofon zagra inaczej niż mój Marantz SA 7003?

Witaj. Z góry piszę, że nie jestem mega ekspertem…ale chętnie napiszę Ci o moich odczuciach. Mam tenże gramofon z wkładką Pro-Ject K4 (podobno to samo co Grado Black) oraz Marantz CD 6003 - podłączone do Marantz PM 68. To o czym się przekonałem to, że: 1) gramofon jest przyzwoity 2) przedwzmacniacz dużo wnosi - po kupieniu I-Phono słyszę solidny bas, czego brakowało mi wcześniej. Porównałem Dark Side of the Moon Pink Floyd, Kind of Blue Miles'a Davis'a i kilka utworów Santany na CD i gramofonie. CD wg mnie pokazał więcej szczegółów ale grał "mechanicznie". Gramofon gra "cieplej", bardziej naturalnie - bliżej wrażeń muzyki na żywo - oddaje jednak trochę mniej szczegółów. Bez przedwzmacniacza I-Phono gramofon gra jeszcze cieplej ale ma mały bas i gra trochę cicho. Co do wkładki - K4 (Grado Black) - dla mnie jest ok i nie kosztuje dużo. Myślę o jej wymianie (aktualna gra już trochę czasu) ale nie mogę Ci powiedzieć ile jej wymiana zmieni. Reasumując kupiłbym ponownie Pro-Ject 1Xpression z wkładką od producenta i poeksperymentował z przedwzmacniaczami.
  • Redaktorzy

Frywolny, mogles przyjechac w styczniu na Audiofila. Roger Adamek robil show z wkladkami mono. Plyta mono Skaldow "Cala jestes w skowronkach" zabrzmiala na wkladce mono Miyajima bardzo dobrze. Faktem jest ze sygnal na wyjsciu wkladki mono wynosil 0,4mV, a wkladki stereo Mijyajima 0,2mV, czyli dwa razy mniej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Proste szlify mają SPU mono i tyle w temacie.

To właściciele szlifów sferycznych SPU mieli mnie przekonać, że może być cudnie. bo chyba nie ci z nude eliptical tudzież Nude Ortofon Replicant 100.

sierściuniu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kolega, pisząc o prostym szlifie (wpis 33), odnosił się do wcześniejszego wpisu o wkładce z igłą eliptyczną.

Lepiej nie odwracać kolego kota ogonem bo kot może podrapać.

Zagra inaczej, ale czy warto wydawać pieniądze, które pokażą, że zyskasz trochę więcej powietrza... Wątpliwe! :) Czasami lepiej kupić tani gramofon, do tego nieco lepszą wkładkę i już można się cieszyć jakością winyla :) U mnie stoi Marantz TT 42, do tego zmieniłem wbudować wkładkę na Ortofon 2M Red i zyskałem duuużo za ok 400zł :) Wydasz 2500-3000 i zyskasz trochę więcej niż ja...

Pewnie tak, natomiast chętnie bym zobaczył SPU na Pro-Ject Xpression 1 :)

Bardzo Ciebie proszę, nie rzucaj takimi pomysłami, bo ktoś w przypływie nieświadomości lub zwykłej głupoty zechce wprowadzić ten pomysł w życie

i będziesz miał pacjenta na sumieniu.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak, ale z drugiej strony tę wielką masywną obudowę w niektórych wersjach chyba dałoby się pominąć. W środku siedzi mała wkładka, którą pewnie dałoby się normalnie zamocować do projectowego headsheel'a.

a.jpg

ortofon_sl_20.jpg

A4036_I3.jpg

Shittzu nie takie rzeczy robi :)

Myślałem, że żartujesz... Nie kombinuje proszę, bo to bardzo zły pomysł i niewykonalny w praktyce. Waga wersji "naked", bo do tego pijesz to ok. 13g, plus adaptor o wadze 3g, gdzie projectowe ramię, niecałe 9 cali:( "łapie" wkładki max. 9g i jak chcesz uzyskać VTF minimum 3g?

Na zdjęciu nr 2 to nawet nie SPU jest, a sl20 chyba i sam headshell Fidelity FR-S3 waży 20g.

Wyprodukowano kilkanaście ramion, które są w stanie obsłużyć SPU. Większość to budżet wyższy od całego kompletu Projecta, do którego szukałbym wkładki o wyższej podatności.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Rzeczywiście masz rację, drugie zdjęcie to SL20.

Poza tym wszystko ładnie wyjaśniłeś i raczej nikt nie kupi, a jak już to na własne ryzyko.

Ale niektóre z tych obudów nie wyglądają na ciężkie...

Dobra, wiem :)

nie no to nawet nie jest śmieszne ;((((

podatność x 8, 13 gram w wersji naked i lekkie ramiączko -będzie , będzie siedziało ,będzie zabawa

litości.....

ale to forum i dział analogu przyjmie już wszystko.

dzieki

Witaj. Z góry piszę, że nie jestem mega ekspertem…ale chętnie napiszę Ci o moich odczuciach. Mam tenże gramofon z wkładką Pro-Ject K4 (podobno to samo co Grado Black) oraz Marantz CD 6003 - podłączone do Marantz PM 68. To o czym się przekonałem to, że: 1) gramofon jest przyzwoity 2) przedwzmacniacz dużo wnosi - po kupieniu I-Phono słyszę solidny bas, czego brakowało mi wcześniej. Porównałem Dark Side of the Moon Pink Floyd, Kind of Blue Miles'a Davis'a i kilka utworów Santany na CD i gramofonie. CD wg mnie pokazał więcej szczegółów ale grał "mechanicznie". Gramofon gra "cieplej", bardziej naturalnie - bliżej wrażeń muzyki na żywo - oddaje jednak trochę mniej szczegółów. Bez przedwzmacniacza I-Phono gramofon gra jeszcze cieplej ale ma mały bas i gra trochę cicho. Co do wkładki - K4 (Grado Black) - dla mnie jest ok i nie kosztuje dużo. Myślę o jej wymianie (aktualna gra już trochę czasu) ale nie mogę Ci powiedzieć ile jej wymiana zmieni. Reasumując kupiłbym ponownie Pro-Ject 1Xpression z wkładką od producenta i poeksperymentował z przedwzmacniaczami.

Czyli tak naprawdę wydając 3000zł (czasami nieco mniej, czasami nieco więcej), człowiek zyskuje przyjemniejszy dźwięk, lepszy bas... Więc czasami pytanie brzmi czy warto?

jakiego szlifu poszukać?

Nie zawracaj sobie głowy szlifami, zwłaszcza w tak niskim przedziale cenowym, tylko kieruj się warunkami pracy ramię - wkładka.

Temat właściwego doboru i rezonansu mocno rozwałkowany. Znajdziesz bez problemu kalkulatory, przeliczniki itp. gdy planujesz strzał w ciemno.

Wskazany zakup po odsłuchu u dilerów, wszak ten model projecta znajdziesz bez problemu w salonach i nie pracują tam dowcipnisie chadzający "frywolnym truchtem".

Nie zawracaj sobie głowy szlifami, zwłaszcza w tak niskim przedziale cenowym, tylko kieruj się warunkami pracy ramię - wkładka.

Temat właściwego doboru i rezonansu mocno rozwałkowany. Znajdziesz bez problemu kalkulatory, przeliczniki itp. gdy planujesz strzał w ciemno.

Wskazany zakup po odsłuchu u dilerów, wszak ten model projecta znajdziesz bez problemu w salonach i nie pracują tam dowcipnisie chadzający "frywolnym truchtem".

Jestem gotowy zainwestować nawet ok 1 500 PLN. Czy w Krakowie możecie polecić odpowiednie miejsce gdzie mi zademonstrują różne wkladki?

nie rozumiem jednej rzeczy

co prawda nie siedzę u ciebie w portfelu

ale już ze 3 razy dano ci sensowną radę a ty swoje

cóż można i tak

masz bardzo słaby tor, nawet jak kupisz wkładkę za 3000 to wyrzucisz tę kasę w błoto

kup ludzki preamp,potem zmień napęd

nie znam tego ramienia, ale polecanie Ci wkładek z ostrym szlifem jeśli tam nie masz regulacji azymutu, to śmiech na sali,a jeśli ma to i tak jak pisałem pre zniweczy twój trud.

tylko tutaj dodajac 500zł do ceny poprzedniej wkładki dźwięk poprawia się o 5 klas

cuda panie cuda

dawno temu miałem wkładkę grado chyba nawet lepszą niż twoja i faktycznie taka 3 razy droższa niż ona lepiej zagrała

ale pre w tym układzie kosztowało więcej niż ta droga wkładka.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z tego co znalazłem w necie jest regulacja i VTA i azymutu, sam gramofon jest oceniany dobrze, a wkładka za 1200zł to nie Himalaje możliwości, żeby reszta toru aż tak ograniczała.

http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.pl?ranlg&1119568231&/Project-1-Xpression-Turntable-

Zresztą o czym my mówimy? I Phono ogranicza ten zestaw? Pierwszy do zmiany?

iPhonoBack_opt.jpg

• 1 miesiąc później...

Moim zdaniem Ortofon 2 M Red wystarczy.

Poczekaj na inne propozycje.

Byle byś się za bardzo nie skołował z nadmiaru informacji.

Ostatecznie kupiłem Ortofon 2M Bronze. Jestem zadowolony - dobra dynamika i wiele detali.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.