Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

michaił to jest klasyczny zestaw do KD, nie do słuchania muzyki, na tym oczywiście można posłuchać ale okazjonalnie.

tylko, że to jest ampli stereo...czyli jednym słowem szukać czegoś innego?

michaił ten ampli to już masz czy masz go na oku? Bo jeśli masz to pozamiatane,pozostanie ci subwoofer ( w KD na pewno pomoże ) a jeśli nie to poszukaj czegoś wyższego z wyjściem pre-out. Wówczas możesz sobie do niego podłączyć wzmacniacz lub końcówkę mocy. Tylko jeśli chcesz więcej słuchać muzyki to raczej daruj sobie amplitunery i skup się na wzmacniaczach. Na nich od czasu do czasu też filmy fajnie się ogląda

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę droższe

Ukryta Zawartość

hej justas32, kolejny raz dziękuję za odpowiedzi. Czy możesz i napisać czym należy kierować się przy wyborze kolumn podstawkowych do wzmacniacza A500. Kolumny oczywiście mogą być używane. Ale na jakie parametry zwrócić uwagę najbardziej. Na innym forum napisano mi np. tak:"Musisz poszukac kolumn o jak najbardziej przyjaznym przebiegu impedancji i wysoka skutecznoscia inaczej bedzie kicha". O co tu chodzi? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Generalnie myślę o używanych tannoyach mercury i missionach.

Pzdr justas32

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że wszyscy dobrze Ci piszą. Masz jasno grający wzmacniacz o niskiej mocy. Jeżeli dasz mu jasno grające kolumny - będzie krew z uszu. Jeżeli dasz mu kolumny o niskiej skuteczności i mocno "falowatym" przebiegu impedancji - będzie kicha - nie dość że dźwięk będzie słaby to jeszcze masz ryzyko uszkodzenia kolumn albo wzmacniacza.

Dlatego myślałem o ciepło grających kolumnach które są łatwe do wysterowania.

Ale Ty piszesz Tannoye i Missiony - i to będzie właśnie bardzo dobry wybór do niego. Bo ten wzmacniacz wcale nie gra źle, tylko trzeba mu zapewnić komfortowe warunki pracy.

Widzę że wszyscy dobrze Ci piszą

jeśli to ironia, to spokojnie justas32, nie moim celem jest zaprzeczać Twojej wiedzy, serio. Weź mi proszę dodaj do tych podłogowych kolumny podstawkowe (używane). Jestem w trakcie urządzania pokoju i każda mądra uwaga jest mile widziana.

Pzdr

yag

To żadna ironia - przecież Ci dobrze pisali.

Chciałeś Tannoye - weź te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Starguj do 500 zł. Chociaż model 2,5 byłby lepszy.

Chciałeś Mission - weź M72.

Te też będą dobre :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem na etapie poszukiwan czegos "malego" do sypilani. Czegos w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jesli macie w pamieci inne firmy produkujace tego typu mini zestawy?

Poszukuje czegos, co zniknie mi miedzy ksiazkami a jednoczesnie nie bedzie nawiazywalo stylistyka do odpustowych dziwolagow :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie ponowić moje pytanie z racji na to, że zmieniła się kwota jaką mogę przeznaczyć na sprzęt.

Chcę uniezależnić się od laptopa podłączonego do głośników komputerowych i kupić jakiś dobry (w danym przedziale cenowym) sprzęt muzyczny. Jak wspomniałem w poprzednim poście, nie jestem audiofilem, więc ciężko mi opisać jakie konkretnie mam wymagania co do dźwięku - słucham muzyki na komputerowych głośnikach 2+1 i nie mam zastrzeżeń (proszę się nie śmiać :)). Chciałbym tylko by wieża podczas słuchania rapu grała dobrze i miała zadowalający, w miarę mocny bas. Zależy mi też by w zestawie był pilot i możliwość podłączenia iPoda, czy to przez dock czy przez kabel.

Jeden ze znajomych polecił mi taki sprzęt jak Yamaha Pianocraft MCR 550, który ma wszystkie dodatki jakich oczekuję (pilot, dock do ipoda, bassreflex) i ponoć gra całkiem nieźle.

Ukryta Zawartość

Czy to jest wartościowy zakup? Czy może do kwoty 1200-1300 warto spróbować czegoś innego?

Ukryta Zawartość

sittek dzięki za odpowiedź. Ampli jeszcze nie kupiłem...niestety muszę mieć amplituner ponieważ ampli ma radio, a zakup dodatkowego tunera do wzmacniacza wiąże się znów z kosztami. Czyli ta Yamaha 497 to nie jest dobry wybór? Jaki byś polecał ampli do tej kwoty 850 zł może być używka, tylko żeby miała wyjście na suba. I czy te podłogówki Yamahy za tą cenę to dobry wybór czy lepiej byłoby kupić coś innego ? pozdrawiam

Ajajć, z góry przepraszam moderatora za kolejnego posta w tym temacie, ale.. nie jestem pewien czy wczoraj po napisaniu wiadomości kliknąłem na "wyślij".. Nigdzie w profilu nie widzę by post oczekiwał na akceptację, więc możliwe, że nie wysłałem.. Zależy mi na w miarę szybkiej odpowiedzi więc postanowiłem ponowić wpis.

W stosunku do poprzedniego posta zmieniła się kwota jaką myślę, że mogę wydać na sprzęt grający - teraz wynosi maksymalnie 1200-1300 złotych. Nie zmienione pozostały jednak gusta - dalej chcę odtwarzać na sprzęcie muzykę z gatunku hiphop/rap i sporadycznie (raz na miesiąc pewnie) radio. Nie jestem audiofilem, nie mam jakichś wielkich wymagań co do dźwięku, a któryś rok jadę na głośnikach komputerowych (Labtec 2+1 :X). Byleby sprzęt brzmiał dobrze (poza rapem raczej nic na nim nie będzie lecieć innego) i miał przyjemny, w miarę mocny bas.

Przeglądając trochę ten wątek jak i allegro znalazłem takie cuda jak:

# Yamaha Pianocraft MRC-550

Ukryta Zawartość

# kilka modeli kompletnego, używanego Technicsa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko czy taki sprzęt jest warty uwagi. Zastanawiałem się też nad własnoręcznym skompletowanie wzmacniacza, odtwarzacza i niedużych kolumn głośnikowych, tyle że tego sprzętu jest tak dużo, że kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Ciekawie* i niedrogo wyglądają takie modele:

# Odtwarzacz Denon DCD 435

Ukryta Zawartość

# Wzmacniacz Denon PMA 280

Ukryta Zawartość

Co do samej funkcjonalności danego sprzętu nie mam większych wymagań, byleby w zestawie był pilot ^^ Początkowo chciałem też możliwość odtwarzania plików mp3 i podłączenia iPoda czy czegoś pod USB, ale w ostateczności mogę się bez tego obejść.

Co byłoby najsensowniejszym wyborem? Czy za te 1200-1300 da się złożyć coś wartościowego samemu? A może jakieś inne propozycje?

* znając mnie, przypodobały mi się bardziej wyglądem niż parametrami, o których nie mam zielonego pojęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam justas32

mam okazję kupić mission700. Co o tym myślisz? czy do ca a500 mają sens?

pzdr

ooo...!

i w ogłoszeniach są jeszcze mission m71

wciąż pzdr

witam justas32

mam okazję kupić mission700. Co o tym myślisz? czy do ca a500 mają sens?

pzdr

ooo...!

i w ogłoszeniach są jeszcze mission m71

wciąż pzdr

M700 były robione przez Tonsil. Do CA się nie nadają - może być za ostro. M71 są za małe - startuj od M72.

witam

Zamierzam złożyć jakieś pierwsze poważniejsze audio stereo i mam poważne problemy z wyborem. Im więcej czytam tym bardziej jestem niezdecydowany. Gdy już mam jakieś typy ( niestety tylko na podstawie opinii innych osób w necie - nie ma gdzie posłuchać na żywo ) to znajduje jakieś negatywne opinie i już pojawiają się wątpliwości... Muza jakiej słucham jest bardzo różna ale z przewagą trance, disco, rnb, hip hop. Źródło na razie komputer ale w przyszłości jakiś CD do tego będzie. Szukam używek w cenie do ok 300 funtów za obie rzeczy. Pokój jakieś 15m2. Dobrze by było gdyby wzmaki miały piloty choć część z podanych niżej nie ma

Oto czym się zainteresowałem i jest w moim budżecie:

wzmaki: nad c320, c320BEE, c340, c350, cambridge audio a5, music fidelity e1, rotel ra-921 lub coś innego z serii 9xx , rotel ra-04, jakiś racam alpha z serii od5 do 8

kolumny: tannoy m2, tannoy f1, roth audio oli 20, b&w 601 lub 602 , cambridge audio s30, acoustic energy 100 , monitor audio br2 lub br1, Acoustic Energy Aegis Evo 1

Zapewne za jakiś czas będę chciał dorzucić jakiegoś lepszego suba aktywnego.

Możecie coś doradzić co by było ok a czym nie zawracać sobie głowy?

Pozdrawiam Bartek

witam

Zamierzam złożyć jakieś pierwsze poważniejsze audio stereo...

Szukam używek w cenie do ok 300 funtów za obie rzeczy.

jak piszesz w £ to znaczy, że masz po drodze :)

Ukryta Zawartość

tego nie znam ale to ciekawe urządzenie i nowe

Ukryta Zawartość

dobry wzmacniacz

Ukryta Zawartość

tu masz komplet

Ukryta Zawartość

kolumny

Ukryta Zawartość

Kolumny do TEAC'a powinny by raczej duże, czyli większe monitory i niekoniecznie muszą być tej firmy. Wzmacniacze mają duży potencjał.

Nie przejmuj się małymi rozmiarami większości teaców, to dobry sprzęt, którego mało kto posiadał z racji wysokich cen detalicznych, więc nie jest powszechnie znany.

Osobiście doradzam wersję 500. O ile będziesz zainteresowany, a w późniejszym czasie będziesz chciał dokupić cd, to weź pod uwagę wersję PD-H500 bez literek "i" lub "c". Laser jest dostępny, bardzo tani i cd gra wystarczająco dobrze. Poza tym ładnie wygląda, mało zajmuje miejsca i naprawdę gra tak, że będziesz długo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedz

Co do Twoich propozycji to szczerze mówiąc nie myślałem o TEAC-u. Jakoś ta firma nie kojarzy mi się z zapędami audiofilskimi. Ot taka poprawna produkcja jak wiele innych japonskich masówek pokroju sony, jvc, pioneer, kenwood chociaż pewnie i te firmy mialy jakieś wybitniejsze konstrukcje. Slyszalem kiedyś jednego teca z kolumnami podlogowymi i bylło to nic specjalnego. Wiem że moja kwota nie jest duża ale można w niej znaleźć coś lepszego. Kaseciak mi niepotrzebny, tunner radiowy raczej tez nie wiec z takich staków 2 części byłyby zbyteczne więc po co za nie płacić. Co do głośników to chce mniejsze podstawkowce.

Nie przejmuj się małymi rozmiarami większości teaców, to dobry sprzęt, którego mało kto posiadał z racji wysokich cen detalicznych, więc nie jest powszechnie znany.

Co? Na rynku UK jest większość taniego i budżetowego sprzętu firmy TEAC w cenach od Ł100 do Ł200 za element. Generalnie ma on charakter dźwięku jak dawniej Technics czy Sony. Leci górą i dołem pasma. Jest ostro. Jedynym ciekawym modelem jest mini wieża TEAC Reference 600, jednak są to już koszta w okolicach Ł1000.

Leci górą i dołem pasma. Jest ostro.

no właśnie nie lubię ostrej góry ( krzykliwej ), wolę jak jest łagodna ale detaliczna

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Szukam używek w cenie do ok 300 funtów za obie rzeczy.

http://www.richersounds.com/product/floorstanders/tannoy/mercury-f3/tann-f3-custom-dkoak - £99.95 zostało jeszcze trzynaście sztuk, z czego sześć w Londynie. pojemność robocza to 2/3 kolumny - tak jak maskownica, a reszta to stand.

a za pozostałe £200, spokojnie kupisz CA 640A i jeszcze Ci na porządne kable QED'a zostanie.

(u mnie gra taki zestaw na 12m2 + aneks kuchenny.)

Ciekawe głośniki no i cena jak za nowe bardzo kusząca... Ja akurat mieszkam w West Midlands to jest jakies 200km na zachod od Londynu.

Myslałem o cambridge audio ale jakos odpuściłem bo sporo opinii że grają ostro i gorzej wypadają w stosunku do np rotela czy nad-a.

Co? Na rynku UK jest większość taniego i budżetowego sprzętu firmy TEAC w cenach od Ł100 do Ł200 za element. Generalnie ma on charakter dźwięku jak dawniej Technics czy Sony. Leci górą i dołem pasma. Jest ostro. Jedynym ciekawym modelem jest mini wieża TEAC Reference 600, jednak są to już koszta w okolicach Ł1000.

pisząc "mało znany" odnosiłem to do rynku polskiego i tych , którzy mimo , że mają gęby pełne wiedzy, niczego o tym sprzęcie nie wiedzą.

Piszesz o tym jak gra teac i po raz kolejny dajesz dowód na to, że masz więcej brudu za paznokciami niż wiedzy na temat sprzętu. Po raz kolejny robisz z siebie durnia.

A, jak autorowi tematu nie podoba się teac, to nic straconego, kupi co innego.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Ciekawe głośniki no i cena jak za nowe bardzo kusząca... Ja akurat mieszkam w West Midlands to jest jakies 200km na zachod od Londynu.

to najbliżej miałbyś do Cheltenham.

Myslałem o cambridge audio ale jakos odpuściłem bo sporo opinii że grają ostro i gorzej wypadają w stosunku do np rotela czy nad-a.

moim zdaniem, Cambridge Audio Azur 640A nie gra - jest neutralny.

ja sobie bardzo cenię, że na tym zestawie, płyty brzmią tak jak zostały nagrane - czyli różnie :)

No do cheltenham mam ok 30km takze blisko :) a ty tez siedzisz w uk? ( sorki za OT )

Skoro CA gra neutralnie i nie podbija niczego to raczej dobrze... Nie wiem tylko skad opinie ze jest ostro, sucho itp. W cenie 200£ jest nowy azur 550a, uzywki na pewno tansze ale z drugiej strony nowy z gwarancja mozna byc pewnym sprzętu

Te Tannoy-e jaką mają charakterystykę brzmienia? Nie ostrzą?

Gość romeksz

(Konto usunięte)

No do cheltenham mam ok 30km takze blisko :) a ty tez siedzisz w uk? ( sorki za OT )

Skoro CA gra neutralnie i nie podbija niczego to raczej dobrze... Nie wiem tylko skad opinie ze jest ostro, sucho itp. W cenie 200£ jest nowy azur 550a, uzywki na pewno tansze ale z drugiej strony nowy z gwarancja mozna byc pewnym sprzętu

Te Tannoy-e jaką mają charakterystykę brzmienia? Nie ostrzą?

grają czysto i detalicznie - nie dla kogoś kto preferuje sztucznie zaakcentowane skraje pasma.

(potrzebują jakieś 150-200 godzin docierania)

mam takie wrażenie, że ludzie słuchają muzyki w samochodzie - no i później wszystko im za ostro i za mało basu.

http://www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

(chwilowo na gościnnych występach w Anglii)

Edytowane przez romeksz

Witam na forum.Proszę o pomoc w wybraniu zestawu stereo.Mam na oku dwa tj.Denon DCD-1015+ PMA-925R lub PMA-915R drugi Pioneer PD-S 701,602,505+ A-656 MARK2lub A-616?Dodam że pokój jest kwadratowy o powierzchni około 16m2.Słucham Depeche Mode,Pearl Jam,Iron Maiden,Pink Floyd,Radiohead,i tym podobne.Lubie słuchać dość głośno muzy,lubie głęboki bas.A może jakieś wasze typy sprzętu z lat 90tych w podobnej cenie czyli do 500zł za klocek.Dzięki za pomoc.

jak piszesz w £ to znaczy, że masz po drodze :)

I to jest odniesienie do polskiego rynku? Masz kogoś na ebay że wciskasz ludziom te stare gnioty?

Nie wiem z czym kojarzy ci się TEAC ale mnie z tanią budżetówką. Pisząc o tanim sprzęcie same zachwyty sam robisz z siebie wała, choć jak sam piszesz wcale go nie słuchałeś. Co to według ciebie znaczy że wzmacniacz ma duży potencjał? Że się dobrze sprzeda jeśli odpowiednio się go wciśnie? Po co zachwalasz coś co jest nieciekawe? Cos co wali górą i dołem i na pierwszy słuch jest bardzo efektowne? Jesli jesteś tak wspaniałomyślny sam sobie to coś kup a nie wciskaj ciemnotę innym. Słuchałeś kiedyś starsze wzmacniacze Onkyo? Podobały ci się też? Na allegro sa po 200-300złotych. To też są według ciebie rarytasy?

grają czysto i detalicznie - nie dla kogoś kto preferuje sztucznie zaakcentowane skraje

Obejrzałem tą stronę dokłqdniej w domu ( wcześniej na telefonie tylko ) i z tego co widziałem cena obowiązuje w sklepie. Nie można zamowić ich ( tannoy f3 ) online. Dodatkowo jest tam info ze stan głosników może byc różny ( mogą być uszkodzone, po napawie, po wystawowe ) ponieważ są to ostatnie sztuki ze względu na brak kontynuacji ich produkcji.

Muszę zatem brać jeszcze jakieś inne głośniki pod uwage. Nie za duże podłogowce lub podstawkowce ( najlepiej z bass reflexem z przodu )

Mqcie jakies inne propozycje?

Witam na forum.Proszę o pomoc w wybraniu zestawu stereo.Mam na oku dwa tj.Denon DCD-1015+ PMA-925R lub PMA-915R drugi Pioneer PD-S 701,602,505+ A-656 MARK2lub A-616?Dodam że pokój jest kwadratowy o powierzchni około 16m2.Słucham Depeche Mode,Pearl Jam,Iron Maiden,Pink Floyd,Radiohead,i tym podobne.Lubie słuchać dość głośno muzy,lubie głęboki bas.A może jakieś wasze typy sprzętu z lat 90tych w podobnej cenie czyli do 500zł za klocek.Dzięki za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi