Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, potrzebuję pomocy :) Chciałbym złożyć w miarę przyzwoity zestaw stereo.

Długo zastanawiałem się nad KD, ale z racji tego że w tej cenie nie będę miał dobrego stereo, stanęło na 2.0

- pokój 20 m

- muzyka naprawdę różna, dużo funku 80, rocka, jazzu, rap początki 90 lat, chyba wszystko oprócz disco i szybkiej muzyki elektronicznej :)

- oczywiście kolumny bedą tez wykorzystane do KD ale w stereo

- muzyka będzie odtwarzana na Novatronie z Flac-ów, z racji posiadanej kolekcji CD, zakup odtwarzacza w ciągu kilku ms.

Do tej pory miałem wzmacniacz ONKYO A-9210 + CD ONKYO DX-7111 + Quadral QLX 202, grało to w miarę przyzwoicie. Aktualnie mam Amplituner Yamahy RX-V450 i nie muszę chyba mówić ze nie gra to wogóle. Cały czas upieram się przy podłogówkach ze względu na bas, ale może ktoś mnie przekona do monitorków Mam masę pytań, ale tak na szybko chciałbym złożyć zestaw kolumny + wzm, nie muszę chyba pisać żeby to świetnie grało i lepiej niż miałem do tej pory bo wiadomo. Troszkę już szukałem i mam kilka typów co o tym sądzicie:

kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem żadnego zestawienia tego sprzętu, sugeruję się tylko opiniami z forum.Chyba że powiecie że bez sensu kupować tak drogo, jak sygnał leci z Novatrona we Flac-u, to słucham innych propozycji.

Kwota to ok 2 tys. ale jeśli ktoś podpowie coś fajnego do 1,5tyś będę niezmiernie wdzięczny :) Wiadomo ma być tanio i dobrze :)

Serdecznie Pozdrawiam i czekam na propozycje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dźwięk z Yamahy Cię nie satysfakcjonuje bo to amplituner KD, wypadają bardzo słąbo w stereo.

Z wyżej wymienionych wzmacniaczy moim faworytem jest Cambridge azur 540a pod warunkiem że decydujesz się na kolumny podłogowe, on nie będzie miał problemów z wysterowaniem i zapewnieniem odpowiedniej kontroli nawet nad sporymi przetwornikami czego powiedzieć nie można o pozostałych wzmacniaczach.

Ewentualnie coś z niższej półki, Denon PMA-860, Pioneer A-656, Sony TA-F530ES.

Do tego proponuję kolumny ACOUSTIC ENERGY AE109 lub Mission 703.

Witam. Planuję zakup mini wieży z DVD. Zamierzam na nią wydać w granicach 500zł i ma być nowa. Proszę o pomoc w wyborze. Interesują mnie firmy Philips, Sony, Samsung, Pioneer, JVC. Co sądzicie o firmach Sencor, Tevion, Medion, Ferguson, Overmax i Muse?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) licytuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) negocjuj

A co do nowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) negocjuj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raziel

Do Jakew: Ja tam żadnym audiofilem nie jestem i nie potrzebuje miniwieży za 2ooozł. W tej cenie to już bym się interesował jakimś amplitunerem ;)

Do Jakew: Ja tam żadnym audiofilem nie jestem i nie potrzebuje miniwieży za 2ooozł. W tej cenie to już bym się interesował jakimś amplitunerem ;)

Jak żeś trafił między wrony.. Są serwisy skapiec, ceneo - zajrzyj tam, tam są też opinie użytkowników

Właśnie na necie trudno coś znaleźć o tych modelach :/

Miał ktoś do czynienia z wieżą Medion md 82816 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Medion oferuje ocieplone brzmienie z piękną otwartą średnicą. Jest bardzo muzykalny, dzięki temu Twoich uszu nie będą męczyć sybilanty. Niestety w utworach z gęstszą fakturą może się nieco gubić. Najlepiej sprawdzi się w kameralnych składach. Magię uzupełni niebieski wyświetlacz i dwukolorowy pilot.

Rany Ty masz 196 postów na tym forum i pytasz o takie rzeczy?

Rany Ty masz 196 postów na tym forum i pytasz o takie rzeczy?

A co? jak mam 196 postów to nie mogę o to zapytać?

Dzięki za wypowiedź o Medionie.

Interesuje mnie zestaw maksymalnie do 1000zł. Moje podstawowe pytanie to, czy warto w ogóle brać pod uwagę używane wzmacniacze z allegro w cenach 100-200zł? I do tego np. takie kolumny, jak Koda K-2000B, lub tańsze Wharfedale Diamond 10.1. Czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Grundig V 1000 się do czegoś nadaje (pytam o ogół tanich sprzętów, ten wybrałem, bo ładny :))?

Innym wyjściem są jakieś aktywne monitory, ale nie wiem, jak w ich przypadku wygląda sprawa rozmieszczenia w pokoju (słuchałbym z ok. 2m, a to chyba już trochę więcej, niż optymalny dystans dla takich głośników)

No, jest jeszcze Manta V5 - też ciekawa.

Sprzęt podłączyłbym do USB DACa. Słucham jazzu.

Ukryta Zawartość

Witam

Proszę o doradzenie chcę ulepszyć trochę mój zestaw i postanowiłem zacząć od wymiany głośników (interesują mnie głównie podstawkowe).

Obecnie posiadam : Pioneera sa-508, Wharfedale Diamond 10.1 i Wharfedale ws-208. Wiem że zarówno wzmacniacz a już w ogóle subowoofer nie jest wysokiej jakości ale myślę że najpierw "zajmę" się głośnikami. Słucham różnorodnej muzyki od elektroniki po klasykę.

Mam do wydania 1000zł

Myślałem nad:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (MR2,M2,BX1 są w podobnej cenie) lub

Ukryta Zawartość

Z góry dzięki

Może mi ktoś doradzić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc w wyborze. Tak jak radziliście wziąłem swoją płytę z różnymi utworami w wav. I okazało się to co wszyscy tu mówiliście DENON był bezkonkurencyjny i to wyraźnie. Cóż odżałowałem i dołożyłem kupując DENONA. Dziękuję!

pozdrawiam

jednogłośnie z całego towarzystwa wygrał Denon, ale ciekawe jest to, że wszyscy na niego postawili :)

Nic nadzwyczajnego: What Hi-Fi dało nagrodę to i głosują wszyscy...

Niedawno kupowałem mini i faktycznie Denon D-M38 grał najlepiej z tego, co zdołałem posłuchać, ale wybrałem Marantza Melody Music z przyczyn pozaaudiofilskich :) (choć i tak było to drugie miejsce w moim rankingu).

<><

To jak ? pomoże mi ktoś ??

Witam wszystkich forumowiczów :) Jestem nowy na forum więc wybaczcie mi jeżeli popełniłem jakieś błędy w umiejscowieniu posta. Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu przypadkowo nabytego sprzętu Elac Elr 65 (zdjęcie z internetu) file.html[/img] Pioneer a403-r file.html[/img] TECHNICS SH-GE70 (mam go od dzisiaj i nie jest podłączony) file.html[/img] Wiem ,że korektor jest niepotrzebny ale jak grzechem było nie kupić go za 50 zł. i tutaj mam pytania do was. 1.Co to są za głośniki bo jak szukałem w internecie to nie znalazłem za dużo informacji o nich. 2.Czy dobrym rozwiązaniem jest dokupienie do tego sprzętu subwoofera ?? głównie słucham muzyki klubowej. 3.Czy ten wzmacniacz jest odpowiedni do tych głośników ? 4.Macie może jakieś wskazówki ,uwagi co do tego "kompletu" ? z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Witam Was serdecznie.

Ostatnio planowałem kupić sobie głośniki do laptopa. Szukałem np jakichś 2.1, ale powiedzmy takie ciut lepsze to już spokojnie z 300zł, a mocy i tak mało. I tak sobie wpadłem na pomysł, aby zakupić kolumny stereo (2.0), bo to głównie do słuchania muzyki, bo do niczego innego nie potrzebuję. No i tak : wzmacniacz samochodowy, gdyby był czterokanałowy to byłoby fajnie, bo prawdopodobnie uda mi się załatwić nowe Magnat Monitor 110 2x50W. No i chcę kupić dwa inne jeszcze, też pewnie o podobnej mocy. Nie jestem audiofilem, tylko chciałbym coś ciut mocniejszego, bo moje 10 letnie głośniczki 2x7W są jakby słabe. A nowy sprzęt miałby pograć minimum do wakacji:)

Co np o takich głośnikach można powiedzieć?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Voice Kraft w miarę tania marka. A jak ze wzmacniaczem? jeśli chciałbym mieć sprzęt 2x50W a potem za niedługo 4x50w to jaki wzmacniacz potrzebowałbym?

Pozdrawiam,

Łukasz!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę moderację o założenie wątku "AUDIO ZE ŚMIETNIKA" gdzie można by polecać beznadziejne kolumny i wzmacniacze śmieciowych marek do beznadziejnej muzyki za beznadziejne pieniądze. Najwidoczniej jest na to duże zapotrzebowanie.

Nawet za 1000 zł można przy odrobinie szczęścia złożyć dobry sprzęt z używanych elementów.

Ale jest duża grupa osób która nie będzie tym zainteresowana i która i tak będzie szukała sprzętu śmieciowych marek. Teraz widzę że te marki to po prostu odpowiedź na zapotrzebowanie klientów na śmieciowość.

Bardzo proszę moderację o założenie wątku "AUDIO ZE ŚMIETNIKA" gdzie można by polecać beznadziejne kolumny i wzmacniacze śmieciowych marek do beznadziejnej muzyki za beznadziejne pieniądze. Najwidoczniej jest na to duże zapotrzebowanie.

Nawet za 1000 zł można przy odrobinie szczęścia złożyć dobry sprzęt z używanych elementów.

Ale jest duża grupa osób która nie będzie tym zainteresowana i która i tak będzie szukała sprzętu śmieciowych marek. Teraz widzę że te marki to po prostu odpowiedź na zapotrzebowanie klientów na śmieciowość.

Śmieciowe marki, śmieciowe kolumny i wzmacniacze...człowieku nie każdego stać aby zapłacić kilka tysięcy za wzmacniacz, kolejne kilka za CD i następne kilka za kolumny...zeby tego bylo malo, DAC za nastepne grube tysiace no i nalezy zapominac o kablach bo przeciz tez odgrywaja wazna role...niestety tylko w glowach audiofili poddanych autosugestii.

Ale w sumie masz racje warto by podzielic forum dla osob normalnych szukajacych porady w potrzebie oraz druga czesc dla osob z problemami ktorzy slysza roznice w dzwieku gdy kabel jest krzywo polozony na podlodze.

Dzieki temu ludzi ktorzy szukaja sprzetu do np. 2tys nie dostana odpowiedzi w postaci "za 2 tysiace nie kupisz nawet kable"

Edytowane przez Bumpalump

Jak już pisałem za 1000 zł można przy odrobinie szczęścia złożyć poprawnie grający sprzęt z używanych elementów. Ale nigdy nie złoży się go ze śmieciowych kolumn i śmieciowych wzmacniaczy. Tymczasem widzę wśród nowych użytkowników forum dziwne zjawisko. Jest grupa osób która poszukuje sprzętu śmieciowych marek. Jest też grupa osób doradzających kupno śmieciowego sprzętu śmieciowych marek. I to jest naprawdę niepokojące.

A jeżeli ktoś nigdy nie słyszał wpływu kabli na dźwięk, to naprawdę nie powinien się wypowiadać w temacie doboru sprzętu audio. Mimo że w większości sprzętu klasy budżetowej (i w całości sprzętu klasy śmieciowej) wpływ kabli na dźwięk jest pomijalny. Chodzi o wiedzę i horyzonty szersze niż dotyczące sprzętu klasy śmieciowej i budżetowej.

Śmieciowe marki, śmieciowe kolumny i wzmacniacze...człowieku nie każdego stać aby zapłacić kilka tysięcy za wzmacniacz, kolejne kilka za CD i następne kilka za kolumny...zeby tego bylo malo, DAC za nastepne grube tysiace no i nalezy zapominac o kablach bo przeciz tez odgrywaja wazna role...niestety tylko w glowach audiofili poddanych autosugestii.

Ale w sumie masz racje warto by podzielic forum dla osob normalnych szukajacych porady w potrzebie oraz druga czesc dla osob z problemami ktorzy slysza roznice w dzwieku gdy kabel jest krzywo polozony na podlodze.

Dzieki temu ludzi ktorzy szukaja sprzetu do np. 2tys nie dostana odpowiedzi w postaci "za 2 tysiace nie kupisz nawet kable"

A ja się zgodzę z Twoim przedmówcą. Czytając wiele pytań, widać że ludzie wcale nie szukają porady, oni często chcą tylko i wyłącznie potwierdzenia że zestaw który już praktycznie wybrali jest w porządku. Niestety prawdą jest, że wybierają śmieciowe klocki, które w dłuższej perspektywie nie przyniosą nic oprócz frustracji.

Ja też nigdy nie dysponowałem dużym budżetem ale postawiłem na cierpliwość. Najpierw kupiłem sobie podłogowe Mission M33, do tego na początek jakieś stare ampli pioniera, które jednakże całkiem fajnie grało. W późniejszym czasie wymieniłem ampli na wzmacniacz sony z serii ES, dokupiłem okazyjnie interkonekty (ze średniej półki), a całość tymczasowo napędzam CD z yamahy pioanocrafta (kupiony okazyjnie i z przeznaczeniem do sypialni). Teraz powoli dozbieram do CD i będę miał zestaw który naprawdę mnie cieszy.

Oczywiście mogłem się zdecydować na coś od razu i zamiast podłogówek kupić jakąś wieżę w tej cenie, ale wiedziałem że nie jest to rozwiązanie przyszłościowe.

Podsumowując, uważam że wielu osobom po prostu brakuje cierpliwości i chcą sprzęt mieć 'na już'. Tak się niestety da i albo zwiększymy budżet, albo damy sobie trochę czasu na dozbieranie.

A takie uwagi o krzywych kablach są po prostu złośliwe i nic nie wnoszą do dyskusji. Ciut więcej pokory, albo faktycznie niech część przerzuci się na serwisy typu ceneo czy skąpiec.

Pozdrawiam.

Ja też nigdy nie dysponowałem dużym budżetem ale postawiłem na cierpliwość. Najpierw kupiłem sobie podłogowe Mission M33(...)

Z rozpędu napisałem M33, a posiadam M73. To tak w kwestii sprostowania.

Cześć.

Zastanawiam się nad sprzedaniem całego swojego sprzętu audio.

Pioneer a-403r (300zł)

Technics SH-GE70 (250zl)

Elac erl 65 (700zł)

Muzyki słucham tylko przy komputerze.

I tutaj mam pytanie do was. Czy pieniądze ze sprzedaży aktualnego sprzętu + coś ze skarbonki przeznaczyć ( około 3 tysięcy zł ) na :

Opcja 1. monitory Krk RP6 rokit G2 + subwoofer krk 10s

Opcja 2.Jakies kolumny + wzmacniacz

źródłem muzyki jest komputer.

słucham muzyki klubowej.

dodam ,że potrzebne mi są raczej monitory bliskiego pola..

Co wy na to ??

Edytowane przez orscik
Gość

(Konto usunięte)

bo są aktywne więc wzmacniacz zewnętrzny odpada a tym samym odpada kolejny koszt i kolejne pytania JAKI WZMACNIACZ,

bo dają dźwięk wystarczająco dobry by pozbyć się problemów z tym, jak i na czym słuchać muzy z kompa.

jest to idealne rozwiązanie tego, czego ci potrzeba.

• Pokaż nowe odpowiedzi