Skocz do zawartości
IGNORED

Avance OMEGA 503, tandeta???

baksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy niezadowoleni z wykonania Avanców będą mogli wkrótce zapoznać się z moim wątkiem o modyfikacji Omegi 509 mk II, ze zdjęciami oczywiście. Może kolega zamieści test odsłuchowy wersji upgrade.

Jeżeli chodzi o testy w czasopismach ,to rzeczywiście nic nie jest wspomniane o budowie i jakości użytych materiałów teście HI-fi można przeczytać że ścianki zostały zrobione z ponad 2 cm płyty oraz że wewnątrz są przegrody wzmacniające i coś tam o szpilkach jeszcze jest, więcej na ten temat nie ma w tym teście .Można się tylko zastanawiać czy to przypadek że recenzenci zapomnieli napisać o wadach ,czy też nie chcieli pisać o tych że wadach

mam od niedawna 509 mk2 i moge powiedzieć tylko że napewno tak samo jest z kolcami, reszty problemów do tej pory jeszcze nie zauwazyłem (bass-reflex mi się nie wysuwa mimio że kolumienku dużo znosiły - transoprtdo znajomych na porównania, nia mam też zadnych problemów z maskownicą, na zwortnicy się nie znam)

jestem bardzo ciekawy jak wypadnie tuning

ja kupowałem kolumny dla brzmienia (!) nie dla wyglądu i a brzmienie akurat najbardziej mi się podobało

Ciekawe jaki procent kolumn znanych marek NIE jest obecnie produkowany w Chinach...

Ale w Chinach maja teraz porządny kapitalizm, który nazywaja dla niepoznaki komunizmem.

(W Polsce jest odwrotnie!)

mam pierwsze 503 od ok. 2 lat. moje spostrzeżenia:

- luzów bass refleksu nie zaobserwowałem

- jeden z głośników niskośredniotonowych w jednej kolumnie był niedokręcony i brzęczał. po lekkim poprawieniu docisku jest ok

- u mnie resory nie ocierają o maskownice

- nóżki są fatalne. w dodatku niskie. te 2 problemy rozwiązałem następująco: wyjąłem nóżki (są wbijane) i wbiłem je zupenie w naroznikach i prosto. do nich dokleiłem regulowane złote stozki z dexona (ok. 60 zł 8 szt.). wypoziomowana kolumna stoi na czarnych marmurowych cokołach o wym. ok. 25x40x4 cm. wyglądają świetnie (okleina bukowa) a dźwięk też wyraźnie się poprawił (bas szybszy i klarowniejszy, lepsza scena i definicja źródeł). kolumna podniosła się o ok. 8 cm. dodatkowo na przednich stożkach jest trochę uniesiony front

- u mnie okleina nie odłazi. ale jej jakość nie jest najlepsza

teraz z innej beczki:

- kolumna wcale nie wygląda żle, zwłaszcza po modyfikacji

- o zwrotnicy nic nie wiem, ale kable wyglądają na nienajgorsze

- wytłumienie wcale nie jest takie skromne (zresztą jego ilość zależy od koncepcji konstruktora, z tego co wiem nie jest tak prosto, że im go więcej tym lepiej. niektóre kolumny hi-end są bez tłumienia)

- jakość głośników wcale nie jest najgosza, zwłaszcza w mkI, gdzie są jeszcze made in denmark a nie logic by vifa jak w mkII

- terminale są plastikowe ale działają ok. no może brak złocenia

czekam na konkretne dane dot. modyfikacji zwrotnicy (parametry zastosowanych komponentów).

Mylisz się z tym wytłumieniem. Tłumić należy przede wszystkim ścianki obudowy aby nie drgały wprowadzając zakłócenia. W kolumnach hiend robi się to w spoób nie rzucający się w oczy, np. sklejając ścianki z kilku warstw poprzekładanych matami bitumicznymi, ołowiem i innymi materiałami o dużej stratności. Napchanie do środka czegoś miękkiego jest sposobem prymitywnym, mało skutecznym, i pogarszającym pewne aspekty dźwięku, więc nie ma się czym zachwycać. Co do tuningu patrz moje poprzednie wpisy.

McGyver:

zgadzam się. ale wydaje mi się (na podstawie zaglądania do środka przez tunele b.r.) ze omegi są wytłumione wystarczająco. na pewno watą wyłożono ściany boczne, niewytłumiona jest tylna. nie ma co kruszyć kopii, bo ważne że bas przy dobrym ustawieniu nie dudni i nie słuchać wielkich podbarwień, wiec chyba tyle wystarczy.

z tego co wyczytałem wyzej, to opis modyfikacji dopiero zamieścisz. czekam. pewnie skorzystam z niektórych rozwiazań, bo rzeczywiscie modyfikacje mogą się przydać, szczególnie zwrotnicy i kabli. a co myślisz o mocowaniu głośników? powinno być umiarkowane (pod osłoną koszy jest jakaś substancja tłumiąca) żeby nie przenosić drgań na obudowę, czy dokręcić na maksa? ja podociagałem śruby i wydaje mi się że jest lepiej. a poza tym: z czego w końcu są zrobione skrzynki: hi-fi i muzyka raz twierdzi że to mdf a innym razem że wiórówka. moje oględziny wskazują że to raczej mdf choć niezbyt gęsty.

a jak panowie porownacie jakosc wykonania ... np: Gale'i .. do Avancow .. niezaleznie juz od modelu .... Avance w porownaniu do Gale ( zreszta robionych w UK ) to kpina .... spojrzcie na piekna stolarke Gale'i , jakosc gniazd itd .... a i brzmieniowo mi bardziej odpowiadaja od Avancow ....

Pewnie, ze to perfidna płyta wiórowa, a nie MDF, a głośniki nie są niczym podłożone i powietrze może spokojnie przechodzić pod kołnierzami, sprawdzałem i nic nie daje dokręcanie.

joda> porównywałem do Quadrala RONDO w tej samej cenie, wszystko u Quadrala było lepiej zrobione, jednak dźwięk mi nie odpowiadał do końca.

Nota bene dzisiaj sprzedałem Qudrale za 1000zł bez problemów, a Avance, mimo, ze nowsze o 5 lat chodzą już po 900zł, wiem, bo kupowałem :-)

Oto ich zdjęcia, zastosowałem takie cokoły: /żeby nie być gołosłownym/ i dałem po 30zł za szt.

PS; McGyver: czekam na modyfikacje :-)

jeszcze zdjęcia

[obrazekLUKASZ-172212_1.jpg] [obrazekLUKASZ-172212_2.jpg] [obrazekLUKASZ-172212_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2706-100003390 1170259037_thumb.jpg

post-2706-100003391 1170259035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> porównywałem do Quadrala RONDO w tej samej cenie, [...], jednak dźwięk mi nie odpowiadał do końca.

A moglbys pokrotce opisac swoje zastrzezenia do tego najmniejszego Quadrala?

No i czy w takim razie te Avance'y bardziej Cie zadowolily brzmieniowo...

no więc przede wszystkim Quadrali nie mogłe porządnie ustawić w moim pokoju z kilku powodów, m in. z tego, że mam na podłodze podest i podstawy musiałyby się różnić wysokością, za to smukłe podłogówki mogę odstwić daleko od bocznych ścian.

Co jest lepsze w dźwięku Avance:

1. Bas jest szybszy i potężniejszy

2. Średnica bardziej rozgrzana

3. scena realistyczna

Co lepiej robiły Quadrale:

miały lepszą górę, nie dlatego, ze była tam użyta wstęga, ale dlatego, że było jej mniej i nie kłuła w uszy, jak w Omegach.

bas mógł się podobać, lub nie, ale był przyjemny i miał lekko papierową barwę.

poza tym, skrzynki, to zupełnie inna bajka, jeśli spotkam coś takiego za 2000zł, to dam o tym znać na forum :-)

Nie przekreślam Quadrali pod względem brzmienioowym, tylko mówię: Nie mogłem ich odpowiednio ustawić, jeśli miałbym warunki na ustawienie dobrych standów, to pewnie za nic w świecie nie zmieniłbym tych kolumn i tu rozumiem dlaczego Quadrale z najwyższej półki praktycznie nie pojawiają się na allegro, po co sprzedawać tak dobrą rzecz????

Znajomy jest fanem niemieckiego dźwięku, kolumny które widać na zdjęciu to jego własność, wczoraj pół dnia spędziłem u niego na odsłuchach, no ale dosyć o Quadralach to wątek o Avance i spostrzegłem jedno: Avance brzmią najlepiej właśnie ze wzmacniaczami Yamahy.. i są to kolumny o bardzo dobrym brzmieniu w ich cenie, to oczywiście moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.

[obrazekLUKASZ-172582_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki McGyver. Wymienilem juz tonsilowskie tytanowe tweetery w Maestro 130 na AVR-104-04/8. Faktycznie kolumny nagle jakby obudzily sie z jakiegos letargu :-) Oczywiscie w "o mnie" zaznaczylem za czyja rada wykonalem ten zabieg. Jeszcze raz dzieki!

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.