Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer N-50 + Pioneer A-50

Posek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkih forumowiczów. Zakupiłem Pioneer N-50 + Pioneer A-50. Bardzo proszę o poradę w sprawie doboru kolumn podłogowych do pokoju 22m2, które to podpięte mają być pod w/w zestaw.

Budżet jaki zamierzam przeznaczyć, to 4 tyś. Muzykę lubię dynamiczną od popu, po rock, trance, ale i chillout w późniejszych porach dnia również preferuję. Bardzo proszę forumowiczów o propozycje głośników.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110856-pioneer-n-50-pioneer-a-50/

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację sprzętu, Twoje preferencje brzmieniowe oraz wielkość pomieszczenia, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby zestaw kolumn Epos Epic 5. To dynamicznie grające kolumny, które w elegancki sposób pokażą szczegółowość, przestrzeń jaką jest w stanie zaoferowa Ci Pioneer, dodatkowo wypłniając środek pasma który jest w Pioneerze ewidentnie cofnięty. Moim zdaniem to najlepsze propozycja.

Drugą opcją mogą być kolumny Dali Lektor 6, które będą trochę łagodniejsze szczególnie w górnych rejestrach, ale także powinny brzmieniowo wpasować się w Twój system. W przypadk natomiast jeśli szukasz brzmienia typowo rockowego, mocnego, trochę efektownego, posłuchaj kolumny Focal Chorus 716 lub Paradigm Monitor 9 v.7.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań oczywiście sluzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zdecydowanie Indiana Line Tesi 560 - z Pioneerem prezentują bardzo dynamiczną, rytmiczną grę opartą na ciepłym i detalicznym przekazie.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację sprzętu, Twoje preferencje brzmieniowe oraz wielkość pomieszczenia, moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłby zestaw kolumn Epos Epic 5. To dynamicznie grające kolumny, które w elegancki sposób pokażą szczegółowość, przestrzeń jaką jest w stanie zaoferowa Ci Pioneer, dodatkowo wypłniając środek pasma który jest w Pioneerze ewidentnie cofnięty. Moim zdaniem to najlepsze propozycja.

Drugą opcją mogą być kolumny Dali Lektor 6, które będą trochę łagodniejsze szczególnie w górnych rejestrach, ale także powinny brzmieniowo wpasować się w Twój system. W przypadk natomiast jeśli szukasz brzmienia typowo rockowego, mocnego, trochę efektownego, posłuchaj kolumny Focal Chorus 716 lub Paradigm Monitor 9 v.7.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych konfiguracji, w przypadku pytań oczywiście sluzę pomocą.

Q21, a porównywałeś może u siebie A-70 vs Calyx, oba grające w klasie D i mają podobne moce?

Wiem, że to inne przedział cenowy, ale konstrukcyjnie podobne, a z przedziałami, to może być tylko marketing :)

Witam wszystkih forumowiczów. Zakupiłem Pioneer N-50 + Pioneer A-50. Bardzo proszę o poradę w sprawie doboru kolumn podłogowych do pokoju 22m2, które to podpięte mają być pod w/w zestaw.

Budżet jaki zamierzam przeznaczyć, to 4 tyś. Muzykę lubię dynamiczną od popu, po rock, trance, ale i chillout w późniejszych porach dnia również preferuję. Bardzo proszę forumowiczów o propozycje głośników.

Pozdrawiam

Ja Ci polecam kolumny ze Studia 16 Hertz lub inne polskie np. Audio Academy :)

Minasy mogą się dobrze zgrywać z klasa D słynącej z dobrego basu.

Mieliśmy przyjemność porównania A-70 i Calyx CTI, rzeczywiście pod względem mocy, parametrów jest podobnie, jednak brzmienie niestety bardzo różni się. W przypadku wzmacniacza Pioneer dźwięk jest rozdzielczy, szybki, bas trzymany w ryzach, jednak w stosunku do CTI brakuje wypełnienia, gładkości, spójności. CTI gra szczegółowo, przekazując ogromną ilość szczegółów, jednak przy odpowiedniej konfiguracji kolumn dźwięk nie jest jasny, ostry, jedynie bardzo analityczny (co niestety w przypadku Pioneer często jest problemem, gdyż mamy bardzo jasny i suchy przekaz). To naprawdę dwa różne urządzenia.

aha, w kwestii kolumn - to taniej niż założyłeś mogą sprawdzić się polskie Audio Academy Phoebe III. Namawiam na odsłuch, będzie miło zaskoczony.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

(co niestety w przypadku Pioneer często jest problemem, gdyż mamy bardzo jasny i suchy przekaz.

Ok, dzięki.

Ciekawe, że chłopakom w DIY, te Sure w klasie D za 55 USD grają jak hiendy, a Pioneer za 3 tys sobie nie może poradzić :)

Q21, a porównywałeś może u siebie A-70 vs Calyx, oba grające w klasie D i mają podobne moce?

Wiem, że to inne przedział cenowy, ale konstrukcyjnie podobne, a z przedziałami, to może być tylko marketing :)

Ja Ci polecam kolumny ze Studia 16 Hertz lub inne polskie np. Audio Academy :)

Minasy mogą się dobrze zgrywać z klasa D słynącej z dobrego basu.

Za Minasy potrzeba wyłożyć od 6800 w zwyż, więc to już przekracza mój budżet znacznie......

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Do popu, to i może AA lepsze, q21 może mieć racje. Pamiętaj jednak, że wymianki są najkosztowniejsze jak badziewie kupisz :)

Klocki, masz w klasie D, to lekkie i możesz z nimi jeździć :) za 4 tys, to kupisz fajne używki b&w lub Focala. Dwie super marki.

Do popu, to i może AA lepsze, q21 może mieć racje. Pamiętaj jednak, że wymianki są najkosztowniejsze jak badziewie kupisz :)

Klocki, masz w klasie D, to lekkie i możesz z nimi jeździć :) za 4 tys, to kupisz fajne używki b&w lub Focala. Dwie super marki.

Kolejna moja propozycja, to B&W 684 S2.

Co Wy na to?

Mam jeszcze pytanie (bardziej do branży)odnośnie połączenia N-50.

Posiadam PC połączony z internetem (poprzez stałe łącze przechodzące przez router WiFi).

Pytanie moje brzmi: Czy podłączając N-50 do PC (poprzez USB-B), mam także dostęp(oprócz korzyści z odtwarzania poprzez przetwornik DAC bezpośrednio z PC) do sieci WiFi ? Czy przewodem LAN ( np. cat. 5e) muszę osobno oprócz tego łączyć router WiFi z N-50 ?

Zastosowanie kolumn typu Monitor Audio, B&W do wzmacniacza Pioneer zaoferuje Ci brzmienie jasne, analityczne, sterylne, suche. Moim zdaniem to nie jest optymalna konfiguracja.

Kwestia połączenia N-50 - jest to odtwarzacz strumieniowy, tak więc jeśli chcesz korzystać z pełnej funkcjonalności urządzenia tzn. radia internetowego, dostępu do plików audio na zewnętrznym dysku, musisz N-50 podłączyć do sieci. W momencie natomiast podpięcia N-50 do komputera poprzez przewód USB, odtwarzacz jest wykorzystywany wyłącznie jako przetwornik cyfrowo/analogowy, zapewniając wyłącznie dobrą jakość dźwięku, całe natomiast sterowanie spada na komputer.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

B&W może się również nie zgrywać, bo Q21 nie ma ich w ofercie. Zanim uwierzysz, to sam się przekonaj, bo mi zawsze je w sklepach odradzano, nawet wyśmiewano i nie kupiłem. Później tzn. po zakupie moich pierwszych kolumn jak posłuchałem b&w, to stwierdziłem, że bardziej odpowiada mi ten dźwięk niż tych, co mnie sprzedawca przekonał, że jest taki miód! :)

Roxi, masz wiele racji w tym, co piszesz. Nie spotkałem jeszcze sytuacji w której ktoś z branży obiektywnie oceniał produkt. Przeważnie "swoje" sie chwali i poleca, co jest dla mnie w pewnych sytuacjach zrozumiałe. Dotyczy to także branży hifi. Dlatego czytam to, co piszą wszyscy forumowicze i odpowiednio filtruje treści ;)

Z pionierem a 50 dobrze powinny zgrać się dali lektor 6 ponieważ mamy tu dobry środek i delikatniejszą górę. Jeśli chciałbyś coś bardziej efektownego to mogą tutaj sprawdzić się też focale np. 716. To połączenie będzie miało bardzo efektowny bas i dynamikę.

Z pionierem a 50 dobrze powinny zgrać się dali lektor 6 ponieważ mamy tu dobry środek i delikatniejszą górę. Jeśli chciałbyś coś bardziej efektownego to mogą tutaj sprawdzić się też focale np. 716. To połączenie będzie miało bardzo efektowny bas i dynamikę.

Muszę gdzieś jeszcze odsłuchać Monitor Audio Silver 6. Nurtują mnie te głośniki tak samo, jak Pylon Audio Topaz 20.

Pylony to niezłe głośniki słuchałem kiedyś nawet wyższego modelu i moim zdaniem nie są to głośniki do muzyki rozrywkowej, bowiem mają trochę za twardy bas. Ich preferencja to raczej rock, tutaj krótki bas się przyda. Do muzyki trans raczej wskazane są kolumny bardziej hojne w tym zakresie. Może właśnie focale albo boston acoustics.

Co do Monitor Audio to również dynamiczna konstrukcja ale z jaśniejszym pionierem może trochę za dużo góry, trzeba koniecznie posłuchać.

Pylony to niezłe głośniki słuchałem kiedyś nawet wyższego modelu i moim zdaniem nie są to głośniki do muzyki rozrywkowej, bowiem mają trochę za twardy bas. Ich preferencja to raczej rock, tutaj krótki bas się przyda. Do muzyki trans raczej wskazane są kolumny bardziej hojne w tym zakresie. Może właśnie focale albo boston acoustics.

Co do Monitor Audio to również dynamiczna konstrukcja ale z jaśniejszym pionierem może trochę za dużo góry, trzeba koniecznie posłuchać.

Stachus, miałeś możliwość odsłuchu Boston Acoustics A360 ?

Z A-50 przy 65W na 8 Ohm nie wiem czy mój wzmacniacz będzie dla nich "wystarczający" ? Wiem, iż wymagają mocnego wzmacniacza aby oddać to, co w nich drzemie....

A 50 spokojnie napedzi bostony 360 tylko musisz raczej posluchac takiego polaczenia. Te kolumny ma znajomy i slyszalem je wielokrotnie, maja ladna naturalna barwe i duzo zdrowego basu. Cecha charkterstyczna jest ich umiarkowana szybkosc, tzn bezposrednio po focalach czy monitor audio, moga wydawac sie nieco spowolnione, ale taka ich natura. Z tego co pamietam maja tez rozsadna cene i sa dobrze wykonane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.