Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI ODTWAZACZ CD?

Jasku

Rekomendowane odpowiedzi

eeee , to kolumn nie zmieniaj, chociaż jakbyś zmienił te 4 czy 5 kiepskiej jakości przetworniki na 2 dobre to szczegół na pewno będzie lepszy, ale dyskoteki już basem nie nagłośnisz.. przecież w muzyce kolego tylko o bas sie nie rozchodzi !

Moj pokoj ma rozmiar 4,5 na 5,5 i jest w miare "wycieplony" (dywan na calej podlodze, jakies firany i zaslony na oknie no i jakis regal jeszcze i rogówka i pare obrazkow i kwiatkow ) kolumny stoja jakis metr od tylnej sciany i pol od bocznych,amoze troche wiecej. Rolf001 wnioskuje ze piszesz o przetwornikach zwrotnicy w kolumnach, no tak tylko ja nie za bardzo mam pojecie co i na co wymienic, no i ja nie dokonca chce naglosnic basem dyskoteke ja chce zeby go bylo czuc zeby sie delikatnie wybijal ponad wszystko, w sumie tak jest i teraz ale brakuje mi jakby dolu pokazuje sie ale zbyt zadko a moze to dla tego ze wczesniej posiadane elaki mialy tego za duzo nie wiem. No i jeszcze jedno mam mozliwos zakupu JBL XTi 80 za okolo 2500, (E100 mam za 2000zl ) wiec nie wiem moze lepiej troche doplacic. XTi 80 sluchalem przez jakies pol godziny i trudno mi co kolwiek o nich powiedziec po za tym ze maja mniej basu no i jeszcze jedno nie sluchalem ich u siebie w domu ale w studiu i to marnym, a wiec trudno misie wypowiedziec. czekam na wasze opinie.

jeej ... te jbele :) .. to ladne potwory ... prawie jak estradowki .... coz . kolega slucha hh i innych takich "niskomasteringowych" rzeczy wiec chyba nie trzeba jakichs modyfikacji wprowadzac ... po prostu podlaczyc korektor i zrobic .... literke U .... :))

Nie bardzo rozumiem dlaczego majac az 4000 zl i taki zestaw chcesz wydac cala kwote na CDP. W mojej opinii niewiele to zmieni. Lepiej moze zastanowic sie przez chwile jak ktos juz tu sugerowal i zmienic caly ten system na cos sensowniejszego. No chyba, ze za chwile bedzie kolejne 4000 zl na wzmacniacz a po 2 miesiacach 10 tys. na kolumny.

Kiedys slyszalem i zgadzam sie z tym w calej pelni: taki system jakie jego najslabsze ogniwo :-(

A wiec i nie : taki system jakie jego najsilniejsze ogniwo.

pzdrw

soso

technics sl-ps7 to niezły odtwarzacz budzetowy. Oczywiscie mozna go zmienic na jakis inny wydajac rzeczone 4 tpln. Ale czy przyniesie to jakis efekt? Dla mnie jest to mało prawdopodobne. Najlepiej isc do sklepu, wziac za kaucja i zrobic test w domu. Mozna cos wybrac z nowego: CEC 3300, jakis nowy Arcam, Rege Planet no i chyba najlepszy moj kandydat w tej cenie Thule CD150. Oczywiscie mozna robic taki mezalians, ale

gdybym ja miał taki zestaw na pierwszy ogień poszłyby od razu te kolumny i odtwarzacz. W ten sposób uzupełniam budzet obecnie posiadany. 3 tpln na odtwarzacz (moje typy to Rega lub Thule) reszta na kolumny.

Pozdrawiam!

Jeśli koniecnie chcesz mieć KD, a dźwiek w stereo ci nie leży i chcesz wydać te pieniążki, proponuję co innego. W prawdzie nie znam tych JBL`i, ale na razie bym ich nie ruszał. 4000zł to sporo, zainwestował bym tą kwotę w dobry wzmak stereo, na początek. NAjlepiej używany wóczas możesz kupić już coś naprawdę b. przyzwoitego. W ten sposaób będziesz miał wciąż KD, a do sytereo po prostu przepniesz kolumny i Cd. Założę się, że różnica będzie spora, by nie powiedzieć rewolucyjna. Zdziwisz się ile jeszcze można wyciągnąć z kolumn.

Sam posiadałem budżetowe JBL TLX 510 i Cd Technics SL-PG590. PO zmianie wzmaka na obecny system przeszedł metamorfozę, a pewne niedostatki kolumn (jakie jak mi się wydawało pochodziły od kolumn), przeszły jak ręką odjął. Posłuchasz, sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto słuchać przez ampli. KD, czy też nie. Zaletą tego posunięcia będzie to, że o ile kupisz jakiś dobry sprzęt z drugiej ręki to zawsze go odsprzedasz i w zasadzie odzyskasz to co na niego wydałeś. Nie spodoba ci się sprzedajesz i wymieniasz tego CD , na co się tak na razie upierasz, a co nie wiele ci w tej chwili pomoże.

W zależności od możłiwości finansowych (czy masz tylko te 4000, czy też za jakiś czas możesz znów coś odłożyć), zastanów się tylko, czy wszytsko na wzmak, a za jakiś czas odłożysz na kolejny element (bo na wzmaku na pewno sięnie skończy). Czy też ze względu na ograniczenia finansowe podzielisz tą kwotę i wówczas np: 2000 przewidzisz na wzmak (oczywiście używka) z niższej półki, spodoba się pozostanie ci jeszcze 2000 na CD, albo kolumny.

Wymiana CD w tej chwili wydaje mis ienierozsądnym posunięciem, zyskasz najmniej, a kaski nie będzie.

Na poczadku moze napisze dlaczego sie tak uparlem na ten CD. Jakis czas temu mi sie on zepsul przestal poprostu czytac plyty a ze jest na gearanci to oddalem go do naprawy no i naprawili mi go stymze on nie gra juz tak jak kiedys gral (przed naprawa) to juz nie ten sam Technics. Teraz nastepna sprawa piszecie ze te kolumny nie sa audiofilskie i ze mozna kupic cos leprzego no w sumie tak ale leprzego za jakie pieniadze (JBL kosztowaly 2000zł "nowe ze skepu z gwarancią") no i mam jeszcze jakies trzy dni na test i ewentualny zwrot. no wiec jesli bym je zwrucil to mialbym 6000 zl i stary system (ELAC slr 180,DENON 2802,CD TECHNICS sl-ps7,kimberl kable tc8, i optyczny ohelbach). Od czego zaczynam zmiane aby lepiej gralo? Chcialbym zaznaczyc ze dzwiek z JBL odpowiada mi w stu procentach lepiej jak z elakow to jest prawie to czego szukam.

Mi sie widzi [przepraszam wszystkich audiofili z zakladki Stereo] to: Pioneer DV 668. Cena circa 3500pln. DVD, CDDA, DVD-Audio, SACD dwu- i wielokanalowe, 6-kanalowy DAC 192/24. Wypozycz, podlacz, posluchaj, kup lub oddaj. Do Twojego Denona jak znalazl. Za namowa bodajze Klemensa posluchalem poprzedniego modelu z serii 6xx - wrazenia bardzo korzystne (zestaw odsluchowy AVR H/K + B&W).

na poczatek sprostowanie masz racie nie 180 ale 190 sorki." A co do sprzedazy? hmm kwestia ceny" No a teraz dalej : ja mam dobry odtwazacz dvd i wcale nie chce go zmienic. Ja chce tylko cd, dvd mi odpowiada te ktore mam.

Ja wymiekkam - wybacz ale sie powtorze: jezeli podlaczysz cyfrowo chocby najlepszy CD do AVR, to bedzie Ci gral AVR a nie ten CD. Jezeli podlaczysz go analogowo, to bedzie Ci ten AVR gral w dwojnasob (jezeli wierzyc Elberothowi - Elberoth, ile warte jest Twoje slowo :-))) bo przez swoje C/A i A/C. Masz dobre DVD - nic nie kupuj! Kup sobie 5 kilo plyt!

moj nr gg to 7857756 "annawroc" skontaktuj sie ze m,na to sie dogadamy ja jeszcze jestem i bede do okolo 12:00

MariuszJ i ciebie prosze okontakt

albo podaj mi maila lub nr gg. Dlatego znalazlem te forum i prosze tu o pomoc poniewasz nie znam nikogo z kim móglbym na ten temat pogadac .

"jezeli podlaczysz cyfrowo chocby najlepszy CD do AVR, to bedzie Ci gral AVR a nie ten CD."

niewiem moze i tak ale ja zdoswiadczenia wiem ze nie dokonca. Mialem w domu dwa inne CDeki "philips i technics" i kazdy z nich gral inaczej na tym samym kablu optycznym, a jeszcze jedno kabel optyczny potrafi tez zmienic charakterystyke na lebrza lub gorsza tzn dokladniej lub mniej dokladniej nie chodzi mi tu o zmiane barwy ale jakosci. Kabel optyczny poprostu wdl. mnie przenosi sygnal z CD bez zmiany i inderecii w jego charakterystyke tudziez amiany barw: wyostrzenia wycieplenia i takie tam inne. Moze sie myle, jesli tak to napiszcie.

No Jasku, jestes naprawde audiofilsko niezly, skoro wylapujesz roznice w jitterze, uzywajac jednoczesnie amplitunera KD i nie-do-konca audiofilskich kolumn... Nie wiem czy powinienem Ci dalej doradzac... Niesmialo tylko dodam, ze moze w takim razie zaloz w Technicsie precyzyjny zegar za 300 pln, wywal optyka, kup dobrego coaxa za 100 pln - NIE RUSZAJAC RESZTY nic wiecej zrobic IMHO nie mozesz...

sorki mariusz ale niejestem elektronikiem i nie wiem czy potrafie to zrobic, a tu gdzie obecnie jestem za przerubke pewnie sobie tyle zazycza ze mnie powygina w trzech miejscach i pujde za te pieniadze kupie nowy duzo leprzy cdek.(kabelek optyczny mam od bardzo dawna, i z owym kabelkiem na poczatku odsluchiwalm techniksa###4 dokladnie nie pamietem nazwy, potem kupilem sl-ps7 i ruznice zauwazylem odrazu przedewszystkim bylo czysciej, potem jak mi sie 7-demka zepsula pozyczylem od znajomego philipsa i wierz mi ze gralo zupelnie inaczej) I ztego co widze nie do konca czytacie to co pisze mowicie zebym zmienilk kaolumny na jakies za 2000, a przeciez ja za obecne jbl zaplacilem pol ceny wlasnie dokladnie 2000. a wiec nie wiem co leprzego moge za te pieniadze kupic, uwazalem ze to jest okazja to je wziolem.

Przeczytalem to wszystko i ciarki mnie przeszly. jedynie wypowiedz Mariusza cos wnosi- wieloformatowe DVD to swietna propozycja na dlugie lata, a i poprawa jakosci dxwieku przy graniu gestymi plytami rewolucyjna. Ja dodalbym tylko tyle- zainteresuj sie tanszym wieloformatowym DVD Pioneer575 lub najnowszy Samsung. Zaoszczedzone pieniadze przeznacz na super amplituner (wyjdzie z tego naprawde niezla sumka po zaoszczedzeniu 3000zl na DVD). Autor watku pisze ze DVD ma ok, ale do filmow. W cdhwili obecnej nie ma juz sensu kupowanie 2 odtwarzacza CD tylko do plyt CD. Po pierwsze- takie odtwarzacze naprawde odstaja jakoscia w stosunku do najnowszych strasznie zreszta tanich odtwarzczy wieloformatowych, a po drugie- w naszych zbiorach pojawia sie coraz wiecej nowych gestych plyt. Ktos kupi cos na DVDAudio, ktos szarpnie sie na Dark Side Floydow na SACD (wzor doskonalosci wsrod plyt audiofilskich) ktos zgra sobie pare plytek w DTS-ie. Efekt bedzie taki ze na odtwarzaczu nibyaudiofilskim za ktory wywalisz 4000zl bedziesz sluchal zwyklych kiepsko nagranych plyt, a role audiofilskiego zrodla przejmie tani wieloformatowy odtwarzacz za 1kzl. Niezle co ?

Pozdrawiam i radze to wszystko przemyslec.

Aha- z tymi kolumnami to cos powinienes pomyslec. Za taka kase mozna kupic zestaw monitorow Tannoya lub B&W plus jakis SUB i efekt bedzie zdecydowania lepszy.

Nikt nie wrzucił (chyba że przegapiłem):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strona A. Stelmacha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /ksiazka_gosci.html - opinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

że to by ci się przydało..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.