Skocz do zawartości
IGNORED

NAD vs Cambridge Audio

Jeremiasz

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie A500 gra z monitorkami JPW 510 i jestem srednio zadowolony.

Mam zastrzezenia odnosnie gory pasma (troche krzykliwa, mala rozdzielczosc, zbyt "jasny" przekaz), ale srednica jest calkiem calkiem.

Do konca nie wiem czy to wina glosnikow czy wzm. Nie sluchalem tanszych NAD przed zakupem, czego zaluje, chociaz nie wiem czy akurat wybralbym Nada.

W sumie chetnie bym przeczytal opinie forumowiczow z czym dobrze "gra" CA - glosniki- (oczywiscie subiektywnie, bo kazdy ma swoje preferencje brzmieniowe + akustyka pomieszczenia).

Generalnie CA w stosunku do ceny nie gra tak tragicznie jak wynika z postow niektorych kolegow z forum, ale zeby byc sprawiedliwym to nie jest taki znakomity jak wykreowaly go "gazetki" audio.

pozdr.

Mario

marius co do tej krzykliwej gory itp to wina kolumn. Wiem bo mialem kiedys ML610 i grały właśnie z moim CA A500. Zmieniłem kolumny na monitorki na przetwornikach SEAS i juz calkiem inna bajka...

ja zanim kupiłem CA porównywałem m.in z NADami 320BEE i 350

bezpośrednio jeden po drugim, w tym samym miejscu

wybrałęm CA, bo mi najbardziej pasował

różnice były głównie w sposobie prezentacji średnicy - NAD gra tu bardziej zdecydowanie, przez co może być m.in. wrażenie (subiektywne) większej dynamiki

350 ma poza tym na pewno lepiej kontrolowany bas,

jednak róznice nie są wg mnie duże, i o wyborze jednego z tych 3 wzmaków decydują jak zwykle osobiste preferencje

dla mie A500 zagrał na tle NADów bardzo czysto, w sposób bardziej stonowany, to co mi najbardziej przypadlo do gustu, to wyrównaniie pasma i przestrzen, lepsza niż u NADów, na A500 też słychać więcej szczegółów,

ale podkreślam - to moja subiektywna ocena

W domu gram na Tannoyach M4 i kablach RealCable BM400, i jest dobrze. Wg mnie do A500 należy unikać jasnych i ostro brzmiących kolumn

Polecam wywalić dołączone w pudełkach "komputerowe" sieciówki (kabelek 3 x 0,75mm2), i zastąpić czymś porządniejszym

Ja mam DIY na ekranowanym Lappie 5 x 2,5mm2, i poprawa dynamiki i swobody basu i środka jest spora. Co najciekawsze - już kiedyś o tym pisałem w innym wątku - wzmak gra "głośniej" niz na firmowym kabelku - Rzadko kiedy muszę przekraczac godz 10-10.30 na vol (pokój 26m2)

Góra - tak jak nagrana płyta.... na niektóych CD czysta, lśniąca, wybrzmiewająca, na innych szorstka i zapiaszczona, na jeszcze innych płaska i plastikowa....

Zgadzam się z Arkiem

NAD gra mocną srednicą, a Paradigmy z serii Monitor mają srednicę wycofaną. NAD z Monitorami świetnie się uzupełnia, użyłbym nawet okreslenia że jest to wręcz synergiczne połączenie, ale musisz posłuchać przed zakupem na WŁASNE uszy.

NADa mialem kupic za 900zl, niestety 10sek przed koncem aukcji ktos mi go odebral ;)

Jesli polecisz cos co bedzie dobrze, a moze nawet lepiej sie zgrywalo z Paradigmami 3v3 to bede wdzieczny.

Gdyby byl nieco tanszy zostaly by mi fundusze na standy. (i tu pytanie jakie standy najlepiej do tych kolumn?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.