Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana - Arcam CD23T na odtwarzacz plików - czy warto?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie jak w temacie. Plików (w tym FLAC) mam w kompie coraz więcej, wprawdzie płyt cd jeszcze trochę kupuje, ale po pierwsze to jednak spory wydatek a po drugie zajmują mi coraz więcej miejsca.

Moje pomysły na ewentualną modyfikację podaję niżej.

Opcja 1

Spieniężenie mojego odtwarzacza i zainwestowanie w nowocześniejszą maszynkę, z której mógłbym odtwarzać pliki w formacie bezstratnym. Nie chciałbym w żaden sposób sprzęgać systemu z komputerem, chciałbym po prostu mieć np. dysk (dyski) zewnętrzne i z nich odtwarzać pliki. Czy taki sposób podejścia do odtwarzania plików ma sens i nie zuboży jakości dźwięku? I jak to się ma do jakości muzyki odtwarzanej z tradycyjnych krążków?

Opcja 2

Spieniężenie mojego odtwarzacza i jednocześnie integry i zainwestowanie w dobry wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem. Czy macie jakieś propozycje takich wzmacniaczy, żebym mógł słuchać plików z podpiętego dysku zewnętrznego USB jednocześnie uzyskując dobrą jakość, czy może jednak ten pomysł z podpinaniem zewnętrznego dysku USB jest kiepski?

Opcja 3

Pozostawienie całego obecnego systemu i zgrywanie plików FLAC na płytach cd audio korzystając np. z CD-burnera. Finansowo opcja chyba najtańsza, tyle że znowuż przybędzie pudełek z płytami.

I jeszcze jedno, czy Waszym zdaniem płyta cd-audio wypalona z plików FLAC na dobrej jakości nośniku zabrzmi lepiej czy gorzej niż opcje 1 i 2?

Wiem, że sporo jest wątków o tej tematyce, ale jeżeli chodzi o odtwarzanie plików to jestem zielony, także z góry dzięki za wyrozumiałość i wszelkie rady. Obecny system w sygnaturce poniżej.

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Po dłuższym namyśle opcja 3 ostatecznie upadła.

Na tą chwilę opcja 1 wydaje mi się najbliższa. Na weekend wypożyczę chyba CA Stream Magic 6 i posłucham, porównam. Jak przypasuję to biorę.

Mam jeszcze 2 pytania:

1) Czy Hegel 80 ma możliwość odtwarzania plików FLAC bezpośrednio z zewnętrznego dysku USB? Czy ktoś tego próbował i jakie są Wasze wrażenia?

2) Czy można CA Stream Magic 6 podpiąć bezpośrednio pod końcówkę mocy? Jakie są za i przeciw? Docelowo chciałbym spróbować takiego rozwiązania, oczywiście o ile zakupię SM6. Moja idea to sprzedaż posiadanego Arcama A32, dołożenie jakiejś kwoty i kupienie używanej końcówki za np. 5 kzł, która teoretycznie powinna być lepsza od mojej integry Arcama.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Moja propozycja: zostaw wszystko co masz, kup jakiś terminal typu Fujitsu S550-2, postaw na nim system Daphile i masz za dwieście złotych transport plików, z możliwościami których na próżno szukać w stacjonarnych odtwarzaczach sieciowych.

Dokup do tego jakiś przetwornik DAC, z pożądanym zasilaniem oraz odbiornikiem USB i masz w zasadzie wszystko co potrzeba do szczęścia aby cieszyć się dźwiękiem klasy hi-fi z komputera.

Sterowanie odtwarzaczem jest z www, lub np za pomocą smartfonach.

Jest odpowiedni wątek w dziale PC Audio "linuxowe granie", gdzie można poczytać więcej o tym rozwiązaniu.

A jak musisz mieć ładnie i tradycyjnie, to niestety ale to i kosztuje i nie jest jakoś wybitnie funkcjonalne :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Moja propozycja: zostaw wszystko co masz, kup jakiś terminal typu Fujitsu S550-2, postaw na nim system Daphile i masz za dwieście złotych transport plików, z możliwościami których na próżno szukać w stacjonarnych odtwarzaczach sieciowych.

Dokup do tego jakiś przetwornik DAC, z pożądanym zasilaniem oraz odbiornikiem USB i masz w zasadzie wszystko co potrzeba do szczęścia aby cieszyć się dźwiękiem klasy hi-fi z komputera.

Sterowanie odtwarzaczem jest z www, lub np za pomocą smartfonach.

Zainspirowany tym postem zainwestowałem w tani terminal Fujitsu, postawiłem na nim Daphile... I potwierdzam - po przetestowaniu takiego wynalazku nie widzę potrzeby inwestycji w odtwarzacz strumieniowy za n tysięcy PLN.

Przy odpowiednim DACu takie urządzonko jest superwygodne w użytkowaniu i oferuje naprawdę przyzwoitą jakość dźwięku.

Na miejscu autora wątku pozostawiłbym cd23 (to rewelacyjny odtwarzacz) i zainwestował w dodatkowy zewnętrzny DAC, ewentualnie zamienił A32 na Hegla z wbudowanym DACiem - i do tego tani terminal z Daphile.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.