Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner słabo ściąga sygnał

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Tuner Pioneer'a F-204 RDS który od jakiegoś czasu słabo zbiera fale, zaraz po włączeniu nic nie gra w stereo ale jak się poskacze po kanałach to zaczyna łapać tyle że i tak przerywa :( Co to może być ? Jakiś kondensator ? Może głowica ?

• 4 tygodnie później...

Przepraszam za post pod postem ale zauważyłem że jak go ostatnio częściej włączam to prawie zaraz po włączeniu wszystko zbiera w stereo :D I tak sobie myślę że to albo jakiś styk się poprawił albo może to wina akumulatorka od podtrzymania pamięci jeżeli wogóle ten model taki posiada ?

Mam 737 , wcześniej miałem 676 i 701 . Przy transporcie i też pewnie przez czas tunery te lubią się rozjeżdżać . Przy wejściu anteny masz " prki " . Zaznacz sobie ich położenie i na szumiącej stacji próbuj nimi regulować obserwując wskaźnik sygnału i tak żeby szum był najmniejszy a odbiór najbardziej czysty . Trzeba to robić wielokrotnie ustawiając max czułość i max wskazanie sygnału .

To tak na szybkiego .

Chyba że masz duży sygnał i ten zanika . Tu może być zimny lut albo jakiś elektrolit pada i się układ rozjeżdża .

Akumulatorek jest od pamięci .

Mój model nie posiada wskaźnika mocy sygnału, a płytki są na mikroukładach lutowanych nawierzchniowo więc ciężko będzie znaleźć zimny lut, sygnał jest silny wiem bo do tej samej anteny podłączony jest Radmor 5102 a mój Pionek też dobrze zbiera na niej fale tyle że mósi się "rozgrzać" a ostatnio gra dobrze prawie zaraz po starcie więc pomyślałem że może jakiś akumulatorek się podładował

Akumulatorek od pamięci to prawdopodobnie ten żółty po prawej stronie płytki .

Jak nie wylał i trzyma pamięć to bym nie ruszał .

Tak jak wyżej pisałem . Albo zimny lut albo jakiś kondensator jest wyschnięty i układ się rozjeżdża .

Kręciołki o których pisałem masz pod tym ekranem i te otwory to właśnie do nich dostęp . Można spróbować je ruszyć i cofnąć idealnie w to samo miejsce !

Kondensatory mają to do siebie że gdy padają a trochę pograją to zaczynają " w miarę działać " .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.