Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do kina domowego

Kamills

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zestaw 5.0 Bellwood Excellence podłączony do Harman/Kardon AVR150 i chce dokupić subwoofer myślałem o Magnat Omega Sub 20A co możecie mi o nim powiedzieć, i może zaproponujecie mi coś lepszego?

zastanawiam się jeszcze nad tańszym, MAGNAT Monitor Supreme Sub 302A wydaje mi się lepszym wyborem

https://www.audiostereo.pl/topic/111643-subwoofer-do-kina-domowego/

Polecam bardzo używany Paradigm PDR10

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zerknij na Koda SW-1000 v.2 a to , że można go wyrwać za ok 600-800 zł nie znaczy , że jest "cieńki" :) ,swego czasu dostał nagrodę za najlepszy produkt tego przedziału cenowego i nawet deklasował swoim brzmieniem droższe konstrukcje ale zależy na czym Ci zależy :) czy na dobrym basie czy na łupance bo widzę , że łapiesz się Magnata.

Popatrz też na Taga Platinum SW ok.900 zł

Na dobrym basie, przekonuje mnie do tego częstotliwość dolna pasma i oczywiscie srednica głośnika

Koda troche wysoko zaczyna bo 35hz

A Taga fajna ale w warszawie tylko za 1400

Mogli byscie mi cos polecic do 1200 okolo 13 jade do sklepu i chcial bym juz dzis kupic cos w warszawie

oczywiscie :)

znalazłem jeszcze taki Magnat Betasub 30A wydaje mi się ciekawy

Kolego , proszę , napisz coś więcej , długo kombinowałeś z ustawieniem go , w jakim konkretnie miejscu stoi , w rogu , na otwartej przestrzeni, połączenie zwykłym RCA-RCA ( w sensie np. nie Y , nie chodzi o cenę kabla), jakie odcięcie , jak sprawuje się bas w kinie no wiesz , takie tam pierdoły :)

Podłączony mam kablem od gramofonu RCA-RCA grubości małego palca, ale na zasadzie LFE czyli jednym chinchem, regulacja zajęła mi 4 dni, wtedy znalazłem basstesta, który ma ciągłą niską częstotliwość, i puszczałem ją raz na kolumnach raz na subwooferze,tzn. zabawa odcinkom, co prawda myślę nad oddaniem tego subwoofera, na jakiś inny ale nie wiem czy jakiś w tej cenie by zaspokoił moje oczekiwania.. chodzi mi o najniższe częstotliwości, na które on nawet nie reaguję, a kolumny owszem co mnie trochę irytuje.

Co do kina no to super trzęsie łóżkiem przy efektach(testowałem na Człowiek ze stali). A odcinałem go do filmu 120Hz, do muzyki tak 40Hz-60Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś mi coś poleci co zejdzie poniżej kolumn, czyli 25Hz albo na równo,do ceny dajmy MaX 1400zł to dopłacę te 300 z następnej wypłaty xD

Mam na oku trzy: Magnat SUB 625A, Magnat Betasub 30A, i Heco Victa SUB 251 A

co myślicie o Heco Victa 625A do mnie najbardziej przemawia, pasuję mi do kolumn kształtem, Głośnik i moc ma taką samą jak ten JBL E150P czyli 100W, i schodzi do 27Hz, miał ktoś coś z nią do czynienia ? jak się sprawdza z muzyce? w necie nie ma nic na jej temat

Oj Kolego Kolego , w tej cenie chcesz żeby coś zeszło niżej 25 Hz, nic z tego chyba , że uda Ci się znaleźć jakąś dobrą wyższej klasy używkę a to , że podają w specyfikacjach dolną granicę 25 Hz , nie patrz na to , błąd , tzn "powiem" inaczej , każdy sub zejdzie do ok 20 Hz a niektóre i niżej ( niestety dużo droższe) tylko jego skuteczność spadnie na tyle ,że albo ledwo go będzie słychać albo w ogóle.

Ale zaraz zaraz , że co , że kolumny schodzą Ci na 25 Hz ? Na tych 16-to cm-owych głosniczkach , proszę Cie . Popatrz na suby jakie mają głośniki i nie dają rady. Kolumny ustaw na small w amplitunerze i wtedy w kinie odetnij na jakieś 40-60 a w muzyce ok 80Hz , a jeśli dalej nie będziesz miał satysfakcji z jego grania to popatrz na Taga TSW 200.

Albo inaczej , proponuję poczekać jeszcze kilka wypłat i dozbierać do Defitive Technology Pro Sub 1000 , mam go na 25 metrach , skala w nim zaczyna się gdzieś na 7.00 a ja głośność mam ustawioną w nim gdzieś na 9.00 i wystarczy. To najtańszy sub jaki bym Ci polecił , który daje rady a jeśli ten mały JBL potrzepał Twoim łóżkiem to przy tym będziesz mógł uprawiać sex bez jakiegokolwiek wysiłku :) (sex dla leniwych :) oczywiście żart) .

Co do kolumn Specyfikacja z papieru, ale widzę że Kolumny odtwarzają niższe basy a Sub nawet nie drgnie, no a odcinkom się bawiłem, na 60Hz jest przyjemniejszy i miększy jak dla mnie oczywiście :) No to tak, to pomieszczenie które ja chce nagłośnić jest małe, można powiedzieć 4m x 4m, bo na jednej ścianie jest szafa, JBL grał na +, - na połowę, i zależy mi żeby odciążyć te kolumienki, i żeby to coś zeszło, jak patrzyłem na wykresy to ten Heco już od 20Hz wchodzi z pewną wartością, kiedy JBL przy 20Hz wchodzi z 0

i niee ta cena nie wchodzi w grę :D Nie jestem leniwy :P

Dobra, dziś jeszcze ją trochę pod głośniłem bo się okazało że była trochę za cicho, i zostaję przy niej :)

Zastanawiałem się żeby ją przestawić koło łóżka, jak to się ma do suba z przednim głośnikiem?

Poczekaj , poczekaj, pisząc ją

jeszcze ją trochę pod głośniłem

żeby ją przestawić

masz na myśli subwofer , tak? Nazwałes go/ją ? Konc..ita ? :) :)

Przyjmijmy , że tak , niskie tony nie są kierunkowe więc jeśli sub będzie odcięty nisko to może stać przy samej kanapie i nie będziesz wiedział ze to właśnie z tego miejsca wydobywają się basy , próbowałeś w rogu pokoju , stawiając go właśnie tam można podbić bas, próbuj w którym miejscu będzie najlepiej , Ty masz go w domu a każde pomieszczenie ma jedyną w swoim rodzaju akustykę więc nawet jeśli napisze tu ktoś kto też ma go u siebie to na pewno nie będzie miał takich rozmiarów i tak samo jak Ty umeblowanego pokoju .

jeśli ten mały JBL potrzepał Twoim łóżkiem to przy tym będziesz mógł uprawiać sex bez jakiegokolwiek wysiłku :) (sex dla leniwych :)

to nie tyczyło się Ciebie tylko ogólnie

to nie tyczyło się Ciebie tylko ogólnie

Tak wiem :) przedłużyłem żarcik, że tak powiem :)

Będę chciał przestawić, ale musze zorganizować przedłużacz i posprawdzać resztę okablowania :). I jest jeszcze jedno ale, przy kanapie, a dokładniej za nią mam kaloryfer:D. Przestawiłem sobie przycięcie jak mówiłeś na 80Hz też bardzo fajnie łapie wyższe basiki, ale nie mogę się ostatecznie zdecydować i latam co jakiś czas od 40Hz-80Hz :D z tym że kolumny też puszczam od granicy suba,

Wszystko na ucho , że tak powiem , nie patrzę na info z papieru , mój sub wspomaga kolumny bo czasami lubię gdy bas jest obfitszy i niższy więc włączałem muzę , ustawienia w ampli i przestawiałem odcięcie słuchając , które bardziej mi odpowiada, głośność w subie na początku była za duża bo zawierała się gdzieś między 10.00 a 11.00 , szybko doszedłem do wniosku , że spokojnie starczy 9.00 . W ampli głośność jego 9/10 .

• 2 tygodnie później...

Adek45 mam takie pytanko, jak masz ustawione odcinki, w całym swoim systemie audio, chodzi mi głównie o odcinke kolumn frontowych jeżeli odcinasz, i suba, do muzyki i filmów? chciał bym sobie popróbować :)

Kolumny frontowe mam ustawione na small i chyba to jest dla nich odcięcie a sub na 80Hz i nie zmieniam już tego od dłuższego czasu , poza tym teraz nie mam za bardzo czasu , żeby pobawić się nim zresztą nie potrzebuję , na korektorze wewnętrznym mam trochę podbite niskie tak w okolicach 50Hz , trochę średnicy w okolicach 1000-1200 Hz i to wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.