Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 6w3 sekcja niskotonowa ,prosze o pomoc

Zzyryxy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Witam wszystkich , jestem tutaj nowy i prosze o wyrozumialosc.

Sprowadza mnie do Was przeswiadczenie ze znajda sie tutaj osoby ktore beda mialy ochote pomoc mi w zaprojektowaniu strategii wykonania obudowy do w.w. glosnika .

W zalaczniku podsylam charakterystyke spl oraz parametry glosnika.

Cel to przetwarzanie 100-500 Hz , minimalna roznica przesuniecia fazowego sygnalu w tym zakresie oraz najlepsza zdolnosc przetwarzania stanow przejsciowych.Obudowa bedzie w uproszczeniu sfera wykonana z grubej sklejki - ok 50-60 mm , planuje wrzucic te sekcje nad sekcja sredniotonowa ( ktora jest juz gotowa ) i do tego planuje umiescic podobna obudowe z glosnikiem 27WX do ktorego zaprojektuje obudowe z portem rezonansowym Helmoltza ktory bedzie umieszczony wokol tego glosnika.

Pytanie brzmi czy do 6w3 zamknieta obudowa o pojemnosci 11 litrow zda egzamin ( wykonanie jej bedzie dla mnie bardzo kosztowne i nie chcial bym byc zmuszony do wykonywania nowej )

Oraz czy do 27WX obudowa z rezonatorem Helmotza wykonanym dookola glosnika zda egzamin , ew jakies sugestie odnosnie powierzchni otworu rezonansowego - genralnie wg literatury im wiekszy tym lepiej , ale czy nie przesadze jezeli skroce jego dlugosc do kilku cm ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54919-0-78400700-1400605588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Symulacja 6W3Be pokazuje w jedenastu litrach netto spadek -6dB przy 47 Hz. Szału nie robi, ale działać będzie. Podwojenie tej objętości przesuwa spadek -6 dB na 42 Hz. Odfiltrowanie od dołu nie będzie problemem (choć we znaki da się pik impedancji - przy około 62 Hz), o ile oczywiście prawidłowo zgrasz fazy. Natomiast na drugim skraju przetwarzania głośnik mi się nie podoba, ale chcesz bardzo nisko ciąć, więc tak naprawdę przebieg charakterystyki SPL nie ma większego znaczenia - dominować będą charakterystyki filtrów.

Filtracja będzie bierna czy aktywna?

Ten rezonator działa na zasadzie bass reflexu (rury). Przy dobroci 27WX, wynoszącej 0,56, stosowanie BR jest złym pomysłem. 27WX to głośnik do odgrody otwartej, ew. do obudowy zamkniętej.

Zdecydowalem wiec wykonac w obu tych glosnikach obudoway zamkniete ,to ogromnie upraszcza mi sprawe i sprawi ze zapewne latwiej bedzie ogarnac fazowo ten zestaw , poczatkowo chcialem podlaczyc glosniki pod procesor dzwieku i poeksperymentowac z przesunieciami fazowymi miedzy sekcjami(mam kilka teorii ktore najlatwiej bedzie sprawdzic w ten sposob) ,po testach kiedy bede wiedzial czego oczekuje od zwrotnic zabiore sie za zwrotnice pasywne .Bylo by swietnie jezeli osoba kompetentna dala by mi o sobie znac w tej tematyce( projektowanie zwrotnic )

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

sprawi ze zapewne latwiej bedzie ogarnac fazowo ten zestaw

Raczej nie ma tu związku.

testach kiedy bede wiedzial czego oczekuje od zwrotnic zabiore sie za zwrotnice pasywne

Możesz wejść na minę. Zwrotnice aktywne / procesory nie posiadają raczej możliwości płynnej zmiany dobroci filtrów, a w zwrotnicy biernej można to zrobić. Z kolei procesory często mają korektory parametryczne, których działanie bardzo trudno przenieść na filtry bierne.

poczatkowo chcialem podlaczyc glosniki pod procesor dzwieku i poeksperymentowac z przesunieciami fazowymi miedzy sekcjami(mam kilka teorii ktore najlatwiej bedzie sprawdzic w ten sposob) ,po testach kiedy bede wiedzial czego oczekuje od zwrotnic zabiore sie za zwrotnice pasywne

Bardzo dobry pomysl, pozwoli ci to na zdobycie doswiadczenia a i zrozumienia teorii filtrowania. Zmiana nachylenia filtru oraz jego czestotliwosci plus equalizer parametryczny to wystarczajace narzedzia by osiagnac zamierzony efekt.

Co do liniowosci fazy w zakresie 100-500Hz to raczej trzeba sie zastanowic nad harmonicznymi 3 rzedu i to 300-1500Hz.

Czyli co dzieje sie po stronie glosnika wysokotonowego.

Polepszajac odpowiedz sredniotonowego, wysokotonowego polepszasz automatycznie odpowiedz impulsowa glosnika basowego.

Wiec czysty szybki bas to sladowa 3 glosnikow, lub 2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.