Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat... Używany wzmacniacz do 2k

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownik daniel-de dnia 01.06.2014 - 19:56 napisał

Zdarzało mi się słuchać kolumn dwukrotnie droższych, które grały gorzej niż dwukrotnie tańsze. Fakt zmiany były katastrofalne. Przed zakupem moich obecnych głośniczków bezpośrednie porównanie z dwukrotnie droższymi kolumnami nie wykazało żadnego progresu brzmieniowego. W droższych jedynie stolarka była lepsza. Tu nie ma żadnej reguły.

Cieżko w to uwierzyć. Delikatnie rzecz ujmując.

Sprzedałem kiedyś uznane , popularne Audio Physici używane kilka lat , dołożyłem kilka !!! stówek i kupiłem .... nowe kolumny polskiej manufaktury Studio 16 Hertz ... co najmniej o klasę lepsze .

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

system gra tak ,jak jego najsłabsze ogniwo

Jest to jedna z największych bzdur w audio - na pewnym, rzetelnym poziomie, różnice nie są wcale już tak oczywiste.

A wzmacniacz? No cóż, moim zdaniem, jest to serce systemu.

Bo cóż z tego, że jesteś piękny i młody, jak masz słabe serducho. A pomarszczony dziadek okazuje się być maratończykiem :)

tylko musimy rozróżniać pojęcia "słyszę różnicę" a "słyszę poprawę" bo dla mnie to nie jest to samo :)

Heh, a przy każdej zmianie czegokolwiek, system się otwiera, spada koc etc. - tu już nawet Wałęsa ze swoim zwrotem o 360 stopni wysiada ;)

Gość

(Konto usunięte)

Cieżko w to uwierzyć. Delikatnie rzecz ujmując.

...zapraszam do Trójmiasta na odsłuch u mnie to uwierzysz...tylko nie wiem, czy wyjdziesz z szoku...popieram Zukzuka...spasowanie klocków i akustyka, nie półki cenowe determinuje brzmienie sytemu

Choć brak mi doświadczenia w komponowaniu zestawów, dochodzę do podobnych wniosków.

Nawet odsłuchy w sklepie do mnie nie do końca przemawiają, nie bez powodu ładują furę grosza w pokoje odsłuchowe.

Zastanawia mnie tylko jak taki szarak jak jak :) może zestawić dobrze grający zestaw, który zagra dobrze własnie w moim pokoju.

Pozostaje chyba tylko długa męka przez eksperymenty, wymiany, kup, sprzedaj, aż w końcu wydając oszczędności życia i spadek po przodkach ;) znajdzie się zestaw marzeń.

Od tego jest rynek wtórny, gdzie operując tym samym budżetem, można zmieniać sprzęty w nieskończoność nic na tym nie tracąc.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

system gra tak ,jak jego najsłabsze ogniwo

Jest to jedna z największych bzdur w audio - na pewnym, rzetelnym poziomie, różnice nie są wcale już tak oczywiste.

Moja wieloletnia praktyka i odsłuchy systemów dużo lepszych od mojego tę tezę potwierdzają . Każdy element w audio ( elektronika, okablowanie i kolumny ) , w zależności od klasy ma swoje ograniczenia i nie przeskoczy pewnego pułapu .

Rzetelny poziom - co to jest w Twoim rozumieniu . Jeśli marketowy , to pełna zgoda , cokolwiek pod taki system podłączymy ,róznice będą bardzo małe , ale im wyższej klasy dżwięk sobie budujemy , tym więcej słyszymy ( z tych samych płyt ) i większe róznice w brzmieniu notujemy . Więc może zaproponuj Kolegom , którzy mają wysokiej klasy systemy , aby zmienili sobie okablowanie tegoż na budżetowe , bo przecież wyrzucają pieniądze w błoto . To przysłowiowe najsłabsze ogniwo , w zależności od klasy pozostałych elementów też rózny poziom przyjmie , ale zawsze będzie hamulcowym systemu , ograniczającym i degradującym dżwięk .

Popieram i wierzę Koledze Zico369 - sam miałem podobne doświadczenia .

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Rzetelny poziom - co to jest w Twoim rozumieniu . Jeśli marketowy , to pełna zgoda

Tylko ile to jest sprzęt marketowy, a ile średnia półka - czyli jak ja to nazwałem, rzetelny?

http://www.richersounds.com/products/hi-fi-separates/separates/amplifiers-receivers

Ceny w Polsce są chore, to popatrz może tutaj, bo tak to możemy mówić o tym samym nie wiedząc tego ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.