Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Yamahy DSP-Z9, z zestawem kolumn Yamo D7 5.2. Generalnie - wszystko gra pięknie, nie mam żadnych zastrzeżeń do do brzmienia, czy głośności, szczególnie po przesiadce z Onkyo 579+ Taga platinum. Jedyne czego mi brakuje to HDMI, tunera i radia internetowego... I tu dylemat - mam kupca za około 5-6 tysięcy.

1 - czy dokładając 2-3 tysiące (czyli ok 8-9 tys) kupię coś, co zagra podobnie (albo lepiej), a będzie posiadać tuner radiowy, internet itp ?

2 - wzmak ma swoje lata - czy istnieje szansa że zestarzeje się merytorycznie na tyle, że np, przestanie mi dekodować jakieś standardy dźwiękowe ?

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/112000-wymiana-wzmacniacza/
Gość Gość

(Konto usunięte)

U Ciebie najtańszą opcją byłoby dokupienie odtwarzacza BD z dekoderami HD , DAC-ami na pokładzie i wyjściami analogowymi 5.1. Lub samego odtwarzacza sieciowego jak korzstasz z plików. Będzie też miał wtedy radio internetowe i nie tylko. Pewnie całą przeglądarkę internetową.

Sprzęt masz już wiekowy ale zacny. Nie jestem przekonany, ze w nowym sprzęcie w tym budżecie będziesz miał lepiej. Chyba że jakaś zacna używka. Wtedy raczej tak.

Jeśli ktoś Ci chce za DSP-9 zapłacić 5-6tzł, to się nie zastanawiaj. Kupisz ją sobie ponownie za 3tzł.

Dzięki za odp - mam BDP-7500 Samsunga - -becnie mam podłączone tak, że HDMI bezpośrednio do TV, a audio po optyku do wzmaka - czy lepiej podpiąć audio po analogu wyjsciami 7.1 ?

P.S. - jakbym znalazł gdzieś w zasięgu ręki taką DSP-Z9 za 3 tysie - to bym kupił od ręki na handel ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Masz zestaw kolumn 5.2 jak czytam, więc system siedmio kanałowy Ci niepotrzebny. Ale podłączając po optyku nie skorzystasz z formatów dźwieku HD. Jeśli więc korzystasz z takiego materiału to warto chyba jednak spiąć te klocki analogami. Wtedy formaty HD zdekodujesz w odtwarzaczu. Tylko pytanie jakie on ma DAC-i na pokładzie. Bo równie dobrze może być tak, że uzyskasz gorszy dźwięk niż z Yamahy z DD czy DTS. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, żebyć wypróbował i jedno i drugie połączenia i nam zdał relację z tego co słyszysz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.