Skocz do zawartości
IGNORED

WiMP do Yamahy cd-n500

hengo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

czy ktoś mógłby poradzić mi, jak najlepiej połączyć z komputerem yamahę cd-n500, żeby słuchając muzyki z WIMP korzystać z jej przetwornika a nie karty dźwiękowej komputera (laptopa)?

Znalazłem ostatnio informację o bezstratnym streamingu muzyki z WiMP i chciałbym tego posłuchać na swoim zestawie, ale nie wiem jakie połączenie byłoby optymalne.. rozumiem, że połączenie za pomocą mini-jacka nie ma większego sensu.

Mój zestaw to: Yamaha cd-n500, amplituner Marantz sr5007 i kolumny Monitor Audio BX6.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/112098-wimp-do-yamahy-cd-n500/

Kolejnosc od najlepszego do najgorszego:

1/ DLNA serwer z obsluga WIMP-a - cd-n500 jako klient

2/ HiFace DAC + st5007

3/ HiFace Two + cd-n500

4/ HiFace Two + st5007

5/ wspomniany minijack

W systemie, który masz tak czy siak ograniczeniem jest sr5007, wiec moim zdaniem 5/ wystarczy.

Jaki znowu minijack ? Jaki HiFace Two ?

Ta Yamaha nie ma żadnych wejść oprócz LAN i USB dla produktów Apple i pamięci masowych.

Być może można uruchomić WIMPA na produkcie Apple i strumieniować za pomocą USB do Yamahy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jaki znowu minijack ? Jaki HiFace Two ?

Ta Yamaha nie ma żadnych wejść oprócz LAN i USB dla produktów Apple i pamięci masowych.

Być może można uruchomić WIMPA na produkcie Apple i strumieniować za pomocą USB do Yamahy.

Czytamy ze zrozumieniem autora postu :-) Tam nie ma ani slowa o Apple !

Podałem jedyne możliwe rozwiązanie.

Odpowiadajmy rzeczowo a nie piszmy bzdury.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście, nie pisałem o żadnym urządzeniu apple, bo takiego nie posiadam :)

Próbowałem zainstalować jakiś program do DLNA, ale albo nie mogłem tego zgrać z WIMP, albo z yamahą, albo znowu kosztował jakieś dziwne pieniądze.. chwilowo więc nie wyszło :(

A przy okazji, bo zainteresowało mnie to, o czym wspomniał worldroof nt ograniczenia sr5007 - czy zamiana tego ampli na wzmacniacz o porównywalnej wartości (ok 2000 -2500 zł) dałoby aż tak widoczne efekty w jakości dźwięku?

czy powinienem go zatem sprzedać i kupić wzmacniacz, czy może zbierać kasę i kupić wzmacniacz, który - jak mi to sugerował jakiś sprzedawca w sklepie - podłączyć jako przedwzmacniacz do tego ampli?

Wiem, że zakup amplitunera był pomyłką, po prostu zestaw początkowo miał spełniać zupełnie inne funkcje, a po krótkim czasie okazało się, że te "inne funkcje" mnie nie interesują a tylko muzyka w stereo.. no i zostałem z tym ampli w zestawie..

Podałem jedyne możliwe rozwiązanie.

Odpowiadajmy rzeczowo a nie piszmy bzdury.

Nadal polecam czytanie ze zrozumieniem ( postu autora tematu ! )

Ja podalem 4 alternatywy, w tym bezplatne. Poniewaz autor watku ma komputer, stad rozwiazania z HiFace.

A Apple - czyzbys sprzedawal na allegro wlasnie ? :-) Bo zeby kupowac tylko do tego celu ? hmmm :-)

sorry za spamowanie, ale chciałbym podbić swoje pytanie o amplituner -

worldroof wspomniał, że głównym ograniczeniem mojego zestawu jest ampli sr5007 - czy zamiana tego ampli na wzmacniacz o porównywalnej wartości (ok 2000 -2500 zł) dałoby aż tak widoczne efekty w jakości dźwięku?

czy powinienem go zatem sprzedać i kupić wzmacniacz, czy może zbierać kasę i kupić wzmacniacz, który - jak mi to sugerował jakiś sprzedawca w sklepie - podłączyć jako przedwzmacniacz do tego ampli?

a jeśli wzmacniacz za te pieniądze, to jaki do tych kolumn?

Pozdrawiam :)

Jak już chcesz mieć lepszy dźwięk to sprzedaj ampli i kup wzmacniacz. Apmli w każdym aspekcie psuje dźwięk.

Pytanie czy chcesz kupić nowy czy używany wzmacniacz.

Bo jak chcesz kupić nowy za 2500 to kiepska sprawa ...

Piopio, a NAD C356 BEE? czytałem pozytywne opinie o tym wzmacniaczu..

a jeśli używane, to poleciłbyś coś konkretnego w tej cenie? wydaje się, że jest sporo używanych wzmacniaczy na allegro, ale jak się przejrzy oferty, to w zasadzie - albo same stare technicsy, albo marantze..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy z nich gra inaczej. Ale każdy ciekawie. Poczytaj o nich. Goldnote jest najsłabszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Weź pod uwagę też ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przed podjeciem decyzji o zakupie, nowego czy uzywanego - odsluchy osobiste, odsluchy osobiste...

wybor sprzetu to wybor brzmienia, a to kwestia gustu

tak jakbys pytal nas, powiedzcie, co mi bedzie smakowac :-) od czegos musisz zaczac sam, odsluch u kolegi, znajomych, itp.

• 6 miesięcy później...

Kupujesz takie coś - minix neo x8-h plus i masz problem rozwiązany w 100% a i sporo zapasu na przyszłe pomysły. Streamowanie z telefonu do urządzenia, odsłuch na urządzeniu, cokolwiek sobie wymyślisz to masz. Szczególnie wimpa na flac-u.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.