Skocz do zawartości
IGNORED

Harman/Kardon HK3270 + Monitor Audios RS1 + JAKI ODTWARZACZ CD?

huberttt85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam pytanie o odtwarzacz CD - w tej chwili gra u mnie amp Harman/Kardon HK3270 RDS z Monitor Audio RS1 i Cambridge Audio Topaz CD 5. Odtwarzacz CD jest najsłabszym elementem systemu i gra ostro, mocno górą, dodając do tego jasne RS1 dźwięk jest zdecydowanie za ostry, w niektórych nagraniach wręcz jazgotliwy. Stąd moje pytanie - w którą stronę iść z doborem odtwarzacza CD (budżet do 1000zł, interesują mnie głównie używki)? Zależy mi żeby góra była raczej wycofana, łagodna, natomiast nacisk był położony na dół. Bardzo proszę o pomoc i jakieś propozycje.

Pozdrawiam,

Hubert

Witam serdecznie,

mam pytanie o odtwarzacz CD - w tej chwili gra u mnie amp Harman/Kardon HK3270 RDS z Monitor Audio RS1 i Cambridge Audio Topaz CD 5. Odtwarzacz CD jest najsłabszym elementem systemu i gra ostro, mocno górą, dodając do tego jasne RS1 dźwięk jest zdecydowanie za ostry, w niektórych nagraniach wręcz jazgotliwy. Stąd moje pytanie - w którą stronę iść z doborem odtwarzacza CD (budżet do 1000zł, interesują mnie głównie używki)? Zależy mi żeby góra była raczej wycofana, łagodna, natomiast nacisk był położony na dół. Bardzo proszę o pomoc i jakieś propozycje.

Pozdrawiam,

Hubert

Tak sobie z ciekawości lukłem w te kolumny, jaka mają charakterystykę zdjętą przez miesięcznik audio. Wydaje się, że tej góry to masz trochę w prezencie od producenta głośników. Do tego może jasno grający wzmacniacz ? masz ? no i efekt końcowy ...

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Niestety ale po pierwsze amplituner Twój nie wydaje się godny takich kolumn.

Jak wszędzie powtarzam do Monitor Audio trzeba BARDZO "ciepło" grającego wzmacniacza/amplitunera. Najlepiej jakiś wzmacniacz lampowy. Co nie oznacza że nie znajdziesz tranzystorowego sprzętu w dobrej cenie (pod warunkiem że starszy sprzęt).

Problemem jest dopasowanie impedancji starszego wzmaka do kolumn Twoich - nominalna 4ohm. Wiąże się to z awariami i koniecznymi przeróbkami u ludzi z "głową".

Coś nowszego a grającego ocieplonym dźwiękiem i bezpiecznie współpracującego z 4ohm kolumnami, myślę że poniżej 750zł nie znajdę.

Wydaje mnie się też, ze obecny ampli Twój słabo sobie radzi z kolumnami 4ohm.

CD może i nie jest potęgą, ale gra on delikatnie "ciepło", więc problemu szukałbym w sprzęcie wzmacniającym.

Do 700-1000 zł spokojnie da sie kupić jakiegoś wcześniejszego NADa np 320, 340 czy 350 i nie bedzie góry za dużo, a ciężar przesunie się też trochę na dól pasma.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Dzięki za odpowiedzi. Powiem tak, ten Harman/Kardon to jest najlepszy klocek jaki miałem, gra lepiej od wzmaków za 3, 4 koła, których słuchałem. Myślę nawet że jest "za dobry" do RS1... Zdecydowałem się już na odtwarzacz Music Hall cdac 15.3, niestety przkeroczyłem budżet 2,5 raza, ale warto było, jestem b. zadowolony. Monitory i H/K wreszcie wykorzystywać co potrafią. Jeszcze raz dzięki za aktywność i pomoc, pozdarwiam.

Temat do zamknięcia.

PS. MR RS1 mają nominalnie 8ohm. No i na tego Haramana, chyba niedoceniany klocek, zdecydowałem się po odsłuchach wielu, w tym nowych wzmac. No, robin ma rację, taka "uroda" monitor audio, że grają ostro, średnicą i górą, i dosyć trudno je "złagodzić". Ale z Music Hall jest naprawdę teraz bardzo fajnie.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.