Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy kaseciak Onkyo Integra TA-2570

Szogunwawa

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, proszę o poradę.

Wymieniłem głowicę w Onkyo TA-2630 na stożkową ALPS A668 z allegro, ale problem (brak wysokich tonów przy włączonym Dolby B) został rozwiązany tylko częściowo. Nastąpiła zauważalna poprawa względem starej głowicy, ale nadal to nie jest to (lepiej gra Altus D-60 z głowicą MX Metal Japan). Na nowej głowicy nagrywanie i odtwarzanie taśmy nagranej z Dolby B/C działa bez zarzutu, jednak kasety kupne, oryginalne, nagrane z Dolby B brzmią lepiej z wyłączonym Dolby, bo włączenie Dolby B powoduje utratę wysokich tonów razem z szumami. Doświadczalne stwierdziłem, że im większy ustawi się poziom Playback Level potencjometrami pod obudową, tym działanie Dolby jest mniej drastyczne i zachowuje wysokie tony (do tego zmierzam). Zastanawiam się więc czy sam miernik dB na wyświetlaczu nie przekłamuje wartości. Czy ktoś wie, gdzie i jak reguluje się wskazanie miernika dB na wyświetlaczu względem rzeczywistego poziomu?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie, proszę o poradę.

Wymieniłem głowicę w Onkyo TA-2630 na stożkową ALPS A668 z allegro,

Chyba najgorszą z dostępnych ALPS'ów, ale to tylko moja opinia.

...Doświadczalne stwierdziłem, że im większy ustawi się poziom Playback Level potencjometrami pod obudową, tym działanie Dolby jest mniej drastyczne i zachowuje wysokie tony (do tego zmierzam). Zastanawiam się więc czy sam miernik dB na wyświetlaczu nie przekłamuje wartości. Czy ktoś wie, gdzie i jak reguluje się wskazanie miernika dB na wyświetlaczu względem rzeczywistego poziomu?

Nie wiem teraz, ale jeśli znajdziesz instrukcję serwisową, to coś podpowiem. Albo pojawi się ktoś, kto takiej regulacji dokonał.

Poziom odtwarzania reguluje się według taśmy kalibracyjnej, a jeśli ma się szczęście, to wskazania wskaźników wysterowania, można ustawić korzystając z sygnałów podawanych

na wejścia magnetofonu. Ale to jest zależne od konstrukcji magnetofonu.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A jakie głowice są lepsze i gdzie je dostać?

Poziom odtwarzania to jasna sprawa, dlatego pytam o regulację wskaźników wysterowania.

Napierw jest poziom odtwarzania, a potem wskazania wskaźników. Te rzeczy są ze sobą powiązane.

Polecam ALPS, ale o oznaczeniu w takim formacie LiteraCyfraLiteraCyfra. Np. F4N1.

A668 są bardzo "miękkie" i szybko zauważysz zużycie głowicy.

1. Kasety fabryczne ? o jakich mowach o polskich tandetnych produkcjach ? czy o światowych wysokiej klasy czasami nagrywanych na Nakamichi ? nawet !

2. Poczytaj sobie temat o magnetofonach kasetowych tutaj na forum to Ci się rozjaśni trochę w g łowie i poziomach zapisu i odczytu decków różnych firm - nie są one kompatybilne ze sobą

3. Obce kasety mogą mieć różne poziomy nagrywania i różne skosy co należy sobie ustawić - mówię o skosie głowicy.

4. Podkówek w sprzęcie raczej się nie przestawia bo następuje rozlegulowanie poziomów np odczytu albo zapisu co doprowadza do zdziadowania magnetofonu i nieodwracalnych zmian

5. Mnie się nie udało nigdy odsłuchać prawidłowo kasety nagranej firmowo na dobrym decku przy włączonym dB, po prostu tak mają .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Problem braku wysokich tonów dotyczy głównie kaset polskiej produkcji. Mam kilka niemieckich i amerykańskich i te grają lepiej. Ad. p 5 - czy mam rozumieć, że taśmy fabryczne nagrane w Dolby B zawsze odsłuchujesz na Dolby off?

tzn nie mam już takich kaset bo brudzą tor przesuwu, zasadniczo polskie kasety podłych firm były gorzej niż tragicznie nagrane, były oczywiście lepsze nagrania, bardziej firmowe, ale na żadnym decku nie udało mi się w dB ich prawidłowow odtworzyć nie ma sie czym przejmować.

Teoretycznie kaseciaki powinny mieć kompatybilne poziomy, ale tak nigdy nie było, dlatego system był beznadziejny z tego powodu, co model magnetofonu to inaczej nagrywał.

Oczywiście możesz podnieść poziom odczytu troche 1-3 db, ale za to musisz zmniejszyć poziom nagrywania bo wystąpić mogą przestery, ze względu na błędne już ustawienie poziomu odczytu, który w przypadku nagrywania jest ściśle z tym związanyw przypadku 3 głowic.

Na chłopski rozum mówiąc nie powinno się grzebać a poziomach odczytu i zapisu jak nie są one drastycznie pochrzanione.

Można je ustawić do tego samego modelu magnetofonu, zakładając że ten drugi jest prawdłowo ustawiony.

Mam np 2 x Onkyo 2550 i każdy z nich jest odrobine inaczej ustawiony, ale nie kręce nimi bo nie wiem który jest bardziej ok, a czas z elektroniką zrobił swoje już.

Także puszczaj bez dolby i tyle, ja ostatnio w ogóle zaczynam nagrywać kasety bez red szumów, troszkę szumią, ale za to każdy jakikolwiek deck je odtwarza bez problemu . . . .a mam ich sporo.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.