Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Audio Physic Yara II Superior - pomysły na rozwój toru

youngkoellner

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Około dwóch miesięcy temu zacząłem kompletować docelowy zestaw hi-fi.

Jak dotąd kupiłem:

1) Kolumny - Audio Physic Yara II Superior (w pieknej wersji piano-white), Zastąpiły stare Tonsile, więc subiektywnie efekt jest powalający.

2) DAC - PS Audio Digital Link III

3) Kable głośnikowe - Oyaide Explorer 1.25

4) IC - Oyaide Across 750RR 1.3m.

Zastanawiam się teraz nad dalszymi krokami. Obecnie całość zasila stary japoński wzmacniacz - Pioneer SA-8500 II - pewnie uznacie to za profanację? Szukam więc czegoś, co go zastąpi. Przewiduję, że mój budżet to ok. 5000-8000 zł. Słuchałem dotąd Creeka Evo 50 i podoba mi się jego brzmienie, ale chcę poszukać czegoś innego. Podobają mi się proste konstrukcje dual-mono, nie zależy mi na dużej ilości wejść. Może jakaś sugestia? Z polskich konstrukcji myślałem nad lampowym Linear Audio Research ia-30t MK II, ale jestem w tym nieco jeszcze niedoświadczony.

Chciałem też zapytać o kwestię konwertera USB-SPDIF. Obecnie zasilam mój DAC z USB. Słyszę nieco szumów, poza tym port obsługuje jedynie 16/48. Sam DAC przez SPDIF to 24/192. Czy waszym zdaniem jes sens wchodzć w konwerter? Jeśli tak, to jaki? Myślę poważnie o Matrix X-SPDIF. Czy to dobry wybór? A te dostępne na Allegro ifi audio link?

Stawiam wyłącznie na źródła plikowe (mam Intel NUC i5 jako serwer mediów), Nie mam CD.

Macie jeszcze jakieś sugestie co do mojego toru? Który element, poza wzmacniaczem, wymagałby zmiany? Dodam, że słucham przede wszystkim symfoniki, kameralistyki, elektroniki. No i trochę jazzu.

Dziękuję za sugestie,

Tomasz

Cześć,

Około dwóch miesięcy temu zacząłem kompletować docelowy zestaw hi-fi.

Jak dotąd kupiłem:

1) Kolumny - Audio Physic Yara II Superior (w pieknej wersji piano-white), Zastąpiły stare Tonsile, więc subiektywnie efekt jest powalający.

2) DAC - PS Audio Digital Link III

3) Kable głośnikowe - Oyaide Explorer 1.25

4) IC - Oyaide Across 750RR 1.3m.

Zastanawiam się teraz nad dalszymi krokami. Obecnie całość zasila stary japoński wzmacniacz - Pioneer SA-8500 II - pewnie uznacie to za profanację? Szukam więc czegoś, co go zastąpi. Przewiduję, że mój budżet to ok. 5000-8000 zł. Słuchałem dotąd Creeka Evo 50 i podoba mi się jego brzmienie, ale chcę poszukać czegoś innego. Podobają mi się proste konstrukcje dual-mono, nie zależy mi na dużej ilości wejść. Może jakaś sugestia? Z polskich konstrukcji myślałem nad lampowym Linear Audio Research ia-30t MK II, ale jestem w tym nieco jeszcze niedoświadczony.

Chciałem też zapytać o kwestię konwertera USB-SPDIF. Obecnie zasilam mój DAC z USB. Słyszę nieco szumów, poza tym port obsługuje jedynie 16/48. Sam DAC przez SPDIF to 24/192. Czy waszym zdaniem jes sens wchodzć w konwerter? Jeśli tak, to jaki? Myślę poważnie o Matrix X-SPDIF. Czy to dobry wybór? A te dostępne na Allegro ifi audio link?

Stawiam wyłącznie na źródła plikowe (mam Intel NUC i5 jako serwer mediów), Nie mam CD.

Macie jeszcze jakieś sugestie co do mojego toru? Który element, poza wzmacniaczem, wymagałby zmiany? Dodam, że słucham przede wszystkim symfoniki, kameralistyki, elektroniki. No i trochę jazzu.

Dziękuję za sugestie,

Tomasz

Witam !

Mam te same głośniki a wzmacniacz to Creek Destiny wersja I i to jest bajeczne połączenie polecam .pozdrawiam

Witaj,

zacznę od prostszej sprawy czyli konwertera USB>SPDiF. Proponuję zwrócić uwagę na bardzo dobry, sprawdzony konwerter M2Tech HiFace Two oraz Ifi Audio iLink. To bardzo dobre urządzenie, które powinny w pełni Cię usatysfakcjonować.

Kwestia wzmacniacza - biorąc pod uwagę odsłuchiwane gatunki muzyczne i konfigurację, namawiałbym na posłuchanie wzmacniacza pracującego w czystej klasie A Xindak PA-M Integrated Amplifier oraz jednej z hybryd lampowych Vincent SV-227 lub znacznie lepszej SV-237. Można jeszcze spróbować Roksana Caspian M2. Są to moim zdaniem konfiguracje, które idealnie powinny sprawdzić się w Twoim systemie.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, wszystkie rozwiązania są dostępne od ręki, wszystko można spokojnie porównać w jednym miejscu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.