Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego uważam, że "F" radzi sobie z H znacznie lepiej niż XS , podobnie zresztą z Vandersteenami

oczywista nie znaczy to, że jest lepszym wzmakiem ale do w/w na pewno - sprawdzone empirycznie

No to mam się cieszyć z F-ki czy polować na XS? :-))) Żartuję oczywiście, ale miałem ostatnio ochotę na tego XS-a z wymienionym potkiem. Bym sobie porównyyyywał... 300 jest taka ładna, normalnie cukierek! Żałuję, że u mnie stoi tak nisko na stoliku, co uniemożliwia gapienie się.

... zamówione te drivery ???? jamówię mnie się pyta...

Gość intenser

(Konto usunięte)

kup sobie XS , spokojnie porównasz i zostawisz co Tobie będzie się bardziej podobało

inaczej nie pozbędziesz się rozterek i wątpliwości - innej drogi nie ma

jamówię o nic nie pyta bo wszystko obgadane :)

Nie, nie, żartuję przecież. A XS-a na wykwintnych lampach bym sobie posłuchał z czystej ciekawości. Bo na Sovtekach i Edicronach(?) wydał mi się mniej ciekawy niż F-ka. Jeśli mnie pamięć nie myli, a że może mylić, bo to już trochę czasu upłynęło, stąd moja ciekawość.

" ...bo wszystko obgadane :) "- napięcie sięga zenitu...

No:)

No co mnie podpuszczasz? ;-))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie podpuszczam,myślałem,że ustalenia znasz a widzę że nie...:)) daliśmy sobie siana,nie znamy tych lamp,kosztują co prawda groszę w odniesieniu do ilości ale jeśli to jakieś padło to zostaniemy z kolekcją ok 20 lamp,które wywalimy do śmieci, z drugiej strony,gdyby znać choć jedną opinię na ich temat,to można by wrócić do pomysłu...

Zostałem pewnie pominięty w liście dystrybucyjnej wiadomości ... : -((( Może to i lepiej, jeśli towar nieznany. Chociaż intenser chyba coś wspominał, że lampy zna.. no, nieważne. Dajcie znać, jak będziecie potrzebować "podzielnika kosztów" ;-)))

Ja drivery mam tylko te, co Hyodo San dał..

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zostałem pewnie pominięty w liście dystrybucyjnej wiadomości ... : -((( Może to i lepiej, jeśli towar nieznany. Chociaż intenser chyba coś wspominał, że lampy zna.. no, nieważne. Dajcie znać, jak będziecie potrzebować "podzielnika kosztów" ;-)))

Ja drivery mam tylko te, co Hyodo San dał..

Ale tylko przez zwykłe niedopatrzenie,plis nie posądzaj mnie o intencyjność w tej sprawie...ja też mam tylko drivery fabryczne w nawale przedświątecznych spraw umknęło, więc ja Cię przepraszam w imieniu swoim i intensera i nie przyszłoby mi do łba żeby traktować Cię jako podzielnik kosztów...

Gość intenser

(Konto usunięte)

Nie, nie, żartuję przecież. A XS-a na wykwintnych lampach bym sobie posłuchał z czystej ciekawości.

ja też nie żartuję , nie da Ci to spokoju więc innej opcji nie ma

"podzielnika kosztów" ;-)))

dobre..... :)

Ale tylko przez zwykłe niedopatrzenie,plis nie posądzaj mnie o intencyjność w tej sprawie...ja też mam tylko drivery fabryczne w nawale przedświątecznych spraw umknęło, więc ja Cię przepraszam w imieniu swoim i intensera i nie przyszłoby mi do łba żeby traktować Cię jako podzielnik kosztów...

Nie stało się nic :-))

Proszę nie traktować ze śmiertelną powagą wszystkiego co piszę , zresztą ja wiele postów opatruję uśmiechem lub "puszczam oko" i tak je należy odbierać. Naprawdę nie mam zamiaru nikogo urażać ani się kłócić, tym bardziej, że patron naszego Klubu jest tak wyjątkowy..

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie stało się nic :-))

Proszę nie traktować ze śmiertelną powagą wszystkiego co piszę , zresztą ja wiele postów opatruję uśmiechem lub "puszczam oko" i tak je należy odbierać. Naprawdę nie mam zamiaru nikogo urażać ani się kłócić, tym bardziej, że patron naszego Klubu jest tak wyjątkowy..

To super bo złośliwości w tym nie było za grosz:))

ja też nie żartuję ,

Ale ja żartowałem, po drugim moim "nie" jest przecinek ;-)) . OK, masz większe doświadczenie, może po takim odsłuchu rzeczywiście dopadnie mnie nervosa, żeby F-kę zamienić na XS :-)))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czuwaj!

To polecam się łaskawej pamięci w temacie atrakcyjnych driverów! :-)))

intenser coś wyszuka...:)) t2et2o też może coś doradzi...

Edytowane przez jamówię

W kwestii eFki nic sensownego nie napiszę, bo jej nie mam i nie miałem. Lampy kupiłem na wszelki wypadek ...może kiedyś wszystkie je sprawdzę.

Moja kolekcja obejmuje ponad 20 setów lamp mocy ( takich jak: Motorola, Admiral, GE, Westinghouse, Zenith, Silverstone, Hoffman, Delco, Philco, International, CBS, Heintz & Kaufman, Amperex, Tung-Sol, Sylvania, Raytheon, RCA, Jan) - większość wyprodukowana w USA (+ dwa komplety produkcji japońskiej) i 4 kompletów lamp sterujących (GE, RCA, Sylvania i Mullard), prod. brytyjskiej i holenderskiej.

Na koniec dodam, że czekam na quad Mullard'ów el84 do 300XS, który kosztował kilka razy więcej - niż wszystkie lampy wyżej wymienione. :-(

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W kwestii eFki nic sensownego nie napiszę, bo jej nie mam i nie miałem. Lampy kupiłem na wszelki wypadek ...może kiedyś wszystkie je sprawdzę.

Moja kolekcja obejmuje ponad 20 setów lamp mocy ( takich jak: Motorola, Admiral, GE, Westinghouse, Zenith, Silverstone, Hoffman, Delco, Philco, International, CBS, Heintz & Kaufman, Amperex, Tung-Sol, Sylvania, Raytheon, RCA, Jan) - większość wyprodukowana w USA (+ dwa komplety produkcji japońskiej) i 4 kompletów lamp sterujących (GE, RCA, Sylvania i Mullard), prod. brytyjskiej i holenderskiej.

Na koniec dodam, że czekam na quad Mullard'ów el84 do 300XS, który kosztował kilka razy więcej - niż wszystkie lampy wyżej wymienione. :-(

No i o te sterujące się rozchodzi:))czy one nadają się do eFki?jeśli tak to podaj plis kompletny opis typów tych lamp-dziękuję:))

quad Mullard'ów el84 do 300XS, który kosztował kilka razy więcej - niż wszystkie lampy wyżej wymienione. :-(

I tutaj F-ka jawi się jako mniej drenująca kieszeń ;-)) A Twoja kolekcja- imponująca! Lampy to dobra lokata kapitału.

Nie korciło Cię je wszystkie odsłuchać ???? Ponad 20 setów- toż to rok słuchania !.. No i ucho trza mieć wprawne :-))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak ten wzgląd jest ważny,choć przyznam że nie pomyślałem o tym podczas zakupu,eFka zagrała na zimno na tyle genialnie,że osłupiałem a że NOSy stockowo ma imo genialne to świetny bonus:)). Jakby tak znaleźć gdzieś taką skrzynkę driverów hifi,tak jak skrzynka tamtych NIBów co to ich chyba nie kupujemy, to deklaruję od razu swój udział w zakupach.

I tutaj F-ka jawi się jako mniej drenująca kieszeń ;-)) A Twoja kolekcja- imponująca! Lampy to dobra lokata kapitału.

Nie korciło Cię je wszystkie odsłuchać ???? Ponad 20 setów- toż to rok słuchania !.. No i ucho trza mieć wprawne :-))

Korci ...ale aktualnie mam ważniejsze wydatki, niestety - spore.

Co do lamy 17ew8 - trafiłem tylko na trzy źródła produkcji. Oczywiście Japonia, kraj w którym powstała ta lampa oraz Holandia i Wielka Brytania.

Jeśli chodzi o 6cl6 ...obawiam się, że jest jeszcze gorzej i większość lampek, które wymieniłem ma to samo pochodzenie.

skrzynka tamtych NIBów co to ich chyba nie kupujemy,

Obejrzałem je sobie teraz, sprzedawca USA, same pozytywy, chyba śmieci nie sprzedaje...

Sam nie wiem, nie znam się, 50 USD + P&P za 33 lampki - to chyba nieźle. Możemy je sami "obrandować" : Klub Lebena :-))

Teraz na ebay niewielki ich wybór, może się coś jeszcze pojawi..

Ostatecznie pozostaje ETER . 800 PLN za cały zestaw prosto z Japonii.

Jak oglądam te 17EW8 różnych marek, to odnoszę wrażenie, że wyglądają podobnie do tych noname japońskich, te druciki wewnątrz tak samo powyginane... Może tylko stempelki dostały innych firm.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Obejrzałem je sobie teraz, sprzedawca USA, same pozytywy, chyba śmieci nie sprzedaje...

Sam nie wiem, nie znam się, 50 USD + P&P za 33 lampki - to chyba nieźle. Możemy je sami "obrandować" : Klub Lebena :-))

Jak oglądam te 17EW8 różnych marek, to odnoszę wrażenie, że wyglądają podobnie do tych noname japońskich, te druciki wewnątrz tak samo powyginane... Może tylko stempelki dostały innych firm.

No ale ja mam trzy komplety JANów plus RCA do końcówki,więc zakup lamp mocy póki co mnie nie interesuje ale zakup lamp do pre jak najbardziej. W marcu mojej eFce stuknie roczek i choć lampy w końcówce powinne jeszcze bez problemów pograć dwa następne lata, to drivery chciałbym nabyć, bo nie wiem ile im zostanie. Komplet lamp w Eterze,czyli 4 JANy i dwie HiFi za 8 stówek,to pomysł mocno poroniony,skoro kosz tych driverów można kupić za 5 stów...tylko branding mają inny.

To może trza je kupić?

No ale ja mam trzy komplety JANów plus RCA

.....

To może trza je kupić?

To razem 4 kpl ? A gdzie i po ile kupowałeś? Ja mam 2 kpl JAN i 10 szt RCA, więc 2 szt. RCA bym dokupił. I może kpl. JAN ? Tylko czy ja tak długo będę żył ?? ;-))))

Może trza ... ??? Jeszcze jeden F-kowicz i by było po 50 USD/ na każdego z przesyłką za 25 lampek. Nawet gdyby 5 z nich okazało się do doopy ( w co wątpię, bo to chyba fabryczne opakowania są - a tam jakaś kontrola jakości na pewno była) to zostaje 5 kpl driverów. Grania do za......bania :-))))

Jak możesz, to porównaj swoje lampki Hi-Fi z tym zdjęciem z Ebay ( jest duże powiększenie ) . Nie zdziwił bym się, gdyby były identyczne...

Chyba, żeby bardziej zasadnym było rozejrzenie się za wykwintniejszymi NOS-ami, skoro to one największy wpływ na dżwięk mają. No to już niech się znający na rzeczy wypowiedzą, bo ja się nie znam kompletnie na lampach. Ale po dokładnych oględzinach mogłoby okazać się, że to nasze NO NAME ze stempelkiem np. Hitachi. Bo ile fabryk w Japonii mogło ten typ lampki produkować?

No, ideologię do zakupu dorobiłem chyba :-)))))))))

...i z czymś innym niż Harbeth'y, z którymi niekoniecznie sobie radzi.

Spendor (w mojej opinii) będzie lepszym wyborem.

Może XS , ale F-ka , też tak MI się wydaje, radzi sobie trochę lepiej :-))) A sam piszesz, że na F-ce się znasz.. Jak znajdę inne kolumny albo inny wzmak- to dam znać, OK? A na razie niech sobie razem grają ;-)) Uszy nie bolą!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

JANKi to był jakiś wspólny zakup intensera,jerrego i mój i z tego co czytam to jerry ma na sprzedaż i GE i RCA,bo Lebena już sprzedał:)). Co do zakupu tych driverów to może masz rację...też mi ciągle chodzą po głowie. Może trzeba jeszcze raz do tego podejść...intenser wypowiedz się plis.

Może XS , ale F-ka , też tak MI się wydaje, radzi sobie trochę lepiej :-))) A sam piszesz, że na F-ce się znasz.. Jak znajdę inne kolumny albo inny wzmak- to dam znać, OK? A na razie niech sobie razem grają ;-)) Uszy nie bolą!

No właśnie pisał,że nie ma i nie słyszał...

No właśnie, może słyszał np. z "30" . Nie pamiętam, czy tutaj o tym pisałem, czy na PW, ale ( sorry, jeśli się powtarzam) zamierzając kupić XS wymieniłem parę uwag ze sprzedającymi Lebena, a było ich 2 czy 3, i mieli go sparowanego właśnie z 30.1 . I było to w/g nich nieudane połączenie. A jeszcze jeden twierdził to samo i sprzedawał F-kę a wrócił do XS. Bo spotkać się z masową dezaprobatą na temat SHL5, a już na pewno "3"- nie sposób. Więc cieszmy się tym, co NAS cieszy i raduje nasze uszy. Oczywiście do momentu, gdy usłyszymy coś lepszego.. I wtedy znowu w drogę!

Ale ja już w opinię sprzedających nie wierzę (vide mój zakup kabli 47 Lab ) . Co najwyżej zadowolonych użytkowników ;-))) A najbardziej we własne gusta. Chociaż, prawdę mówiąc, to jamówię swoją żarliwością przechylił u mnie szalę w kierunku F-ki.. ;-)))

No nic, Sylwester blisko, będziemy przechylać znowu ;-))) Do Siego Roku, Klubowicze!!!!

bo Lebena już sprzedał:)).

Co Ty powiesz, komu ???? ;-))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja miałem obie wersje,chyba oprócz intensera nikt tego tak nie posłuchał,dlatego dla mnie i moim zdaniem,najnowsza wersja CS300 jest po prostu najdojrzalsza. Wszystkie cechy,które Hyodo zwarał w X i XS w F zostały skondensowane i dopieszczone,dodatkowo F lepiej radzi sobie z trudniejszymi paczkami. Recenzja Arka Ogrodnika jest dokładnie tym o czym ja myślę porównując wersje XS i F. Dla mnie F jest wzmacniaczem wybitnym i moim zdaniem najlepszą wersją 300 ale to jest moje zdanie,moje uszy,moje gusta moje preferencje i moje słuchanie:)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

I dodaj- w Twojej konfiguracji i w Twoim pokoju (czytaj- akustyce). Wiele czynników powoduje, że sprzęt w jednym miejscu gra lepiej niż w innym. Wystarczy zmienić kabel by okazało się, że lampy, które do tej pory grały nagle przestawały grać (słyszałem nie raz... Dlatego takim ostrożny w gloryfikowaniu jednych lamp nad inne). I podobnie jest z pozostałymi elementami systemu audio. Najważniejsze to znaleźć tzw. synergię.

Edytowane przez wpszoniak
Gość jamówię

(Konto usunięte)

I dodaj- w Twojej konfiguracji i w Twoim pokoju (czytaj- akustyce). Wiele czynników powoduje, że sprzęt w jednym miejscu gra lepiej niż w innym. Wystarczy zmienić kabel by okazało się, że lampy, które do tej pory grały nagle przestawały grać (słyszałem nie raz... Dlatego takim ostrożny w gloryfikowaniu jednych lamp nad inne). I podobnie jest z pozostałymi elementami systemu audio. Najważniejsze to znaleźć tzw. synergię.

No tak ale w gloryfikowaniu XS już taki powściągliwy nie jesteś.

Dodam jeszcze,że intenser ma inny od mojego pokój,inne kolumny i inny zestaw lamp,ma też inne okablowanie a jego zdaniem też F gra dojrzalej...

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Do Siego Roku, Klubowicze!!!!

Do Siego... Do Siego!

No tak ale w gloryfikowaniu XS już taki powściągliwy nie jesteś.

Dodam jeszcze,że intenser ma inny od mojego pokój,inne kolumny i inny zestaw lamp,ma też inne okablowanie a jego zdaniem też F gra dojrzalej...

Jeżeli prześledzisz moje wypowiedzi, to zauważysz, że chwaląc 300XS nie porównuję do F, a jeśli już to się zdarza to nigdy nie wyrokuję co lepsze, bo co dla mnie lepsze to nie dla Ciebie... W efekcie mamy różne wzmacniacze, z których obaj jesteśmy zadowoleni.

Edytowane przez wpszoniak
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Do Siego... Do Siego!

Jeżeli prześledzisz moje wypowiedzi, to zauważysz, że chwaląc 300XS nie porównuję do F, a jeśli już to się zdarza to nigdy nie wyrokuję co lepsze, bo co dla mnie lepsze to nie dla Ciebie... W efekcie mamy różne wzmacniacze, z których obaj jesteśmy zadowoleni.

No dokładnie,więc jak prześledzisz moje wpisy to w nich wszystkich znajdziesz frazę:moim zdaniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.