Skocz do zawartości
IGNORED

Szkodliwosc sluchawek (wplyw elektromagnetyczny)

speedy

Rekomendowane odpowiedzi

Zona juz i tak krzywo patrzy.

Dla niej to doslownie wszystko gra tak samo, a ja swiruje.

Mowisz ze znasz lepsze sluchawki w cenie 700 (tyle mnie kosztowaly u autoryzowanego) ze swojego punktu slyszenia?

Duzo nie sluchalem konkurencji w tej cenie, bo z tym jest ciezko.

Obecnie slucham duzo mniej ambitnej muzyki (klasyki, jazzu), a wiecej energicznej (rozne odmiany rocka, elektroniki - nie techno z dyskoteki).

AKG mnie zrazilo kazdymi sluchawkami ktore od nich slyszalem.

Nie chce nikogo obrazac, ale jak na moje preferencje, to te ich budzetowki nie sa dla mnie nawet w najmniejszym stopniu akceptowalne (doznaje po prostu szoku, i caly czas sie zastanawiam za co je niektorzy chwala).

Moze wstyd, ale Grado nigdy nie slyszalem, choc widzialem troche fanow na tym forum.

Nie wiem za jaki czas bede szukal czegos innego, bo jak slucham kolumn, to nie ukrywam, nadal mnie korci.

Jak tak dalej pojdzie, to zona mnie wysle do psychologa - haha.

Znam to ;)

Moje narzeczona też z początku patrzała na mnie jak na wariata, ale jak sprzedałem swoją chyba piątą parę słuchawek i zamówiłem szóstą, to jakoś się z tym pogodziła i już mnie nie męczy :)

Jeżeli chodzi o AKG, to ta firma ma dwie pary cholernie dobrych słuchawek - modele: K550 i Q701

Oba grają różnie, pełno recenzji w necie, także polecam lekturkę przy kawie żeby wstępnie zaznajomić się z czym miałbyś do czynienia :)

Miałem AKG K550 u siebie przez 3 miesiące i nadal uważam, że to referencja w swojej klasie cenowej.

Sprzedałem je, bo były jednak dla mnie zbyt liniowe, za suche - K550 grają jak monitory studyjne, bez akcentowania jakiegokolwiek z pasm, natomiast Q701 są bardziej muzykalne i relaksujące (z akcentem na wysokie tony i przestrzeń)

Jeżeli jesteś z okolic Łodzi to masz rzut beretem do sklepu q21.pl, oni tam mają bardzo duży wybór słuchawek także jest w czym przebierać.

Jeżeli mieszkasz gdzieś przy Wrocławiu to jest mp3store z jeszcze większym wyborem.

Jedno co Ci mogę napisać z całą pewnością: omijaj szerokim łukiem wszelkie słuchawki Denon'a i większość Beyerdynamic (no chyba, że wyższe modele z driverami Tesli)

Te dwie firmy kreują sound, który z tego co się zorientowałem nie jest pod Twoje preferencje brzmieniowe :)

Ultrasone też omijaj, bo oni mają ceny z pupy za ich słuchawki.

Audio-Technika ma dziwną ergonomię i dziwny (taki jakby kartonowy) styl brzmienia.

Co byś nie kombinował, to i tak wszystkie drogi prowadzą do słuchawek planarnych (ortodynamicznych) :D

Słuchawki klasy HiFiMAN HE-500 grają już tak wysokiej jakości dźwiękiem, że dopiero bardzo dobrze akustycznie zaadaptowane pomieszczenie, z nienajgorszymi kolumnami dorówna HiFiMAN'om

No ale to trzeba trochę czasu, żeby przekonać samego siebie i otoczenie, że wydać na słuchawki 3000 pln to słuszna decyzja :P

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Audio-Technika ma dziwną ergonomię

To jaką ergonomię mają grado sr325? ;)

Jak tak dalej pojdzie, to zona mnie wysle do psychologa - haha.

Przygotuj się na to, że to postępuje. Najpierw zaczyna się od regularnych wymian sprzętu, później gromadzenia (bo przecież ze starym, równie dobrym, się nie rozstaniesz), po pewnym czasie wkroczy małżonka, później psycholog, psychiatra i już jesteś o krok do pokoju bez klamek ;)

Słuchawki klasy HiFiMAN HE-500 grają już tak wysokiej jakości dźwiękiem, że dopiero bardzo dobrze akustycznie zaadaptowane pomieszczenie, z nienajgorszymi kolumnami dorówna HiFiMAN'om

Czym je pędzisz?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Miałem AKG K550 u siebie przez 3 miesiące i nadal uważam, że to referencja w swojej klasie cenowej.

Sprzedałem je, bo były jednak dla mnie zbyt liniowe, za suche - K550 grają jak monitory studyjne, bez akcentowania jakiegokolwiek z pasm, natomiast Q701 są bardziej muzykalne i relaksujące (z akcentem na wysokie tony i przestrzeń)

Jesli K550 maja cos wspolnego ze szkola K530, to podziekuje.

A z ta liniowoscia sluchawek to juz podchodze z wielkim dystansem.

Prawie kazdy model znajduje kogos kto mowi ze dane sluchawki graja liniowo lub studyjnie.

A w praktyce, kazde brzmia inaczej, jak i od strony teoretycznej grafy pokazuja ich odmienne charakterystyki, wiec jakim cudem te wszystkie sluchawki sa liniowie?

Jedno co Ci mogę napisać z całą pewnością: omijaj szerokim łukiem wszelkie słuchawki Denon'a i większość Beyerdynamic (no chyba, że wyższe modele z driverami Tesli)

Drivery Tesli?

Tej czeskiej firmy?

Kiedys slyszalem jakies Denony w okolicach 1000 pln w sklepie dedykowanym Denonowi.

Nie pamietam jaki to byl model (to byly raczej sluchawki zamkniete lub pol-otwarte, z budowy podobne do CAL), ale gral bardzo jasno (na plus), a czasami az za jasno (klucie, na minus).

Nie mniej jednak caloksztaltowo mnie zaskoczyl i wywarl dobre wrazenie.

Co do driverow Tesli, to mnie zainteresowales.

Nie wiem jak to obecnie wyglada z ta firma (wiele schodzi na psy), ale ich niektore glosniki (szczegolnie szerokopasmowe) z lat 80-tych to robia na mnie wrazenie.

Raz nawet opracowalem z kolega wlasne niewielkie kolumienki.

Po latach mu odsprzedalem, bo wole wieksze kolumny.

Jesli ich derivery w odpowiendniej obudowie potrafia zagrac w podobnym stylu jak ich dawne szerokopasmowe glosniki, to bez wahania bym zamienil swoje HD 598.

A niech Cie! - haha.

Teraz pewnie bede rozkminial temat Tesli na rynku sluchawek (o ile sie znacznie nie pogorszyli).

Przygotuj się na to, że to postępuje. Najpierw zaczyna się od regularnych wymian sprzętu, później gromadzenia (bo przecież ze starym, równie dobrym, się nie rozstaniesz), po pewnym czasie wkroczy małżonka, później psycholog, psychiatra i już jesteś o krok do pokoju bez klamek ;)

Wymiany ze wzgledu na pogon za kroliczkiem prowadze juz dluzej niz 10 lat, wiec nie jest to dla mnie start.

Na szczescie czestotliwosc powazniejszych zmian nie ma u mnie znacznych przyspieszen, a jedynie koszta sie zmieniaja, na wieksze.

Bardziej niz halasu z otoczenia obawiam sie czy HD 600 pokaza wystarczajacy poziom zeby zrekompensowac mi brak mozliwosci korzystania z kolumn.

Nie zastapia, zwlaszcza HD600, ktore sa wyjatkowo wymagajace wzgledem wzmacniacza. Nie uczynia tego tez i AKG K812, ale to chyba najbardziej uniwersalne nauszniki sa (pomijam ich cene, ale jesli masz duzy rozrzut muzyczny to jest to najbezpieczniejszy wybor) i potrafia grac na wysokim poziomie rowniez ze zwyklych sprzetow przenosnych, warto wiec je rozwazyc, zwlaszcza jesli nie masz w planach wydawac fortuny na wzmak sluchawkowy. Poza tym, na poczatku bedzie Ci bardzo ciezko, ale do grania sluchawkowego nalezy sie niejako przyzwyczaic i oswoic z nim, wowczas Twoja percepcja sie poprawi i bedzie to gralo nieco lepiej niz na wstepie.

AKG mnie zrazilo kazdymi sluchawkami ktore od nich slyszalem.

Uprzedzajac ;')) K812 nie maja wiele wspolnego z nizszymi modelami, to zupelnie inna bestia jest, dajaca duzo muzycznego komfortu, zadnej suchosci i poprawnej liniowosci ;'))

To jaką ergonomię mają grado sr325? ;)

Tragiczną!

Od pakowania po pizzy, po wygodę użytkowania.

Grado mają wygodę chyba nie większą niż nauszniki brytyjskich operatorek radarów podczas II wojny światowej.

Czym je pędzisz?

To co w stopce - Audio-GD NFB-10ES3

Drivery Tesli?

Tej czeskiej firmy?

Nie wiem kto jest autorem projektu i kto wykonuje te drivery, ale z opisów wynika jakby to był czeski design:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.