Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana NJM4580D na OPA2132

kerm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy mogę takiej zmiany dokonać bez żadnych modyfikacji ? Czy te kostki są ze sobą zamienne ? Dokładnie kiedyś zakupiłem tutaj na forum dwie kostki opa 2132 i ostatnio w ręce wpadł mi wzmacniacz TA-F220 i chciałbym się z nim trochę pobawić (po eksperymentować) w ramach wolnego czasu. W nim właśnie siedzi ta kosatka njm4580D i zastawiałem się nad jej zmianą na niby lepszą OPA2132.

https://www.audiostereo.pl/topic/114517-zmiana-njm4580d-na-opa2132/

Racja ! OPA2132 to bardzo przestrzenna kość, ale dźwięk jest dość matowy (suchy?). Lepszy brzmieniowo jest OPA2134, ale przestrzeń, separacja jest trochę mniejsza (wolę 2134, za gładki,ciepły i pełny dźwięk).

vit67 zgadzam się co do 2132, ale nie chciałem wcześniej koledze kerm nic sugerować przed odsłuchem. No ale już za późno.

Najlepsze doświadczenia mam z Muses 8820, LME49860NA, LME49720na oraz AD8620, ale wszystko zależy do czego i w którym miejscu toru użyte. OPA2132 nawet już nie próbuje, bo najczęściej zamula i wieje nudą. Taki łagodny dzwięk, ale bez życia. OPA2134 nie miałem niestety okazji, a czekam jeszcze na OPA2604 z ciekawości.

Trudno nie przegrać z MUSES01, ale cena ~125 zł za sztukę jest raczej zaporowa. W Asusie Xonar Essence One potrzeba 4 scalaki w I/V + 2 w filter stage, co daje 750 zł na same opampy. A do tego jeszcze bufor wyjściowy. MUSES01 ma chyba ciut mały prąd wyjściowy by tu się sprawdzał, chyba że z dobrymi kablami (o niskiej pojemności).

OPA2134 może sprawdzę, bo w sumie drogi nie jest.

A słyszałeś może o czymś takim jak THS4032? Za granicą się tym mocno podniecają, w PL nigdzie nie widzę do kupienia. Cenowo 10-15$ na ebay + podstawka, czyli w normie jak na opamp audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.