Skocz do zawartości
IGNORED

wygłuszenie pokoju

pawcio-waty

Rekomendowane odpowiedzi

Nijaki jak widzisz napisalem to w diy myslalem ze mi cos ciekawego podpowiecie ale jak narazie to wiekszosc widomosci wyglada nastepujaco "nawal mebli bo pokoju" lub "obloz kolumny kupą" najbardziej boje sie ze slucham kogos kto ma wpokoju pelno szaf 2 wyrka i efekt w stylu "lewy gra 2 razy glosnij niz prawy w kacie samo dudnienie a w miejscu gdzie siedzi totalny brak dzwieku bo kanaly ma w przeciw fazie" a ustroje rozpraszajace widzial tylko na zdieciach komory bezech. tonsila :-) .

Pawcio- waty - zadziwiasz mnie.

Jesteś juz tak mądry że za cholere nie wiem po co sie wogóle pytasz.

pozdr.

Weź te ściany oklej wytłoczkami, sofę zrób ze skrzynki po kartoflach poprzylepiaj jakies kliny i poduszki na ściany bo i tak wiesz już, że tylko wtedy będziesz miał tę upragnioną bazę, fazę i stereo (chociaż jeszcze nie wiesz co to jest).

Widzisz to sie nazywa paranoja nie mowilem o tobie a ty juz mnie prubujesz jawnie i inteligentnie obrazic czlowieku czego ty nie rozumiesz ? Jak chce sobie posiedziec w ladnym otoczeniu to ide do gury do salonu sprzet audio mam w piwnicy w pokoju bez okien z dzwiami na ogrud po co mam znosci z gury meble ? mam pieniadze ale nie bede kupowal czegos co moge zrobic samemu po za tym zrobiles cos kiedys wlasnorecznie wiesz jaki to bajer ? newat jezeli efekty nie sa porazajace to i tk cieszysz sie nimi jak dziecko oczywiscie tylko do mometu jak ktos przyjdzie i powie ze shit masz a nie sprzet :-) ktos kogo za znawce w temacie uwazasz oczywiscie .

Zanim zaczniesz klepać bezsensowne wpisy weź człowieku poszukaj wpisów innych dyskutantów w DIY to sie domyslisz że jednak i oni i ja coś zrobili sami.

DIY nie oznacza dokładnie - "zrób se sam" (czyt. "byle jak"). Tu również jest zasada że z piasku bata nie zrobisz. A właśnie próbujesz. I bardziej doswiadczeni ludzie Ci to tłumaczą.

A ty koleś ich obrażasz.

I w dodatku jesteś megalomanem.

romekp - Xajas gdzieś przepadł - on robił te rezonatory hemholtza i pewnie by dokładnie wyjaśnił. Mnie sie zdaje że chodzi tylko o ustawienie ustroju rezonansowego na bas w miejscu gdzie ciśnienie akustyczne jest największe. Dlatego sie je ustawia w rogach pomieszczenia. Tam gdzie najwięcej powierzchni odbijających, tak zeby w poblizu ustroju tworzyło się najwiecej wezłów fal.

pozdr.

romekp:

Piszac, ze rezonans jest w okreslonym punkcie mialem na mysli przestrzen oczywiscie, nie doslowny punkcik.

Najczesciej wyloty stawia sie w kierunku otwartym - czyli na pokoj, nie w kierunku do sciany (to chyba logiczne, kiedy wstawiasz je do naroznika pomieszczenia).

pawcio-waty

->jak widzisz napisalem to w diy myslalem ze mi cos ciekawego podpowiecie ale jak narazie to wiekszosc widomosci wyglada nastepujaco "nawal mebli bo pokoju" lub "obloz kolumny kupą"

No, ale na pytania z poczatku watku odpowiedz chyba jakas dostales ;).

Zachowujesz sie jakbys rzucal pytanie w stado baranow i cieszyl sie jak kazdy wyrywa sie do odpowiedzi, do tego, ten, ktory nie zrobi Ci rysunku jest tym, ktory sie nie zna, ale glos w sprawie zabiera...

I znowu przypomniales o tej komorze bezechowej, ja zaczynam podejrzewac, ze to jedyny ustroj akustyczny jaki Ty widziales ;). (oprocz wytloczek po jajkach ;) ).

Narzekasz, ze nikt Ci nie dal gotowego przepisu, ale czy o to zapytales?, przypomnij sobie o co pytales (podpowiedz - patrz na poczatek watku).

Pozdrawiam wszystkich adwersarzy, pana producenta i wszystkie aktorki ;)

Mniej wiecej, inaczej mowiac, miejsce, gdzie nastepuje zwiekszenie cisnienia akustycznego fali o danej czestotliwosci (tej rezonansowej).

I dla zobrazowania taki przykladzik (uproszczony, wymyslony, wartosci nie musza miec pokrycia w rzeczywistosci).

Np. dlugosc (boku a) sufitu ma 6m, i wystepuje w pomieszczeniu rezonans na np. 2kHz, ustalono (zasymulowano), ze uklada sie on dokladnie w srodku szerokosci sufitu (bok b), a max. cisnienie osiaga na 2 i 4m dlugosci sufitu.

Teoretycznie wrzucenie czegos rozpraszajaco-tlumiacego w tych miejscach powinno pomoc z tym rezonansem.

A zeby nie bylo, ze helmholtz to musi byc skrzynia ;), obejrzyjcie to:

u producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w pokoju:

Ukryta Zawartość

I da sie tak wykombinowac ustroj, zeby sie ladnie wkomponowal w pokoj ;), a i wykonanie DIY jest mozliwe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano - widać że da się to ładnie zrobić :))) Z tego mozna jakąś lampe zrobić albo elementy regału... (i znowu wracamy do mebli ;) Przy okazji widac że autor rezonatora ma pomieszczenie całkiem normalne - z dywanem i kilimem...

Są gdzieś plany konstrukcyjne tego rezonatora z rur?

pozdr.

czy ktos wie gdzie w Wawce dostac aku plyty isover???????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w jakiej cenie jest paczka i ile w takiej paczce jest sztuk????, z gory dzieki:)

Ukryta Zawartość

W składach budowlanych!

Isover to wata mineralna do ocieplania budynków. Po rzecięciu mocno pyli. Jest w dośc cienkich arkuszach na oko 2,5-5 cm zwykle zwiniętych w rolkę.

pozdr.

Ale nie polecam włókien mineralnych do stosowania bazpośrednio w pomieszczeniach mieszkalnych. Chodzi o ten pył który może drźnić gardło i oczy. Są jeszcze twarde płyty typu Isover ale nie wiem czy maja tak dobre właściwości stratne.

Neutralna jest wata lateksowa. Mozna ją kupić w sklepach z materiałami krawieckimi - od 1,5-2,5 cm grubości, cięta z metra - rolka ma zwykle 1,4-1,8m szerokości. i kosztuje może 2zł. Przy odrobinie wprawy mozna to składac w grubsze arkusze a nawet szyć.

Gąbka tapicerska też jest tania - 20-30zł. za materac grubości 4-5cm.

Wszystko zalezy do czego jest to potrzebne.

pozdr.

Płyty z włókna szklanego tapiceruje się materiałem; przy jego wyborze trzeba osiągnąć kompromis: z jednej strony ma zatrzymywać włókniny, z drugiej być transparentny dla dźwięku. Myślę, że tak zabezpieczone ustroje, nie narażone na udary mechaniczne, nie stanowią zagrożenia.

• 7 miesięcy później...

Mam bardzo trudny orzech do zgryzienia.

Mój pokuj jest bardzo kiepski pod względem akustyki. Znajduje się on na poddaszu. Ściany są z płyty kartonowo-gipsowej na konstrukcji drewnianej .Pod płytą jest wełna mineralna .

I jak się włączy głośniej muzykę to wysokie-średnie tony tak strasznie piszczą, świszczą i rzępolą. Najwyraźniej jest to odczuwalne przy dźwięku talerza perkusji.

Chciałbym się tego efektu pozbyć .

Dodam, że na nadmiar basu nie narzekam jest go nawet za mało.

Jaki materiał zastosować ? co będzie dawać najlepszy efekt przy małych kosztach .

Nie musi to wyglądać super ładnie. Chodzi o to żeby było tanie, dało w miarę dobry efekt, i nie było brzydkie.

Myślałem nad gąbką. Przykleić (lub jakoś inaczej zamontować) na całą ścianę lub ściany , tylko że nie wiem jaką grubość i jaki to da efekt.

Co byście jeszcze innego proponowali (wełnę, jakieś maty, itp.). Mile widziane propozycje z podaną ceną i miejscem gdzie można go kupić.

Dodam, że mieszkam w Opolu.

niedzwiedziu

Problemow masz kilka, tego co pisesz to sciany do poprawki oraz wytlumienie/rozproszenie.

Jesli klasniej i slyszysz "trzepoczace echo" (flutter echo - dla uzycia szukajki ;) ), kiedy wysokie tony kluja w ucho, to potrzeba Ci podzialac na to. Najprosciej, to plaskie naprzeciwlegle sciany podtlumic co nieco. Najszybciej dostaniesz pewnie gabke, duze platy kupisz u tapicera (np. na wyspie w opolu), w sklepie chemiczno-wielobranzowym na krakowskiej (miedzy empikiem a PKP), w hurtoweni tapicerskiej - bodajze na strzeleckiej. Kup raczej grubsze platy.

Mysle, ze na scianie bocznej - tej z oknami (odcinki sciany - 1,5, 1,2 i 0,5 m) za zaslonami welurowymi powiesze jeszcze arkusze gladkiej gabki o grubosci powiedzmy 20 mm - beda niewidoczne. Dodatkowo mysle umiescic na scianie za kolumnami dwa arkusze gabki (np. w ramach drewnianych obszytych tkanina) o grubosci powiedzmy 5 cm i wymiarach 1m x 1,20m (arkusz gabki tapicerskiej ma bodajze 1,20m x 2m, wiec wyjda dwa o takich wymiarach).

I tu moje pytanie:

Czy zostawic arkusze jako gladkie, czy tez dodatkowo zlecic wyciecie na ich calej powierzchni piramidek o wysokosci powiedzmy 2cm. W takim przypadku trace na calkowitej masie (objetosci gabki). W miejscach wycietych wglebien gabka bedzie juz tylko gruba na 3cm. Mysle jednak ze dzieki piramidkom dodatkowo zwiekszy sie rozpraszanie.

Jak sadzicie, ktore rozwiazanie bedzie lepsze ? Trzeba wziac tez pod uwage fakt, ze z piramidkami bedzie wiekszy koszt...no ale jesli mialoby byc lepiej pomimo ubytku masy materialu tlumiacego ?

Jaka grubość gąbki będzie najodpowiedniejsza?

Lepszy efekt będzie po przykryciu całej ściany czy może po kawałkach o większej grubości?

Czym gąbkę przymocować do płyty gipsowej?

Z ciekawości spytam się jeszcze czy położenie na płytę gip. płyty wiórowej załóżmy o grubości 2.5 cm. polepszy właściwości akustyczne ściany .

Płyta wiórowa musiałaby być chyba bez laminowanej powierzchni więc będzie niezbyt piękna. Może MDF -przynajmniej w miarę łatwo go czymś pomalować. Nie musi być nawet 19mm, wystarczy pewnie jakiś 8-16. Albo elegancka sklejka przycinana na wymiar w supermarkecie. Na to jakaś bejca, woskowanie czy pokost (?) bo lakier może za twardy. No wnie wiem to tak mi przyszło do głowy.

A w ogóle to jestem zwolennikiem rozwiązań "nieaudiofilskich" czyli nie ma to jak obstawić się regałami z książkami. Regaliki w końcu łatwo zrobić a jak brakuje książek to przecież biblioteki uczelniane i nie tylko pozbywają się często różnych ciekawych pozycji jak stare branżowe słowniki rosyjsko-polskie dla przemysłu naftowego, rozmówki, polsko-serbochorwackie, rachunek różniczkowy w przestrzeniach n-wymiarowych w zastosowaniach praktycznych itd, itd. Niestety tak naprawdę jedynym problemem w większości przypadków nie są nawet koszty tylko miejsce -i tak w moim mieszkanku musiałbym zawiesić regalik z książkami (lub co gorsza wytłoczki jajeczne) w „dużym” pokoju nad łóżkiem oraz nad stołem. No niezbyt by to było przyjemne. Poza tym jedna ze ścian jest zbyt rachityczna na wieszanie cięższych półek (budownictwo, psia krew). Ot, to takie moje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.