Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Gale 3030?

Dymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :)

Jako, że już niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem kolumienek Gale 3030, chciałem zapytać jaki wzmacniacz mi do nich możecie polecić?

W tej chwili mam zestawik, który niedługo pójdzie do ludzi (Diora WS-502, kaseciak MDS-502 i kompakcik CD-502, oraz taki dziwny mały, stary Denon DCD-300). Oczywiście mam do tego jeszcze CD, który sobie zostawiam (Sony CDP-XE310). Zostawiam z dwóch względów - pierwszy: na razie brak kasy na jakiś lepszy ; drugi: czyta dosłownie wszystkie płyty :)

Więc mój zestaw będzie wyglądał tak: Sony CDP-XE310 -> wzmacniacz -> Gale 3030

I teraz pytanie - co możecie mi polecić? Myślę, że jak się pozbędę wszystkiego i dołożę troszke to będzie z 500-550zł.

Oczywiście najbardziej zależy mi na jak najlepszym dobraniu wzmacniacza do kolumn (raczej dłużej z nimi pobędę), ale nie ukrywam, że chętnie zanabyłbym jakiś wzmacniacz Sony. Powód? Jeden pilot do wzmaka i CD :)

Z tego co mi wiadomo, to powinienem dobrać jakiś "ciepłobrzmiący" wzmacniacz do tych kolumienek. Zgadza się?

Czy jakieś niedrogie Sony będzie się nadawało? Myślałem, o którym z najtańszych MOSFECiaków. Czy może darować sobie Sony na rzecz jakiegoś HK, NADa lub czegoś innego?

Wiem, że powinienem sam posłuchać konkretnych wzmacniaczy na moich kolumnach (i będę starał się tak robić), ale lepiej już wcześniej wiedzieć, czy to w ogóle będzie miało prawo dobrze zabrzmieć :)

Jeśli macie jakieś typy - śmiało. Każda sugestia mile widziana :)

A tak przy okazji - mój Soniak ma wyjście optyczne. Czy będzie dało się je wykorzystać w tak tanich wzmacniaczach? Czy nie warto?

I jeszcze jedna sprawa - kable (głośnikowe i interkonekty) dobiera się już po skompletowaniu całego sprzętu, nie myle się?

https://www.audiostereo.pl/topic/11478-jaki-wzmacniacz-do-gale-3030/

mam 3040

nada odradzam z calych sil

te kolumy budza sie jak napedzisz je czyms ostrym, nad zagra niskimi i srednica o wysokich tonow nie wyciagniesz za chiny ludowe

z tanszych to polecam cambridge audio albo yamache

z allegro jak sie postarasz wyrwiesz fajnego wzmaka za okolo 400pln

hk juz bedzie lepszy - o nadach zapomnij - takie jest moje skromne zdanie

O ile Mateuszek ma racje z tym zmuleniem Gale (nie sluchalem, tak sobie gdybam) przez NADa, proponuje posmakowac jakiegos Rotela, z mojego doswiadczenia zaden nie mulil, a wrecz przeciwnie ofensywa i wykop z zachowaniem detali na gorze byly zawsze cecha dominujaca w brzmieniu tych wzmakow (ja smakowalem tylko dolne polki :-(

Wyjscie optyczne wykorzystasz jedynie stosujac zewnetrzny przetwornik - standalone np. taki jak moj lub wbudowany w pre lub integre. Mam tez takowa integre (najmniejszy z modeli Luxmana LV-113, LV-117, LV-109) z wejsciami 2xcoax i opt. Fajne rozwiazanie, jezeli jest sie szczegolnie przywiazanym do jakiegos transportu (jak Ty). Wzmacniacze takie robil takze Technics, okreslajac je jako "cyfrowe", co jest druga po klasie AA "fajna" nazwa tej firmy. Aczkolwiek ten wbudowany przetwornik gra dla mnie troche gorzej niz prosiak i uzywam go wlasciwie tylko do PC.

W Elektrycznej Pomarańczy słuchałem ich na jakimś Cambridge'u (chyba 540). Nowy 1600zł, więc na razie mogę pomarzyć :) Poza tym na Source Direct były wg. mnie zbyt "ostre" wysokie tony. Gdy zwróciłem na to uwagę, Pan z obsługi spojrzał na przewody i powiedział, że w sumie nie dziwne, bo interkonekt jest taki, który uwypukla wysokie częstotliwości. Nie wiem ile w tym prawdy ;)

W każdym bądź razie, brzmienie które tam "uzyskałem", było, jak dla mnie, piękne. Inna sprawa, że dopiero wkraczam w "świat audiofilstwa", więc za wiele wypowiadać się nie mogę.

Dlatego właśnie pytam, co Wy doradzicie? Moze ten Cambridge wcale nie jest taki dobrych do tych Gale? Może jest coś lepszego w granicach 500zł?

Jeszcze taka sprawa - nie zawracać sobie głowy wzmacniaczami Sony?

Myślałem o wzmacniaczach z serii TA-FE xxx R (na MOSFETach)?

Np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy lepszym zakupem byłby niby niższy model, ale z serii ES?

Np. ten

Ukryta Zawartość

Ale mówie - jeśli uważacie, że to zły wybór - nie będę się upierał :)

P.S. Tak od siebie dodam, że chętnie bym kupił wzmacniacz z pilotem.. dlatego niezbyt chętnie patrze na starsze konstrukcje. Jak i te nowsze, dobrych firm, ale bez pilotów. Chociaż - i bez pilota da się żyć ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż... wyszło, że kupiłem (w sumie niedrogo) kota w worku. Wylicytowałem tego Soniaka (TA-FE600R na MOSFETach). Cena w sumie niewielka (375zł razem z CD Sony z padającą optyką). Zobaczymy jak to będzie grało... Jeśli kogoś by to interesowało, to będę mógł opisać różnice między tym Sony, a Diorą WS-502 ;)

A jak Sony nie podejdzie, to zawsze można sprzedać i szukać dalej :)

• 3 miesiące później...

Witam.

A ja może spotam odwrotnie ..... Czy wg was Gale 3030-3040 w pomieszczeniu 30m2 "zagraja" z Radmorem 5102?? "Zagrają" mam na myśli w miarę solidne wypełnienia niskimi tonami .... ale generalnie czy dźwięk dobrze wypełni takie pomieszczenie?

Luxmany i winyle 

Gale 3030 to mocno basowe kolumny, mają wyraźny nadmiar niskich tonów. Nie zmienia to faktu, że bez wydolnego prądowo wzmacniacza wszystko buczy. Szanse na nagłośnienie 30m^2 nie są moim zdaniem zbyt wielkie, mimo 90dB efektywności. Ze względu na charakterystykę 4Ohm, wymagałoby to drogiego wzmacniacza.

Gale 3040 nie mają natomiast basu zbyt podbitego. Schodzi im nisko ale są to typowe brytyjczyki - gra średnica z lekkimi pierdnięciami w dole. Podobnie: wymagaja mocnego wzmacniacza.

Napiszę jeszcze raz: zestawianie dowolnych Gale ze wzmacniaczem Cambridge Audio to MASAKRA. Kompresja dźwięku, jazgot, brak basu, buczenie, nijakość.... Nie róbcie tego! Tylko stare Fishery, Luxmany, Rotele.... Ewentualnie Exposure 2010 ;)

Hmm... więc mam teraz "zgryzkę" bo żonkę już przekonałem (co było najtrudniejsze w całym zamierzeniu) ... Ale tak przy okazji Radmor 5102 jest 4 omowy .... więc może nie będzie tak źle??

Luxmany i winyle 

>Nie róbcie tego! Tylko stare Fishery, Luxmany, Rotele.... Ewentualnie Exposure 2010 ;)

A reloop, ktos tu pisal ze jest bardzo wydajny.

BTW gdzie mozna posluchac tego wzmacniacza w wawie, widzialem go tylko w sklepach internetowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.