Skocz do zawartości
IGNORED

B&W DW 302 + Amplituner

UkasZS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Posiadam podstawki B&W DW 302 i szukam do nich jakiegoś dobrego lecz niedrogiego amplitunera.

Co powiecie o DENON AVR 1610?

Podłączone mają być do niego dekoder TV, PS3, CD Player.

Myślałem jeszcze o ONKYO TX-SR307 lub jakimś podobnym modelu tej marki.

Co sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/114837-bw-dw-302-amplituner/

Zastanów sie nad wzmacniaczem stereo, np jakimś używanym sony es za 500 PLN. Video do TV połączysz przez hdmi, a dźwięk do wzmacniacza. Na pewno wtedy efekt dźwiękowy będzie dużo lepszy niż z takiego taniego amplitunera. DM 302 potrafią całkiem ładnie zagrać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Po pierwsze czego słuchasz, po drugie czego oczekujesz po sprzęcie, po trzecie gdzie słuchasz, po czwarte ile chcesz wydać???

Jeśli chcesz na amplituner wydać 500-600zł, to proponuję te pieniądze wydać na ........kolumny. Za sprzedane B&W (nie są złe, a na pewno porównywalne z droższymi "kultowymi" Tannoy M1) kup stary porządny wzmacniacz. W tamtym roku za komplet kolumn Acoustic Energy Aegis One i wzmacniacz Denon PMA-255 UK dla teścia zapłaciłem całe 550zł. Gra nieźle i bardzo "audiofilsko"...

Zastępując kolumny za 200-300zł czym za 500-600, może 700 uzyskasz dużo większą poprawę dźwięku niż zamiast wzmacniacza za 200-300 wydając 500-600.

B&W złe nie są, ale w porównaniu do kolumn za 200-300 zł. A i tu trafiają się o klasę lepsze - patrz np. AE Aegis One. Za ok. 600zł można znaleźć Tannoy M2, M2,5, B&W serii 600. Ba, jak poszukasz to znajdziesz Paradigmy MIni Monitor lub Monitor 3 (te grają duużym dźwiękiem jak solidne podłogówki).

Jestem innego zdania. Akurat te B&W ma mój syn, podłączone do Sony TA-F530ES i to właśnie ten Sony jest poważnym ograniczeniem tego zestawu. Wiem co mówię, bo podłączałem te kolumny do mojego sprzętu :)

Ale ja nie mówię, że te B&W są złe. Po prostu ich wymiana na coś porządniejszego PLUS wydajny prądowo (co nie jest równoznaczne z dużą mocą) stary wzmacniacz za 200-300zł (ceny na Allegro zwykle są przesadzone) dadzą maksymalny efekt z zakładanym budżecie. A ten Sony może i ma 70W, ale to nie klasa starych Roteli czy Denonów 255 i np. 500. Można go co najwyżej porównywać z lepszymi Technicsami. Poza tym nasza dyskusja i tak jest mocno teoretyczna, bo nie znamy dalej odpowiedzi na cztery podstawowe pytania zadane przeze mnie.

Słucham głównie rapu, jazzu, dubstepu, rocka.

Po sprzęcie oczekuję "dość" dobrego dźwięku, kompatybilnego z resztą urządzeń. Tu pojawia się pierwsze ale co do wzmacniacza, gdyż obecnie mam Onkyo A-8031, ale nie mogę podłączyć do niego konsoli(tym samym odtwarzacza blu-ray), ani telewizora, który musi być połączony przez HDMI (niestety taki model Philipsa mi się trafił)

Pomieszczenie to pokój dzienny (20m2) połączony z kuchnią(10m2)

Początkowo myślałem o wydaniu około 300 , obecnie o ok. 500 zł.

Kolumn nie chcę zmieniać jestem z nich zadowolony i przyzwyczajony do ich "specyfiki"

W przyszłości być może chciałbym rozbudować zestaw do 5.0 lub 5.1

Zaznaczam, że nie jestem bardzo wymagającym audiofilem, który chciałby nie wiadomo czego za nie wiadomo jak małe pieniądze. Tak jak pisałem, ważna jest żeby sprzęty ze sobą współgrały.

Obecnie model Denona o którym pisałem odpadł gdyż nie oferuje standardu HDMI 1.4 (filmy 3D). Mam do kupienia model AVR 1611 za 550, ale nie jestem pewien czy to nie zbyt dużo.

Ale czemu nie możesz podpiąć urządzeń bezpośrednio po hdmi do tv, zakładam, że tv ma kilka wejść hdmi?

Wtedy kupujesz wzmacniacz stereo i równolegle podpinasz analogowo zwykły sygnał stereo do wzmacniacza? Efekt dźwiękowy będzie o niebo lepszy niż z amplitunera.

Rozbudowa do 5.0 lub 5.1 nie wchodzi wtedy raczej w grę ze względu na kłopoty ze stereowaniem głośnością, ale suba zawsze do takiego zestawu możesz dodać.

Przez hdmi miałem podłączone sprzęty do tv, ale niestety nie wiem czy to defekt tv, ale za nic zmusić go do puszczania dźwięku na wzmacniacz.

Kupiłem amplituner ONKYO TX-SR308. Zobaczymy co sobą zaprezentuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.