Skocz do zawartości
IGNORED

zakup sprzętu do pokoju 17m2 - pomoc

Grizzly1897

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum;)

szukam sprzętu grającego do mojego pokoju 17m2 - źródło dźwięku- laptop ze stockową kartą dźwiekową (realtek HD audio).

W temacie sprzętu audio jestem laikiem, dlatego bardzo proszę o pomoc.

Po pierwsze fundusz - do 1tyś zł. (maximum 1200zł)

Sprzęt z drugiej ręki? - nie widzę przeciwwskazań, byle oczywiście nie był dojechany ;)

Początkowo zastanawiałem się nad kupnem samych kolumn aktywnych do PC - zestawu Microlab Solo7c , jednak teraz po poczytaniu trochę internetów, skłaniam się ku jakiemuś zestawowi kolumn + amplituner. Nie chcę aby zestaw wybijał szyby w oknach, zależy mi na możliwie jak najlepszej jakości dźwięku jaką mogę zdobyć w tych pieniądzach, choć wiadomo - raz na jakiś czas też bym chciał podjechać potencjometrem nieco w górę ;)

Byłem jakiś czas temu u znajomego, który zaprezentował mi dźwięk z zestawu amplituner Maranz + kolumny Akira z jakiegoś KD wzięte i powiem szczerze, że spodziewałem się lepszych wrażeń odsłuchowych (i tutaj może wyjść, że mi słoń na ucho nadepnął :D bo nie wiem co wartają te kolumny). Z krzesła mnie nie zwaliło :) "Prezentacja" była robiona na plikach mp3 320kbps oraz flac'ach 1100kb/s

Dodam jeszcze, że jeśli nie od razu, to w późniejszym terminie zmiana karty dźwiękowej na jakąś zewnętrzną - jak najbardziej tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym sądzicie? i czy warto pakować to do takiego pokoju jak mój ?

Ukryta Zawartość

Fundusze są baaaardzooo skromne. O kinie domowym zapomnij. Kolumny stereo.

Amplituner? Po co? Nie w tych pieniądzach. Wzmacniacz + ewentualny tuner.

Zostaje Ci sprzęt tylko używany, bo nowego przyzwoitego za te pieniądze nie dostaniesz.

Na początek zabawy z audio poleciłbym niezawodny piękny wzmacniacz Sony TA-F550ES, ok 500zł.

A kolumny? Tu wybór większy... Ciężko będzie znaleźć w pozostałym budżecie, ale fajnie by grały Acoustic Energy AE109, AE120 bądź EVO 3; może Dali 505.

Jakbyś na kolumny znalazł 1000zł to byłoby super.

Szukaj tylko kolumn podłogowych, podstawkowe sobie odpuść na tym metrażu bo szału nie zrobią.

Na początek zabawy z audio poleciłbym niezawodny piękny wzmacniacz Sony TA-F550ES, ok 500zł.

A kolumny? Tu wybór większy... Ciężko będzie znaleźć w pozostałym budżecie, ale fajnie by grały Acoustic Energy AE109, AE120 bądź EVO 3; może Dali 505.

kolega dobrze prawi:)

Zgadzam się z kolegami z góry.

Miałem kilka miesięcy temu Kenwooda 7010 z chyba '89-'90, dual mono.

Jak będziesz mial szczęście upolujesz za ok. 400. Zostanie 600 na kolumny :) a gra wg mnie dobrze przy tym budżecie.

Pozdrawiam.

Na początek zestaw z tych elementów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Na pewno będzie lepszy od tego, o czym piszesz. Do tego mieści się w budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

celowalbym raczej w monitory aktywne

za 1k powinien cos kolega ustrzelic - uzywki oczywiscie ale zagraja lepiej a w razie zmian latwo sie pozbyc

oczywiscie stereo

dobrze Ci doradził 54139 czyli tego soniaka ES. Ale nie zgodze się że do 17 metrów tylko podłogówki, ja bym do tego sony dołożył q acoustics 2020i. Można poczytać na zagranicznych forach jaką furrorę na wystawie audio zrobiły 2010i z sony es 770. Poluj na używki 2020i i używanego sony es.

też potwierdzam Sony ES. Miałem 570ES i był świetny. Sprzedałem za 450 po wielu latach w świetnym stanie - tylko zwróć uwagę na to czy jest w stanie fabrycznym, bez przeróbek.

Szukaj tylko kolumn podłogowych, podstawkowe sobie odpuść na tym metrażu bo szału nie zrobią.

Wszystko zależy od preferencji. Jeśli zrobienie z domu dyskoteki nie jest priorytetem to nie ma przeciwwskazań. Pamiętajmy o budżecie jakim dysponuje Grizzly.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Fundusze są baaaardzooo skromne. O kinie domowym zapomnij. Kolumny stereo.

Amplituner? Po co? Nie w tych pieniądzach. Wzmacniacz + ewentualny tuner.

Zostaje Ci sprzęt tylko używany, bo nowego przyzwoitego za te pieniądze nie dostaniesz.

Doskonale zdaję sobie sprawę, że w tych pieniądzach nie będzie fajerwerków i szampana, ale póki co nie mogę sobie pozwolić na większy wydatek na audio do domu. Dlatego zwracam się do Was, bo wiem, że doradzicie mi dobrze co warto wybrać do tych 17m2

Dzięki WSZYSTKIM za odpowiedzi rady i propozycje. Będę próbował ustrzelić tego SONY TA-F550ES, niestety póki co go nie widzę nigdzie ale może coś się trafi. Ewentualnie jaki inny dobry wzmak mógłbym wziąć w tych pieniądzach? Jeden kolega wyzej polecał Kenwooda 7010 dual mono - warto ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kolumn, rozglądnę się najwcześniej jutro..

Wszystko zależy od preferencji. Jeśli zrobienie z domu dyskoteki nie jest priorytetem to nie ma przeciwwskazań. Pamiętajmy o budżecie jakim dysponuje Grizzly.

No dyskoteki to nie, tak jak napisałem, nie zależy mi żeby szyby z okien leciały, raczej będzie umiarkowanie głośno, o słuch trzeba dbać :D Od czasu do czasu nieco głośniej. A muzyka jakiej słucham to dosyć szerokie spektrum, ale głównie metal i rock, chociaż i trance i chillout też czasem poleci ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.