Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA 1070 - brak jednego kanału

slav10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś zauważyłem że mój wzmacniacz Rotel RA 1070 gra tylko jednym kanałem - lewym. Sprawdzałem czy to nie wina kabla czy odtwarzacza ale wygląda że to wzmacniacz. Przy podłączeniu tylko jednego głośnika - prawego to przy potencjometrze na godzinie 10tej coś tam słychać ale przy jednoczesnym podłączeniu obu to prawy wydaje się że nie gra w ogóle. Pytanie - czy to kwestia spalenia tranzystora czy może być też coś innego? Zastanawia mnie to że coś tam jednak słychać. Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam

Witam

Pytanie - czy to kwestia spalenia tranzystora czy może być też coś innego?

Może być cos innego -z naciskiem na "coś innego" .Możee być 10 innych usterek -oczywiście nie wszystkie na raz . Brak napięcia stałego na wyjsciu sugeruje że prawdopodobnie tranzystory mocy są całe choc oczywiście to żadna reguła. Bez otwarcia i zrobienia podstawowych pomiarów i obejrzenia druku pod lupą nie da się zdiagnozować usterki. pomiary , pomiary !! Jesli się znasz to je zrób , jeśli nie, to nie widzę potrzeby otwierania sprzętu .

Sprawdź dokładnie czy to nie wina źródła bądź kabli. Jak masz jakieś inne kabelki zarzuć je na próbę, nawet po 2xchinch na jack zarzuć jakiś telefon czy odtwarzacz mp3, będziesz miał pewność. Jak się nie lubisz z lutownicą to się za nią nie bierz, ewentualnie rozkręć wrzuć fotę środka - obadamy czy nie widać czegoś niepokojącego:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.